Marliens Plantentip - Voor een oogstrelende herfsttuin waar je insecten ook blij mee maakt

October 23, 2023
Marlien van der Linden, docent plantenkennis

Het is begin oktober wanneer ik dit schrijf. We hebben een mooie nazomer achter de rug met warme dagen voor de tijd van het jaar. Insecten blijven daardoor lang actief. Tot afgelopen weekend zag ik nog volop vlinders dankbaar gebruik maken van herfstasters. Ook voor ons als mens een blij makende nazomerbloeier. Nu de dagen korter en donkerder worden is juist in deze periode alle kleur meegenomen. Of het nu van bloemen komt, van bessen of verkleurend blad, alles is welkom.

Aster border in ochtendgloren

Aster border detail samen met Verbena bonariensis, Dahlia en grassen


Bij het maken van een beplantingsplan is het dus zaak dat je daarin ook de najaarsbloeiers meeneemt en inplant. Van grassen weten we dat ze op zijn mooist zijn in het najaar, maar alleen grassen is niet kleurig. Ze komen mooier tot hun recht met wat kleur in hun omgeving. Herfstasters noemde ik al. Ook zeer geschikt is Persicaria, een groot geslacht met soorten die bloeien van eind juni tot eind oktober. Sedum telephium soorten en aanverwanten trekken veel insecten en geven een rustpunt voor het oog door hun schermbloemen. Ook uitgebloeid nog zeer de moeite waard. Maar wanneer je ze in mei al een keer de ‘Chelsea chop’ geeft (halveren in de tweede helft mei) heb je zeker in oktober nog bloei. Begonia grandis is op de juiste standplaats een winterharde vaste plant die weliswaar in het voorjaar laat op gang komt maar daardoor ook niet te beroerd is om tot de eerste nachtvorsten door te bloeien. Ook kun je nog denken aan Actaea (voorheen Cimicifuga), Tricyrtis, laatbloeiende Sanguisorba en Vernonia.

Persicaria amplexicaulis ‘Summer Dance’, een introductie van Piet Oudolf waardoor er een nieuwe mode aan Persicaria soorten ontstond


Wanneer ik aan tafel zit, heb ik uitzicht op onderstaande combinatie. Wát is het een genot om hiernaar te kijken! Anemone x hybrida ‘Lorelei’ die keurig rechtop staat is gecombineerd met Aster ‘Pink Spray’ en Abelia ‘Rose Creek’. Anemone geeft rust en heeft verticaal lopende lijnen, de andere twee geven een sprookjesachtig beeld door de vele bloemetjes. Bovendien geeft Abelia leuke vruchtdoosjes die heel lang aan de plant blijven zitten en het blad valt er pas laat af. Het is een drukte van belang met allerlei soorten bijen, wespen en hommels. Gezien het aantal knopjes die nog klaar zitten, ziet het ernaar uit dat het tot ver in november doorgaat met de bloei. Alleen een flinke nachtvorst zal een einde maken aan dit feestje.

No items found.