Een veelzijdige proeftuin voor aankomende groenprofessionals

March 16, 2022
Marleen Bos

De studievoorlichting met aansluitend een proefles Tuinarchitectuur werd goed bezocht afgelopen zaterdag. Geïnteresseerden kwamen sfeer proeven, kennismaken met het lesaanbod, wat je leert, hoe je hierbij wordt begeleid en ze wilden natuurlijk weten wat studeren aan de OntwerpAcademie nu zo leuk maakt. Alenka Milward, onze nieuwe communicatiemedewerker, was er bij: “Wat me het meest opviel is het enthousiasme en de motivatie van iedereen, de diversiteit aan achtergronden – van hoveniers tot financieel adviseur en binnenhuisarchitect – en Dolf’s aanstekelijke manier van vertellen.”

Op elke tweede zaterdag van de maand organiseert de OntwerpAcademie een voorlichtingsbijeenkomst. Oprichter en docent Tuinarchitectuur Dolf Houtman: “Wij zien het als een plezierige en laagdrempelige eerste kennismaking. Een middag waarin we laten zien waar we als opleider voor staan, de sfeer waarin we lesgeven, de extra’s die we aanbieden en natuurlijk als kennismaking met onze unieke locatie in Boskoop te midden van uiteenlopende kwekerijen en tuinen.”

In deze blog een korte samenvatting van de middag met een aantal vragen van de deelnemers.

Presentatie over opleiding Tuinarchitectuur, de theorie en praktijk en de vele extra's
V: “Heb ik talent nodig voor de opleiding Tuinarchitectuur?”
A: “Niet zozeer talent, wel ‘ruimte in je hoofd’, doorzettingsvermogen en motivatie. De studie is niet moeilijk, maar plan voldoende tijd in om te tekenen, te ontwerpen en te onderzoeken.”


Rode draad bij Tuinarchitectuur

Bij de OntwerpAcademie ligt het zwaartepunt op het leren van ontwerpvaardigheden en conceptueel denken. Vakken als bodem, water en ecologievormen daarbij de basis. Het accent bij de opleiding Tuinarchitectuur ligt op het ontwerpen van tuinen, het analyseren van de betreffende ruimte en het onderzoeken hoe ruimtes zich tot elkaar verhouden. De volgende stap is om het tuinontwerp identiteit en sfeer te geven. Vooral beplanting speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens de opleiding Tuinarchitectuur leer je vooral te denken in structuren, patronen en sfeer en het (plant)materiaal als middel in te zetten om je ontwerpideeën mee uit te drukken. Op basis van de door jou als ontwerper zelf opgestelde criteria zoek je het plantmateriaal er bij.

V: “Waar kan ik het beste mee beginnen, met Tuinarchitectuur of met Plantenkennis?”
A: “Begin met datgene waar je op dit moment het meest blij van wordt.”


Het maken van beplantingsplannen, plantschema’s en plantlijsten komen bij Tuinarchitectuur zeker aan de orde maar pas als je hebt kunnen formuleren waar je naar toe wil met je plan. Wat we per se willen voorkomen is dat een ontwerper planten bij elkaar zoekt en die in de tuin plaatst zonder plan, zonder concept. De basis voor een goed tuinontwerp houdt in dat je het vraagstuk integraal benadert: wat is er al, wat zijn de (groei)omstandigheden, wat zijn de wensen van de klant. Belangrijk is dat studenten kennismaken met basisbegrippen rondom bodem, water en ecologie en de principes daarvan leren meenemen in het ontwerp.

Studenten aan de slag met het maken van een ruimtelijke tekening tijdens de proefles Tuinarchitectuur


Als laatste onderdeel van de Studievoorlichting gaan de deelnemers aan de slag met het maken van een axonometrie, een ruimtelijke tekening. Het is een vrij gemakkelijke en snelle techniek om een plattegrond in 3D te zien en vooral om te toetsen of het ruimtelijk klopt wat je als ontwerper hebt bedacht.

V: “Welk tekenprogramma gebruik ik tijdens de lessen?”
A: “Geen programma, je leert vooral handmatig te ontwerpen. Ontwerpen is een ambacht. Met de computer ben je vooral met de techniek bezig terwijl wij het belangrijk vinden dat studenten de teken- en ontwerpvaardigheden ontwikkelen. Ontwerpen met de computer komt later in beeld bij het tweede jaar of als extra module.”


Netwerken, praktijk en community

Naast de vakopleiding bieden we studenten en cursisten diverse extra’s met om ze zoveel mogelijk oefenkansen te geven waardoor studenten zich sneller comfortabel voelen om ook echt die start te maken groenprofessional. Van vakexcursies en lezingen die bijdragen aan het delen van kennis en inspiratie tot het organiseren van schetssessies bij partners en instellingen.

Een van de parels binnen onze opleidingen zijn de StageProjecten: onder begeleiding van onze stagebegeleider kunnen studenten werken aan een concrete ontwerpopdracht. Mensen met een groene ambitie opleiden tot groenprofessional, dat is onze drijfveer. Contact onderhouden met en leren van elkaar, tijdens en na de studie, zijn wat ons betreft daarbij een belangrijk onderdeel. Tijdens excursies, lezingen en het delen van tips & nieuws. Eén van de deelnemers afgelopen zaterdag merkte op dat de OntwerpAcademie voelt als een veelzijdige proeftuin. Dat is natuurlijk een prachtig compliment!

Excursie Groene Parels langs het Nieuwe Depot in Rotterdam
V: “Krijgen we les in het starten van je eigen bedrijf?”
A: “Tijdens de opleiding bespreken we hoe je je als ontwerper in de markt zet, hoe je je profileert, welke tarieven er zoal worden gehanteerd. Het hangt van de lesgroep zelf af of en zo ja wat er ter sprake komt tijdens de lessen. Jaren geleden zijn de vakeisen en voorwaarden voor het starten van een eigen bedrijf losgelaten, dit betekent dat iedereen elk type bedrijf kan starten. Naast de vakopleidingen biedt de OntwerpAcademie een cursus aan van vijf avonden voor het starten van je eigen bedrijf. Het maken van je eigen ondernemingsplan staat daarbij centraal.”

Startdata

Ook enthousiast geworden om een opleiding, cursus of workshop te volgen bij de OntwerpAcademie?
Het gehele jaar kun je op diverse data starten met de opleiding Tuinarchitectuur.
Kijk op de website voor ons overige lesaanbod en de startdata.

No items found.