Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Concept

July 16, 2024
Dolf Houtman

Stel je het volgende voor je hebt een concept gemaakt en besproken met de klant. Deze is in eerste instantie tevreden maar geeft in een later stadium aan toch nog wijzigingen te willen. Je vraagt je af hoe verder en of er misschien meerdere concepten gemaakt moeten worden?

Lees verder

Dak- en gevelgroen

July 9, 2024
Dolf Houtman

Recent werd mij door een student de vraag gesteld over de voors- entegens van de verticale bossen. Het is een terechte en actuele vraag. Voor hetgemak maak ik de vraag wat breder want ‘verticale bossen’ passen in de trend omgebouwen te vergroenen. En de vraag is dan hoe zinnig deze acties zijn en wathet ons oplevert - ook bijvoorbeeld als het gaat om CO2 reductie.

Lees verder

Natuurinclusief ontwerpen

July 2, 2024
Dolf Houtman

Hoe ga je om met natuur in de stad en in de tuin? Welke rol heb je als professional? Die van heerser, rentmeester, partner of participant van de natuur? Aan het woord is Fred Booy bij PodiumBoskoop.

Lees verder

Landelijke windbreker biedt oplossing bij valwind

June 25, 2024
Peter Kroesen

De uitdaging voor studenten van de vakopleiding Tuinarchitectuur is te komen tot een centraal idee, een concept. Een concept – niet te verwarren met thema - dat leidend is voor het ontwerp en op basis waarvan het plan verder uitgewerkt kan worden naar een ontwerp en beplantingsplan. Iedere vervolg stap of ontwerpingreep toetst de ontwerper aan het concept. Alleen op deze manier ontstaat er een consistent plan met een helder beeld.

Lees verder

Ontdek de ZomerSchool

June 18, 2024
Dolf Houtman

Het staat al een poosje op ons verlanglijstje om met de ZomerSchool te starten. De zomervakantie biedt daar volop kansen voor. Er is tijd want de reguliere lessen zijn er even niet omdat we bij de OntwerpAcademie de vakanties van noord, midden en zuid bij elkaar optellen. Gedurende ca. 10 weken lang kunnen we - met het idee van een campus -lesruimten en docenten inzetten. Studenten treffen elkaar met masterclasses, workshops, doe-colleges en andere activiteiten.

Lees verder

Fotografie voor ontwerpers

June 11, 2024
Dolf Houtman

Nog nooit is de fotografie zo populair geweest. De komst van digitale camera’s maar ook van de smartphone is daar medeoorzaak van. De aanschaf is misschien nog een punt van aandacht, het maken van de foto’s daarentegen hoeft geen geld meer te kosten. Dat was vroeger met de analoge fotografie natuurlijk wel anders. Fotorolletjes kostte geld en ook het ontwikkelen van de foto’s kon een kostbare aangelegenheid zijn. Tegenwoordig gebruiken we onze beeldschermen om de foto’s te bekijken. En in een enkel geval zal men ertoe besluiten van de foto’s een fotoboek te maken.

Lees verder

De klant is koning...

May 28, 2024
Dolf Houtman

Op 22 mei was er op Appeltern een hovenierscafe, georganiseerd door het Vakblad de Hovenier. Er werd geanimeerd over de 6 stellingen die hieronder staan. Ik kan het niet laten hieronder mijn eigen mening te geven omdat wij regelmatig benaderd worden door hoveniers die met het idee rondlopen een cursus of een opleiding te beginnen.

Lees verder

Start van het 2e jaar Beplantingsspecialist

May 21, 2024
Dolf Houtman

12 juni is het zover. Na een intensieve voorbereiding kunnen we met trots melden dat we gaan starten met het tweede jaar Beplantingsspecialist. Het studiejaar Beplantingsspecialist is een vervolg op het eerste jaar Beplantingsadviseur. Het is een volwaardige tweejarige opleiding waarvan we in deze maand mei de inschaling verwachten.

Lees verder

Tuinontwerp en werkvolgorde

May 14, 2024
Dolf Houtman

Nadat een ontwerp is gemaakt volgt de uitvoering van het werk. In welke volgorde de werkzaamheden precies gaan verlopen heeft vooral te maken met de bereikbaarheid van het kavel en situering van de tuin op het kavel. Stel je een tuin in de binnenstad voor die alzijdig omsloten is met buurtuinen. Dan zal de aan- en afvoer van materialen ofwel door het huis dan wel over het huis moeten plaatsvinden. Deze maatregel werkt sterk kostenverhogend en zal dus ook bepalend zijn voor de inrichting van de tuin.

Lees verder

3 redenen om een leerjaar officieel af te ronden

May 7, 2024
Dolf Houtman

De vraag die we regelmatig krijgen is wat de meerwaarde is van het doen van een examen? Een begrijpelijke vraag. Hieronder lees je de argumenten.

Lees verder

Boskoopse Gaiten en de Tuinhazen van Frederiksoord

April 30, 2024
Dolf Houtman

Zaterdag 20 april was het zo ver dat we een studievoorlichting mochten verzorgen op de voormalige tuinbouwschool Frederiksoord.

Lees verder

Examentips Beplantingsadviseur

April 23, 2024
Jetteke Sjouke

Voor mijn gevoel is het nog heel recent dat we het examen Beplantingsadviseur opstartten. En toch overhandigen we binnenkort alweer de derde examengroep het diploma. Ruim dertig studenten mogen zich dan Beplantingsadviseur noemen.

Lees verder

Wordt steenmeel uit helikopters de ‘redder in nood’ voor onze bossen?

April 16, 2024
Dolf Houtman

Een boswachter – te zien op de film van de NOS - legt ons uit dat het steenmeel uit Oostenrijk komt. De ingreep is nodig want de bossen op onze zandgronden zijn er slecht aan toe, aldus de boswachter. Een aantal jaren geleden – zo kan ik me herinneren – was er een soort gelijk beeld te zien van een zelfde soort materiaal dat uit Zweden moest komen en uitgestrooid werd over Nederlandse zandgronden.

Lees verder

Marlien’s Plantentip april 2024

April 9, 2024
Marlien van der Linden

Op dit moment staat Amelanchier lamarckii, het Krentenboompje volop te bloeien. De plant is makkelijk toe te passen, doet het altijd. Valt in de catagorie, zoals ik ze altijd noem “plant hem niet op zijn kop maar doet het verder altijd”. Droog of vochtig (we hebben hem tijdens de excursie in Amstelveen langs de vijver zien staan, zie foto), zon of schaduw, het maakt hem niet uit. Ook de vorm is variabel; struikvormig, als boompje op eén stam of waar het nu omgaat meerstammig.

Lees verder

Tuinontwerpers hebben een zekere verantwoordelijkheid als het gaat over duurzaamheid in relatie tot tuinontwerpen.

April 2, 2024
Dolf Houtman

Tuinontwerpers hebben een zekere verantwoordelijkheid als het gaat over duurzaamheid in relatie tot tuinontwerpen. Dat zijn grote woorden bovendien is een begrip als duurzaamheid onbruikbaar als je het niet specifieker maakt. Laten we eens kijken hoe het zit. Ontwerpverantwoordelijkheid Die verantwoordelijkheid - als het gaat over bodem, water en ecologie - was er altijd al want je kijkt als ontwerper tijdens de inventarisatie naar zoveel mogelijk aspecten. Met de huidige ontwikkelingen omtrent klimaat zijn bodem, water en ecologie prominenter in beeld gekomen. We spreken er zelfs over dat bodem en water sturend zijn in de planvorming. Veelgehoorde kreten als: duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatbestendig krijgen betekenis als je ze koppelt aan de situatie ter plekke. Wat speelt er? Wat is bruikbaar? Deze micro-groeiplaats omstandigheden kan de ontwerper inzetten als leidend bij het ontwerp. Kan - wel te verstaan - want de ontwerper maakt bewuste keuzes via analyse en concept, om uiteindelijk uit te komen bij het ontwerp. Die keuzes zijn noodzakelijk in een beperkte ruimte als een tuin.

Lees verder

Hoe zet je een beplantingsplan op?

March 26, 2024

Deze blog is het vervolg op het filmpje over het ontwerp van de Loetetuin als geurtuin, ontworpen door oud-student Annelies Zaal. Zij legt uit hoe ze tot dit ontwerp voor de opdrachtgever Wim van der Poel is gekomen.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles