Plantenkennis

Groen wordt steeds belangrijker in onze tuinen en leefomgeving vanwege de betekenis voor biodiversiteit en ecologische waarden. Deze waarden spelen een steeds belangrijkere rol in het proces van ontwerpen en inrichten van groene buitenruimtes en tuinen. Beplantingsadviseurs voeren hun werkzaamheden uit in een werkveld dat aan verandering onderhevig is en in toenemende mate belangrijk wordt. Dit vraagt om professionals die creatieve en toekomstbestendige groenoplossingen voor tuinen en andere buitenruimtes kunnen ontwikkelen. Bij de OntwerpAcademie bieden we meerdere mogelijkheden om je plantenkennis te vergroten, van een uitbreide eenjarige vakopleiding tot Beplantingsadviseur tot een beknopte basiscursus Plantenkennis.

Voor wie?

Iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft kan bij ons terecht. Van hoveniers tot medewerkers van tuincentra die zich verder willen bekwamen in beplanting en hun kennis willen opfrissen. Tot tuinontwerpers, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en architecten die met meer groenkennis hun plannen willen verrijken. Maar ook inrichters van publieke ruimten en gemotiveerde plantenliefhebbers zijn welkom. Kortom, iedereen met professionele ambities is welkom, ongeacht voorkennis.

Theorie en praktijkles in het groene hart

De lessen verzorgen we op onze locatie in Boskoop, tussen de tuinen van Boskoop en vele kwekerijen. Theorie en praktijk gaan hand in hand. In de ochtend krijg je theorieles en daarna ga je naar buiten naar de kwekerijen om met werkvormen en opdrachten wat je 's ochtends hebt geleerd direct toe te passen. Het onderwijs is kleinschalig en persoonlijk, wat betekent dat je les krijgt in kleine groepen en de docent aandacht heeft voor jouw leerproces en je daarin begeleidt.

Lesaanbod Plantenkennis

Wil je je kennis opfrissen en snel aan de slag? Dan is de 10-daagse cursus Plantenkennis Basis een goede stap die zich specifiek richt op het herkennen en benoemen van een beperkte hoeveelheid planten. Wil je meer verdieping? Dan is Beplantingsadviseur een zeer complete eenjarige vakopleiding waarin alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte worden behandeld. Met dit certificaat ben je toelaatbaar tot het tweede jaar en kun je doorleren tot Beplantingsspecialist die je afrondt met een examen. Naar verwachting wordt de nieuwe opleiding begin 2023 geaccrediteerd. Meer inhoudelijke en praktische informatie publiceren we hier binnenkort. Lees alvast het nieuwsbericht en heb je al vragen, mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl.

Vakopleiding Beplantingsadviseur

Beplantingsadviseur is een complete vakopleiding waarin plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte worden behandeld. In 30 lessen en diverse opdrachten leer je aan de hand van levend plantmateriaal de planten kennen, herkennen en toe te passen in concrete situaties. We behandelen onder andere de diverse Plantengroepen, de Nomenclatuur/Taxonomie, Morfologie en Plantkunde, Eigenschappen en Kenmerken/Sierwaarde.

De vakopleiding Beplantingsadviseur combineert prima met de opleiding Tuinarchitectuur.

De vakopleiding Beplantingsadviseur bestaat uit vier lesblokken. Elk lesblok sluit je af met een kennistoets en opdracht. Vier met succes afgeronde lesblokken en een eindtoets geven je recht op het certificaat Beplantingsadviseur.

De werkzaamheden van de beplantingsadviseur bestaan onder meer uit het: 

  • samenstellen van een beplantingsplan op basis van een gegeven beplantingsvisie vervaardigd door een  tuinontwerper of tuinarchitect.
  • geven van beplantingsadviezen aan o.a. particulieren, hoveniers en groen aannemers.
  • opstellen van beplantingsplannen voor tuinen en andere kleinschalige particuliere buitenruimten.
  • ontwikkelen van renovatie voorstellen voor bestaande beplantingen in tuinen en andere kleinschalige particuliere buitenruimten.  
  • ontwikkelen van verander voorstellen met het oog op: ecologie, biodiversiteit, en toekomstbestendig beheer. 

De vakopleiding Beplantingsadviseur behandelt o.a. de volgende plantengroepen:

  • Plantgroepen die behandeld worden zijn: bollen en knollen, bomen, bladverliezende heesters, vaste planten, klim/leiplanten, 2-jarigen, water- en oeverplanten, rozen, grassen en bamboes, varens, fruitgewassen, coniferen, winterkenmerken, winterbloeiende planten, groenblijvende heesters.

LENTE

Bol en knol
Bomen
Bladverliezende heesters
Vaste planten

Dit lesblok bestaat uit 6 lessen.

ZOMER

Vaste planten
Klim/leiplanten
Bladverliezende heesters
Bomen
2-jarigen/bol en knol
Water- en oeverplanten

Dit lesblok bestaat uit 9 lessen.

HERFST

Vaste planten
Rozen
Grassen
Varens en bamboer
Fruitgewassen
Bomen
Bladverliezende heesters
Ericacaea

Dit lesblok bestaat uit 8 lessen.

WINTER

Coniferen
Winterkenmerken
Winterbloeiende planten
Groenblijvende heesters

Dit lesblok bestaat uit 7 lessen.

Algemene informatie

Vakopleiding Beplantingsadviseur

De OntwerpAcademie biedt de vakopleiding Beplantingsadviseur aan op de eigen locatie in Boskoop.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau (verwachting accreditatie begin 2023)

Locatie

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

3 - 5 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring

Lesdagen

Donderdag van 10.00 - 15.30 uur
Vrijdag van 10.00 - 15.30 uur
Vrijdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur

Duur opleiding

32 dagdelen van 2,5 uur, verdeeld over ca. 10 maanden, inclusief 1 excursiedag

KOSTEN

€ 1.895,–
Betaling in 1, 2, 3 of 4 termijnen
Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.
Informeer ook naar de subsidie mogelijkheden in het kader van de STAP-regeling. Meer informatie? Stuur je mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl of lees hier meer.

Certificaat

Deelnemers ontvangen bij het succesvol afronden van de vier lesblokkenopdrachten een fysiek certificaat.

Startdata 2022

DAGOPLEIDING:
Donderdag |
24 november 2022
Vrijdag |
16 september 2022

HALVE DAG (enkel ochtend of middag):
Vrijdagmiddag | 13 mei 2022
Zaterdagochtend | 21 mei 2022 (VOL)

Mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl als je direct op de hoogte gebracht wilt worden zodra de nieuwe data bekend zijn.

Inschrijven

Plantenkennis Basis

Plantenkennis Basis is een zeer praktische cursus, specifiek gericht op het herkennen en benoemen van planten. In 10 lessen worden ongeveer 150 meest gangbare planten behandeld,. Zowel bomen, heesters als vaste planten.

Deze cursus is ideaal voor hoveniers en tuinontwerpers die hun basis plantenkennis willen opfrissen. Maar ook voor liefhebbers die graag wegwijs willen raken in het plantensortiment. Door de heldere gestructureerde uitleg, PowerPoints en levend plantmateriaal leer je in korte tijd planten herkennen en benoemen. Zowel met de wetenschappelijke als de Nederlandse benaming. Ook krijg je inzicht in de belangrijkste kenmerken.

De cursus is opgebouwd volgens een doorlopend carrouselsysteem met 7 instapmomenten per kalenderjaar. Je kunt zelf je instapmoment kiezen. Als je de 10 lessen hebt doorlopen, rond je de cursus af met een certificaat.

Algemene informatie

Dagopleiding Plantenkennis Basis

OntwerpAcademie biedt deze variant aan in Boskoop.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 3

Niveau opleiding

De opleiding is op mbo-niveau

Locatie

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

3 - 5 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring

Lesdagen

Vrijdagmiddag van 14.00 - 16.30 uur

Duur opleiding

10 dagdelen van 2,5 uur

KOSTEN

€ 745,–
Betaling in 1 termijn

Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.

Informeer ook naar de mogelijkheden om gebruik te maken van de STAP-subsidie. Stuur je mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl of lees hier meer.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een bewijs van deelname van de OntwerpAcademie

STARTDATA

Januari 2023 (exacte startdatum volgt spoedig)
Inschrijven
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles