Tips en inspiratie voor een klimaatbestendige stad

May 5, 2022
Margareth Hop, adviseur nieuwe opleidingen en (gast)docent
Na twee jaar afwezigheid was de belangstelling extra groot voor de Vakbeurs Klimaat 2021 in Houten op 21 april. Dé beurs voor alle professionals die te maken hebben met klimaatmaatregelen in steden. Er kwamen zo’n 1500 mensen op af, vooral van gemeenten, provincies en waterschappen. "Maar ook voor tuinontwerpers is deze beurs de moeite waard,” vertelt plantenveredelaar Margareth Hop en adviseur bij de OntwerpAcademie voor nieuwe opleidingen. Zij was er een van de sprekers bij het programmaonderdeel 'Klimaatpraat' en doet hier kort verslag over welke klimaatoplossingen en slimme innovaties haar aandacht trokken.

Rainmate® maakt slimme waterbuffering in de gevel mogelijk. Met innovatieve watertechniek van Blue Innovations wordt afstromend regenwater geheel passief verticaal verdeeld, waarmee een gelijkmatige opslag in reservoirs op balkons of aan gevels mogelijk wordt. Het regenwater kan vervolgens worden gebruikt voor groen, wat verkoeling biedt en hittestress vermindert.

Klimaatoplossingen in de stad & nieuwe werkgevers voor onze studenten

Op de Vakbeurs Klimaat in Houten staan veel bedrijven met producten voor klimaatbestendige inrichting, zoals ondergrondse wateropslagmogelijkheden, waterpasserende bestrating en innovaties voor groene daken. Veel hiervan is ook in particuliere tuinen toepasbaar en kan ontwerpers op ideeën brengen.

Margareth:

"Er staan veel ingenieursbureaus die klimaatoplossingen ontwerpen, ook geïntegreerd met andere aspecten zoals biodiversiteit. Deze ingenieurs- en adviesbureaus zijn bovendien interessante potentiële werkgevers voor studenten van de OntwerpAcademie."

De hele dag door zijn er lezingen over allerlei aspecten van klimaatbestendige stadsinrichting, met veel goede praktijkvoorbeelden, zoals van bedrijventerreinen, waterpleinen of speelplekken. Hier komt ook de sociale kant aan bod: hoe krijg je bewoners mee in de omslag naar klimaatbestendige inrichting? Voorbeelden zijn zogenaamde gemaksproducten voor de inrichting van geveltuintjes.

Een van de nieuwe producten op de beurs: een lichtgewicht tegel voor groendaken die zo gemaakt is dat Sedum er uitstekend op groeit, maar onkruid niet. Producent: www.urbangreensystems.com

Hoe helpen planten tegen het UHI-effect?

Ik zelf gaf er de lezing ‘Klimaatdoelen halen met beplanting’. Dat planten nuttig zijn voor het stadsklimaat is inmiddels wel bekend, maar lossen ze onze problemen daar voor een aanzienlijk deel mee op, of vormen ze een druppel op de gloeiende plaat? Het antwoord is: wateroverlast en het UHI-effect – urban heatisland-effect – kan zeker de helft worden verminderd met een heel gewone hoeveelheid beplanting, maar alle planten in de stad kunnen maar een heel klein deel van onze CO2 uitstoot opnemen.

Bluebloqs van Field Factors worden toegepast op het HittePlein in de omgeving van TU Delft Campus, een proeftuin voor klimaatadaptieve innovaties. Bluebloqs is een circulair watersysteem als oplossing voor zowel wateroverlast als droogte.

Datum klimaat expo 2023, noteer vast in je agenda!

Volgend jaar wordt de beurs weer gehouden. Gezien het belang van kennis delen en de interesse voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebeid van de klimaatadaptieve stad, pakt ExpoProof de beurs volgend jaar groter aan en organiseren ze een tweedaagse beurs onder de naam Nationale Klimaat Expo, op 19 en 20 april 2023 in Houten.

"Mijn advies aan de (toekomstige) studenten: Neem volgend jaar een kijkje!"

Lees hier de samenvatting van Margareth's PodiumBoskoop-lezing voor de OntwerpAcademie eerder dit jaar.

Tip: Heb je interesse in een groene cursus of opleiding bij de OntwerpAcademie? Zaterdag 14 mei is er weer een studievoorlichtingsbijeenkomst en kun je sfeer proeven, al je vragen stellen en tijdens een proefles ontdekken of de manier van lesgeven bij je past.

No items found.