Ons team

Dolf Houtman

Oprichter / Docent Tuinarchitectuur

Buiten beschouw ik als mijn ‘speeltuin’ of het nu gaat om wandelen, tuinen, fotografie, steden en natuur. Buiten zijn vormt voor mij een niet aflatende bron van inspiratie. Als wandelaar ben je tegelijkertijd beschouwer, analyticus en verwonderaar.

lees meer

Peter Kroesen

Docent Tuinarchitectuur / StageProjecten

Kort na mijn examen aan de Technische Universiteit in Aken verhuisde ik naar Frankrijk, waar ik in 2006 een eigen architectenbureau heb opgezet. Met plezier heb ik bijna twaalf jaar lang klanten vanuit de hele wereld geholpen hun vakantiehuis te renoveren en te verbouwen. Maar mijn echte passie ligt bij tuinen. 

lees meer

Chantel van Beurden

Docent Tuinarchitectuur

lees meer

Piet Boersma

Docent Plantenkennis

Piet Boersma is een enthousiaste en ervaren tuinontwerper. Hij is gewend om zijn kennis en passie voor tuinen en beplanting te over te brengen in 3D- lezingen over Engelse tuinen, als gids bij tuinreizen, en sinds januari 2023 als docent van de Plantenkennis basiscursus.

lees meer

Lars Veenboer

Docent Tuinarchitectuur

Mijn missie is om met mijn tuinontwerpen mensen en plekken bij elkaar te brengen. Mijn ontwerpen zijn dan ook altijd op beiden gericht en moeten daarnaast iets speels of avontuurlijks hebben. Dit vertaalt zich  naar duidelijke eenvoudige vormen en beplantingen waarin veel ruimte is voor natuur en dynamiek.

lees meer

Modeste Herwig

Docent Ontwerp je eigen Tuin

Al ruim 30 jaar ben ik tuinfotograaf en beplantingsspecialist. Om nieuwe ideeën over beplanting te volgen en te fotograferen reis ik veel in binnen- en buitenland, fantastisch om al die mooie tuinen te bezoeken. In de modeltuinen van mijn vader Rob Herwig (Lunteren) heb ik 8 jaar gewerkt om praktijkervaring op te doen.

lees meer

Pieter de Koning

Docent Plantenkennis

Laat in bloei, dat kun je wel zeggen. Onlangs 60 jaar geworden, maar nog altijd vol plannen en nieuwsgierigheid. Op dit moment is mijn baan de mooist mogelijke: zelfstandig ontwerper en hovenier, sinds 1993. Dat is niet zomaar gekomen. Daarover vertel ik in de cursus Start je eigen bedrijf meer. Ik neem je stap voor stap mee in blij zelfstandig ondernemerschap.

lees meer

Max Griebling

Docent Tuinarchitectuur

lees meer

Wim Snoeijer

Docent Plantenkennis

Al jaren in het groen en het is tijd om mijn kennis en enthousiasme van bloemen en planten over te dragen. Dit gaat over het brede sortiment in de Vakopleiding Beplantingsadviseur maar ik vind het ook belangrijk om een keer met een vergrootglas in een bloem te kijken of een stijve nek te krijgen door omhoog te kijken naar de kroon van een boom. Nomenclatuur en kwekersrecht zijn ook een mooie onderwerpen en misschien maken we onze vingers wel een keer vies met klei of veen.

lees meer

Marieke Koster

Docent Tuinarchitectuur

lees meer

Marlien van der Linden

Docent Plantenkennis

Mensen enthousiast maken voor groen, dat vind ik het mooiste wat er is. De ervaring leert dat, en dat geldt zeker met planten, dat wanneer je je meer en meer in iets verdiept, het steeds interessanter wordt. Want naast dat je een plantensoort leert (her)kennen is het belangrijk om te weten wat een goede plek is in de tuin of andere openbare ruimte. Pas dan zal de plant floreren en draagt het daadwerkelijk bij een gezondere leefomgeving en biodiversiteit. En dan word je er pas écht blij van!

Lees het interview voor een uitgebreide kennismaking met deze Boskoopse aanpakker.

lees meer

Hilde Reichgelt

Docent Tuinarchitectuur en Biophilic Design

In mijn lessen leg ik het accent op het ontwerpen vanuit creatieve opdrachten. Hierbij vraag ik de student om een oorspronkelijke en persoonlijke invulling vanuit een goed concept te ontwikkelen. Het bespreken van de opdrachten en het huiswerk is altijd een interactief en leerzaam moment, want ontwerpen leer je immers vooral door te kijken en te analyseren.

lees meer

Ploni Sikkes

Docent Tuinarchitectuur

Als tuin- en landschapsontwerper heb ik mij gespecialiseerd in duurzame en eetbare tuinen, beplanting en permacultuur. Veel mensen denken dat permacultuur of een duurzame tuin automatisch een rommelige tuin betekent. Maar niets is minder waar. Dat laat ik als ontwerper graag zien.

lees meer

Mirjam van de Velde

Docent Tuinarchitectuur

lees meer

Marleen Bos

Teksten, blogs en interviews

Als tekstschrijver en interviewer ervaar ik dagelijks de kracht van het delen van verhalen. Ontzettend leuk om dit nu ook als hoofdtaak bij de OntwerpAcademie te doen. Eerst als onderdeel van mijn communicatiewerkzaamheden, sinds de uitbreiding van ons team met Alenka Milward is het schrijven van blogs en interviews nu waar ik mij volledig op richt. De interviews met (oud-)studenten vormen daarbij de rode draad.

lees meer

Jetteke Sjouke

Examenbureau

Naast mijn werk als tuinontwerper, werk ik sinds juni 2020 als freelancer voor de OntwerpAcademie. Vanaf mei 2021 run ik het Examenbureau voor het examen Tuinontwerper. Superleuk om mee te mogen denken en samen te werken met het team om alles zo goed mogelijk te regelen voor de examenkandidaten en alle andere betrokkenen. Met ingang van juni 2022 verzorg ik de cursus MorpholioTrace, een handige teken-app voor ontwerpers.

lees meer
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles