We hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Derde en laatste deel in een korte serie over hoe de natuur werkt.
Lees verderWat een prachtige uitvinding: transparant, dun schetspapier! En precies om die twee eigenschappen, ideaal materiaal om op elkaar te leggen. Men neme een goede ondergrond, de basis voor het ontwerp en daar op de eerste laag schetspapier. En dan, dan ga je beginnen met de eerste lijnen.
Lees verderWe hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Deel 2 in een korte serie over hoe de natuur werkt.
Lees verderHet uitbundige voorjaarsgeel van narcissen en Forsythia is, in deze tijd van het jaar, voor de meeste mensen een bekend beeld. Maar de kleur geel is niet bij iedereen even bemind. Voor wie meer houdt van zachte tinten, zoals crème of zachtgeel, zijn er minder bekende voorjaarsbloeiers. Met hun uitgesproken elegantie, aaibaarheidsfactor of geur kunnen zij elke plantenliefhebber bekoren.
Lees verderWe hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Deel 1 in een korte serie over hoe de natuur werkt.
Lees verderEen vijver of een bos aanleggen in je tuin? Dat mag. Daarom is volgens ontwerper Rutger de Jong de tuin dé plek bij uitstek om natuur te ontwikkelen. „Met de juiste ingrepen wemelt het in korte tijd van de planten en dieren.” Voor zijn klanten ontwerpt hij mooie tuinen waarin de natuur ruim baan krijgt.
Lees verderModeste Herwig is tuinfotograaf, groenauteur en specialist in beplanting. Met het ontwikkelen van de workshop Ontwerp je eigen tuin, startte in 2016 haar samenwerking met de OntwerpAcademie. Nu we dit seizoen ons aanbod uitbreiden met de workshop XXL – speciaal voor tuinen groter dan 800 m2 – vroegen we Modeste voor het schrijven van een blog. Aan de hand van twee middelgrote tuinen, geeft ze je volop inspiratie voor prachtige bloemenborders: “De buitenruimte wordt pas echt een tuin met veel mooie planten.” Verfrissend, praktisch en concreet. Uiteraard zijn de foto’s ook van haar hand.
Lees verderKun je een positieve ontwikkeling vieren? Wat mij betreft wel! En zeker als het gaat om de prachtige inheemse boomsoort, de iep. Na de decennia lange strijd tegen de iepenziekte staat het geslacht Ulmus weer volop in de belangstelling. Jarenlang onderzoek heeft een reeks aan ziekte resistente soorten opgeleverd en de nodige kennis t.a.v. het indammen van de ziektegevoeligheid. Deze comeback is zeker een feest, ook voor tuinbezitters!
Lees verderTuinontwerpers werken in loondienst, bij een ontwerpbureau, hoveniersbedrijf, tuincentrum, gemeente, kwekerij.. als tuinontwerper kun je op veel manieren aan de slag. Daarnaast zijn er zelfstandige tuinontwerpers, zij runnen hun eigen onderneming. Dat is niet leuker, beter of moeilijker, het is een keuze.
Lees verderHet is het afgelopen jaar al vaak gezegd: elke crisis kent ook positieve kanten. Crisis dwingt tot reflectie, tot onderzoeken wat echt van waarde is en creativiteit. Als groenopleider zien we het terug in een toename van het aantal studenten, zowel voor Tuinarchitectuur als voor Plantenkennis, met een groeiend aantal carrièreswitchers. Hoewel veel op dit moment nog onzeker is, geeft het ons vertrouwen in dit nieuwe jaar. In deze nieuwsbrief nemen we je mee naar onze huidige activiteiten die (online) blijven doorgaan en waar we achter de schermen mee bezig zijn.
Lees verderDe lockdown is een uitgelezen moment om wat langer stil te staan bij alledaagse ontwerpen in onze tuin- en leefomgeving. Ontwerpen die zo gewoon zijn dat wij ze voor lief nemen. Met de Unlock de Lockdown-wedstrijd voor onze studenten, onderzoeken we hoe we het gewone bijzonder kunnen maken door nieuwe vormen en andere toepassingen te bedenken. En hoe mooi zou het zijn als we met de ideeën een positieve bijdrage kunnen leveren aan de problemen die spelen rondom de tuin, het milieu en de leefomgeving.
Lees verder“Een uitnodigende tuin met een groene schaduwplek, een bankje naast de geurende blauweregen om er je koffie te drinken, een schommel onder de Prunus, een schaal met water voor vogels en insecten. Het hoeft niet ingewikkeld, als de tuin maar bij je past, zoals een fijne, behaaglijke jas.” Jaren geleden alweer rondde Jetteke Sjouke haar opleiding Tuinarchitectuur af, in 2019 vulde ze haar kennis aan met de cursus Plantenkennis Compleet. In een nieuwe serie blogs kijken oud-studenten en -cursisten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.
Lees verderGroenprofessionals zoals ontwerpers, hoveniers en groenvoorzieners maken geregeld tuinontwerpen en beplantingsplannen. Hoe zorg je er als vakman voor dat het beplantingsplan meer wordt dan een verzameling planten die bij elkaar passen?
Lees verderGeuren, smaken, klanken, ze roepen vaak sterke emoties en herinneringen op. Onze zintuiglijke beleving is krachtig. Logisch natuurlijk, want we hebben net als dieren zintuigen ontwikkeld om te kunnen overleven. Van onze vijf zintuigen maken we vooral gebruik van het zien. Beeld bepaalt onze keuzes, vooral door de centrale rol van de vele media in ons huidige leven. Het visuele is ook in onze tuinen het meest bepalend. Maar er valt zoveel meer te beleven.
Lees verderMet veel enthousiasme volgen de studenten de opleiding Tuinarchitectuur (aan de OntwerpAcademie). Ze zitten vol ideeën en storten zich in het creatieve proces. Tussen het idee en het resultaat maak je heel wat mee.
Lees verder“Hilde stelde voor om foto’s op Pinterest te plaatsen met de sfeer die ons aanspreekt. Zo kon zij zien wat wij leuk vinden en in welke richting ze moest gaan denken. Haar eerste presentatie was een schot in de roos - wat een mooie ideeën, we waren direct enthousiast!” Gebouw 16 in Hengelo was in de 19de en 20ste eeuw een belangrijk onderdeel van de Stork-machinefabriek. Nu een uniek project in wording waar een opslagplaats voor klassieke auto’s wordt samengevoegd met een Bed & Breakfast. Eigenaren René en Monique vroegen De OntwerpAcademie mee te denken over een nieuw te creëren binnentuin.
Lees verder