Lesaanbod

TuinArchitectuur

Met de vakopleiding Tuinarchitectuur leiden wij je op tot professioneel tuinontwerper. Je leert o.a.: tekenen, ontwerpkunde, beplantingsplannen maken, technische constructies en krijgt vakken als: bodem, water, ecologie met thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit, successie, enz. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij tot de basis van het ontwerpvak rekenen.

Kom je van buiten het vak en weet je niets van planten? Of ben je hovenier met weinig tot geen ontwerpervaring? Wat je achtergrond ook is, bij de OntwerpAcademie ben je aan het goede adres om je professionele ambities te realiseren. Je kunt kiezen uit de Dagopleiding en de Avondopleiding.

Plantenkennis

Plantenkennis is onmisbaar voor hoveniers, tuinontwerpers en (landschaps)architecten. De Plantenkennis cursussen zijn bedoeld voor iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft. Hoveniers die zich verder willen bekwamen in tuinontwerpen en die hun kennis op peil willen brengen, tuinarchitecten en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen verrijken, inrichters van publieke ruimten en natuurlijk ook voor gemotiveerde plantenliefhebbers.

Voorkennis om een van deze cursussen te volgen is niet noodzakelijk. Een bredere praktijkervaring in het groene vak helpt natuurlijk wel, net als een stevige discipline en dito motivatie.

Biodivers ontwerpen

Insecten hebben een belangrijke plek in ons ecosysteem. Insecten – en met name bijen en vlinders – zijn van invloed op het welzijn van planten en dieren als vogels, vleermuizen en amfibieën, hun voedsel én onze eigen voedselvoorziening. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting afhankelijk van de bestuiving van de bij.

Hoe creëer je (delen van) tuinen en openbare ruimtes waar wilde bijen en vlinders graag komen? Welke keuzes kun je als tuinbezitter, tuinarchitect en hovenier maken, welke planten kun je opnemen om toename van insecten te stimuleren?

Ontwerp je eigen tuin

Ga zelf aan de slag met het ontwerpen van je eigen droomtuin. Ontdek of het vak tuinontwerper iets voor je is of doe gewoon mee om een goed tuinontwerp voor jezelf te maken. De workshop Ontwerp je eigen tuin bestaat altijd uit twee delen: een ontwerpdeel en een beplantingsdeel.  

Als je professionele ambities koestert kun je de workshop ‘Ontwerp je eigen Tuin’ ook zien als een manier om te ontdekken of een opleiding Tuinarchitectuur iets voor je is. Tijdens deze workshop krijg je wellicht een beter beeld waar ontwerpen over gaat en wat er zoal bij komt kijken. Wil je er meer over weten, kijk dan eens bij de vakopleiding TuinArchitectuur.

Lees meer over deze CURSUS

Toegepaste beplantingsleer

De 7-daagse cursus is geschikt voor hoveniers die zich verder willen ontwikkelen met beplanting en ontwerpen. Tuinontwerpers die het maken van beplantingsplannen op een andere manier willen benaderen en tuinontwerpers die met succes de vakopleiding tuinarchitectuur hebben afgerond.
  • Tuinontwerpers en ontwerpende hoveniers die zich meer willen bekwamen in beplantingsleer en de toepassing er van zowel in stedelijk als landelijk gebied.
  • Een ieder die beroepsmatig met beplanting bezig is en meer verdieping zoekt.

SKetchup

Als hovenier en (tuin)ontwerper is het belangrijk om mee te gaan met de tijd. De kritische opdrachtgever vraagt om een duidelijke en zeer tot de verbeelding sprekende tekening. Verhoog direct de omzet en presenteer jouw werk vanaf nu professioneel en snel aan de klant met behulp van het gebruikersvriendelijke tekenprogramma SketchUp.

Leer dus snel 2D en 3D tekenen met een cursus SketchUp! Deze cursussen zijn geschikt voor hoveniers en tuinontwerpers maar zeker ook voor interieurontwerpers, meubelmakers, decorbouwers en makelaars!

Start je eigen bedrijf

“Naast het regelen en organiseren van praktische zaken bij de start van je eigen bedrijf, is het vooral van belang ‘jezelf te kennen’. Wat is je doel, wat is je boodschap en wat past bij jou als persoon?”

Pieter de Koning studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam, is sinds 1993 zelfstandig tuinontwerper & hovenier en rondde onlangs een coachopleiding af. “Het succes van een eigen bedrijf? Weten wat je wilt en weten wat je kunt. Tijdens deze praktische cursus leggen we hiervoor een stevige basis met o.a. het schrijven van je eigen ondernemersplan.”

Ruyten beplantingsmethodiek

De cursus Ruyten Beplantingsmethodiek-IBR is interessant voor hen die zich willen verdiepen op het gebied van plantenkennis. Het is een logische vervolgstap op onze opleiding PlantenKennis Compleet, maar je kunt hem ook volgen zonder dat je deze opleiding gedaan hebt.

Het is een methode die gebaseerd is op lokaal gemeten groeivoorspelling en groeiprestaties vertaald naar groeicurven van bomen en struiken, bedoeld voor het ontwerpen voor allerlei vormen van stedelijke en landschappelijke beplantingen. De beplantingsmethodiek staat ook bekend als de Integrale Beplantingsmethode Ruyten: IBR.

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles