Plantenkennis

Groen wordt steeds belangrijker in onze tuinen en leefomgeving vanwege de betekenis voor biodiversiteit en ecologische waarden. Deze waarden spelen een steeds belangrijkere rol in het proces van ontwerpen en inrichten van groene buitenruimtes en tuinen. Beplantingsadviseurs, ontwerpers en hoveniers bewegen zich in een werkveld dat in snel tempo aan het veranderen is en vraagt om specialisten die creatieve en toekomstbestendige groenoplossingen kunnen aandragen. Bij de OntwerpAcademie bieden we meerdere mogelijkheden om te leren over planten en hun toepassing met een complete eenjarige vakopleiding Beplantingsadviseur en een beknopte 5-daagse cursus Plantenkennis Basis om je kennis op te frissen. Wil je les op maat voor jou en je collega's? Informeer voor naar de mogelijkheden voor een Incompany Training.

De ecologische waarde van onze omgeving wordt steeds actueler. De juiste toepassing van planten gaat vooral samen met inzicht. Leren kijken aan de hand van levend plantmateriaal is hierbij essentieel. Marlien van der Linden, docent Plantenkennis

Voor wie?

Iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft kan bij ons terecht. Van hoveniers tot medewerkers van tuincentra die zich verder willen bekwamen in beplanting en hun kennis willen opfrissen. Tot tuinontwerpers, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en architecten die met meer groenkennis hun plannen willen verrijken. Maar ook inrichters van publieke ruimten en gemotiveerde plantenliefhebbers zijn welkom. Kortom, iedereen met professionele ambities is welkom, ongeacht voorkennis.

Theorie en praktijkles in het groene hart

De lessen verzorgen we op onze locatie in Boskoop, tussen de tuinen van Boskoop en vele kwekerijen. Theorie en praktijk gaan hand in hand. In de ochtend krijg je theorieles en daarna ga je naar buiten naar de kwekerijen om met werkvormen en opdrachten wat je 's ochtends hebt geleerd direct toe te passen. Het onderwijs is kleinschalig en persoonlijk, wat betekent dat je les krijgt in kleine groepen en de docent aandacht heeft voor jouw leerproces en je daarin begeleidt.

Lesaanbod Plantenkennis: vakopleiding en cursus

Wil je je kennis opfrissen en snel aan de slag? Dan is de 5-daagse cursus Plantenkennis Basis een goede stap die zich specifiek richt op het herkennen en benoemen van een beperkte hoeveelheid planten. Er zijn twee startmomenten per jaar voor de cursus Plantenkennis Basis, in januari en in september. Wil je meer verdieping? Dan is Beplantingsadviseur een zeer complete eenjarige vakopleiding waarin alle plantgroepen, die geschikt zijn voor de buitenruimte, worden behandeld. Rond je het jaar positief af met een examen, dan ben je toelaatbaar tot het tweede jaar en kun je doorleren tot Beplantingsspecialist. Naar verwachting wordt de nieuwe opleiding begin 2024 geaccrediteerd.

Incompany Training

Wil je een trainin op maat? Wij verzorgen maatwerkcursussen door heel Nederland, bijvoorbeeld als onderdeel van een studiedag. We kunnen hierbij inzoomen op specifieke kennis zoals biodiversiteit en ecologie. Mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl voor meer informatie.

Kom sfeer proeven!

Tijdens de studievoorlichtingsdagen in Boskoop kun je terecht met al je inhoudelijke en praktische vragen. Ook bieden we Proeflessen aan om zelf te ervaren hoe een lesdag eruitziet en in welke sfeer dat gebeurt. Ervaring is niet nodig, iedereen met groene ambities is welkom!  
Bij Studentenzaken informeren ze je graag verder. Afhankelijk van je kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit en kijken we welke startdatum het best past. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de opleiding Beplantingsadviseur of de basiscursus Plantenkennis.

Vakopleiding Beplantingsadviseur

Beplantingsadviseur is een complete vakopleiding waarin plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte worden behandeld. In deze 15-daagse opleiding (30 dagdelen van 2,5 uur) en diverse opdrachten leer je aan de hand van levend plantmateriaal de planten kennen, herkennen en toe te passen in concrete situaties. We behandelen onder andere de diverse Plantengroepen, de Nomenclatuur/Taxonomie, Morfologie en Plantkunde, Eigenschappen en Kenmerken/Sierwaarde.

De opleiding bestaat uit vier lesblokken. Elk lesblok sluit je af met een kennis-/sortimentstoets en opdracht. Vier afgeronde lesblokken (kennis-/sortimentstoets en lesblokopdracht) geven je recht op het certificaat Beplantingsadviseur.

De werkzaamheden van de beplantingsadviseur bestaan onder meer uit het: 

  • samenstellen van een beplantingsplan op basis van een gegeven beplantingsvisie vervaardigd door een  tuinontwerper of tuinarchitect.
  • geven van beplantingsadviezen aan o.a. particulieren, hoveniers en groen aannemers.
  • opstellen van beplantingsplannen voor tuinen en andere kleinschalige particuliere buitenruimten.
  • ontwikkelen van renovatie voorstellen voor bestaande beplantingen in tuinen en andere kleinschalige particuliere buitenruimten.  
  • ontwikkelen van verander voorstellen met het oog op: ecologie, biodiversiteit, en toekomstbestendig beheer. 

De vakopleiding Beplantingsadviseur behandelt o.a. de volgende plantengroepen:

  • Plantgroepen die behandeld worden zijn: bollen en knollen, bomen, bladverliezende heesters, vaste planten, klim/leiplanten, 2-jarigen, water- en oeverplanten, rozen, grassen en bamboes, varens, fruitgewassen, coniferen, winterkenmerken, winterbloeiende planten, groenblijvende heesters.
"Ik vond het buitendeel van de les het leukst, waar je de planten in de praktijk gaat zien, voelen en ruiken en misschien ook wel (stiekem) proeven."
Jessica van Bossum (oud-student Beplantingsadviseur)

LENTE

Bol en knol
Bomen
Bladverliezende heesters
Vaste planten

Dit lesblok bestaat uit 6 lessen.

ZOMER

Vaste planten
Klim/leiplanten
Bladverliezende heesters
Bomen
2-jarigen/bol en knol
Water- en oeverplanten

Dit lesblok bestaat uit 9 lessen.

HERFST

Vaste planten
Rozen
Grassen
Varens en bamboer
Fruitgewassen
Bomen
Bladverliezende heesters
Ericacaea

Dit lesblok bestaat uit 8 lessen.

WINTER

Coniferen
Winterkenmerken
Winterbloeiende planten
Groenblijvende heesters

Dit lesblok bestaat uit 7 lessen.

Algemene informatie

Vakopleiding Beplantingsadviseur

De OntwerpAcademie biedt de vakopleiding Beplantingsadviseur aan in Boskoop waar de praktijk naast de deur is (o.a. Greenlink). Elke les bestaat uit een binnen- en buitenles. 's ochtends wordt de theorie besproken en 's middags gaat het over de toepassing van de opgedane kennis aan de hand van levende planten.

De OntwerpAcademie beschikt over een pool van enthousiaste en deskundige docenten.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau

Locatie

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

7 - 10 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring

Lesdagen

Starten in een maandag-, dinsdag-, donderdag-, vrijdag- of zaterdaggroep
Lestijden van 10.00 - 15.30 uur

Duur opleiding

15 lesdagen van 5 uur (+ 30 min pauze), verdeeld over 12 maanden, inclusief 2 excursiedagen; Boskoops Glorie en Heemtuinen en Amstelveense Lanen

KOSTEN

€ 1.995,–
Betaling in 1, 2, 3 of 4 termijnen
Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot € 1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

Certificaat / Diploma

Deelnemers ontvangen bij het afronden van de vier lesblokopdrachten een certificaat.
Wil je de vakopleiding afronden met een diploma of wil je doorleren voor Beplantingsspecialist, dan kun je examen bij de OntwerpAcademie doen. Het examen Beplantingsadviseur bestaat uit het maken van een Praktijkopdracht en een mondeling examen. De kosten hiervan vallen buiten de opleidingskosten.

Startdata 2023 - 2024

DAGOPLEIDING:
Maandag M1 |
11 maart 2024
Dinsdag Di2 |
26 maart 2024
Donderdag D2 |
11 januari 2024
Vrijdag V1 | 15 december 2023
Zaterdag Z1 | 25 mei 2024

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe startdata? Meld je aan voor de Nieuwsbrief (verschijningsfrequentie 4 x per jaar), volg ons op Instagram en neem regelmatig een kijkje op de site.

Inschrijven

Plantenkennis Basis

Plantenkennis Basis is een zeer praktische cursus, specifiek gericht op het herkennen en benoemen van planten. In deze 5-daagse cursus worden ongeveer 150 meest gangbare planten behandeld. Zowel bomen, heesters als vaste planten. Bij de indeling van de lessen is rekening gehouden met de seizoensgebonden kenmerken van de planten.

Er zijn twee startmomenten per jaar, in de maand januari/februari en in de maand september.

Deze cursus is ideaal voor hoveniers en tuinontwerpers die hun basis plantenkennis willen opfrissen. Maar ook voor liefhebbers die graag wegwijs willen raken in het plantensortiment. Door de heldere gestructureerde uitleg, PowerPoint en levend plantmateriaal leer je in korte tijd planten herkennen en benoemen. Zowel met de wetenschappelijke als de Nederlandse benaming. Ook krijg je inzicht in de belangrijkste kenmerken.

Algemene informatie

Dagopleiding Plantenkennis Basis

De OntwerpAcademie biedt de vakopleiding Beplantingsadviseur aan in Boskoop waar de praktijk naast de deur is (o.a. Greenlink). Elke les bestaat uit een binnen- en buitenles. 's ochtends wordt de theorie besproken en 's middags gaat het over de toepassing van de opgedane kennis aan de hand van levende planten.

De OntwerpAcademie beschikt over een pool van enthousiaste en deskundige docenten. Bij de bevestiging van je inschrijving vermelden we welke hoofddocent de lessen op de betreffende dag/locatie zal verzorgen (hier kunnen geen rechten aan worden ontleend).

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 3

Niveau opleiding

De cursus is op mbo-niveau

Locatie

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

3 - 5 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring

Lesdagen

Twee startmomenten in het jaar. In de maand januari/februari en in de maand september.
Lesdagen startdatum zaterdag 3 februari 2024 (vervolglessen zaterdag 13 april, 1 juni, 15 juni en 29 juni 2024).

Duur opleiding

5-daagse cursus (10 dagdelen van 2,5 uur)
Lestijden van 10.00 uur - 15.30 uur

KOSTEN

€ 795,–
Betaling in 1 termijn
Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot € 1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een digitaal bewijs van deelname van de OntwerpAcademie

STARTDATA

DAGOPLEIDING:
Zaterdag Z2 |
3 februari 2024
(vervolglessen: zaterdag 13 april, 1 juni, 15 juni en
29 juni 2024)
Inschrijven
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles