Landelijke windbreker biedt oplossing bij valwind

June 25, 2024
Peter Kroesen

Landelijke windbreker biedt oplossing bij valwind
De uitdaging voor studenten van de vakopleiding Tuinarchitectuur is te komen tot een centraal idee, een concept. Een concept – niet te verwarren met thema - dat leidend is voor het ontwerp en op basis waarvan het plan verder uitgewerkt kan worden naar een ontwerp en beplantingsplan. Iedere vervolg stap of ontwerpingreep toetst de ontwerper aan het concept. Alleen op deze manier ontstaat er een consistent plan met een helder beeld.  

Conceptuele tuinontwerpen zijn authentiek en vertellen het verhaal van de plek.
De OntwerpAcademie laat op jaarbasis maar liefst 70 stageprojecten ontwerpen door studenten van de academie. Een bijzondere in dit verband is een project van een student Tuinarchitectuur welke in 2022 is uitgevoerd in Leimuiden, in de buurt van Boskoop. ‘Niet alleen het ontwerp is geslaagd, ook de leercurve die de student gedurende dit traject heeft doorgemaakt, maakt dit tot een bijzonder project,’ vertelt Peter Kroesen, docent aan de academie.

Concept
In dit artikel leggen we graag uit wat het concept van dit plan is en wat het de student gebracht heeft.

Het langgerekte kavel met gevels die voor en teruglopen en in een soort van trechter eindigen was een bijzondere uitdaging. Het schetsontwerp van Nadine wist in deze situatie een nieuwe ordening (golfbeweging) te brengen waarmee het accent niet op de rafelige gevels maar op de beweging zelf gelegd werd.

Het ontwerp van de tuin moest daarnaast een ander probleem oplossen, namelijk de valwind. ‘Vanwege de sterke valwind in de tuin, wilden de bewoners er niet meer in zitten. Het ontwerp voorziet in strategisch geplaatste beplantingswanden, die de wind afvangen zonder het zicht op het vaarwater erachter te verliezen.  

De titel van dit concept is “De landelijke windbreker” Wat de karakteristiek van het terrein weergeeft en de oplossing van het probleem samenvat.  

Organisch en beschermend
Met het schetsontwerp wist de student de opdrachtgever te overtuigen, die oorspronkelijk een strakke tuin wilde met rechte lijnen. Het beschermende effect van de hagen en het verbindende effect van de golvende beweging overtuigde de opdrachtgever.  

De golfbeweging leidt het zicht naar het het water en verbindt de verschillende tuinonderdelen, terwijl de hagen bestaande uit Fagus sylvatica met een hoogte van 1,80 m. de storende valwind breken.  

De opdrachtgever is samen met de student naar de kweker gegaan om de bomen uit te zoeken.

Leercurve
De leeropbrengst zat voor student Nadine in het met overtuiging overbrengen van de ideeën met behoud van focus op de uitwerking van haar concept. Gedurende het ontwerptraject heeft ze haar tekenvaardigheid kunnen verbeteren en duidelijke keuzes gemaakt. Een vaardigheid die essentieel is bij het ontwerpen.

De student heeft goed geluisterd naar de opdrachtgever en de wensen kunnen omzetten naar een functioneel en aantrekkelijk plan.

Aan het eind van het traject is de veelzeggende reactie van de klant: “Niets van wat we hadden aangegeven heb je gebruikt, maar het ontwerp is alles wat we wilden en meer."

Hoveniers
Voor hoveniers zijn StageProjecten interessant om uit te voeren, is de ervaring van Kroesen. ‘Ik hoor vaak terug dat de ontwerpen van de OntwerpAcademie leuke projecten zijn; het zijn ontwerpen met een verhaal en bovendien zijn de plannen compleet uitgewerkt. Tegelijkertijd krijgen we regelmatig van opdrachtgevers de vraag of wij hoveniers kennen die hun ontwerp willen uitvoeren. Samenwerken met hoveniers is het doel van de OntwerpAcademie. Hoveniers profiteren immers ook van deze win-win situatie.  

StageProjecten zijn er in elke provincie in Nederland, groot en klein. Zelfs in het buitenland hebben studenten ontwerpen gemaakt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Stuur je mail naar stage@ontwerpacademie.nl

Lees ook:
Het belang van een goede match

StageProject met focus op beplantingsplan

De rivier is de verbindende factor in mijn ontwerp

Op zoek naar de essentie van de plek

Groene familietuin bij nieuwbouwhuis

Een StageProject is ideaal als voorbereiding op het examen

Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.

Vergeet onze socials niet:
LinkedIn | Facebook | Instagram

No items found.