Marlien’s Plantentip april 2024

April 9, 2024
Marlien van der Linden

Meerstammige heesters en bomen
Op dit moment staat Amelanchier lamarckii, het Krentenboompje volop te bloeien. De plant is makkelijk toe te passen, doet het altijd. Valt in de catagorie, zoals ik ze altijd noem “plant hem niet op zijn kop maar doet het verder altijd”. Droog of vochtig (we hebben hem tijdens de excursie in Amstelveen langs de vijver zien staan, zie foto), zon of schaduw, het maakt hem niet uit. Ook de vorm is variabel; struikvormig, als boompje op eén stam of waar het nu omgaat meerstammig.  

Amelanchier lamarcki in het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen. Let op de waterstand

Het gevolg is dat veel tuinontwerpers dan ook makkelijk deze plant “grijpen” als meerstammige heester/boom omdat ze niet anders kennen en dat is erg jammer. Want er zijn zoveel meer planten hiervoor geschikt.  

Waarom zou je een meerstammige plant willen gebruiken?
Dit is tweeledig. Wanneer je van een boom een meerstammig model wilt maken, zal deze niet zo hoog worden als een éénstammige maar geeft toch een volwassen beeld. Je keuze in het geschikte sortiment wordt groter.

Wanneer je een heester op deze manier behandelt, geeft het een meer ruimtelijk effect dan een ongesnoeide heester die veel massa geeft. Je kunt makkelijk nog een kruidlaag hieronder aanleggen. In bestaande tuinen kan je  heesters “redden” (laten staan) doordat ze na de snoeibeurt een veel luchtigere structuur krijgen.

Magnolia is erg geschikt om op te kronen. Als heester neemt hij vaak veel ruimte in.

Wat is meerstammig eigenlijk?
Over het algemeen ontstaat dit in de natuur vanzelf als een heester ouder wordt en de onderste of binnenste takken geen licht meer krijgen. Die sterven vanzelf af. Zo krijg je  grillig gegroeide hoofdtakken met een wirwar aan fijnere takken aan de lichtzijde van de plant. Voor bomen geldt dat de top door storm of een hongerig dier eruit is waardoor zich meerdere zijtakken gaan ontwikkelen, de apicale dominantie is immers doorbroken.

Zelfs Quercus kan meerstammig worden zoals hier in Arboretum Trompenburg, Rotterdam, Quercus pontica.

Wij mensen zijn ongeduldig en willen dit beeld van een plant sneller. Dit kan je bereiken door een heester aan te planten en die, zoals dat heet, op te kronen. Je gaat zelf een kroon vormen die verdeeld is over een aantal takken. In een jong stadium kies je al minimaal 3 tot maximaal 7 hoofdtakken uit en snoeit de rest weg. Ook van de zijtakken die op de hoofdtakken zitten kan je er al een aantal wegknippen. Uitgaande van een heester van rond de meter begin je met het opknippen tot een hoogte van 50 cm.

Het snoeien van een meerstammige heester

Het jaar erop ga je weer een stukje hoger. Omdat je selecteert in het aantal takken, zal de energie naar die takken gaan, de afgeknipte takken vragen geen voeding meer. Het proces kan daardoor sneller gaan dan in de natuur.

Kolkwitzia amabilis is ongesnoeid een flinke, massieve heester. Opgekroond is er ruimte voor onderbeplanting.

Welke planten zijn hiervoor geschikt?
Vooral de wat hoger wordende heesters zoals Acer palmatum, Cornus kousa, Stewartia soorten maar ook onze inheemse Ligustrum vulgare kan op die manier als meerstammige plant als solitair worden toegepast. Niet gesnoeid aan de bovenkant geeft hij geurige bloemen en donkerblauwe bessen en is hij niet meer zo “gewoon” als een geknipte haag. Eigenlijk elke wintergroene of bladverliezende heester.

Een meerstammige Parrotia persica wordt geschikt als parasol

Koop je een spil, een ééntakkige plant, knip dan na één groeiseizoen de plant af op ongeveer 20 cm boven de grond. Hij zal gaan uitlopen op verschillende knoppen die nieuwe twijgen vormen en volg dan de uitleg voor het maken van een meerstammige boom. Want van sommige planten, bijvoorbeeld Parrotia persica, kan je op deze manier makkeijk zelf een meerstammige plant maken want vaak zijn ze òf niet te koop òf zeer prijzig.

Met andere woorden, kijk eens met andere ogen naar een plant met zijn toepassing en probeer sowieso eens iets anders dan Amelanchier, die overigens best mooi is, hoor.

Lees ook
Marliens Plantentip – Geen plantentip maar een banen tip

Marliens Plantentip – Een conifeer maakt sfeer en is goed voor de (bio)diversiteit in de tuin

Marliens Plantentip – De waarde van siergrassen in de tuin

Marliens Plantentip – Voor een oogstrelende herfsttuin waar je insecten ook blij mee maakt

Marliens Plantentip - Efficiënt groen onderhoud

Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect.

Vergeet onze socials niet:
LinkedIn | Facebook | Instagram

No items found.