Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Tuinontwerper Marjolein van der Zee: “Groen is essentieel voor je welzijn”

January 27, 2023
Interview met Marjolein van der Zee over haar StageProject, door Marleen Bos

Marjolein van der Zee sluit in 2022 de opleiding Tuinarchitectuur af met het StageProject Into Nature, een concept voor een tuinontwerp waar zowel stagecoördinator Peter Kroesen als de opdrachtgevers zeer enthousiast over zijn. De lovende woorden maakten ons nieuwsgierig en we vroegen haar in een verdiepend interview naar haar aanpak, haar ontwerpstijl en hoe ze de switch maakte naar het groen.

Lees verder

Nieuwe leslocatie in Houten per 1 maart 2023

January 27, 2023

Vanaf maart is het zover! Dan verhuizen de lessen die nu nog in Vianen plaatsvinden naar onze eigen nieuwe leslocatie in een kakelvers nieuwbouwpand in Houten! De nieuwe plek en ook het pand bieden ons meerdere voordelen die passen bij onze ambities.

Lees verder

Nieuwsbrief dec 2022

December 23, 2022
De OntwerpAcademie

Op de voorkant van het jaarboek 2022 van de Blauwe Kamer staat ‘Welkom in de eeuw van de biologie’. Een uitspraak van de selectiecommissie, die met al hun wijsheid in pacht, de tuin- en landschapsarchitectuur inzendingen geselecteerd hebben om op te nemen in het jaarboek.De auteur van het voorwoord concludeert dat we in een nieuw tijdsgewricht zijn aangekomen, waarin we een nieuwe balans moeten vinden tussen mens en natuur en tussen begrippen als circulair, symbiotisch en natuur-inclusief. Goed nieuws, omdat het aantoont dat de gehele ontwerp- en bouwketen daadwerkelijk gaat veranderen ten gunste van de leefomgeving van dieren, planten en mensen. Tuinen maken net zo goed onderdeel uit van deze ontwikkeling. Hoe klein of groot, elke m2 die (tuin)ontwerpers duurzaam kunnen vergroenen is ten gunste van het klimaat en onze leefomgeving.

Lees verder

STAP-aanvraagronde januari 2023 geannuleerd; startdata februari en maart gaan door

December 22, 2022
Alenka Milward

Het kabinet heeft op 12 december besloten om het aanvraagtijdvak voor januari 2023 te annuleren. Dit betekent dat studenten die in februari of maart een opleiding Beplantingsadviseur of Tuinarchitectuur willen starten geen STAP-budget hiervoor kunnen aanvragen. Omdat we inschrijvers en potentiële aanmelders die van plan waren om aan de slag te gaan met hun groene ambities niet teleur willen stellen, hebben we dan ook besloten om de geplande lessen door te laten gaan. Wil je gebruikmaken van STAP? Neem contact op met studentenzaken@ontwerpacademie.nl om je verder te helpen en je te informeren (over andere subsidiemogelijkheden).

Lees verder

Voorinschrijving tuinreis naar Engeland geopend!

December 20, 2022
Plantenkennis docenten Marlien van der Linden en Piet Boersma

Met twee ervaren reisleiders aan boord willen we speciaal voor (oud)studenten tuinarchitectuur en plantenkennis van de OntwerpAcademie een tuinreis naar Engeland organiseren komende zomer. Onder de deskundige leiding van Piet Boersma en Marlien van der Linden, beiden Plantenkennis docent aan de OntwerpAcademie, specialisten en groot liefhebber van Engelse tuinen ga je o.a. langs de botanische tuin van Cambridge, Blooms of Bressingham, Hyde Hall en Beth Chatto. Het belooft een bijzondere en leerzame ontdekkingsreis te worden, samen met vakgenoten. Wil je mee? Stuur je interesse voor 15 februari in.

Lees verder

Groei door en volg een opleiding of cursus met STAP-budget.

December 19, 2022

Doorleren of een nieuwe baan als tuinontwerper of plantenspecialist? Maak gebruik van €1.000 STAP-subsidie. Voor het volgen van een opleiding of cursus bij de OntwerpAcademie kun je ook in 2023 gebruikmaken van € 1.000 STAP-budget om je verder te ontwikkelen in het groene vak of omdat je ambities hebt om het vak van tuinontwerper of plantenkenner te leren en misschien zelfs je beroep van te maken. Je kunt het opleidingstegoed gebruiken voor een groot deel van onze opleidingen en cursussen, die hiermee geheel of gedeeltelijk kosteloos te volgen zijn! Lees meer over de subsidie, hoe je het kunt aanvragen en welke opleidingen en cursussen in aanmerking komen. Wil jij studeren met STAP-subsidie, neem dan vooral contact  op met studentenzaken@ontwerpacademie.nl waar ze je graag verder helpen en adviseren.

Lees verder

Nieuwsbrief november 2022

November 28, 2022
Alenka Milward

Een zaterdag kan nauwelijks mooier beginnen: op 12 november was het prachtig herfstweer, 's ochtends gaf ik les aan een enthousiaste groep en ’s middags naar de Boomplantdag van de NVTL in het Brabantse Liempde, georganiseerd in het kader van hun 100-jarig jubileum voor de aanleg van het Bos van de Toekomst. Er gingen 1600 bomen de grond in, mogelijk gemaakt door sponsoren en vrijwilligers en hun kinderen. Wij waren er met Jetteke Sjouke en oud-studenten Lennard de Boer en Ellen Andriesse die hun ‘eigen boom’ kwamen aanplanten. De NVTL maakte er een mooi beeldverslag van. Dit is een voorbeeld van een toekomstgericht initiatief dat voor ons symbool staat voor waar we gezamenlijk naar toe moeten: een groenere en gezondere leefomgeving. Hiervoor zijn groene ambassadeurs nodig, en veel ook als je om je heen kijkt naar de enorme hoeveelheid werk dat voor het oprapen ligt. Kortom, GroenWerkt! is ons motto.

Lees verder

Marlien van der Linden: "Het delen van kennis en mijn liefde voor planten is altijd de rode draad in mijn werk"

November 17, 2022
Marleen Bos

‘Hoe ziet jouw tuin er uit in de winter?’ En: ‘Hoe bescherm je planten tegen kou en wind?’ Afgelopen winter vroegen we Marlien van der Linden – onze toen net gestarte Plantenkennisdocent – een blog te schrijven waarin ze zichzelf voorstelt aan de hand van haar tuin. En wat bleek: Marlien schrijft zoals ze praat: enthousiast, aanstekelijk en vol parate kennis, leuke weetjes en nuttige tips. In een jaar tijd heeft ze zich niet alleen ontwikkeld tot hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie, maar deelt ze haar liefde voor planten elke maand in de populaire rubriek Marliens Plantentip op Facebook en Instagram van de OntwerpAcademie. Haar rijke plantenkennis en aanstekelijke enthousiasme wordt ook door anderen in de groensector opgepikt. Onlangs verscheen een artikel met Marliens tuin- en plantentips en deelde ze haar top 10 Sanguisorba in het vakblad De Hovenier. Hoog tijd dus voor een eigen interview met deze nieuwsgierige en leergierige aanpakker.

Lees verder

Stageproject 'Industriële Ont-moetingstuin'

November 11, 2022
Alenka Milward en Ingrid Swinkels, student Tuinarchitectuur

In deze blog zetten we weer een StageProject in de schijnwerpers. Dit keer is het een tussentijds kijkje in de keuken van een tuinontwerp van Ingrid Swinkels, student Tuinarchitectuur en eigenaar van Studio Sevijn Tuinontwerp, die we koppelde aan een tuinopdracht voor een maatschappelijke organisatie in Eindhoven. Ingrid zit nu in de uitwerkingsfase van het concept en neemt ons mee in de context en het idee van haar plan, ondersteund door tekeningen en illustraties. De werkgever van Ingrid sponsorde de stagevergoeding om op die manier Orka mee te helpen het tuinproject te financieren.

Lees verder

Nieuwsbrief oktober 2022

November 1, 2022
De OntwerpAcademie

Dat de OntwerpAcademie groeit én bloeit vormt de rode draad in deze nieuwsbrief. We roepen (oud)studenten op mee te helpen met het werven van (je eigen) StageProject en deel te nemen aan Podium Boskoop want in december vervullen we een behoefte van studenten om met andere (startende en meer ervaren) tuinontwerpers te praten over het starten van een eigen bureau na de opleiding en hoe je dat aanpakt. Ga aan de slag, kom langs en verzilver de eerste van de vier D’s - de vaardigheden waar je over moet beschikken om als zelfstandig groenprofessional aan de slag te gaan: Doen, Durf, Denken, Doorzetten!

Lees verder

Aanplanten en oogsten tijdens de studiereis over voedselbossen

October 4, 2022
Adri Voorwinden, Ploni Sikkes en Lars Veenboer

Het is een lang gekoesterde wens van OntwerpAcademie-oprichter Dolf Houtman: met het complete team op studiereis. Begin september was het zo ver, een tweedaags programma voor alle (cursus)docenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis, én voor de collega’s achter de schermen. Wat we met elkaar wilden aanplanten en oogsten? De onderlinge band versterken, leren over didactiek, voedselbossen en permacultuur. In deze blog delen organisatoren Adri Voorwinden en Ploni Sikkes en teamlid Lars Veenboer hun opbrengsten. Zijn de principes van het voedselbos bijvoorbeeld toe te passen in kleine tuinen? Ontdek en leer met ons mee. Wie weet inspireert het jou om de Floriade t/m 9 oktober nog te bezoeken (en een aantal plekken nog daarna) of voor het organiseren van een groene studiereis of teamuitje!

Lees verder

Nieuwsbrief september 2022

September 30, 2022
De OntwerpAcademie

Is er voldoende werk in het groen? Welke klussen kan ik aannemen of op welke banen kan ik solliciteren na het afronden van de vakopleiding Tuinarchitectuur? Deze vragen komen steevast terug bij onze studievoorlichtingsbijeenkomsten en tijdens de lessen. Logische en heel legitieme vragen natuurlijk, want als student investeer je in de opleiding en daarmee in je toekomst. In deze blog neemt Dolf Houtman je mee in mogelijkheden, ambities en keuzes die je hebt als aankomend tuinontwerper en evenzogoed van toepassing zijn voor aankomende beplantingsadviseurs.

Lees verder

Aan de slag na je opleiding Tuinarchitectuur, hoe pak je dat aan?

September 20, 2022
Dolf Houtman, ontwerpdocent en oprichter OntwerpAcademie

Is er voldoende werk in het groen? Welke klussen kan ik aannemen of op welke banen kan ik solliciteren na het afronden van de vakopleiding Tuinarchitectuur? Deze vragen komen steevast terug bij onze studievoorlichtingsbijeenkomsten en soms ook nog tijdens de lessen. Logische en heel legitieme vragen natuurlijk, want als student investeer je in de opleiding en daarmee in je toekomst. In deze blog neem ik je mee in mogelijkheden, ambities en keuzes als aankomend tuinontwerper.

Lees verder

Tuin- en plantentips van Marlien in Groei & Bloei

August 31, 2022
Tekst Fransje van Dorp, illustraties Marion Vrijburg

Deze maand deelt plantendeskundige Marlien van der Linden tuin- en plantentips in Groei & Bloei, hét blad voor liefhebbers van tuinen en tuinieren. Ruim twaalf jaar werkte Marlien van der Linden bij Plantentuin Esveld. Nu werkt ze één dag in de week bij Tuinpad Rijneveld naast haar docentschap bij de opleiding Plantenkennis bij de OntwerpAcademie. In haar eigen tuin staan vijf Nederlandse Planten Collecties. Wij mochten het artikel met vrolijke illustraties delen met onze achterban. Trots dat de SchetsKeet ook een plekje heeft gekregen!

Lees verder

Tuinschetsen bij ‘Tegel eruit, plant erin’ in Vogelenzang Gemeente Bloemendaal zaterdag 8 oktober

August 30, 2022

Op zaterdag 8 oktober reizen we met de SchetsKeet af naar Bloemendaal en doen we mee met de actie 'Tegel eruit, plant erin'. Samen met de gemeente Bloemendaal en andere groene platforms zoals Groei & Bloei, Steenbreek en TonTon Regenton helpen we bewoners van de wijk Vogelenzang om te vergroenen, en waar kun je beter beginnen dan in je eigen tuin! Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen bewoners van Vogelenzang in de SchetsKeet een gratis schets van hun nieuwe nieuwe tuin laten maken door een student, van een aanzet voor een nieuw tuinontwerp tot een aanzet voor de beplanting. Meld je aan en start met je nieuwe tuin in de SchetsKeet!

Lees verder

Zinderende Zomertips - Boeken

August 1, 2022
Marleen Bos en Alenka Milward

In opvolging van de Zinderende Zomertips - Tuinen, parken, musea en natuur, delen we in deze zomerblog een aantal ‘must have’-boekentips, wederom gedeeld door (oud)studenten, docenten en collega's. Boeken die hen positief stemmen en waar ze energie en inspiratie van krijgen. Het is een brede selectie geworden! Met boeken voor bij-vriendelijke en ecologische tuinen, praktische handboeken om zelf mee aan de slag te gaan, een boek met tips voor klimaatadaptieve maatregelen, nuchtere poëzie die de relatie tussen kunst en landschap opzoekt, tot een boek met een feministisch tintje over beroemde Nederlandse tuinvrouwen. En wie graag in de keuken staat én de natuur in gaat, vindt er een kookboek tussen plus zakboek voor het plukken van eetbare wilde planten. Elk boek op haar manier een ‘must-have’, Vaak alleen al vanwege de prachtige paginagrote foto's die uitnodigen om er gewoon lekker doorheen te bladeren, inclusief een paar dikke pillen voor heerlijk lang leesplezier, voor tijdens de zomer en nog lang daarna!

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles