“Ik heb bij jullie opleiding een hele leuke tijd gehad, veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Het was een proces van mijzelf ontwikkelen in veel meer opzichten dan alleen de lesstof. Dat proces stopt voorlopig nog niet.”
– oud-student Hans Nijboer
De opleiding is opgedeeld in drie thematische lesblokken. Elk blok start met een introductie en sluiten we af met een evaluatie. Zo’n evaluatie is meestal in de vorm van een presentatie waarmee je je vakvaardigheden laat zien. Tijdens de opleiding ben je continu aan het ontwerpen met wisselende opdrachten. Het ontwerpen loopt als rode draad door de opleiding. De ene keer ontwerp je vanuit het perspectief van de bodem. De andere keer vanuit ecologisch perspectief.
Goed onderwijs is gevarieerd en verweven met de beroepspraktijk. Ter aanvulling op de theorie organiseren we vakexcursies, schetssessies en StageProjecten. We werken samen met diverse organisaties om je als student de gelegenheid te geven je ontwerpvaardigheden te trainen. De schetssessies organiseren we samen met Tuinidee, Tuinvisie en Gardenista.
Tijdens de studievoorlichtingsdagen in Boskoop kun je terecht met al je vragen en je inschrijven voor proeflessen. Bij Studentenzaken informeren ze je graag verder. Afhankelijk van je kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit en kijken we welke startdatum het best past. Zo kun je in de carrousel lesgroepen op meerdere momenten instromen. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de cursus Plantenkennis.
Tuinarchitectuur is een prachtig vak. Een vak bovendien waarbij je je op veel terreinen begeeft. Een functioneel en goed beplantingsplan bijvoorbeeld, vereist – naast kennis van en inzicht in planten – kennis over bodem en water.
Bodem, water en ecologie zijn basisvakken van de opleidingTuinarchitectuur. Welke grondsoorten zijn er? Wat zijn de eigenschappen? En wat kun je er dus wel en niet mee als ontwerper? Kennis over de grond verschaft belangrijke informatie over de waterhuishouding. Aan de hoeveelheid water die de grond kan bergen of de mate van droogte gevoeligheid. Wat er zich in de grond afspeelt, manifesteert zich aan de oppervlakte door de soort beplanting die er groeit. Als ontwerper leer je die relaties te leggen. Het geeft je waardevolle inzichten om te gebruiken als uitgangspunt voor je ontwerp.
Bij de OntwerpAcademie vinden we dat een ontwerper 'oog' moet hebben voor de context, het milieu en de ecologie. Nog los van de actuele problemen als stikstofuitstoot en opwarming van de aarde. Het maken van een gedegen ontwerp kan alleen maar als je de ‘onderliggende’ principes van grondsoort, waterhuishouding en ecologie – als vanzelfsprekend – meeneemt in het onwerpproces. Duurzaamheid begint dus bij een goed en integraal ontwerp.
Met aansprekende beelden overtuig je jouw opdrachtgevers over de kwaliteiten die de tuin heeft. Daarvoor produceer je creatieve (3D) beelden en draag je technische oplossingen aan voor bouwkundige onderdelen in de tuin. Je verweeft moeiteloos de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van materialen en techniek met eigentijds vormgegeven objecten en tuinonderdelen.
Kortom, tuinontwerpen betreft een breed vakgebied waarbij je van veel markten thuis bent. Je communiceert voornamelijk met duidelijke tekeningen en beelden. Dat alles leren wij je in deze opleiding.
De OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan op de eigen locatie in Boskoop en bij TuinVisie in Utrecht. Het is een dagopleiding met 16 lesdagen (incl. 2 excursies) in 32 weken. Er zijn vier mogelijke lesdagen; op woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag. Je kunt kiezen tussen de vaste groep (met een vaste begin- en einddatum) of een carrousel groep.
Om in te spelen op de toenemende vraag, starten we in maart ook met een dinsdaggroep (Di).
OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan in Boskoop. Dit is een carrousel avondopleiding met 28 lesavonden en 2 dagexcursies.