“Ik heb bij jullie opleiding een hele leuke tijd gehad, veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Het was een proces van mijzelf ontwikkelen in veel meer opzichten dan alleen de lesstof. Dat proces stopt voorlopig nog niet.”
– oud-student Hans Nijboer 

Met de vakopleiding Tuinarchitectuur leiden wij je op tot professioneel tuinontwerper. Je leert onder andere: tekenen, ontwerpkunde, beplantingsplannen maken en technische constructies. Je krijgt vakken als: bodem, water en ecologie. Met thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit en successie. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij tot de basis van het ontwerpvak rekenen. Kom je van buiten het vak en weet je niets van planten? Of ben je hovenier met weinig tot geen ontwerpervaring? Wat je achtergrond ook is, bij de OntwerpAcademie ben je aan het goede adres om je professionele ambities te realiseren. Je kunt kiezen uit de Dagopleiding en de Avondopleiding.

De opleiding is opgedeeld in drie thematische lesblokken. Elk blok start met een introductie en sluiten we af met een evaluatie. Zo’n evaluatie is meestal in de vorm van een presentatie waarmee je je vakvaardigheden laat zien. Tijdens de opleiding ben je continu aan het ontwerpen met wisselende opdrachten. Het ontwerpen loopt als rode draad door de opleiding. De ene keer ontwerp je vanuit het perspectief van de bodem. De andere keer vanuit ecologisch perspectief.

Goed onderwijs is gevarieerd en verweven met de beroepspraktijk. Ter aanvulling op de theorie organiseren we vakexcursies, schetssessies en StageProjecten. We werken samen met diverse organisaties om je als student de gelegenheid te geven je ontwerpvaardigheden te trainen. De schetssessies organiseren we samen met Tuinidee, Tuinvisie en Gardenista.

Tijdens de studievoorlichtingsdagen in Boskoop kun je terecht met al je vragen en je inschrijven voor proeflessen. Bij Studentenzaken informeren ze je graag verder. Afhankelijk van je kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit en kijken we welke startdatum het best past. Zo kun je in de carrousel lesgroepen op meerdere momenten instromen. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de cursus Plantenkennis.

vakken

  • Basisecologie; bodem en water
  • Ontwerpen; compositie- en kleurenleer
  • Techniek van aanleg en onderhoud
  • Tekenvaardigheid, handmatig ruimtelijk tekenen
  • Beplantingstructuren; primaire en secundaire, plantschema’s
  • Presentatietechnieken: opmaak, reproductie en verkoop
  • Kunstgeschiedenis en tuinstijlen
  • Wet- en regelgeving
  • Materialenkennis; hout, steen en tuinelementen

Inhoud van de opleiding

Tuinarchitectuur is een prachtig vak. Een vak bovendien waarbij je je op veel terreinen begeeft. Een functioneel en goed beplantingsplan bijvoorbeeld, vereist – naast kennis van en inzicht in planten – kennis over bodem en water. 

Bodem, water en ecologie zijn basisvakken van de opleidingTuinarchitectuur. Welke grondsoorten zijn er? Wat zijn de eigenschappen? En wat kun je er dus wel en niet mee als ontwerper? Kennis over de grond verschaft belangrijke informatie over de waterhuishouding. Aan de hoeveelheid water die de grond kan bergen of de mate van droogte gevoeligheid. Wat er zich in de grond afspeelt, manifesteert zich aan de oppervlakte door de soort beplanting die er groeit. Als ontwerper leer je die relaties te leggen. Het geeft je waardevolle inzichten om te gebruiken als uitgangspunt voor je ontwerp.

Bij de OntwerpAcademie vinden we dat een ontwerper 'oog' moet hebben voor de context, het milieu en de ecologie. Nog los van de actuele problemen als stikstofuitstoot en opwarming van de aarde. Het maken van een gedegen ontwerp kan alleen maar als je de ‘onderliggende’ principes van grondsoort, waterhuishouding en ecologie – als vanzelfsprekend – meeneemt in het onwerpproces. Duurzaamheid begint dus bij een goed en integraal ontwerp.

Met aansprekende beelden overtuig je jouw opdrachtgevers over de kwaliteiten die de tuin heeft. Daarvoor produceer je creatieve (3D) beelden en draag je technische oplossingen aan voor bouwkundige onderdelen in de tuin. Je verweeft moeiteloos de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van materialen en techniek met eigentijds vormgegeven objecten en tuinonderdelen.

Kortom, tuinontwerpen betreft een breed vakgebied waarbij je van veel markten thuis bent. Je communiceert voornamelijk met duidelijke tekeningen en beelden. Dat alles leren wij je in deze opleiding.

Algemene informatie

Dagopleiding Tuinarchitectuur

De OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan op de eigen locatie in Boskoop en bij TuinVisie in Utrecht. Het is een dagopleiding met 16 lesdagen (incl. 2 excursies) in 32 weken. Er zijn vijf mogelijke lesdagen; op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag. Je kunt kiezen tussen de vaste groep (met een vaste start- en einddatum) of een carrousel groep.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau

Locaties

Hazerswoude-Dorp/Boskoop en Utrecht  

Studiebelasting

8 tot 10 uur per week, afhankelijk van ervaring

Lesdagen

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag, 10.00 uur - 15.30 uur

Duur opleiding

32 weken, 16 lesdagen (14 lesdagen + 2 excursiedagen)

KOSTEN

€ 1.995,– Betaling in 1, 2 of 3 termijnen

Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

examen tuinontwerper

Je hebt de vakopleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie gevolgd om Tuinontwerper te worden. Het afrondende examen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling examen. De kosten hiervan vallen buiten de opleidingskosten. Je kunt je hier inschrijven voor dit examen.

Startdata Boskoop

Maandag M1 | 15 november 2021
Dinsdag Di1 | 
12 oktober 2021
Woensdag W4 | 15 september 2021 > VOL
Woensdag W4 | 22 juni 2022
Woensdag W1 | 13 april 2022
Donderdag D4 | 16 september 2021 > VOL
Donderdag D4 | 30 juni 2022
Donderdag D3 | 13 januari 2022
Vrijdag V3 | 17 september 2021 > VOL
Vrijdag V3 | 24 juni 2022
Vrijdag V4 | 11 maart 2022
Zaterdag Z1 | 29 januari 2022
Zaterdag Z2 | 2 april 2022

Startdata Utrecht

Woensdag W3 | 8 december 2021
Woensdag W2 | 13 april 2022
Donderdag D2 | 25 november 2021 (VOL)
Donderdag D1 | 20 januari 2022
Vrijdag V2 | 1 oktober 2021 > VOL
Vrijdag V2 | 16 september 2022

instroomdata carrouselgroep

Vrijdag V1 | Utrecht
11 juni 2021 > VOL
8 oktober 2021 > VOL
21 januari 2022
22 april 2022
Inschrijven

Algemene informatie

Avondopleiding Tuinarchitectuur

De OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan in Boskoop. Je kunt kiezen uit een vaste groep - met een vaste start- en einddatum - op dinsdagavond of uit een carrousel groep op donderdagavond. Beide varianten bestaan uit 28 lesavonden en 2 dagexcursies.

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau

Locaties

Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

10 - 12 uur per week

Lesdagen

Dinsdag of donderdag, van 19.00 uur - 21.30 uur

Duur opleiding

28 lesavonden + 2 dagexcursies

KOSTEN

€ 1.995,- Betaling in 1, 2 of 3 termijnen

Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

examen tuinontwerper

Je hebt de vakopleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie gevolgd om Tuinontwerper te worden. Het afrondende examen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling examen. De kosten hiervan vallen buiten de opleidingskosten. De kosten € 350,- vallen buiten de opleidingskosten.

STARTDATA VASTE GROEP


Instroomdata carrouselgroep

Do-avond 18 november 2021 > blok Compositie
Do-avond 10 februari 2022 > blok Groen
Do-avond 19 mei 2022  > blok Visueel
Inschrijven
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles