Lesaanbod

Deze extra's zijn bij het lesgeld inbegrepen

De OntwerpAcademie vindt het belangrijk om meerwaarde te bieden, zowel tijdens als na het volgen van je opleiding. Door er voor te zorgen dat je je direct kunt onderdompelen in de wereld van het groen, hopen we jouw ontwikkeling als professional te ondersteunen en wellicht te versnellen. Daarom maken deze extra's onderdeel uit van je opleiding.

De producten die wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld variëren van het aanbieden van StageProjecten, het organiseren van excursies, lezingen, workshops en feedbacksessies in het Open Atelier tot aan ondersteuning bij het vinden van een groene baan of opdracht aan de hand van ons initiatief Groen Werkt! Alles wat wij doen is erop gericht jouw overstap naar - of verdieping binnen - het groene werkveld te vergemakkelijken en te versnellen. Lees hieronder meer over het extra aanbod waarmee de OntwerpAcademie zich onderscheidt van het reguliere groene onderwijs.

Stageprojecten

Het vak van tuinontwerper is zeer veelzijdig. Voor het maken van een goed en professioneel tuinontwerp is een brede theoretische basis én ervaring erg belangrijk. Daarom is de OntwerpAcademie in 2019 gestart met het coördineren van StageProjecten: als student Tuinarchitectuur krijg je de mogelijkheid te werken aan een concrete ontwerpopdracht. Hierbij doorloop je alle aspecten die nodig zijn voor het maken van een professioneel tuinontwerp.

Een professioneel tuinontwerp houdt rekening met factoren als zon, schaduw, bodemgesteldheid, verlichting, het aanzicht van beplanting door de seizoenen heen, budgetten, de vlakverdeling in de tuin, elektriciteit en watervoorziening.

Al die elementen worden samengebracht in een uitgebreid ontwerp dat het maximale uit de beschikbare ruimte van de tuin haalt. De ontwerper visualiseert het voorstel met behulp van (3D) tekeningen of eventueel een maquette. Zo’n ontwerp kan direct worden ingezet als werkplan voor een uitvoerende hovenier.

Excursies

De excursies die wij aanbieden zijn speciaal ontwikkeld voor onze opleidingen als extra verdieping van de lesstof, maar worden ook gewaardeerd door geïnteresseerden van buitenaf. De excursies worden begeleid door onze docenten of specialisten ter plaatse.

Van een bezoek aan gespecialiseerde kwekerijen, een entworkshop in het boomkwekerijmuseum tijdens Boskoops Glorie, een fietstocht langs bijzondere (dak)tuinen en parken in Rotterdam tot aan unieke projecten en beplantingsplannen in Amsterdam, onze excursies dragen stuk voor stuk bij aan het delen van kennis en inspiratie. Klik op de excursie van je keuze in onderstaand overzicht en meld je aan!
De excursies Boskoops Glorie en Groene Parels zijn gratis voor studenten Tuinarchitectuur en worden met korting aangeboden aan oud-studenten en (oud-)cursisten Plantenkennis.

Podium Boskoop

Onder de naam Podium Boskoop organiseert de OntwerpAcademie elke eerste maandag van de maand een lezing, presentatie of (foto)tentoonstelling.

De sprekers variëren van eigen docenten en specialisten uit Boskoop en omgeving tot nationaal aansprekende namen in de groensector. Ook bieden we (oud-)studenten de mogelijkheid hun werk bij ons te presenteren. Podium Boskoop is een informele avond waarin kennis delen centraal staat en waar (oud-)studenten en professionals elkaar ontmoeten.

In onze agenda vind je een overzicht van al onze activiteiten.

Groen Werkt!

De belangstelling voor een groene leefomgeving, duurzaamheid en biodiversiteit nemen toe, evenals banen in de groensector. In 2020 is de OntwerpAcademie daarom gestart met een nieuw initiatief: via de vacaturepagina GroenWerkt! brengen we groenbedrijven en studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis met elkaar in contact.

De OntwerpAcademie heeft door de jaren heen een uitgebreid netwerk opgebouwd van enthousiaste ontwerpers en kan deze groep gemakkelijk en snel benaderen. Wij kennen zowel de kwaliteiten van onze (oud-)studenten als de behoefte binnen de groensector. GroenWerkt draagt bij aan de ideale match!

OPEN ATELIER

Het OpenAtelier biedt (oud-)studenten de gelegenheid om met gelijkgestemden te sparren, kennis en ervaring uit te wisselen. Elke maandagmiddag van 16 – 18 uur (behalve in de schoolvakanties) is een van de docenten aanwezig voor het beantwoorden van vragen en voor extra examenbegeleiding. 

Het moment bij uitstek om het concept voor je StageProject te bespreken of de technische haalbaarheid van je ontwerp te checken. Maar ook ideaal om met je medestudent(en) af te spreken en samen aan een huiswerkopdracht te werken.

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles