“Een tuinontwerp begint met een goed doordacht plan, waarbij je als ontwerper gebruik maakt van wat er al is: bodem, water en ecologie. De bestaande kwaliteiten leren zien en benutten, dat staat aan de basis van onze lessen. Praktijkgericht en inspelend op actuele thema’s. Les geven zoals we het zelf ook graag krijgen aangeboden.”
– Dolf Houtman, docent Tuinarchitectuur

Help jij ook mee onze wereld groener, gezonder en mooier te maken?
Hoe? Vraag je je misschien af. Welnu door tuinontwerper te worden! Wist je dat de gezamenlijke oppervlakte van alle tuinen in Nederland een oppervlakte van 10 keer groter dan de Veluwe bestrijkt? Het gaat dus echt ergens over, veel tuinen zijn nog versteend, bovendien Tuinontwerpen is een vak. En ons prachtige ontwerp vak begint nu eenmaal bij de tuin.

Wij helpen je graag verder in het groen met dag- en avondopleidingen, cursussen op de leslocaties Boskoop, Houten en Frederiksoord.

Wat ga je leren?
Een tuin is - hoe klein dan ook - een levend systeem, een ecosysteem. Je leert de groeiplaatsomstandigheden te onderzoeken en die in verband te brengen met ecologische aspecten als successie en de wensen van de opdrachtgever. Als ontwerper creëer je de randvoorwaarden en uitgangspunten voor natuurinclusieve tuinontwerpen waar het draait om biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Het concept is de spil waar alle zaken als ecologie en duurzaamheid om draaien. We leren je analyseren en conceptualiseren als basis voor al je ontwerp ideeën. Leren kijken, schetsen, onderzoeken hoe ruimtes in elkaar zitten is waar het in deze creatieve opleiding om gaat. Tekenprogramma’s gebruiken we nog even niet omdat we willen dat je leert kijken.

Lesonderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Basisecologie; bodem en water
  • Ontwerpkunde; conceptualiseren, compositie- en kleurenleer
  • Techniek; om je ideeën om te zetten naar bouwkundige elementen
  • Tekenvaardigheid; ruimtelijk tekenen, analyserend schetsen
  • Beplantingsstructuren; primaire en secundaire beplantingen
  • Presenteren; hoe breng je jouw ideeën over, visualiseren, ordenen
  • Kunstgeschiedenis en tuinstijlen
  • Wet- en regelgeving
  • Materialenkennis; materiaal inzetten als middel om je ontwerpideeën uit te drukken.

Wat leer je?
Door de praktijk met de theorie te verweven. Bij elke les is dat aan de orde met praktische huiswerkopdrachten, werkvormen tijdens de les en buiten opdrachten. Om die reden zijn de groepen klein want alleen op die manier kunnen wij je aandacht geven.

Het praktische zit ‘m ook in de extra’s die wij je bieden en die bij de opleiding inbegrepen zijn, geen extra kosten wel extra ondersteuning door:

  • Wekelijkse (huiswerk) begeleiding via het OpenAtelier, of als je dat wilt, het OpenAtelier gebruiken als extra examentraining.
  • Schetssessies die we door het hele land organiseren zodat je kunt oefenen en jezelf op de kaart kunt zetten.
  • StageProjecten die je kunt doen onder begeleiding van een architect, het is de snelste manier om ‘in business’ te komen met je eigen bedrijf.
  • OA-connect waar je kennis kunt maken, vragen kunt stellen en ervaringen uit kunt wisselen met honderden oud-studenten.
  • Maandelijkse lezingen over actuele onderwerpen onder de naam PodiumBoskoop

Na de opleiding?
Tuinontwerpen is een prachtig vak en dat nemen we heel serieus. Daarom werken we samen met instanties van naam en zijn we partner van de Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten (NVTL). Tijdens de opleiding en zelfs daarna bieden wij je diverse kansen die direct bruikbaar zijn voor je eigen carrière switch of start. StageProjecten zijn daar een sprekend voorbeeld van.

Ons doel is om jou te helpen met het waarmaken van je dromen. De start van een eigen bedrijf, een ontwerpbureau of een samenwerking te starten met groenprofessionals.

Wij zijn er op gefocust om ontwerpers met passie af te leveren die hun plek in de samenleving verdienen omdat ze  waarde creëren met hun ideeën en ontwerp ingrepen. Tuinontwerpers die hun vak met passie verstaan!

Dagje meelopen?
Natuurlijk kun je een dagje meelopen, stuur een mail naar [email protected] daar informeren ze je graag over data en mogelijkheden. Er zijn bovendien elke maand studievoorlichtingen of oriëntatiedagen en Webinars. Ook daar informeren ze je graag over.

