“Een tuinontwerp begint met een goed doordacht plan, waarbij je als ontwerper gebruik maakt van wat er al is: bodem, water en ecologie. De bestaande kwaliteiten leren zien en benutten, dat staat aan de basis van onze lessen. Praktijkgericht en inspelend op actuele thema’s. Les geven zoals we het zelf ook graag krijgen aangeboden.”
– Dolf Houtman, docent Tuinarchitectuur

Met de vakopleiding Tuinarchitectuur leiden wij je op tot professioneel tuinontwerper. Je leert onder andere: tekenen, ontwerpkunde, beplantingsplannen maken en technische constructies. Je krijgt vakken als: bodem, water en ecologie. Met thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit en successie. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij tot de basis van het ontwerpvak rekenen. Kom je van buiten het vak en weet je niets van planten? Of ben je hovenier met weinig tot geen ontwerpervaring? Wat je achtergrond ook is, bij de OntwerpAcademie ben je aan het goede adres om je professionele ambities te realiseren. Je kunt kiezen uit de Dagopleiding en de Avondopleiding.

Inhoud van de opleiding

De opleiding is opgedeeld in drie thematische lesblokken: Visueel, Compositie en Groen. Elk blok start met een introductie en sluiten we af met een evaluatie. Zo’n evaluatie is meestal in de vorm van een presentatie waarmee je je vakvaardigheden laat zien. Tijdens de opleiding ben je continu aan het ontwerpen met wisselende opdrachten. Het ontwerpen loopt als rode draad door de opleiding. De ene keer ontwerp je vanuit het perspectief van de bodem. De andere keer vanuit ecologisch perspectief.

Praktijkgericht

Goed onderwijs is gevarieerd en verweven met de beroepspraktijk. Ter aanvulling op de theorie organiseren we vakexcursies, schetssessies en StageProjecten. We werken samen met diverse organisaties om je als student de gelegenheid te geven je ontwerpvaardigheden te trainen. De schetssessies organiseren we samen met Tuinidee, Tuinvisie en Appeltern Adventure Gardens.

Titel

Bij het succesvol afronden van de opleiding ben je ‘tuinontwerper’ en ontvang je een certificaat. Als je opgaat voor het examen en hiervoor slaagt ben je ‘gediplomeerd tuinontwerper’ en ontvang je het diploma. Met dit diploma kun je je registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landschap (NVTL). De titel tuin- en landschapsarchitect is een beschermde titel en mag alleen gebruikt worden bij een afgeronde academische opleiding behaald hebt aan de universiteit Wageningen, Delft of Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Kom sfeer proeven

Tijdens de studievoorlichtingsdagen in Boskoop kun je terecht met al je inhoudelijke en praktische vragen. Ook bieden we Proeflessen aan om zelf te ervaren hoe een lesdag eruitziet en in welke sfeer dat gebeurt. Ervaring is geen vereiste, iedereen met groene ambities is welkom!  

Bij Studentenzaken informeren ze je graag verder. Afhankelijk van je kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit en kijken we welke startdatum het best past. Zo kun je in de carrousel lesgroepen op meerdere momenten instromen. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de opleiding Plantenkennis.

“Ik heb bij jullie opleiding een hele leuke tijd gehad, veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Het was een proces van mijzelf ontwikkelen in veel meer opzichten dan alleen de lesstof. Dat proces stopt voorlopig nog niet.”
– Hans Nijboer, oud-student

vakken

  • Basisecologie; bodem en water
  • Ontwerpen; compositie- en kleurenleer
  • Techniek van aanleg en onderhoud
  • Tekenvaardigheid, handmatig ruimtelijk tekenen
  • Beplantingstructuren; primaire en secundaire, plantschema’s
  • Presentatietechnieken: opmaak, reproductie en verkoop
  • Kunstgeschiedenis en tuinstijlen
  • Wet- en regelgeving
  • Materialenkennis; hout, steen en tuinelementen

Wat leer je?

Tuinarchitectuur is een prachtig vak. Een vak bovendien waarbij je je op veel terreinen begeeft. Een functioneel en goed beplantingsplan bijvoorbeeld, vereist – naast kennis van en inzicht in planten – kennis over bodem en water. 

Bodem, water en ecologie
Bodem, water en ecologie zijn vakken die deel uit maken van de opleiding Tuinarchitectuur. De student maakt kennis met de principes van deze basisvak onderdelen. Welke grondsoorten zijn er? Wat zijn de eigenschappen? En wat kun je er dus wel en niet mee als ontwerper? De kennis die je hebt over de grond verschaft de ontwerper tevens informatie over de waterhuishouding, denk hierbij aan de hoeveelheid water die een grond kan bergen of de mate van droogte gevoeligheid. Wat er zich in de grond afspeelt manifesteert zich aan de oppervlakte. Bijvoorbeeld in het soort beplanting dat er groeit. Als ontwerper leer je die relaties te leggen en aan de hand van de vegetatie of beplanting te ‘lezen’ dat wat er speelt. En juist 'dat wat er speelt' kan de ontwerper desgewenst gebruiken en als uitgangspunt verwerken in het te maken ontwerp. Het maken van een gedegen ontwerp kan alleen maar als je de ‘onderliggende’ principes van grondsoort, waterhuishouding en ecologie - als vanzelfsprekend - meeneemt in het ontwerpproces. Duurzaamheid begint dus bij een goed en integraal ontwerp.

Met aansprekende beelden overtuig je jouw opdrachtgevers over de kwaliteiten die de tuin heeft. Daarvoor produceer je creatieve beelden met schetstekeningen en draag je technische oplossingen aan voor bouwkundige onderdelen in de tuin. Je verweeft moeiteloos de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van materialen en techniek met eigentijds vormgegeven objecten en tuinonderdelen.

Kortom, tuinontwerpen betreft een breed en creatief vakgebied waarbij je van veel markten thuis bent. Je communiceert  met heldere tekeningen en beelden. Dit alles leren wij je in deze complete vakopleiding.

Na de opleiding
Complementeer de Tuinarchitectuur opleiding met de opleiding Beplantingsadviseur voor meer over planten en hun toepassing en een beplantingsplan leert ontwerpen. Ook bieden we verschillende cursussen om je kennis te verdiepen en te verbreden.

"Naast de uitgebreide theorie en praktijkopdrachten, merk ik hoe ik echt anders heb leren kijken en een visie op ontwerpen heb ontwikkeld. Ook ben ik mij veel meer bewust geworden van het groen in de openbaren ruimte. Wat staat er en waarom?" _ Majorie Borkus, oud-student Tuinarchitectuur

Algemene informatie

Dagopleiding Tuinarchitectuur

De OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan op de eigen locatie in Boskoop en in Houten. Het is een dagopleiding met 16 lesdagen inclusief 2 excursies: Groene Parels en Boskoops Glorie (hiervoor dien je je apart aan te melden). Er zijn vijf mogelijke lesdagen; op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag. Je kunt kiezen tussen de vaste groep (met een vaste start- en einddatum) of een carrousel groep. Maximale groepsgrootte is 12 studenten.

De OntwerpAcademie beschikt over een pool van enthousiaste en deskundige ontwerpdocenten. Bij de bevestiging van je inschrijving vermelden we welke hoofddocent de lessen op de betreffende dag/locatie zal verzorgen (hier kunnen geen rechten aan worden ontleend).

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau

Locaties

Hazerswoude-Dorp/Boskoop en Houten  

Studiebelasting

8 tot 10 uur per week, afhankelijk van ervaring

Lesdagen

Starten in een dinsdag-, woensdag-, donderdag-, vrijdag- of zaterdaggroep
Lestijden van 10.00 - 15.30 uur

Duur opleiding

14 lesdagen van 5 uur (+ 30 min. pauze) verdeeld over ca. 10 maanden, plus 2 excursiedagen Groene Parels en Boskoops Glorie

KOSTEN

€ 2.145,– Betaling in 1, 2, 3 of 4 termijnen
Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

examen tuinontwerper

Je hebt de vakopleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie gevolgd om Tuinontwerper te worden. Het afrondende examen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling examen. De kosten hiervan vallen buiten de opleidingskosten. Je kunt je hier inschrijven voor dit examen.

Startdata BOSKOOP

Woensdag W4 | 29 mei 2024
Donderdag D3 | 6 juni 2024
Vrijdag V5 | 12 april 2024
Zaterdag Z1 | 9 maart 2024 [VOL]
Zaterdag Z5 | 25 mei 2024

Startdata Houten

Dinsdag Di2 | 28 mei  2024
Woensdag W3 | 12 juni 2024
Donderdag D1 | 25 april 2024
Vrijdag V2 | 17 mei 2024
Zaterdag Z3 | 7 september 2024

instroomdata carrouselgroep Houten

Vrijdag V1 | 8 maart 2024 > start blok Visueel (VOL)
Vrijdag V1 |
31 mei 2024 > start blok Compositie
Inschrijven

Algemene informatie

Avondopleiding Tuinarchitectuur

De OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan in Boskoop op donderdagavond. Het is een avondopleiding met 28 lesavonden en 2 dagexcursies: Groene Parels en Boskoops Glorie).

De OntwerpAcademie beschikt over een pool van enthousiaste en deskundige ontwerpdocenten. Bij de bevestiging van je inschrijving vermelden we welke hoofddocent de lessen op de betreffende dag/locatie zal verzorgen (hier kunnen geen rechten aan worden ontleend).

Minimale vooropleiding

Mbo-niveau 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau

Niveau opleiding

De opleiding is op hbo-niveau

Locaties

De avondopleiding wordt alleen aangeboden op onze locatie in Hazerswoude-Dorp/Boskoop

Studiebelasting

10 - 12 uur per week

Lesdagen

Donderdag van 19.00 uur - 21.30 uur

Duur opleiding

28 lesavonden + 2 dag excursies; Groene Parels en Boskoops Glorie

KOSTEN

€ 2.145,– Betaling in 1, 2, 3 of 4 termijnen

Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Subsidie

Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,–. Kijk voor meer informatie op de website van het fonds Colland Arbeidsmarkt.

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

examen tuinontwerper

Je hebt de vakopleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie gevolgd om Tuinontwerper te worden. Het afrondende examen bestaat uit een schriftelijk en een mondeling examen. De kosten hiervan vallen buiten de opleidingskosten. Je kunt je hier inschrijven voor dit examen.

Instroomdata carrouselgroep BOSKOOP

Do-avond | 14 maart 2024 > start blok Visueel
Inschrijven
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles