Tips & Nieuws

In blogartikelen schrijven onze docenten over hun vak, wat hen bezighoudt en inspireert. Ook kun je op deze pagina interviews lezen met oud-studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis en vertellen we je met trots over de verrassende resultaten van onze StageProjecten. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Hoezo druk?

September 24, 2021
Dolf Houtman

Het is inmiddels al een aantal jaar een vast gegeven: hoveniers hebben het druk. Orderportefeuilles zijn tot ver in de toekomst gevuld, goed opgeleide vakmensen zijn niet of nauwelijks te krijgen en er is een algemeen toenemende schaarste in materialen die ook nog eens fors duurder worden. Ga d’r maar aan staan! De vraag is hoe je als professional om gaat met deze ontwikkelingen. Welke kansen liggen er om de werkdruk te spreiden, of na te denken over nieuwe verdienmodellen?

Lees verder

Het verhaal achter de Trechterboom, een ontwerp van JAS Producties

September 10, 2021
Marleen Bos

Als extra uitdaging en oefening voor onze studenten tijdens de lockdown, organiseerden we dit voorjaar een ontwerpwedstrijd over actuele vraagstukken rondom klimaatverandering. Uit alle inzendingen koos de wedstrijdjury voor het innovatieve ontwerp van Tuinarchitectuurstudenten Judith Smelt, Annelies Zaal en Sylvia van Wirdum. De dames werkten onder de naam JAS Producties aan het ontwerp voor hun Trechterboom. "Wat hadden wij leuke ‘unlock’ momenten met elkaar in deze lockdown-wedstrijd. Met de wekelijkse online video-calls groeide de Trechterboom.” In deze blog vragen we hen naar de totstandkoming van het prijswinnende ontwerp.

Lees verder

Nieuwsbrief Augustus 2021

August 30, 2021
Marleen Bos

Net terug van een paar weken ontspannen in eigen tuin, viel ons oog op een krantenbericht waarin ecoloog Vincent Nederpel vertelt over zijn werk bij een nieuw te ontwikkelen woningbouwproject: “Met groene tuinen doe je niet alleen jezelf maar ook vogels en insecten een groot plezier. Daarmee sla je twee vliegen in één klap, want zo’n tuin helpt ook bij het voorkomen van hittestress en wateroverlast.” Het geeft precies onze eigen ambitie weer: want hoe meer tuinarchitecten en tuinontwerpers met oog voor duurzaamheid en biodiversiteit betrokken worden bij het creëren van prettige leefomgevingen voor mens en dier, hoe beter.

Lees verder

De tuin van Ingrid van der Ven: “Uitproberen en observeren vormen de basis”

August 27, 2021
Ingrid van der Ven

“De tuin is voor mij een geborgen en heilzaam toevluchtsoord, een plek om te experimenteren, te ontdekken en te verwonderen. Ik heb er geleerd over groeiprocessen, biotopen en het enorme belang van het bodemleven. De tuinindeling en plantkeuzes zijn geëvolueerd vanuit de groeimogelijkheden, de beplanting stond altijd centraal. Er is nooit een plan aan de tekentafel geweest, uitproberen en observeren vormen de basis.” Ingrid van der Ven, docent Plantenkennis, neemt je mee op ontdekkingsreis door haar tuin en sluit hiermee onze zomerserie af.

Lees verder

De tuin van Dolf Houtman: “Zwierende merels op een spriet van de Miscanthus blijven fascineren”

August 11, 2021
Dolf Houtman

“Mijn tuin is erg belangrijk voor me. Er gaat geen dag voorbij dat ik er niet van geniet; zittend, werkend, mijmerend.” Tijdens de zomermaanden stellen we op social media of als blog elke week een tuin aan je voor van het team van de OntwerpAcademie. Dit keer de tuin van oprichter en docent Tuinarchitectuur Dolf Houtman.

Lees verder

De tuin van Modeste Herwig, docent Ontwerp je eigen Tuin

August 1, 2021
Modeste Herwig

Hoe zien de tuinen van het team van de OntwerpAcademie er eigenlijk uit? In welke omgeving komen zij tot rust, waar halen zij hun inspiratie vandaan? Tijdens de zomermaanden stellen we op social media elke week een tuin, een groene oase of favoriete plek aan je voor. Modeste Herwig, docent beplanting voor de workshop Ontwerp je eigen Tuin, maakte een uitgebreider verhaal en schreef een blog over haar favoriete deel van haar tuin. Met kleuren die wisselen per seizoen. Uiteraard zijn de foto’s ook van haar hand.

Lees verder

Ontwerpen is een zoektocht naar helderheid

July 23, 2021
Adri Voorwinden

Ontwerpen is een vaardigheid die verweven is met zoeken. Weinig ontwerpers zetten in één keer de juiste compositie op papier. Naarmate je meer ervaring hebt, word je vaardiger in het zoeken, zie je de oplossing misschien sneller. Maar het blijft zoeken. Na het ontwikkelen van het concept is het vinden van de juiste compositie telkens iets waar je doorheen moet.

Lees verder

Carla van de Kolk: “De juiste vragen stellen. Daarmee begint een goed ontwerp”

July 9, 2021
Marleen Bos

“Eerlijk gezegd had ik een vrij romantisch beeld van het vak: veel buiten zijn en schetsen in het groen. Maar het ontwerpen zelf gebeurt uiteindelijk toch vooral binnen, aan je bureau en achter je computer. Mijn keuze voor de OntwerpAcademie komt wel uit dat beeld vandaan, ik las over buitenopdrachten, het tekenen als rode draad en de excursies als onderdeel van de opleiding. Dat gaf voor mij de doorslag.” Carla van de Kolk volgde in 2019 de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In een serie interviews kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees verder

Hoe benader je een ontwerpvraagstuk?

June 29, 2021
Dolf Houtman

Een helder concept is de basis van een logisch en samenhangend ontwerp, een ontwerp dat trends overstijgt, een ontwerp dat een leven lang meegaat. Het denken in concepten is de rode draad bij de opleiding Tuinarchitectuur. In dit blog ga ik dieper in op de verschillende manieren waarop je een ontwerpvraagstuk kunt benaderen om daar vervolgens een concept uit te ontwikkelen.

Lees verder

Kruiden: een feest voor de zintuigen

June 20, 2021
Ingrid van der Ven

Even met je handen door een bos Tijm, Oregano of Munt, om die heerlijke geur te kunnen opsnuiven. Het is voor de meesten van ons een onweerstaanbaar genoegen en vooral deze intense geur vormt de grote aantrekkingskracht van verse kruiden. In juli besteden we bij Plantenkennis Compleet, uitgebreid aandacht aan deze bijzondere plantgroep.

Lees verder

Boskoops Glorie geeft mooi en divers beeld van Boskoop

June 11, 2021
Marleen Bos

Groener dan in Boskoop wordt het Groene Hart niet. Precies daarom vestigden we ons twee jaar geleden in Boskoop om te midden van kwekerijen en groenleveranciers, studenten en cursisten te kunnen onderdompelen in het groen. Nu de coronacijfers het weer toelaten, organiseerden we sinds ruim een jaar opnieuw de populaire excursie Boskoops Glorie. Op 27, 28 en 29 mei jl. bezochten studenten Tuinarchitectuur uiteenlopende groenbedrijven, kwekerijen en particuliere initiatieven. Foto’s: Max Houtman

Lees verder

Niels Timmers: “Wat Piet Oudolf met planten doet, is voor mij kunst”

June 2, 2021
Marleen Bos

“In het laatste jaar van mijn opleiding tot vakbekwaam hovenier kregen we les in ontwerpen. Die twee uur op vrijdagmiddag vond ik een feest. Ruim tien jaar later werkte ik als hovenier voor het Koninklijk Huis en mocht ik met mijn toenmalige collega’s een project aanleggen van Piet Oudolf, ‘s werelds bekendste tuinontwerper. Dat contact heeft mij getriggerd de schoolbanken weer in te gaan.” Niels Timmers volgde in 2017 de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In een serie interviews kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees verder

Nieuwsbrief Mei 2021

May 23, 2021
Marleen Bos

‘Kijken naar wat wél kan’ – het is een van de meest doeltreffende motto’s van afgelopen periode gebleken. Ook voor de OntwerpAcademie. De fysieke lessen draaien gelukkig al weer een paar maanden, voor de extra’s die wij studenten bieden vonden we passende digitale alternatieven. Maar wat zijn we blij dat we deze maand weer voor het eerst sinds lange tijd een PodiumBoskoop-lezing konden organiseren en dat de excursies weer kunnen starten! Professionals en (oud-)studenten bij elkaar brengen, kennis delen en inspireren – eens te meer blijken de activiteiten die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, een belangrijke meerwaarde voor zowel onze studenten als docenten.

Lees verder

Exoten in onze natuur: van gast tot gevaar?

May 19, 2021
Ingrid van der Ven

Soms kun je wandelend of fietsend door een natuurgebied blij verrast worden door bijzondere soorten. Meestal zijn dat inheemse soorten, daar zorgen onze bos-en natuurbeheerders voor. Maar tot mijn grote verbazing kwam ik laatst een aantal onverwachte exoten tegen. Op een afgelegen stuk bos, op zure zandgrond, stonden Kerria japonica, Chaenomeles japonica, en zelfs de vorstgevoelige Vinca major in volle bloei. Hoe kwamen deze soorten hier terecht? En belangrijker: hoe schadelijk is het als cultuurplanten in onze natuur terecht komen? Is het wel schadelijk, want alle planten maken toch deel uit van de natuur?

Lees verder

"Welk tekenprogramma kun je me adviseren?"

May 9, 2021
Dolf Houtman

“Ik wil ontwerpen met de computer, welk tekenprogramma schaf ik het beste aan?” Vragen als deze krijgen docenten Tuinarchitectuur regelmatig te horen. Een op het eerste gezicht logische vraag. Want, met de hand tekenen is tijdrovend, zeker als je in een later stadium onderdelen moet wijzigen. Voor een zo volledig mogelijk antwoord splits ik het ontwerpproces op in twee fases.

Lees verder

Afsluiting en een nieuwe start

May 2, 2021
Adri Voorwinden

Daar gaan ze dan. De eerste lichting studenten die ik heb begeleid naar het einde van de opleiding Tuinarchitectuur. Zij zijn nu OntwerpAcademie-gecertificeerd tuinontwerper. Voor deze studenten is het studiejaar anders verlopen dan iemand ooit kon vermoeden. Zij begonnen namelijk vóór de coronapandemie. Hadden les met een grotere groep studenten, die zich zo nu en dan opsplitste in kleine groepjes, zaten met z’n allen rond een tafel, met de schouders tegen elkaar, gebogen over de tekeningen.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles