Stageproject 'Industriële Ont-moetingstuin'

November 11, 2022
Alenka Milward en Ingrid Swinkels, student Tuinarchitectuur

In deze blog zetten we weer een StageProject in de schijnwerpers. Dit keer is het een tussentijds kijkje in de keuken van een tuinontwerp van Ingrid Swinkels, student Tuinarchitectuur en eigenaar van Studio Sevijn Tuinontwerp, die we koppelde aan een tuinopdracht voor een maatschappelijke organisatie in Eindhoven. Ingrid zit nu in de uitwerkingsfase van haar concept. De beelden laten dan ook een tussentijds product zien die nog volop in ontwikkeling is, net als de beginnende tuinontwerper die met deze opdracht waardevolle praktijkervaring opdoet en 'al doende' leert.

"Dit ontwerp met grootse gebaren bedenk je gewoon niet zelf. We weten heus wat we willen, maar slimme keuzes maken en toch alles in ons Orka Paviljoen kunnen doen, daar heeft Ingrid ons enorm bij geholpen met dit gave ontwerp. Wij zijn blije opdrachtgevers en gaan met hele fijne energie over naar de uitvoering van onze Ont-moetingstuin in ons buurthuis!"
- Bestuur Orka
Tussentijdse bespreking Ingrid Swinkels en opdrachtgever bestuur Orka

Context en opdracht
Orka is een wijkcentrum in stadsdeel Oud-Tongelre in Eindhoven. Vanuit Orka worden vrijetijdsactiviteiten georganiseerd voor en door wijkgenoten van alle leeftijden, met als doel de sociale en maatschappelijke samenhang en verbinding te verbeteren.

Het Orka-perceel is 450 m2, voornamelijk bestraat en rondom afgezet met een laag hekwerk. Op het terrein staat een zeecontainer, zijn willekeurig wat losse bankjes en picknicktafels geplaatst en vind je her en der wat losse beplanting. Op dit moment is er op het terrein geen structuur en eenheid, noch gezelligheid: van een tuin is eigenlijk geen sprake.

Het bestuur van Orka heeft de wens voor een nieuw tuinontwerp opgegeven als StageProject bij de OntwerpAcademie, een verbindende tuin die past bij de identiteit van het wijkcentrum en plek biedt voor de sociale activiteiten en evenementen die binnen georganiseerd worden, ook buiten georganiseerd kunnen worden. Een sociale ontmoetingsplek, activiteitenruimte en multifunctionele groene buurtoase in de wijk.

Orka Paviljoen - Industriële Ont-moetingstuin
 

Axonometrie

Maatvaste plattegrond in Morpholio Trace na cursus door Jetteke Sjouke


Concept

Gekeken naar het karakter van Orka, de omgeving - het nabijgelegen creatieve ecosysteem Sectie C - en het beschikbare budget van Orka heb ik ervoor gekozen om de tuin in te richten met zoveel mogelijk hergebruikte industriële en oude bouwmaterialen. Het hergebruik van materialen is een milieubewuste en duurzame keuze; vanwege hun lange levensduur en tijdloze stijl. Ik heb voor een eenvoudig ontwerp gekozen met rechte lijnen om de hergebruikte materialen goed tot hun recht te laten komen. Voor de beplanting maak ik gebruik van stoere plantenbakken van oud steigerhout en olievaten met grote en wilde planten, natuurlijk ogende beplanting en groen op het terras. Twee kleine gazons bieden ruimte voor sport- en kinderactiviteiten. De elementen zijn verplaatsbaar, wat de Orka tuin flexibel in te richten maakt voor diverse activiteiten en evenementen. De (zee)container wordt omgebouwd tot een bar met industriële lampen.

Nieuwe tuin met sponsoractie
Omdat Orka afhankelijk is van subsidies, verkopen ze via een 'spaarkaart' (sponsoractie) vierkante meters van het nieuwe tuinontwerp om zodoende meer budget binnen te halen.  

Spaarkaart voor sponsoractie tuinproject Orka
Ingrid: “Vanuit MVO-oogpunt heeft mijn werkgever voor Orka de stagevergoeding aan de OntwerpAcademie vergoed en daarmee ook een sponsorbijdrage geleverd. Een slim bedachte constructie die ik graag deel met studenten en tuineigenaren die aan de slag willen met een stageopdracht en budget hiervoor zoeken."


Wil je ook jouw tuin opgeven als StageProject?

Particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen hun voor- achter- of zijtuin opgeven voor een nieuw tuinontwerp. Door je tuin aan te bieden als StageProject krijg je niet alleen een professioneel en origineel tuinontwerp, maar help ook je de toekomstige tuinontwerper aan praktijkervaring. Een gouden combinatie dus! Kijk hier voor meer informatie over hoe het werkt en nog meer voorbeelden van stageopdrachten.

No items found.