Plantenkennis

"Ingrid geeft les op een heldere manier die effectief is voor zowel mensen met veel als met weinig ervaring. De lessen zijn samenhangend en interactief, ik heb ze met veel plezier gevolgd. Ingrid is toegankelijk, vriendelijk en straalt passie uit: heel aanstekelijk! Zou de cursus Plantenkennis Basis aan iedere beginner aanraden"

- oud-student Lisa van Schagen, dakarchitect bij De Dakdokters

Plantenkennis is onmisbaar voor hoveniers, tuinontwerpers en (landschaps)architecten. De cursussen Plantenkennis zijn bedoeld voor iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft. Hoveniers die zich verder willen bekwamen in tuinontwerpen en die hun kennis op peil willen brengen. Tuinarchitecten en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen verrijken. Inrichters van publieke ruimten en natuurlijk ook voor gemotiveerde plantenliefhebbers. Voorkennis om een van deze cursussen te volgen is niet noodzakelijk. Een bredere praktijkervaring in het groene vak helpt natuurlijk wel. Net als een stevige discipline en dito motivatie.

Je krijgt les op onze locatie in Boskoop, tegenover Greenlink en in de nabijheid van kwekerijen en modeltuinen. Elke les bestaat uit twee delen: een theoretisch deel (PowerPoint) en een praktijkdeel (buitenles). Je werkt met levend plantmateriaal en gedetailleerd beeldmateriaal. Je krijgt een uitgebreid naslagwerk en persoonlijke begeleiding.

Plantenkennis Basis is een praktische cursus, specifiek gericht op het herkennen en benoemen van planten. Plantenkennis Compleet is een zeer complete cursus waarin alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte worden behandeld.

Plantenkennis Compleet

Zoals de benaming aangeeft is dit een zeer complete cursus. In 30 lessen (16 modules) leer je aan de hand van levend plantmateriaal heel veel over planten. Je krijgt inzicht in alle plantgroepen die geschikt zijn voor de buitenruimte.

De kenmerkende planteigenschappen worden aangevuld met heldere en gestructureerde theoretisch kennis en praktische inzichten. We behandelen in Plantenkennis Compleet de diverse Plantengroepen, de Nomenclatuur/Taxonomie (waar horen ze thuis), Morfologie en Plantkunde, Eigenschappen en Kenmerken/Sierwaarde.

In modules behandelen we de diverse groepen planten, bijvoorbeeld Bladhoudende heesters, Bollen en knollen en Bomen. De modules zijn op aanvraag ook los te volgen. De cursus loopt het gehele jaar door. Door dit carrouselsysteem ontstaat bij de start van een module een instapmoment om in te stromen en de volledige opleiding Plantenkennis te volgen. Je kunt deze cursus afsluiten met een certificaat.

De cursus Plantenkennis Compleet is een uitstekende combinatie met de opleiding Tuinarchitectuur.

Modulaire opzet

De cursus is modulair opgebouwd. Daardoor kun je op verschillende momenten instappen. Vrijstelling behoort tot de mogelijkheden. Tijdens een module behandelen we een specifieke plantengroep. Sommige plantgroepen zijn samengevoegd tot 1 module.

De modules bestaan uit 1 tot 5 lessen, afhankelijk van de plantgroep.

Plantgroepen in modules

Bladhoudende heesters
Water- en oeverplanten
Fruitgewassen
Bomen
Bollen/Knollen
Kuipplanten
Kruiden
Een- en tweejarigen
Rozen
Vaste planten
Klimplanten
Varens en grassen
Inheemse beplanting
Winterkenmerken
Ericaceae
Naaktzadigen
Bamboes
Bladverliezende heesters

Algemene informatie

Dagopleiding Plantenkennis Compleet

OntwerpAcademie biedt de cursus PlantenKennis aan op de eigen locatie in Boskoop.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau

Locatie

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

3 - 5 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring

Lesdagen

Donderdag-, vrijdag- of zaterdagochtend van 10.00 - 12.30 uur

Duur opleiding

30 lessen (16 modules)

KOSTEN

€ 1.845,–
Betaling in 1, 2 of 3 termijnen

Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een certificaat van de OntwerpAcademie

Startdata 2021 (per module)

Kuipplanten
11, 12 of 13 maart
Bladverliezende heesters
18, 19 of 20 maart
Eén-/ tweejarigen
8, 9 of 10 april
Bomen
22, 23 of 24 april
Klimplanten
29, 30 april of 1 mei
Water- en oeverplanten
20, 21 of 22 mei
Vaste planten
27, 28 of 29 mei
Kruiden
8, 9 of 10 juli
Bladverliezende heesters (vervolg)
2, 3 of 4 september
Grassen / Varens / Inheems
16, 17 of 18 september
Bomen (vervolg)
30 september, 1 of 2 oktober
Rozen
14, 15 of 16 oktober

Losse modules volgen is mogelijk.
Inschrijven

Plantenkennis Basis

Plantenkennis Basis is een zeer praktische cursus, specifiek gericht op het herkennen en benoemen van planten. In 10 lessen worden ongeveer 150 meest gangbare planten behandeld,. Zowel bomen, heesters als vaste planten.

Deze cursus is ideaal voor hoveniers en tuinontwerpers die hun basis plantenkennis willen opfrissen. Maar ook voor liefhebbers die graag wegwijs willen raken in het plantensortiment. Door de heldere gestructureerde uitleg, PowerPoints en levend plantmateriaal leer je in korte tijd planten herkennen en benoemen. Zowel met de wetenschappelijke als de Nederlandse benaming. Ook krijg je inzicht in de belangrijkste kenmerken.

De cursus is opgebouwd volgens een doorlopend carrouselsysteem met 7 instapmomenten per kalenderjaar. Je kunt zelf je instapmoment kiezen. Als je de 10 lessen hebt doorlopen, rond je de cursus af met een certificaat.

Algemene informatie

Dagopleiding Plantenkennis Basis

OntwerpAcademie biedt deze variant aan in Boskoop.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 3

Niveau opleiding

De opleiding is op mbo-niveau

Locatie

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

3 - 5 uur per week afhankelijk van opleiding en/of ervaring

Lesdagen

Vrijdagmiddag van 14.00 - 16.30 uur

Duur opleiding

10 lesdagen

KOSTEN

€ 695,–
Betaling in 1 termijn

Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.

Certificaat

Deelnemers ontvangen een certificaat van de OntwerpAcademie

Instroomdata

2021
5 maart
12 maart
4 en 18 juni
10 en 24 september
10 december
Inschrijven
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles