Stageprojecten

"Wij zijn ontzettend blij met het ontwerp dat de student van de OntwerpAcademie voor ons heeft gemaakt. Kitty heeft geluisterd, onderzoek gedaan, nieuwsgierigheid getoond, vragen gesteld en zich bijzonder goed verdiept in de geschiedenis van het Bartiméus-terrein in Doorn. Haar visie heeft geleid tot een bijzonder ontwerp voor een prachtige beleeftuin voor onze bewoners met een meervoudige beperking.”

–Astrid Kerkhof, teamleider Bartiméus    

Het vak van tuinontwerper is zeer veelzijdig en voor goede, professionele tuinontwerpen is een brede theoretische basis én ervaring erg belangrijk. Daarom biedt de OntwerpAcademie de studenten Tuinarchitectuur de mogelijkheid om aan echte tuinontwerpopdrachten, ofwel ‘stageprojecten’, te werken.

De inhoud van een professioneel tuinontwerp

Een professioneel tuinontwerp houdt rekening met factoren als zon, schaduw, bodemgesteldheid, verlichting, het aanzicht van beplanting door de seizoenen heen, budgetten, de vlakverdeling in de tuin, elektriciteit en watervoorziening.

Al die elementen worden samengebracht in een uitgebreid ontwerp dat het maximale uit de beschikbare ruimte van de tuin haalt. De ontwerper visualiseert het voorstel met behulp van (3D) tekeningen of eventueel een maquette. Zo’n ontwerp kan direct worden ingezet als werkplan voor een uitvoerende hovenier.

"We hebben het ontwerptraject met Kim en stagebegeleider Peter als zeer plezierig en professioneel ervaren en zijn erg blij met het resultaat: verrassend en compleet. Wat wij ook plezierig vonden is dat Kim met goede argumenten kon uitleggen waarom sommige van onze ideeën niet passend waren. Kortom, wij zij zeer tevreden en kijken uit naar de uitvoering van het ontwerp." 

– Arnoud de Lange en Daisy Wagemaker

Opdrachtgevers StageProjecten

Meestal krijgen we de opdrachten van organisaties en particulieren die graag een origineel en professioneel ontwerp willen laten maken voor hun (bedrijfs)tuin. Soms ook van ontwerpbureaus en hoveniers die tuinontwerpen willen uitbesteden. 

Win-win

Voor de student zowel als voor de opdrachtgever, zijn stageprojecten nuttig,leerzaam en interessant. Studenten komen dankzij stageprojecten in aanraking met ‘de markt’, ze netwerken met leveranciers en producenten, ze doen werkervaring op en bouwen aan een portfolio. Onze docenten geven feedback op de werkstukken en begeleiden het ontwerpproces. Zo worden de vaardigheden van onze aankomend tuinontwerpers verder aangescherpt.

Vergoeding

Opdrachtgevers betalen een relatief bescheiden bedrag aan de OntwerpAcademie. Dat bedrag is gebaseerd op het aantal vierkante meters waarvoor het tuinontwerp moet worden gemaakt. Het geld wordt gebruikt om de projectkosten te dekken; wij coachen de student en financieren de studiematerialen. Voor non-profit organisaties en organisaties met maatschappelijk belang hanteren wij een verlaagd tarief.

Aanmelden als opdrachtgever?

Wilt u een professioneel tuinontwerp laten maken door een van onze studenten? De OntwerpAcademie is altijd op zoek naar opdrachtgevers voor dit soort stageprojecten! Stuur ons een bericht via de contactpagina en u ontvangt van ons vrijblijvend nadere informatie en een inschrijfformulier. Sinds kort belichten we regelmatig een stageproject en plaatsen het als blog op onze pagina Tips & Nieuws.