Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Tuinontwerp en werkvolgorde

May 14, 2024
Dolf Houtman

Nadat een ontwerp is gemaakt volgt de uitvoering van het werk. In welke volgorde de werkzaamheden precies gaan verlopen heeft vooral te maken met de bereikbaarheid van het kavel en situering van de tuin op het kavel. Stel je een tuin in de binnenstad voor die alzijdig omsloten is met buurtuinen. Dan zal de aan- en afvoer van materialen ofwel door het huis dan wel over het huis moeten plaatsvinden. Deze maatregel werkt sterk kostenverhogend en zal dus ook bepalend zijn voor de inrichting van de tuin.

Lees verder

3 redenen om een leerjaar officieel af te ronden

May 7, 2024
Dolf Houtman

De vraag die we regelmatig krijgen is wat de meerwaarde is van het doen van een examen? Een begrijpelijke vraag. Hieronder lees je de argumenten.

Lees verder

Boskoopse Gaiten en de Tuinhazen van Frederiksoord

April 30, 2024
Dolf Houtman

Zaterdag 20 april was het zo ver dat we een studievoorlichting mochten verzorgen op de voormalige tuinbouwschool Frederiksoord.

Lees verder

Examentips Beplantingsadviseur

April 23, 2024
Jetteke Sjouke

Voor mijn gevoel is het nog heel recent dat we het examen Beplantingsadviseur opstartten. En toch overhandigen we binnenkort alweer de derde examengroep het diploma. Ruim dertig studenten mogen zich dan Beplantingsadviseur noemen.

Lees verder

Wordt steenmeel uit helikopters de ‘redder in nood’ voor onze bossen?

April 16, 2024
Dolf Houtman

Een boswachter – te zien op de film van de NOS - legt ons uit dat het steenmeel uit Oostenrijk komt. De ingreep is nodig want de bossen op onze zandgronden zijn er slecht aan toe, aldus de boswachter. Een aantal jaren geleden – zo kan ik me herinneren – was er een soort gelijk beeld te zien van een zelfde soort materiaal dat uit Zweden moest komen en uitgestrooid werd over Nederlandse zandgronden.

Lees verder

Marlien’s Plantentip april 2024

April 9, 2024
Marlien van der Linden

Op dit moment staat Amelanchier lamarckii, het Krentenboompje volop te bloeien. De plant is makkelijk toe te passen, doet het altijd. Valt in de catagorie, zoals ik ze altijd noem “plant hem niet op zijn kop maar doet het verder altijd”. Droog of vochtig (we hebben hem tijdens de excursie in Amstelveen langs de vijver zien staan, zie foto), zon of schaduw, het maakt hem niet uit. Ook de vorm is variabel; struikvormig, als boompje op eén stam of waar het nu omgaat meerstammig.

Lees verder

Tuinontwerpers hebben een zekere verantwoordelijkheid als het gaat over duurzaamheid in relatie tot tuinontwerpen.

April 2, 2024
Dolf Houtman

Tuinontwerpers hebben een zekere verantwoordelijkheid als het gaat over duurzaamheid in relatie tot tuinontwerpen. Dat zijn grote woorden bovendien is een begrip als duurzaamheid onbruikbaar als je het niet specifieker maakt. Laten we eens kijken hoe het zit. Ontwerpverantwoordelijkheid Die verantwoordelijkheid - als het gaat over bodem, water en ecologie - was er altijd al want je kijkt als ontwerper tijdens de inventarisatie naar zoveel mogelijk aspecten. Met de huidige ontwikkelingen omtrent klimaat zijn bodem, water en ecologie prominenter in beeld gekomen. We spreken er zelfs over dat bodem en water sturend zijn in de planvorming. Veelgehoorde kreten als: duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatbestendig krijgen betekenis als je ze koppelt aan de situatie ter plekke. Wat speelt er? Wat is bruikbaar? Deze micro-groeiplaats omstandigheden kan de ontwerper inzetten als leidend bij het ontwerp. Kan - wel te verstaan - want de ontwerper maakt bewuste keuzes via analyse en concept, om uiteindelijk uit te komen bij het ontwerp. Die keuzes zijn noodzakelijk in een beperkte ruimte als een tuin.

Lees verder

Hoe zet je een beplantingsplan op?

March 26, 2024

Deze blog is het vervolg op het filmpje over het ontwerp van de Loetetuin als geurtuin, ontworpen door oud-student Annelies Zaal. Zij legt uit hoe ze tot dit ontwerp voor de opdrachtgever Wim van der Poel is gekomen.

Lees verder

Frederiksoord; extra leslocatie voor de OntwerpAcademie

March 19, 2024
Dolf Houtman

De kogel is door de kerk. We gaan in het Noorden van Nederland lesgeven. Daarmee komen we tegemoet aan een vraag die we vaak krijgen.

Lees verder

4 Redenen waarom Schetssessies zo belangrijk zijn voor onze studenten.

March 12, 2024
Dolf Houtman

We hoeven het niet te doen maar doen het toch! Het organiseren en aanbieden van Schetssessies. Omdat we het belangrijk vinden dat de student veel oefent en in contact komt met de consument. Het is een leermiddel dat deel uit maakt van ons onderwijs. Naast Schetssessies bieden we de student bijvoorbeeld ook StageProjecten [link naar SP’s] aan. Maar nu halen we de Schetssessies er even uit.

Lees verder

Geurtuin De Loete roept de hulp van studenten in!

March 5, 2024

Je bent eigenaar van een lap grond en wil daar iets mee. Dat is de situatiewaar Wim van der Poel nog maar ruim een jaar geleden mee te maken had. Wim kennen we van de enthousiaste verhalen die hij houdt tijdens ons bezoek aan het boomkwekerij bedrijf van zijn kinderen als we voor de excursie Boskoops Glorie op pad zijn.

Lees verder

Webinar SketchUp: waarom werken met SketchUp?

February 27, 2024
Dolf Houtman

Het ontwerpproces bestaat uit een flink aantal stappen. Op enig moment in het ontwerpproces zul je toe zijn aan het maken van maatvaste tekeningen. SketchUp is een fantastisch programma waar je veel kanten mee op kan. Om te beginnen is het betaalbaar maar - misschien nog belangrijker - het is gebruiksvriendelijk. Het is uitwisselbaar met andere CAD programma’s als Autocad en Vectorworks.

Lees verder

Groene Stokpaardjes

February 20, 2024
Dolf Houtman

Onze collega Adri Voorwinden nam in december 2023 afscheid van haar werk als docent bij de OntwerpAcademie. Ze deed dat in bijzijn van haar collega’s, geheel in stijl met haar ‘stokpaardjes’ en prachtige geschilderde mini schilderijtjes. Omdat wij deze stokpaardjes ten volle onderschrijven als organisatie willen wij ze heel graag delen omdat de uitgangspunten aan de basis liggen van ons vak maar vooral ook gaan het kijken. Zien wat er is en zien welke kwaliteiten er al op de plek aanwezig zijn. De ontwerper hoeft ze maar slechts aan te tikken om ze zichtbaar te maken.

Lees verder

Loslaten van trends is duurzaam

February 13, 2024
Dolf Houtman

Drie redenen waarom het loslaten van trends het begin is van een duurzame tuin. 1. Trends zijn tijdelijk. De voorbeelden kennen we allemaal wel: de cortenstalen randen en plantenbakken. De verhoogde plantenbakken al of niet met een zwarte betonnen rand of de dakbomen en leibomen die te pas en te onpas aangeplant worden. Het is nog maar eenpaar jaar geleden dat we afscheid genomen hebben van de schanskorven terwijl er momenteel geen voortuin te bekennen is zonder overmaatse grijze tegels en split of grind als verharding. Gemiddeld genomen verhuizen Nederlanders eenmaal per 7 jaar. Voor wat betreft de tuin betekent dit dat 80% van de toegepaste tuinmaterialen in de container verdwijnen. De zorgvuldig geselecteerde Aziatisch blauwe hardstenen tegels wacht hetzelfde lot. Dat is eeuwig zonde want voor veel materialen zijn er letterlijk en figuurlijk bergen werk verzet. 

Lees verder

Marliens Plantentip - Geen plantentip maar een banen tip

February 6, 2024
Marlien van der Linden, Plantenkennisdocent

Plantentip? Nee, nu eens niet. Niks te beleven in de tuin, koud, nat en donker. Dat is natuurlijk niet waar, er is van alles te beleven in de tuin. Juist nu ontdek je allerlei bijzonderheden: hele vroege bloeiers, mooie knoppen, schilferendebasten enz.

Lees verder

Het belang van onderwijs

January 30, 2024
Dolf Houtman

Wat goed onderwijs is en hoe dat er vervolgens uit ziet zijn vragen waarmee we met gemak een meerdaags symposium kunnen vullen. De stedelijke verdichting, de achteruitgang in de biodiversiteit en de gevolgen van de klimaatverandering maken kennis over het toepassen van beplanting urgenter dan ooit en vooral noodzakelijk. Dat onderwijs hierin een belangrijke rol speelt is evident. De basis voor toekomstgerichte groene plannen valt of staat bij de samenhang van het ruimtelijk ontwerp en kennis van de ter plekke geldende groeiplaats omstandigheden. Dit vormt de basis voor een groene inrichting die bovenstaande uitdagingen het hoofd kan bieden. Het beschikken over plantenkennis (sortiment) is belangrijk, het op een goede manier toepassen van die beplanting is minstens zo belangrijk. Het maken van integrale keuzes waarbij je kijkt naar architectuur, context en omstandigheden vereist kennis. In de praktijk is de integrale benadering soms ver te zoeken. In dit artikel willen we het belang van groen onderwijs onderstrepen en lichten we graag toe hoe wij ons onderwijs inrichten om die beoogde samenhang in de planvorming te realiseren.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles