Subsidiemogelijkheden

Voor cursussen en opleidingen die je bij de OntwerpAcademie volgt is het in bepaalde situaties mogelijk om een deel, soms zelfs het volledige, opleidingsbedrag terug te krijgen dankzij diverse subsidieregelingen. Het loont de moeite om na te gaan of je hiervoor in aanmerking komt. Neem voor meer informatie contact op met de betreffende instantie.

Onderstaand een overzicht van de  verschillende mogelijkheden. Neem bij vragen contact op met studentenzaken@ontwerpacademie.nl waar ze je graag verder helpen.

STAP stopt

Maandag 3 juli was de laatste ronde voor het aanvragen van STAP-subsidie voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie. Voor de twee resterende aanvraagrondes in 2023 kan alleen budget worden aangevraagd voor cursussen bij erkende opleiders door het OCW. Per januari 2024 verdwijnt STAP helemaal. Lees meer over wat erkend en niet-erkend onderwijs precies betekent en wat dit betekent als je kiest voor een vakopleiding of cursus aan de OntwerpAcademie. Alternatieve subsidies waar je mogelijk recht op hebt lees je hieronder. Heb je vragen hierover

Studiekosten voor ondernemers met eigen bureau/ bedrijf aftrekbaar

Heb je een eigen bedrijf of wil je een eigen onderneming/ bureau starten? Studiekosten zijn dan aftrekbaar als je een opleiding, cursus of training volgt om je vakkennis op peil te houden en uit te breiden in het belang van het voortbestaan van je onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Lees meer over de voorwaarden.

Gratis loopbaancoaching

Weet je niet goed welk werk bij je past of welke kansen je hebt op de arbeidsmarkt? Wil je advies over mogelijke opleidingen? Of hoe je een CV opstelt? Deze en allerlei andere vragen kun je stellen aan een loopbaancoach. Vanaf 1 april 2022 kun je een gratis ontwikkeladvies aanvragen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je bent ouder dan 18, maar jonger dan de pensioengerechtigdeleeftijd
  • Je werkt of bent werkzoekend; ook zzp-ers komen er voor inaanmerking
  • Je hebt een opleiding op MBO-1, MBO-2 of VMBO-niveau, of je hebt geen diploma’s
  • Je hebt een band met de Nederlandse arbeidsmarkt

Een ontwikkeladvies is een soort loopbaanbegeleidingstraject. Het bestaat uit minimaal 4 begeleidingsuren. Na afloop ontvang je een gespreksverslag en een ontwikkelplan met vaak ook tips voor trainingen en opleidingen.

Om voor dit advies in aanmerking te komen moet je je aanmelden bij een gekwalificeerde loopbaancoach die dit STAP-Ontwikkeladvies aanbiedt. De loopbaancoach neemt contact met je op en vraagt de subsidie voor je aan. Op de pagina STAP-budget.nl | vind een coach kun je een coach zoeken en je aanmelden. Doe dat snel: er is subsidie beschikbaar voor maximaal 15.000 ontwikkeladviezen.

Colland Arbeidsmarkt

Colland is het samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector. Zij bieden diverse subsidies aan voor o.a. trainingen en opleidingen (mbo en hoger onderwijs). De cursussen en opleidingen waarvoor een subsidie aangevraagd kan worden, staan overzichtelijk gegroepeerd in cursusgroepen. Declaratie moet via de website van Colland gebeuren, uiterlijk 2 maanden na de laatste cursusdag. Informatie: www.collandarbeidsmarkt.nl

Individueel Keuze Budget voor ambtenaren

Ben je werkzaam als gemeenteambtenaar? Dan ontvang je naast salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Hiermee kun je opleidingskosten betalen als deze loopbaan gerelateerd zijn en niet of gedeeltelijk door je werkgever worden betaald. Informatie: www.vng.nl/rubrieken/onderwerpen/individueel-keuzebudget-ikb

Gemeentelijke ondersteuning

Met een laag inkomen heb je soms recht op hulp vanuit je gemeente. Wat vergoed wordt en welke regels daarvoor gelden, verschilt per gemeente. Informeer bij de gemeente waar je woont.

Scholing en re-integratie via het UWV

Bij het UWV kun je een opleiding of cursus volgen als onderdeel van je re-integratie. Onze opleiding Tuinarchitectuur is in het verleden al verschillende malen goedgekeurd door het UWV. Bespreek de mogelijkheid met je adviseur of de arbeidsdeskundige van het UWV.

Het Nibud

Kijk ook eens op www.nibud.nl. Er bestaan diverse tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht hebt en zie waar je deze kunt aanvragen. En, wist je dat je onafhankelijken kosteloos loopbaan- en scholingsadvies kunt krijgen? Kijk op www.nlleertdoor.com en www.lerenenwerken.nl.

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles