Maak gebruik van €1.000 STAP-subsidie en neem contact met ons op

August 28, 2022

Doorleren of een nieuwe baan als tuinontwerper of plantenspecialist? Maak gebruik van €1.000 STAP-subsidie in 2022 voor het volgen van een opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie. Je kunt het opleidingstegoed gebruiken voor een groot deel van onze opleidingen en cursussen, die hiermee geheel of gedeeltelijk kosteloos te volgen zijn. Hieronder vind je meer informatie over de subsidie, aanvraagrondes en welke opleidingen en cursussen in aanmerking komen.  

Je meld je aan voor STAP-subsidie bij www.stapuwv.nl. Belangrijk om te weten: per aanvraagronde is er een beperkt STAP-budget beschikbaar vanuit de overheid waar mensen een beroep op kunnen doen. Wees er op tijd bij en zorg dat je de informatie die je nodig hebt voor de aanvraag tijdig voorbereid.


Neem contact met ons op!

Neem contact op met studentenzaken@ontwerpacademie.nl als je, op korte termijn of verder weg in de toekomst, gebruik wilt maken van de STAP-subsidie. Op basis van de gewenste opleiding, cursus of workshop en startdatum helpen wij je met jouw aanvraag.

Aanvraagrondes 2022

Er zijn meerdere aanvraagrondes. Let op: bij aanmelding voor het STAP-budget moet je binnen 3 maanden starten met de opleiding of cursus. Daarnaast adviseren we je om je op tijd aan te melden omdat er een beperkt budget per aanvraagronde is.  

 • 1 maart t/m 30 april l budget op.
 • 1 mei t/m juni, dat je opleiding uiterlijk in september budget op.
 • 1 juli t/m augustus, dat je opleiding uiterlijk in november budget op.
 • 1 september t/m oktober, dat je opleiding uiterlijk in januari dient te starten.
 • 1 november t/m december, dat je opleiding uiterlijk in maart dient te starten.
 • 1 januari t/m februari, dat je opleiding uiterlijk in mei dient te starten.
 • 1 maart t/m april, dat je opleiding uiterlijk in juli dient te starten.

Voor wie

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget tot maximaal €1.000 aanvragen via het UWV om jezelf bij- of om te scholen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Subsidie. Iedereen die zijn of haar positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren en wil doorleren voor die ene leuke baan in het groen kan hiervan gebruik maken.

De STAP-subsidie vervangt het persoonlijke scholingsbudget dat men voorheen terug kon vorderen via de Belastingdienst en staat nog in de kinderschoenen. Dit betekent dat zowel STAP-aanvragers én opleidingen tegen zaken aanlopen die een aanvraag en toekenning van de subsidie bemoeilijkt, bijvoorbeeld omdat er een beperkt STAP-budget is per aanvraagronde. Dit wordt uitgelegd in deze uitzending van Radar die de nieuwe scholingssubsidie onder de loep heeft genomen. Daarom ons advies om direct contact met ons op te nemen als je hiervan gebruik wilt maken en wij je bij je aanvraag kunnen ondersteunen.

Wanneer kom je in aanmerking:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of zelfstandig ondernemer of je bent momenteel werkzoekend.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijsfinanciering (m.u.v. het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start uiterlijk 3 weken en binnen 3 maanden na de STAP-aanvraag.
 • Je hebt in 2022 nog geen STAP-subsidie ontvangen en je hebt nog recht op (een deel van) budget.

Hoe werkt het?

Stap 1: schrijf je in voor een opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie die in aanmerking komt voor de STAP-regeling via de website. Je krijgt van ons een aanmeldbewijs toegestuurd. Let op: Je hebt een aanmeldbewijs nodig om het STAP-tegoed aan te vragen, hierop staat het studentennummer dat je nodig hebt bij de STAP-aanmelding.

Stap 2: vraag het STAP-budget op tijd aan via het UWV via www.stapuwv.nl. Hier kun je op zoekterm 'OntwerpAcademie' alle opleidingen en cursussen zien die je met STAP-subsidie kunt volgen en hoeveel subsidie vergoed wordt van de totale cursuskosten.

Stap 3: het UWV stuurt jou een bericht over de status van jouw aanvraag. Bij toekenning van het budget krijgt de OntwerpAcademie het bedrag direct overgemaakt. Zijn de opleidingskosten hoger dan € 1.000? Dan krijg je van ons een factuur voor het restbedrag.  

De volgende opleidingen en cursussen komen in aanmerking:

 1. Dag- en avondopleiding Tuinarchitectuur
 1. Opleiding Plantenkennis (Beplantingsadviseur)
 1. Cursus Biodivers Ontwerpen
 1. Cursus SketchUp
 2. Cursus Toegepaste Beplantingsleer
 3. Start je eigen bedrijf

Bij de opleidings- en cursusinformatie staat ook vermeld of je gebruik kunt maken van de STAP-regeling.

Hulp bij vragen

Onze afdeling Studentzaken helpt je graag met jouw aanvraag. Mail je hulpvraag naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl

Bekijk ook onze andere subsidiemogelijkheden waar je een beroep op kunt doen op onze website.  

No items found.