Lesaanbod

TuinArchitectuur

Met de vakopleiding Tuinarchitectuur leiden wij je op tot professioneel tuinontwerper. Je leert o.a.: tekenen, ontwerpkunde, beplantingsplannen maken, technische constructies en krijgt vakken als: bodem, water, ecologie met thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit, successie, enz. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij tot de basis van het ontwerpvak rekenen.

Kom je van buiten het vak en weet je niets van planten? Of ben je hovenier met weinig tot geen ontwerpervaring? Wat je achtergrond ook is, bij de OntwerpAcademie ben je aan het goede adres om je professionele ambities te realiseren. Je kunt kiezen uit de Dagopleiding en de Avondopleiding.

Beplantingsadviseur

Plantenkennis is onmisbaar voor hoveniers, tuinontwerpers en (landschaps)architecten. De Plantenkennis opleidingen zijn bedoeld voor iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft. Hoveniers die zich verder willen bekwamen in tuinontwerpen en die hun kennis op peil willen brengen, tuinarchitecten en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen verrijken, inrichters van publieke ruimten en natuurlijk ook voor gemotiveerde plantenliefhebbers.

Voorkennis om een van deze cursussen te volgen is niet noodzakelijk. Een bredere praktijkervaring in het groene vak helpt natuurlijk wel, net als een stevige discipline en dito motivatie.

Beplantingsspecialist

Beplantingsspecialisten zijn in deze tijd van klimaatverandering hard nodig. Kwalitatief groen legt de basis voor een gezonde leefomgeving. Beplantingsspecialisten verknopen hun sortiments-kennis moeiteloos met de groeiplaatsomstandigheden, de ruimtelijke kwaliteiten van de plek en het gewenste programma.

De kennis van deze professionals reikt verder dan sortimentskennis alleen. Beplantingsspecialisten ontwikkelen een visie op de beplanting, formuleren, indien nodig, zelf ontwerpuitgangspunten en zijn in staat om met plant-composities ontwerpideeën uit te drukken. Beplantingsspecialisten weten met heldere streefbeelden - welke gekoppeld zijn aan realistisch beheer - te overtuigen. Ongeacht de grootte en eigenaardigheid van de plek weet de beplantingsspecialist wensen om te zetten in beelden die een positieve bijdrage leveren en betekenis geven aan de plek.

Toegepaste beplantingsleer

Het ontwerpen met - en toepassen van - beplanting staat centraal in deze 7-daagse cursus. Met beplantingsmateriaal leer je uitdrukking te geven aan  de identiteit van een plek en duurzame oplossingen te creëren als integraal onderdeel van het ontwerpproces. Tekenen, interpreteren van tekeningen, ontwikkelen van beplantings-concepten, werken met plantstrategieën, patronen en structuren vormen de basis van de cursus.

Specifieke aandacht besteden we in deze cursus aan de toekomst-bestendigheid van de beplanting en het benodigde beheer. We maken voortdurend onderzoekende schetsen, tekeningen, streefbeelden: dit loopt bij het maken van beplantingsplannen als een rode draad door de cursus.

Plantenkennis PLUS

Plantenkennis Plus is onmisbaar voor de uitoefening van het groene vak, ongeacht of je als professioneel bezig bent dan wel tuiniert voor je hobby. Met Plantenkennis Plus behandelen we de meest gangbare tuinplanten. De praktische kennis is direct toepasbaar bij elk tuinproject. In korte tijd leer je planten herkennen en benoemen. Zowel met de wetenschappelijke als de Nederlandse benaming. Ook krijg je inzicht in de belangrijkste kenmerken.

De OntwerpAcademie biedt de cursus Plantenkennis Plus aan in Boskoop waar de praktijk naast de deur is (o.a. Greenlink). Elke les bestaat uit een binnen- en buitenles. 's Ochtends wordt de theorie besproken en 's middags gaat het over de toepassing van de opgedane kennis aan de hand van levende planten en praktische werkvormen.

biophilic design

Ontwerp de natuur in je interieur! De omgeving waarin we dagelijks leven en werken heeft invloed op onze gezondheid en welbevinden. Genieten van rust en ontspannen in een groene omgeving met flora en fauna is in een tuinontwerp een vanzelfsprekend uitgangspunt, maar dit geldt niet voor het interieur.

Biophilic Design is een ontwerpvisie die wordt gebruikt in de (binnenhuis)architectuur waarbij binnen wordt verbonden met buiten, met als doel ons welzijn te bevorderen. In de cursus leer je de positieve effecten van (meer) natuur in je interieur en hoe je dit toe kunt passen. Je maakt kennis met de basisprincipes van Biophilic Design en krijgt ontwerptechnieken aangereikt om de relatie tussen binnen en buiten te versterken, met gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke elementen.

Biodivers ontwerpen

Bij het ontwerpen van tuinen en andere terreinen houden wij vanzelfsprekend rekening met de belangen van mensen. Minder vanzelfsprekend is het om rekening te houden met de belangen van alle andere levende wezens die ook iets van hun gading willen vinden op deze planeet. Met de cursus Biodivers Ontwerpen maken wij dat een stuk vanzelfsprekender. Het nieuwe normaal. De natuurlijke zienswijze op tuinen.

Hoe creëer je tuinen waar onder anderen wilde bijen, vlinders, kikkers, libellen, egels en vogels graag komen? Welke keuzes kun je als tuinbezitter, tuinarchitect en hovenier maken? Is biodivers ontwerpen een belemmering of een extra bron van inspiratie?

Ontwerp je eigen tuin

Ga zelf aan de slag met het ontwerpen van je eigen droomtuin. Ontdek of het vak tuinontwerper iets voor je is of doe gewoon mee om een goed tuinontwerp voor jezelf te maken. De workshop Ontwerp je eigen Tuin bestaat altijd uit twee delen: een ontwerpdeel en een beplantingsdeel.  

Als je professionele ambities koestert kun je de workshop ‘Ontwerp je eigen Tuin’ ook zien als een manier om te ontdekken of een opleiding Tuinarchitectuur iets voor je is. Tijdens deze workshop krijg je wellicht een beter beeld waar ontwerpen over gaat en wat er zoal bij komt kijken. Wil je er meer over weten, kijk dan eens bij de vakopleiding Tuinarchitectuur.

Lees meer over deze CURSUS

SKetchup klassikaal

Als hovenier en (tuin)ontwerper is het belangrijk om mee te gaan met de tijd. De kritische opdrachtgever vraagt om een duidelijke en zeer tot de verbeelding sprekende tekening. Presenteer jouw werk professioneel aan de klant met behulp van het gebruikers-vriendelijke tekenprogramma SketchUp.

Leer 2D en 3D tekenen met de cursus SketchUp voor de tuin, gericht op tuinontwerpers, hoveniers en andere professionals uit de groensector. Starters kunnen aan de slag met de basiscursus en voor wie al wat verder is met het tekenprogramma bieden we een gevorderden cursus.

Deze cursus wordt klassikaal aangeboden op een van onze leslocaties. Wil je hem liever online volgen? Scroll dan iets verder naar beneden naar SketchUp Online.

SKetchup online

Als hovenier en (tuin)ontwerper is het belangrijk om mee te gaan met de tijd. De kritische opdrachtgever vraagt om een duidelijke en zeer tot de verbeelding sprekende tekening. Presenteer jouw werk professioneel aan de klant met behulp van het gebruikers-vriendelijke tekenprogramma SketchUp.

Leer 2D en 3D tekenen met de cursus SketchUp voor de tuin, gericht op tuinontwerpers, hoveniers en andere professionals uit de groensector. Starters kunnen aan de slag met de basiscursus en voor wie al wat verder is met het tekenprogramma bieden we een gevorderden cursus.

Deze cursus wordt online aangeboden. Wil je hem liever klassikaal volgen op een van onze leslocaties? Scroll dan naar boven naar SketchUp Klassikaal.

morpholio trace

Als tuinontwerper is het belangrijk om goed te kunnen schetsen en tekenen. Het is de basis van elk tuinontwerp en beplantingsplan. Met de teken-app Morpholio Trace kun je de handigheid en snelheid van schetsen en tekenen combineren met het gemak van digitaal. Na het volgen van deze cursus kun je eenvoudige tekeningen en tuinontwerpen met je iPad maken. Voor wie graag met potlood tekent en toch het gemak van digitaal wil.

Tijdens de klassikale les leer je alles over het programma en krijg je uitgebreide toelichting op de verschillende mogelijkheden en functionaliteiten die de app je biedt. En dankzij de klassikale opzet kun je direct je vragen stellen en zie je ook ter plekke hoe de tools en het programma werken.

Start je eigen bedrijf

“Naast het regelen en organiseren van praktische zaken bij de start van je eigen bedrijf, is het vooral van belang ‘jezelf te kennen’. Wat is je doel, wat is je boodschap en wat past bij jou als persoon?”

Pieter de Koning studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam, is sinds 1993 zelfstandig tuinontwerper & hovenier en rondde onlangs een coachopleiding af. “Het succes van een eigen bedrijf? Weten wat je wilt en weten wat je kunt. Tijdens deze praktische cursus leggen we hiervoor een stevige basis met o.a. het schrijven van je eigen ondernemersplan.”

presenteren

Ontwerpers staan voor de complexe taak om ideeën en vaak abstracte beelden over te brengen bij een brede groep geïnteresseerden. Dat kunnen zowel tuinliefhebbers zijn maar ook vakgenoten. Hoe dan ook, de ontwerper zal zich bewust moeten zijn van de doelgroep en moet omwille van een heldere boodschap bewuste keuzes maken in wat er wel en wat niet besproken wordt tijdens de presentatie.

Voor welke vorm kies je als ontwerper en welke presentatietechnieken staan er tot je beschikking? Hoe houd je het kort en bondig en tegelijkertijd pakkend genoeg voor de luisteraar?

In de cursus gebruik je je eigen tuintekeningen en opdrachten als uitgangspunt. We helpen je met het verschalen van je tekening, lay-out en vormgeving en het kiezen van de juiste resoluties van beeldmateriaal om goede prints te maken.

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles