Nieuwsbrief dec 2022

December 23, 2022
De OntwerpAcademie
Kerstboodschap
Op de voorkant van het jaarboek 2022 van de Blauwe Kamer staat ‘Welkom in de eeuw van de biologie’. Een uitspraak van de selectiecommissie, die met al hun wijsheid in pacht, de tuin- en landschapsarchitectuur inzendingen geselecteerd hebben om op te nemen in het jaarboek.
De auteur van het voorwoord concludeert dat we in een nieuw tijdsgewricht zijn aangekomen, waarin we een nieuwe balans moeten vinden tussen mens en natuur en tussen begrippen als circulair, symbiotisch en natuur-inclusief. Goed nieuws, omdat het aantoont dat de gehele ontwerp- en bouwketen daadwerkelijk gaat veranderen ten gunste van de leefomgeving van dieren, planten en mensen. Tuinen maken net zo goed onderdeel uit van deze ontwikkeling. Hoe klein of groot, elke m2 die (tuin)ontwerpers duurzaam kunnen vergroenen is ten gunste van het klimaat en onze leefomgeving.  
We kijken terug op een bewogen jaar vol groei. Denk aan het aantal studenten dat met groene ambities startten met een opleiding Tuinarchitectuur of  Beplantingsadviseur (soms allebei tegelijk), het stijgende aantal examenkandidaten die opgaan voor het diploma, de invoering van het STAP-budget, de werkzaamheden voor de accreditatie van de opleiding Tuinarchitectuur die voor komend jaar op de planning staat tot aan de vorming van het nieuwe docententeam Plantenkennis.
Met deze terugblik kijken vooruit naar een nieuw jaar waarin weer een hoop staat te gebeuren, waaronder de verhuizing van Vianen naar Houten waar we 24/7 beschikking hebben tot een nieuwe lesruimte die voorzien is van de laatste technische snufjes voor een energieneutraal klimaat. Tezamen met een nieuwe reeks Podium Boskoop-avonden die wordt afgetrapt door vaste plantenkenner Cor Bras en weer een paar mooie beschikbare stageopdrachten - ondanks de winterrust!
Wij hebben er zin in om in het nieuwe jaar samen met (aankomende) groenambassadeurs onze missie voor te zetten. Voor nu wenst het hele OA-team jullie hele fijne feestdagen en groen en gezond 2023!
Dolf Houtman

Vanaf 1 maart 2023 is het zover, dan verhuizen de lessen die nu nog in Vianen plaatsvinden naar onze eigen leslocatie in een kakelvers nieuwbouwpand in Houten, aan de Handboog (nummer 6N). We zijn erg blij met deze stap die past bij onze ambities en ons meerdere voordelen biedt:

We beschikken 24/7 over de lesruimte ter grootte van 65 m2 waar we behalve Tuinarchitectuur lessen ook cursussen en lezingen kunnen houden en wellicht ook examens gaan afnemen;

De centraal gelegen locatie is goed bereikbaar met het OV, met een bushalte aan de overkant van het pand en op slechts 2 minuten loopafstand een grote parkeerplaats. Houten ligt op 15 minuten rijden bij Vianen vandaan (om je een idee te geven van verschil in afstand);

Daarnaast is de nieuwe locatie voorzien van de laatste moderne snufjes die de lesruimte energie neutraal maken.

Op dit moment is de aannemer bezig met de afbouw en inventariseren we interessante plekken en bezienswaardigheden die we kunnen gebruiken voor de lessen. De komende maanden houden we je via de nieuwsbrief op de hoogte van de vorderingen en beeld erbij delen van de plek en het lokaal.

Bekijk hier de routekaart naar de nieuwe leslocatie in Houten.

De 14 geslaagde tuinontwerpers tijdens de diploma-uitreiking 12 december, van harte!

Ga ook voor het diploma!

De inschrijving voor de examenronde van het 1e kwartaal 2023 is inmiddels gesloten. Tot en met 13 maart kun je inschrijven voor de examenronde van het 2e kwartaal. Voor vragen over het traject en tijdsinvestering: stuur een mail naar Jetteke Sjouke examenbureau@ontwerpacademie.nl.

Om je een idee te geven van wat het praktijkexamen inhoudt bieden we 3 voorbeeldexamens ter inzage aan, te vinden op OneDrive in de map van je lesmateriaal (dit geldt voor zowel Tuinarchitectuur als Plantenkennis en Beplantingsadviseur). De namen van de examenkandidaten zijn weggehaald om hun privacy te waarborgen.

De opdracht voor dit praktijkexamen was om een tuinontwerp te maken voor een koppel (midden 30) dat vorig jaar een huis met volledig betegelde tuin heeft gekocht. Ze hebben het huis verbouwd en nu is de tuin, die op het zuidoosten ligt, aan de beurt. De wensen van het stel: een groene tuin met een overkapping, een zonterras, niet te veel onderhoud, een plek om te zitten en te eten (barbecue) en ruimte voor een moestuintje. Ook moet de motor door de tuin naar de schuur achterin gereden kunnen worden.

Jetteke Sjouke “Het is altijd verrassend om te zien dat dezelfde opdracht op veel verschillende manieren door de kandidaten wordt benaderd en uitgewerkt: ‘Doorreis’ en 'Schuin door de groene achtertuin' zijn allebei strakke ontwerpen en toch verschillend qua sfeer, terwijl 'Droge beek’ een organisch ontwerp is. Doe er je voordeel mee en laat je inspireren!”

Peter Kroesen voor
een vol Podium Boskoop op 12 december jl. over hoe je het verschil kunt maken als startende tuinontwerper.

StageProjecten met het StageJournaal

Ondanks de 'winterrust' hebben we toch vier mooie stageopdrachten binnengekregen van tuineigenaren die ernaar uitkijken om samen met een student hun plannen om te zetten naar een mooi en passend tuinontwerp. Interesse? Ze zijn te bekijken in het StageJournaal.

Stagecoördinator Peter Kroesen ziet dat de helft van de studenten zelf een stageopdracht weet te werven via hun eigen netwerk en zo de omslag naar de praktijk weet te maken met een echte tuinopdracht. Samen bereiken we meer en maken we meer impact met het vergroenen en verduurzamen van tuinen, een betekenisvolle missie om ons ook komend jaar voor in te blijven zetten!

Lees hier het StageJournaal

Podium Boskoop

Vaste plantenkweker en eigenaar van WicoPlanten Cor Bras bijt het spits af en verzorgt de eerste Podium Boskoop-lezing van het nieuwe jaar. Hij geeft zijn visie op hoe je een beplantingsontwerp kunt maken met oog voor de toepassing en het onderhoud ervan. Ontwerpers zijn zich bewust van de continue ontwikkeling in de tuinen en alles wat daarbinnen leeft en aan verandering onderhevig is. Maar hoe hou je het onderhoud in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerpbeeld?

Vragen die aan de orde komen zijn o.a. hoe je omgaat met verandering van standplaatscondities als planten en bomen zich ontwikkelen, en hoe ontwerpers en beheerders rekening kunnen houden met pioniersplanten, concurrerende en stresstolerante planten.  

Het wordt een praktische lezing doorspekt met voorbeelden en theorie van onder andere Hansen & Stahl en Boullion gericht op (studerende) tuinontwerpers, plantenkenners en hoveniers. Tevens vormt deze avond de aftrap van de cursus Toegepaste Beplantingsleer die op 18 januari van start gaat. Schuif aan en ontwikkel je eigen visie op dit onderwerp!

Aanmelden voor Podium Boskoop

Staat de Groene Sector Vakbeurs al in jouw agenda?

Een kleine reminder waarom het loont om hiervoor tijd vrij te maken en de reis naar Hardenberg af te leggen:

Na een bezoek ben je op de hoogte van ontwikkelingen, trends, wet- en regelgeving en ga je naar huis naar huis met nieuwe contacten die jou verder kunnen helpen als (aankomend) tuinontwerper en beplantingsadviseur.

Naast de vele exposanten zijn er ook kennissessies te volgen over bijvoorbeeld bio-verantwoorde tuinmaterialen en klimaatadaptief ontwerpen.

Tip voor afstudeerders: technische en praktische informatie over groen en harde materialen kun je voor het examen gebruiken.

Je vindt de OntwerpAcademie bij standnr. 323 in hal 3 en de beursvloer is geopend van 13.00 tot 21.00u.

Nieuws & Tips

Zien: Vandaag 23 december opent de solo tentoonstelling Anaphora van student Beplantingsadviseur Roos Vogels in het Albert van Abbehuis in Eindhoven. In deze tentoonstelling - dat bestaat uit locatiegebonden installaties, sculpturen, tekeningen en foto’s - probeert ze de natuur te doorgronden. Het bos is haar favoriete werkplek en inspiratiebron waarbij de als levend organisme de hoofdrol speelt. Daar duikt zij in de literatuur over filosofie en biologie en vindt zij in de kunstboeken verwante geesten in de Land Art en de Arte Povera.

De BA-opleiding gebruikt Roos om zoveel mogelijk over planten zelf te leren. De OntwerpAcademie is natuurlijk apetrots op Roos en helpt haar graag om haar expo onder de aandacht te brengen!

Doen: Plantveredelaar Margareth Hop tipt ons een kerstplantenquiz gemaakt door Kew Gardens in Londen. Leuk voor de vakantie!

Kijken: Onze partner NL Greenlabel deelde een video over het 'beerdiertje', een van de bijzondere bewoners van onze bodem. De video maakt onderdeel uit van een serie educatieve video's om aandacht te vragen voor het bodemleven met het programma Onder het Maaiveld. Wil jij ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij NL Greenlabel en hun samenwerkende partners? Schrijf je in voor hun nieuwsbrief via de website.

Bereikbaarheid Studentenzaken en Support tijdens de kerstvakantie. De ondersteunende afdelingen gaan ook genieten van de feestdagen en doet het in deze periode rustiger aan. Tot en met 8 januari zijn we daarom beperkt bereikbaar via mail voor je vragen.

STAP-aanvraagronde januari geannuleerd

Het kabinet heeft op 12 december besloten om het aanvraagtijdvak voor januari 2023 te annuleren. Dit betekent dat studenten die in februari of maart aan een opleiding Beplantingsadviseur of Tuinarchitectuur of een cursus willen starten hier geen STAP-budget voor aan kunnen vragen. Omdat we deze inschrijvers en aanmelders niet teleur willen stellen, hebben we besloten om de geplande lessen door te laten gaan.

Aanmelders voor de opleidingen zijn door Studentenzaken reeds geïnformeerd en gelukkig wil 95% van de aanmelders ook zonder STAP-toelage starten. Dit weerspiegelt hun gedrevenheid en enthousiasme en daar zijn wij, organisatie én docenten die ingepland staan, dan ook ontzettend blij mee!

De eerstvolgende STAP-aanvraagronde is 28 februari en dan kun je dit budget gebruiken voor een opleiding of cursus met een startdatum ná 30 maart. Heb je startambities en heb je vragen over andere subsidiemogelijkheden, neem dan contact met ons op. Lees meer

Startdata 2023

Groei ook in 2023 door en breid je groene vakkennis uit met een opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie. Hieronder een overzicht van de aankomende startdata:

Cursussen
  • 2D en 3D tekeningen leren maken met de 2-daagse cursus SketchUp in januari zit vol, er is weer plek op 14 februari.
  • Doe m eendaagse cursus Morpholio Trace  woensdag 8 februari. Docent Jetteke Sjouke helpt je op weg met deze toegankelijke digitale tool waarmee je mooie schetstekeningen kunt maken en waar je tegelijkertijd je schetsvaardigheid mee kunt trainen.
  • 3-daagse cursus Biodivers Ontwerpen voor meer bijen en vlinders en andere insecten in de tuin, op donderdagmiddag 16 februari.
  • Toegepaste Beplantingsleer met startdatum 18 januari en 10 mei  zitten vol. Er wordt gezocht naar een volgende startdatum.
  • Fris je plantenkennis op met de cursus Plantenkennis Basis op 14 januari zit vol, dan pas 9 september op dit moment.

Opleidingen

De eerstvolgende startmogelijkheid voor Beplantingsadviseur is zaterdag 27 mei of donderdag 8 juni.

Met Tuinarchitectuur kun je starten in Boskoop met de vrijdaggroep op 17 februari, zaterdag 4 februari of 22 maart. De donderdagavond carousselgroep op donderdag 12 januari zit vol en biedt de eerstvolgende mogelijk zich 6 april aan. In Vianen/Houten kun je op Valentijnsdag dinsdag 14 februari, donderdag 16 maart of woensdag 29 maart starten.

No items found.