“Ik heb bij jullie opleiding een hele leuke tijd gehad, veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Het was een proces van mijzelf ontwikkelen in veel meer opzichten dan alleen de lesstof. Dat proces stopt voorlopig nog niet.”
- Hans Nijboer, oud-student

vakken

  • Basisecologie; bodem en water
  • Ontwerpen; compositie- en kleurenleer
  • Techniek van aanleg en onderhoud
  • Tekenvaardigheid, handmatig ruimtelijk tekenen
  • Beplantingstructuren; primaire en secundaire, plantschema’s
  • Presentatietechnieken: opmaak, reproductie en verkoop
  • Kunstgeschiedenis en tuinstijlen
  • Wet- en regelgeving
  • Materialenkennis; hout, steen en tuinelementen

Wat leer je?

Tuinarchitectuur is een prachtig vak. Een vak bovendien waarbij je je op veel terreinen begeeft. Een functioneel en goed beplantingsplan bijvoorbeeld, vereist – naast kennis van en inzicht in planten – kennis over bodem en water. 

Bodem, water en ecologie
Bodem, water en ecologie zijn vakken die deel uit maken van de opleiding Tuinarchitectuur. De student maakt kennis met de principes van deze basisvak onderdelen. Welke grondsoorten zijn er? Wat zijn de eigenschappen? En wat kun je er dus wel en niet mee als ontwerper? De kennis die je hebt over de grond verschaft de ontwerper tevens informatie over de waterhuishouding, denk hierbij aan de hoeveelheid water die een grond kan bergen of de mate van droogte gevoeligheid. Wat er zich in de grond afspeelt manifesteert zich aan de oppervlakte. Bijvoorbeeld in het soort beplanting dat er groeit. Als ontwerper leer je die relaties te leggen en aan de hand van de vegetatie of beplanting te ‘lezen’ dat wat er speelt. En juist 'dat wat er speelt' kan de ontwerper desgewenst gebruiken en als uitgangspunt verwerken in het te maken ontwerp. Het maken van een gedegen ontwerp kan alleen maar als je de ‘onderliggende’ principes van grondsoort, waterhuishouding en ecologie - als vanzelfsprekend - meeneemt in het ontwerpproces. Duurzaamheid begint dus bij een goed en integraal ontwerp.

Met aansprekende beelden overtuig je jouw opdrachtgevers over de kwaliteiten die de tuin heeft. Daarvoor produceer je creatieve beelden met schetstekeningen en draag je technische oplossingen aan voor bouwkundige onderdelen in de tuin. Je verweeft moeiteloos de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van materialen en techniek met eigentijds vormgegeven objecten en tuinonderdelen.

Kortom, tuinontwerpen betreft een breed en creatief vakgebied waarbij je van veel markten thuis bent. Je communiceert  met heldere tekeningen en beelden. Dit alles leren wij je in deze complete vakopleiding.

Na de opleiding
Complementeer de Tuinarchitectuur opleiding met de opleiding Beplantingsadviseur voor meer over planten en hun toepassing en een beplantingsplan leert ontwerpen. Ook bieden we verschillende cursussen om je kennis te verdiepen en te verbreden.

"Naast de uitgebreide theorie en praktijkopdrachten, merk ik hoe ik echt anders heb leren kijken en een visie op ontwerpen heb ontwikkeld. Ook ben ik mij veel meer bewust geworden van het groen in de openbaren ruimte. Wat staat er en waarom?" _ Majorie Borkus, oud-student Tuinarchitectuur

Algemene informatie

Dagopleiding Tuinarchitectuur
De Vakopleiding Tuinarchitectuur bieden we aan op onze locaties in Boskoop, Houten en in Frederiksoord. Maximale groepsgrootte is 12 à 13 studenten.

VOOROPLEIDING EN/OF ERVARING

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau, neem bij twijfel contact op met [email protected]

Niveau

• De 1-jarige opleiding Tuinarchitectuur 1 kun je afronden met het Diploma Tuinontwerper.
• Het daaraan verbonden diploma geeft de mogelijkheid door te stromen naar het tweede jaar van de nieuwe opleiding
Tuinarchitectuur 2.
• De OntwerpAcademie is van plan nog dit jaar een aanvraag bij de NLQF in te dienen om de 2-jarige opleiding Tuinarchitectuur 2 te laten inschalen op NLQF-niveau 5 (vergelijkbaar met het Associate Degree binnen het HBO).
• De NVTL (Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten) is partner van de OntwerpAcademie.
• Met het oog op borging van de onderwijs kwaliteit is de OntwerpAcademie ingeschreven bij het CRKBO en lid van het NRTO.

Locaties

Boskoop, Houten en Frederiksoord.

Studiebelasting

8 tot 10 uur per week, afhankelijk van ervaring en opleiding.

Lesdagen

Woensdag-, donderdag-, vrijdag- of zaterdaggroep. Lestijden van 10.00 uur - 15.30 uur

Duur opleiding

16 lesdagen van 5 uur (+ 30 min. pauze) verdeeld over ca. 11 maanden, inclusief 1 excursiedag Groene Parels

studieKOSTEN

€ 2.145,– Betaling in 1, 2, 3, 4 of 6 of 12 termijnen.
Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Inclusief
• Wekelijkse online (huiswerk) begeleiding via het OpenAtelier met uitzondering van de schoolvakanties.
• Onbeperkt deelname aan Stage Projecten met 1:1 begeleiding van een architect  als ‘boost’ voor je eigen bedrijf en/of examen.
• Landelijke schetssessies.
• OA-Connect; de community waar je kennis en ervaring met ruim 900 studiegenoten kunt delen.
• Maandelijkse lezingen onder de naam Podium Boskoop (locatie Boskoop).

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot € 1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

examen tuinontwerper

De vakopleiding Tuinarchitectuur 1 kun je desgewenst afsluiten met een examen. Het daaraan verbonden diploma geeft je de mogelijkheid door te stromen naar het tweede jaar van de nieuwe opleiding Tuinarchitectuur 2.
Informatie over het examen vind je hier.

Startdata BOSKOOP

Woensdag W4 | 19 maart 2025 - Blok Visueel
Vrijdag V4 | 17 januari 2025 - Blok Visueel
Zaterdag Z1 | 15 maart 2025 - Blok Visueel

Startdata Houten

Woensdag W2 | 11 december 2024 - Blok Visueel
Donderdag D1 | 13 juni 2025 - Blok Visueel
Vrijdag V2 | 13 december 2024 - Blok Groen
Vrijdag V2 | 28 maart 2025 - Blok Visueel
Vrijdag V1 | 24 januari 2025 - Blok Visueel [VOL]
Vrijdag V1 | 9 mei 2025 - Blok Compositie
Zaterdag Z4 | 25 januari 2025 - Blok Visueel

STARTdatUM Frederiksoord

Vrijdag V7 | 6 december 2024 - Blok Visueel [VOL]
Vrijdag V6 | 28 maart 2025 - Blok Visueel
Inschrijven  

Algemene informatie

Avondopleiding Tuinarchitectuur
Deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur bieden we aan op de eigen locatie in Boskoop. Maximale groepsgrootte is 12 à 13 studenten.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau, neem bij twijfel contact op met [email protected]

Niveau

• De 1-jarige opleiding Tuinarchitectuur 1 kun je afronden met het Diploma Tuinontwerper.
• Het daaraan verbonden diploma geeft de mogelijkheid door te stromen naar het tweede jaar van de nieuwe opleiding
Tuinarchitectuur 2.
• De huidige opleiding Tuinarchitectuur 1 wordt ontwikkeld en uitgebouwd naar een 2-jarige opleiding met als startdatum van het tweede jaar december 2024.
• De OntwerpAcademie is van plan nog dit jaar een aanvraag bij de NLQF in te dienen om de 2-jarige opleiding Tuinarchitectuur te laten inschalen op NLQF-niveau 5 (vergelijkbaar met het Associate Degree binnen het HBO).
• De NVTL (Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten) is partner van de OntwerpAcademie.
• Met het oog op borging van de onderwijs kwaliteit is de OntwerpAcademie ingeschreven bij het CRKBO en lid van het NRTO.

Locatie

Boskoop

Studiebelasting

8 tot 10 uur per week, afhankelijk van ervaring en opleiding.

Lesdagen

Donderdagavond van 19.00 uur - 21.30 uur

Duur opleiding

28 lesavonden van 2,5 uur verdeeld over ca. 11 maanden exclusief 1 dag excursie; Groene Parels of Boskoops Glorie

studieKOSTEN

€ 2.145,– Betaling in 1, 2, 3, 4 of 6 of 12 termijnen. Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl).

Inclusief
• Wekelijkse online (huiswerk) begeleiding via het OpenAtelier met uitzondering van de schoolvakanties.
• Onbeperkt deelname aan StageProjecten met 1:1 begeleiding van een architect  als ‘boost’ voor je eigen bedrijf en/of examen.
• Landelijke schetssessies.
• OA-Connect; de community waar je kennis en ervaring met ruim 800 studiegenoten kunt delen.
• Maandelijkse lezingen onder de naam PodiumBoskoop (locatie Boskoop).

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot € 1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

examen tuinontwerper

De vakopleiding Tuinarchitectuur 1 kun je desgewenst afsluiten met een examen. Het daaraan verbonden diploma geeft je de mogelijkheid door te stromen naar het tweede jaar van de nieuwe opleiding Tuinarchitectuur 2.
Informatie over het examen vind je hier.

Instroomdata  BOSKOOP

Donderdagavond | 17 oktober 2024 > Start Blok Groen
Inschrijven  
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles