Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Eerste lichting Beplantingsadviseurs studeren af 'met kennis van hoe planten werken'

June 5, 2023
Alenka Milward

Maandag 5 juni neemt de eerste lichting examenkandidaten van de opleiding tot Beplantingsadviseur het diploma in ontvangst. Dolf Houtman, oprichter van de OntwerpAcademie “Het is een speciaal moment binnen de ontwikkeling van deze opleiding die we sinds 2021 aanbieden, waarmee we studenten opleiden met kennis over planten én hun toepassing. Met die kennis kunnen tuinontwerpers, hoveniers, landschapsarchitecten en iedereen die aan buitenruimtes ontwerpt en werkt, een waardevolle bijdrage leveren aan het duurzaam vergroenen van de leefomgeving.

Lees verder

Podium Boskoop lezing maandag 5 juni met Margo van Beem

June 5, 2023

Tijdens de Floriade 2022 heeft de vakgroep Wilde Weelde een mooie en bloeirijke tuin laten zien. In het zicht van Almere Stad is op het eiland Utopia een nieuwe stad verrezen. De stad van Wilde Weelde; groen, natuurrijk en vol van leven voor mens, dier en plant.

Lees verder

Meld je hier aan voor gratis tuinadvies bij Plantenfestijn Tuinen van Appeltern 24 & 25 juni

May 7, 2023
Alenka Milward

We trekken er dit voorjaar weer op uit met de SchetsKeet! We reizen af naar de Tuinen van Appeltern waar studenten van onze opleidingen bezoekers aan het Plantenfestijn op 24 en 25 juni tuinadvies geven. Op basis van de wensen van de klant maken studenten een aanzet voor een nieuw tuin t/m aanzet voor de beplanting. De student doet praktijk- en tekenervaring op en de tuinbezitter gaat met de schets en vol inspiratie weer naar huis, een win-win dus! Ben je een gelukkige tuinbezitter en wil je een nieuwe inrichting of een groenere en klimaatbestendigere tuin? Meld je hier aan voor een schetssessie.

Lees verder

'Tuinontwerpen met zicht op een duurzame toekomst' l Opening Houten 13 mei met projectpresentaties oud-studenten

April 24, 2023
Alenka Milward

Speciaal voor de feestelijke opening van onze nieuwe leslocatie in Houten op zaterdag 13 mei wordt Podium Boskoop deze middag 'Podium Houten' met als thema ‘Tuinen met zicht op een duurzame toekomst’. Vier oud-studenten betreden het podium om hun stageproject te presenteren waarvoor ze een bijzonder concept ontwikkelden vanuit een toekomstbestendige visie op de tuin en belichten ze hoe zij hiermee het verschil maken als tuinontwerper. Alle vier hebben ze de stap genomen om na de opleiding als zelfstandig tuinontwerper aan de slag te gaan. Een interactieve bijeenkomst waar ontmoeting en kennisdeling in een informele setting centraal staan. Na de presentaties heffen we het glas met elkaar en zullen zij symbolisch een lintje doorknippen om de nieuwe locatie te openen! Kom je ook?

Lees verder

Dwalen door betovend heemgroen met de nieuwe vakexcursie

April 24, 2023
Marlien van der Linden, hoofddocent Plantenkennis

Dwalen door betoverend heemgroen. Onder leiding van bevlogen gidsen werden studenten Beplantingsadviseur meegenomen door de beroemde heemparken en de landen van Amstelveen. We leerden over laanbomen in het openbaar groen en in particuliere tuinen en de toepassing ervan. De heemtuin Dr. Jac. P. Thijssepark is een biotoop bestaande uit vochtminnende planten op (zure) veengrond. Een was dagvullende excursie als onderdeel van de opleiding op 6, 7 en 8 april werd aangeboden en elke dag een nieuwe groep groengierige studenten aansloot. We werden verrast door de groene oase te midden van de drukke Randstad die heel natuurlijk oogt, maar geheel door de mens is aangelegd. Bekijk en lees het verslag van onze hoofddocent Plantenkennis Marlien van der Linden die deze nieuwe vakexcursie in het leven heeft geroepen.

Lees verder

Hovenier en ondernemer Thijs Beirnaert: Met visie, vakkennis en een concept, maak je een ontwerp dat écht waarde heeft

April 21, 2023
Marleen Bos

“De opleiding heeft me echt anders naar het ontwerpvak laten kijken. Met visie, vakkennis en een concept, maak je een ontwerp dat écht waarde heeft. Dat is me tijdens de lessen wel duidelijk geworden.” Met twee vrienden start Thijs Beirnaert in 2013 hoveniersbedrijf De Knoest. In 2022 rondt hij samen met collega Benjamin Geurts de opleiding Tuinarchitectuur af bij de OntwerpAcademie. Lisa Tellekamp heeft haar certificaat al op zak als ze in 2021 solliciteert bij De Knoest. Met plezier vertellen Thijs en Lisa over hun liefde voor groen en hoe ze hun opgedane ontwerpkennis in de praktijk brengen.

Lees verder

Tuinontwerpen. Wat is het en hoe leer je het?

April 18, 2023
Adri Voorwinden, Tuinarchitectuur docent

“Wat houdt het ontwerpen van een tuin precies in, hoe kan ik het leren en hoe bieden jullie het aan?” Deze vraag krijgen we regelmatig van geïnteresseerden in de opleiding Tuinarchitectuur. Tuin- en landschapsontwerper Adri Voorwinden is docent Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In deze blog probeert zij antwoord te geven op vragen van aankomende studenten. Helder vertelt ze wat er komt kijken bij het maken van een tuinontwerp en waarom een ontwerp veel meer is dan zomaar een tekening.

Lees verder

Marliens Plantentip - Moeten er meer inheemse planten in onze tuinen?

March 31, 2023
Marlien van der Linden, Plantenkennis docent

Moeten er meer inheemse planten in onze tuinen? Wanneer spreken we van inheemse planten? En hoe verhoudt dit begrip zich tot de stedelijke context en klimaatverandering? In de nieuwe 'Marliens Plantentip' geeft plantenkennis docent Marlien van der Linden haar kijk hierop en wat tuinontwerpers en beplantingsadviseurs kunnen doen om met kennis hierover te zorgen voor meer balans in de natuur bij het inrichten van tuinen en de beplantingskeuze. Marlien is benieuwd of je het ermee eens bent en of je aanvullingen hebt!

Lees verder

Wel of niet studeren met STAP-subsidie?

March 20, 2023
Alenka Milward

In januari 2022 is de STAP subsidie in het leven geroepen. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Een optie die voor veel mensen, waaronder werkenden, ondernemers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, interessant moet zijn om het vakmanschap op peil te houden of om juist een nieuw vak te leren. Carrière switchers, mensen die vanuit een heel andere functie het groene vak willen leren om daarmee bij te dragen aan een groenere leefomgeving zien we veel in de klas bij de OntwerpAcademie. Het afgelopen jaar echter hebben zowel burgers als ondernemers kunnen ervaren dat de uitvoering van deze maatregel niet van een leien dakje gaat. Ondanks de beste intenties zijn deze minder positieve ervaringen voor ons als opleider reden om de verwachtingen voor de aankomende studenten zo realistisch mogelijk te schetsen. Ons doel met dit artikel is dat we hopen dat potentiële studenten zich minder afhankelijk maken van de STAP-subsidie en doen we suggesties voor andere subsidiemogelijkheden waar je als (aankomend) student een beroep op kunt doen.

Lees verder

Marliens Plantentip - Beplanting voor wadi's in de tuin en buitenruimten

February 24, 2023
Marlien van der Linden

Spring is in the air! De bloemknoppen staan op springen. Maar hoe gaat het met de planten die met al dat water dat afgelopen wintermaanden is gevallen zwaar te voortduren hebben gehad? En hoe kunnen we daar met de (her)inrichting van de tuin en openbare ruimten rekening mee houden? Een wadi is een oplossing om overtollig water op te slaan voor drogere periodes, een plek waar het water in weg kan zakken. In Marliens Plantentip van deze maand geeft Marlien van der Linden - plantendeskundige en docent Plantenkennis - tips voor de beplanting (want niet elke plant houdt van natte voeten) en inspiratie voor te bezoeken websites.

Lees verder

Oud-studenten geven tips hoe je als tuinontwerper aan de slag kunt gaan na de opleiding

February 13, 2023
Marleen Bos

Hoe maak je het verschil als tuinontwerper na de opleiding? Studenten hebben professionele ambities en willen na de afronding het werkveld in. Vaak al tijdens de opleiding zetten ze de eerste stappen en gaan ze aan de slag met eigen tuinopdrachten. Elke ondernemer begint ergens. Maar waar begin je? Hoe bouw je een netwerk op, blijf je jezelf ontwikkelen en spring je tussen andere groenprofessionals uit? Tijdens de Podium Boskoopavond op 12 december stonden deze vragen centraal. In een informele setting deelden oud-studenten Tuinarchitectuur Colinda Keesmaat, Frithjof Godschalk en Carla van de Kolk, en stagecoördinator en tuinontwerper Peter Kroesen hun ervaring met praktijkvoorbeelden en een hoop tips met de zaal. Was je erbij? Dan heb je vast meegeschreven met alle tips die gedeeld werden. Voor aankomende en startende tuinontwerpers die er niet bij waren hebben we een aantal tips voor je samengevat, over hoe je je kunt onderscheiden tot inspiratie voor een verdienmodel.

Lees verder

StageProject Into Nature door tuinontwerper Marjolein van der Zee

January 27, 2023
Interview met Marjolein van der Zee over haar StageProject, door Marleen Bos

Marjolein van der Zee sluit in 2022 de opleiding Tuinarchitectuur af met het StageProject Into Nature, een concept voor een tuinontwerp waar zowel stagecoördinator Peter Kroesen als de opdrachtgevers zeer enthousiast over zijn. De lovende woorden maakten ons nieuwsgierig en we vroegen haar in een verdiepend interview naar haar aanpak, haar ontwerpstijl en hoe ze de switch maakte naar het groen.

Lees verder

Nieuwe leslocatie in Houten per 1 maart 2023

January 27, 2023

Vanaf maart is het zover! Dan verhuizen de lessen die nu nog in Vianen plaatsvinden naar onze eigen nieuwe leslocatie in een kakelvers nieuwbouwpand in Houten! De nieuwe plek en ook het pand bieden ons meerdere voordelen die passen bij onze ambities.

Lees verder

Nieuwsbrief dec 2022

December 23, 2022
De OntwerpAcademie

Op de voorkant van het jaarboek 2022 van de Blauwe Kamer staat ‘Welkom in de eeuw van de biologie’. Een uitspraak van de selectiecommissie, die met al hun wijsheid in pacht, de tuin- en landschapsarchitectuur inzendingen geselecteerd hebben om op te nemen in het jaarboek.De auteur van het voorwoord concludeert dat we in een nieuw tijdsgewricht zijn aangekomen, waarin we een nieuwe balans moeten vinden tussen mens en natuur en tussen begrippen als circulair, symbiotisch en natuur-inclusief. Goed nieuws, omdat het aantoont dat de gehele ontwerp- en bouwketen daadwerkelijk gaat veranderen ten gunste van de leefomgeving van dieren, planten en mensen. Tuinen maken net zo goed onderdeel uit van deze ontwikkeling. Hoe klein of groot, elke m2 die (tuin)ontwerpers duurzaam kunnen vergroenen is ten gunste van het klimaat en onze leefomgeving.

Lees verder

Voorinschrijving tuinreis naar Engeland verlengd t/m 31 maart!

December 20, 2022
Plantenkennis docenten Marlien van der Linden en Piet Boersma

Met twee ervaren reisleiders aan boord willen we speciaal voor (oud)studenten tuinarchitectuur en plantenkennis van de OntwerpAcademie een tuinreis naar Engeland organiseren komende zomer. Onder de deskundige leiding van Piet Boersma en Marlien van der Linden, beiden Plantenkennis docent aan de OntwerpAcademie, specialisten en groot liefhebber van Engelse tuinen ga je o.a. langs de botanische tuin van Cambridge, Blooms of Bressingham, Hyde Hall en Beth Chatto. Het belooft een bijzondere en leerzame ontdekkingsreis te worden, samen met vakgenoten. Wil je mee? Aanmelden kan t/m 31 maart (vol bij 30 deelnemers).

Lees verder

Groei door en volg een opleiding of cursus met STAP-budget.

December 19, 2022

Doorleren of een nieuwe baan als tuinontwerper of plantenspecialist? Maak gebruik van €1.000 STAP-subsidie. Voor het volgen van een opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie kun je ook in 2023 gebruikmaken van € 1.000 STAP-budget om je verder te ontwikkelen in het groene vak of omdat je ambities hebt om het vak van tuinontwerper of plantenkenner te leren en misschien zelfs je beroep van te maken. Je kunt het opleidingstegoed gebruiken voor een groot deel van onze opleidingen en cursussen, die hiermee geheel of gedeeltelijk kosteloos te volgen zijn! Lees meer over de subsidie, hoe je het kunt aanvragen en welke opleidingen en cursussen in aanmerking komen. Wil jij studeren met STAP-subsidie, neem dan vooral contact  op met studentenzaken@ontwerpacademie.nl waar ze je graag verder helpen en adviseren.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles