Groei door en volg een opleiding of cursus met STAP-budget.

December 19, 2022

Doorleren of een nieuwe baan als tuinontwerper of plantenspecialist? Maak gebruik van €1.000 STAP-subsidie voor het volgen van een groene opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie. Je kunt het opleidingstegoed gebruiken voor een groot deel van onze opleidingen en cursussen, die hiermee geheel of gedeeltelijk kosteloos te volgen zijn. Hieronder vind je meer informatie over de subsidie, aanvraagrondes en welke opleidingen en cursussen in aanmerking komen.  

Belangrijk om te weten: per aanvraagronde is er een beperkt STAP-budget beschikbaar vanuit de overheid waar mensen een beroep op kunnen doen. Daarnaast heb je elk jaar opnieuw recht op €1.000 STAP-budget. De aanmelding voor STAP-subsidie verloopt via www.stapuwv.nl. Zorg voor een goede voorbereiding met onderstaande informatie en stappenplan.


Wel of niet studeren met STAP?

De STAP-subsidie vervangt het persoonlijke scholingsbudget dat men voorheen terug kon vorderen via de Belastingdienst. Sinds de invoering begin 2022 lopen STAP-aanvragers én opleiders tegen zaken aan die een aanvraag en toekenning van de subsidie bemoeilijkt en geen garantie biedt, bijvoorbeeld omdat er een beperkt STAP-budget is per aanvraagronde, lange wachtrijen, technische storingen etc.

Als opleider hebben we het beste met onze studenten voor en willen we teleurstellingen voorkomen. In dit artikel informeren wij je over het STAP traject, wat je te wachten staat als je hiervoor kiest en geven we tevens tips mee over andere subsidies waar je gebruik van kunt maken. Recent na de invoering STAP werden de haken en ogen ervan belicht in deze uitzending van Radar die de nieuwe scholingssubsidie onder de loep nam.

Aanvraagrondes 2023

Er zijn meerdere aanvraagrondes en elk jaar krijg je opnieuw €1.000 STAP-budget.
Er is per aanvraagronde beperkt budget beschikbaar, dus zorg dat je bij aanvang van een nieuw tijdvak op tijd klaar zit. Op = op. Let op: bij aanmelding voor het STAP-budget start de opleiding/ cursus uiterlijk 28 dagen na de aanvraagdatum en binnen 3 maanden na de STAP-aanvraag.


Je kunt het STAP-budget gebruiken voor de volgende opleidingen en cursussen:

Als de opleiding of cursus duurder is dan €1.000 dan betaal je de rest zelf.

 1. Dag- en avondopleiding Tuinarchitectuur
 2. Opleiding Beplantingsadviseur
 3. Cursus Biodivers Ontwerpen
 4. Cursus SketchUp Basis, SketchUp Gevorderden, SketchUp Compleet
 5. Cursus Digitaal Ontwerpen Allround
 6. Cursus Toegepaste Beplantingsleer
 7. Cursus Plantenkennis Basis
 8. Cursus Biophilic Design

Voor wie?

Werkenden (ook als je een eigen bedrijf/ bureau hebt!) en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget tot maximaal €1.000 aanvragen via het UWV om jezelf bij- of om te scholen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Subsidie. Iedereen die zijn of haar positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren en wil doorleren voor die ene leuke baan in het groen kan hiervan gebruik maken.

Voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Je bent in loondienst of zelfstandig ondernemer of je bent momenteel werkzoekend.
 • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijsfinanciering (m.u.v. het Levenlanglerenkrediet).
 • Je opleiding start uiterlijk 3 weken en binnen 3 maanden na de STAP-aanvraag.
 • Je hebt in 2022 nog geen STAP-subsidie ontvangen en je hebt nog recht op (een deel van) budget. Per 2023 heb je opnieuw recht op €1.000 STAP-budget voor 2023.

Hoe werkt het?

Stap 1: schrijf je in voor een opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie die in aanmerking komt voor de STAP-regeling via de website. Je krijgt van ons een aanmeldbewijs toegestuurd. Let op: Je hebt een aanmeldbewijs nodig om het STAP-tegoed aan te vragen, hierop staat het studentennummer dat je nodig hebt bij de STAP-aanmelding.

Stap 2: vraag het STAP-budget op tijd aan via het UWV via www.stapuwv.nl. Hier kun je op zoekterm 'OntwerpAcademie' alle opleidingen en cursussen zien die je met STAP-subsidie kunt volgen en hoeveel subsidie vergoed wordt van de totale cursuskosten.

Stap 3: het UWV stuurt jou een bericht over de status van jouw aanvraag. Bij toekenning van het budget krijgt de OntwerpAcademie het bedrag direct overgemaakt. Zijn de opleidingskosten hoger dan € 1.000? Dan krijg je van ons een factuur voor het restbedrag.  

Is je aanvraag afgewezen en ligt de startdatum verder weg in de toekomst? Doe de volgende aanvraagronde weer mee! Veel studenten lukt het een volgende ronde wel.

Veel gestelde vragen STAP-budget regeling

Kijk op STAP-budget regeling (voor max. 1.000 euro subsidie voor een opleiding) - STAP-budget.nl

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

Wij kunnen je geen STAP-garantie bieden, maar we kunnen je wel helpen met je aanvraag.
Neem contact op met studentenzaken@ontwerpacademie.nl als je, op korte termijn of verder weg in de toekomst, gebruik wilt maken van de STAP-subsidie. Op basis van de gewenste opleiding, cursus of workshop en startdatum helpen wij je met jouw aanvraag.

Bekijk ook onze andere subsidiemogelijkheden waar je een beroep op kunt doen op onze website.  

No items found.