Lesaanbod

Deze extra's zijn bij het lesgeld inbegrepen

De OntwerpAcademie vindt het belangrijk om meerwaarde te bieden, zowel tijdens als na het volgen van je opleiding. Door ervoor te zorgen dat je je direct kunt onderdompelen in de wereld van het groen, hopen we jouw ontwikkeling als professional te ondersteunen en wellicht te versnellen. Daarom maken deze extra's onderdeel uit van je opleiding.

De producten die wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld variëren van het aanbieden van StageProjecten, het organiseren van diverse excursies, lezingen, workshops en feedbacksessies in het Open Atelier tot aan ondersteuning bij het vinden van een groene baan of opdracht aan de hand van ons initiatief Groen Werkt! Daarbovenop lanceerde we voorjaar 2023 OA-Connect, de online groencommunity waar studenten, oud-studenten en docenten samenkomen om elkaar te helpen, te informeren en inspireren. Kortom, alles wat wij doen is erop gericht jouw overstap naar - of verdieping binnen - het groene werkveld te vergemakkelijken en te versnellen. Lees hieronder meer over het extra aanbod waarmee de OntwerpAcademie zich onderscheidt van het reguliere groene onderwijs.

Stageprojecten

Het vak van tuinontwerper is zeer veelzijdig. Voor het maken van een goed en professioneel tuinontwerp is een brede theoretische basis én ervaring erg belangrijk. Daarom is de OntwerpAcademie in 2019 gestart met het coördineren van StageProjecten: als student Tuinarchitectuur krijg je de mogelijkheid te werken aan een concrete ontwerpopdracht. Hierbij doorloop je alle aspecten die nodig zijn voor het maken van een professioneel tuinontwerp.

Een professioneel tuinontwerp houdt rekening met factoren als zon, schaduw, bodemgesteldheid, verlichting, het aanzicht van beplanting door de seizoenen heen, budgetten, de vlakverdeling in de tuin, elektriciteit en watervoorziening.

Al die elementen worden samengebracht in een uitgebreid ontwerp dat het maximale uit de beschikbare ruimte van de tuin haalt. De ontwerper visualiseert het voorstel met behulp van (3D) tekeningen of eventueel een maquette. Zo’n ontwerp kan direct worden ingezet als werkplan voor een uitvoerende hovenier.

Excursies

Excursies die wij aanbieden zijn speciaal ontwikkeld voor de opleiding Tuinarchitectuur en Beplantingsadviseur kunnen studenten als extra verdieping. Tevens zijn de excursies toegankelijk voor geïnteresseerden uit het groenvak van buiten. Ze worden begeleid door onze docenten en specialisten ter plaatse.

Van een bezoek aan gespecialiseerde kwekerijen, een entworkshop in het boomkwekerijmuseum tijdens Boskoops Glorie, een fietstocht langs bijzondere (dak)tuinen en parken in Rotterdam tot aan de unieke heemtuinen in Amstelveen, onze excursies dragen stuk voor stuk bij aan het delen van kennis en inspiratie.

Heemtuinen en Amstelveense lanen

Podium Boskoop

Onder de naam PodiumBoskoop organiseert de OntwerpAcademie elke eerste maandag van de maand een lezing, presentatie of (foto)tentoonstelling.

De sprekers variëren van eigen docenten en specialisten uit Boskoop en omgeving tot nationaal aansprekende namen in de groensector. Ook bieden we (oud-)studenten de mogelijkheid hun werk bij ons te presenteren. Podium Boskoop is een informele avond waarin kennis delen centraal staat en waar (oud-)studenten en professionals elkaar ontmoeten.

In onze agenda vind je een overzicht van al onze activiteiten. En nog meer groene groene activiteiten, gedeeld door groenambassadeurs, vind je in de Activiteiten-kalender op onze groene platform OA-Connect.

OA-Connect is het groene platform waar docenten, studenten en oud-studenten van de opleidingen in een online omgeving informatie en inspiratie kunnen delen en elkaar kunnen helpen. Let's connect en word lid!

Met een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie word je direct onderdeel van een groen netwerk van beginnende tot meer ervaren groenambassadeurs. Samen bezitten zij enorme hoeveelheid kennis over de opleiding, het vak, tuinen, ontwerpen, planten en natuur. Met OA-Connect verbinden  we al die kennis en maken we die toegankelijk voor iedereen van de OntwerpAcademie. En dat is mooi, want samen kunnen we écht het verschil maken en de leefomgeving duurzaam vergroenen!

OPEN ATELIER

Het OpenAtelier biedt (oud-)studenten de gelegenheid om met gelijkgestemden te sparren, kennis en ervaring uit te wisselen. Elke maandagmiddag van 16.00 uur – 18.00 uur (behalve in de schoolvakanties) is een van de docenten aanwezig voor het beantwoorden van vragen en voor extra examenbegeleiding. 

Het moment bij uitstek om het concept voor je StageProject te bespreken of de technische haalbaarheid van je ontwerp te checken. Maar ook ideaal om met je medestudent(en) af te spreken en samen aan een huiswerkopdracht te werken.

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles