Opleider voor (aankomende) groenprofessionals

HOE HET BEGON …
De OntwerpAcademie, is ontstaan uit passie en liefde voor het groene (ontwerp) vak. Niets is mooier dan de combinatie van: Onderwijs, Ontwerpen en Ondernemen in het groen - O3 zogezegd - de chemische formule voor Ozon. Je kent het wel die typische herkenbare geur die ontstaat bij de eerste regendruppels na een warme dag. Dat verkwikkende, frisse gevoel proberen wij je mee te geven vanuit de OntwerpAcademie waar het draait om delen, doen, uitwisselen en ervaren.

Technisch gezien is de OntwerpAcademie opgericht in 2012. Op een zolderkamer met 3 studenten. Daarna volgde Tuinvisie in Maarssen als 2e leslocatie. Daar zijn we begonnen met de beroemde carrousel groepen welke al ruim 10 jaar draait. Want tja als je net begint is het lastig een lesgroep vol te krijgen. De lesgroep vulde zich gedurende het jaar. Van een lesgroep werden het er meer via Arboretum Trompenburg in Rotterdam kwamen we terecht in Capelle aan den IJssel om uiteindelijk te ‘landen’ in het kwekersdorp Boskoop. Inmiddels is Houten als 2e eigen leslocatie toegevoegd.

ANDERS EN BETER
Het idee van de OntwerpAcademie is om het anders en waar mogelijk beter te doen ten opzichte van het huidige aanbod. De tuin verdiend het en de tijd is rijp om de Tuinontwerper het juiste podium te geven. Onze boodschap is dat ontwerpen veel meer is dan het tekenen van een paar lijnen. Met een ontwerp vertel je een verhaal. Het verhaal van de plek! De tuin. Het ontwerp als vertaling van de Geest van de Plek - de Genius Loci. Hoe dan ook duurzaamheid begint met een doorwrochten ontwerpplan waarbij de ontwerper de kunst verstaat kwaliteiten en belangen te vertalen naar aantrekkelijke beelden.

Kort en bondig, dynamisch, aantrekkelijk, laagdrempelig, degelijk en persoonlijk onderwijs. Dat zijn de ingrediënten van ons onderwijs. Natuurlijk lukt dat niet altijd continu maar daar doen we wel voortdurend ons best voor. Goed inhoudelijk en aansprekend onderwijs. Daar mag je ons op aanspreken.

ONZE BELOFTE AAN JOU?
Onze belofte is dat wij je graag verder helpen in het groen. Wij reiken je de middelen aan om je dromen waar te maken in het groen met een eigen ontwerpbureau, een samenwerking of het vergroten van de kans op een baan in het groen.

MEESTERSCHAP
De OntwerpAcademie staat voor meesterschap. Wij willen niets anders dan vakmensen met passie afleveren. Vakmensen die geleerd hebben zich professioneel te verwonderen, zich voortdurend vragen te stellen bij wat ze zien en daardoor een duurzame bijdrage kunnen leveren aan onze maatschappij en leefomgeving. Dat is waar onze focus ligt met de tuin in het centrum.

Meesterschap ontwikkelt zich onder de juiste omstandigheden. Dat vraagt ook tijd. Om die reden werken we met kleine lesgroepen van maximaal 13 personen waar het draait om aandacht. Het is ook de enige manier waarop docenten het beste uit de studenten kunnen halen door te luisteren en te kijken en praktische werkvormen af te stemmen op de behoefte van de lesgroep.

VOOR WIE ZIJN WE ER?
Wij zijn er voor iedereen!

Iedereen die geïnteresseerd is in het groen. Dat kunnen professionals zoals hoveniers die hun kennis willen aanvullen, carrièreswitchers die van buitenaf komen en plat gezegd niets weten van het groen maar wel ambities hebben om er iets mee te doen. Of consumenten met een tuin waar iets moet gebeuren. Het aanbod binnen de OntwerpAcademie voorziet in elke vraag of behoefte.

Om je een idee te geven, wij zien: theatermakers, bouwkundigen, hoveniers, ICT’ers, huisartsen, mensen uit onderwijs en zorg, interieurarchitecten en zoals ik al aangaf geïnteresseerde consumenten.

Hoe het ook zij, kenmerkend voor deze doelgroep is dat iedereen heel graag wil - intrinsiek gemotiveerd is. Dat bepaalt in belangrijke mate de sfeer in de lesgroepen: informeel, gelijkwaardigheid, leergierigheid en vooral veiligheid zijn belangrijke waarden. Voor docenten is deze onderwijscultuur een eldorado om les te geven.

Wat je achtergrond of ambitie is, weet dat je je met gelijkgestemden onder elkaar bevindt en altijd welkom bent om een keer langs te komen of een proefles te volgen of rond te neuzen in de community. Bij studentenzaken@ontwerpacademie.nl helpen ze je graag verder.

DE JUISTE INVESTERING DOOR ERKENNING
Er is veel werk in de groene sector, die vraag krijgen we regelmatig. Maar voor alles geldt dat je het zelf zult moeten doen. Hoe zet je jezelf in de markt? Waar ligt jouw kracht en wat wil je precies opzetten? Veel van deze vragen worden vanzelf duidelijk bij het volgen van de studie.

Van onze kant doen we alles aan het krijgen van erkenning. Zo zijn we lid van de CRKBO, het NRTO. Zijn we partner van de NVTL die ook deel uit maken van de examencommissie van de OntwerpAcademie en werken we samen met de VHG, hebben we contacten met tientallen hoveniersbedrijven en scholen. De 2-jarige vakopleidingen worden door de NLQF ingeschaald op HBO niveau 5 vergelijkbaar met het AD traject (Associate Degree).

Achterliggende gedachte van dit alles is dat de tuin als studie object belangrijk is en dat de Tuinontwerper een professional van formaat is. Dit zien we als onze missie waar welke we dagelijks uitdragen en waar de student uiteindelijk baat bij heeft.

KOSTELOZE EXTRA'S

  • Een online community met meer dan 800 (oud)studenten
  • Huiswerk en examenbegeleiding met het wekelijks OpenAtelier
  • StageProjecten om te oefenen en ‘in business’ te komen
  • Schetssessies
  • Maandelijkse lezingen met PodiumBoskoop
  • Vakexcursies
  • Een doorlopende leerlijn
  • Erkende diploma’s

MEER INFORMATIE & BROCHURE OF STUDIEGIDS
De volledige beschrijving van de OntwerpAcademie en hoe wij ons onderwijs invullen lees je in de Studiegids. Deze kun je via studentenzaken@ontwerpacademie.nl bij ons aanvragen, de brochure is vrijblijvend te downloaden via de website.

Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief want de ontwikkelingen binnen de OntwerpAcademie zijn talrijk. We versturen er 4 per jaar.

Alvast heel veel leesplezier namens het team hopen wij je van harte, binnenkort of in de nabije toekomst, te mogen begroeten bij een van de studievoorlichtingsdagen of webinars.

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles