Aan de slag na je opleiding Tuinarchitectuur, hoe pak je dat aan?

September 20, 2022
Dolf Houtman, ontwerpdocent en oprichter OntwerpAcademie

Is er voldoende werk in het groen? Welke klussen kan ik aannemen of op welke banen kan ik solliciteren na het afronden van de vakopleiding Tuinarchitectuur? Deze vragen komen steevast terug bij onze studievoorlichtingsbijeenkomsten en tijdens de lessen. Logische en heel legitieme vragen natuurlijk, want als student investeer je in de opleiding en daarmee in je toekomst. In deze blog neem ik je mee in mogelijkheden, ambities en keuzes als aankomend tuinontwerper.

In het algemeen geldt dat succes vooral begint bij jezelf. Het klinkt als een open deur, maar zonder ambities en zonder een duidelijk beroepsbeeld is het lastig om gericht te starten, of te zoeken naar werk. De eerste vraag die je bij een sollicitatie krijgt is hoe je de toekomst in het groen voor je ziet. Je beroepsbeeld of idee hoeft nog niet volledig concreet te zijn, mijn tip is wel om je doelen zo concreet mogelijk te maken, het maakt het gemakkelijker om jezelf in beweging te zetten.  

Een gezonde portie ambitie helpt ook. Ik ken inmiddels heel wat inspirerende voorbeelden.  

Zo was er een paar jaar geleden een student die mij na het afronden van het eerste blok vroeg of ze al kon solliciteren op een vacature van de Gemeente Bergen op Zoom waar men op zoek was naar een ontwerper van Tiny Forest’s. Niet lang daarna wist ze te melden dat ze de baan had gekregen!

Geloof in jezelf en zet die stap!

Geloven in jezelf is hier ‘de moraal van het verhaal’. Wees bovendien bereid om je te (blijven) ontwikkelen en - het allerbelangrijkste - zet die stap. Ook als je de betreffende baan niet krijgt is er mijns inziens toch sprake van winst. Je hebt namelijk contact gezocht, gewerkt aan je netwerk, meer zicht gekregen op de (on)mogelijkheden en wat jij zoekt en waar je blij van wordt.

Dagobert Bergmans (rechts op de foto) tijdens zijn stage bij plantentuin en kwekerij Esveld in Boskoop
Tip: ga stagelopen bij een tuincentrum, kwekerij of hoveniersbedrijf

We horen regelmatig dat studenten tijdens of na de opleiding Tuinarchitectuur gaan stagelopen of werken, bij een tuincentrum, kwekerij of hoveniersbedrijf. Waarom bij een hoveniersbedrijf? De focus van de vakopleidingen Tuinarchitectuur en Beplantingsadviseur ligt op de kleinere tuin. Dit is van oorsprong het werkterrein van de hovenier. Hoveniers zijn sterk in de uitvoering van zowel de aanleg als van het onderhoud van tuinen. En hoewel veel hoveniers het ontwerpwerk er bij doen, is en blijft ontwerpen een vak apart. Als (aankomend) tuinontwerper kun je daarom een waardevolle aanvulling zijn binnen een hoveniersbedrijf.  

Stel jezelf de vraag welk ontwerpwerk of soort tuinen je het meeste aanspreken en zoek daar een hoveniersbedrijf bij.
Dolf Houtman op de vakbeurs Plantarium augustus 2022

Ga in gesprek met ze of bezoek beurzen waar veel hoveniers bij elkaar komen. De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg en de vakbeurs Plantarium in Boskoop zijn zulke beurzen. Dat helpt je ook weer bij het opbouwen van een netwerk.  

Hans Anvelink, onze collega werving en selectie van GroenWerkt! heeft veel contact met hoveniers die op zoek zijn naar tuinontwerpers. Stagelopen ziet hij als een kans bij uitstek om ervaring op te doen en de groene sector te leren kennen. Een van onze studenten doet dit inmiddels voor een dag in de week en is daar heel positief over.  

Tip aan de student: werk aan je digitale skills. Het werken met een digitaal tekenprogramma als SketchUp, het digitaal visualiseren van je ideeën is steeds vaker een pre is om als ontwerper aan de slag te gaan bij een hoveniersbedrijf.  

Starten als zelfstandig ontwerper
De meeste studenten kiezen ervoor als zelfstandig ontwerper aan de slag te gaan. Ik vind het geweldig inspirerend hoe elke tuinontwerper daar haar/ zijn eigen invulling aan geeft. Het varieert van een student die als ontwerper is gestart in Nieuw Zeeland tot aan een voormalig ambtenaar die zijn werk als zelfstandige voor een paar dagen per week invult met hovenierswerk en de rest van de week tuinen ontwerpt.

Met schetssessies voor consumenten op tuinfestival Gardenista maken studenten groenmeters
Het vak leer je vooral door groenmeters te maken in de praktijk en deel je ervaringen en ideeën met medestudenten.

Tijdens de lessen praten we regelmatig met elkaar over ondernemerschap. Hoe doe je dat nou en waar begin je? Ik geef ze altijd de 4 D’s mee – in deze volgorde: Durven, Doen, Denken en Doorzetten. Het vak leer je vooral door groenmeters te maken in de praktijk. Je zult merken dat als je doet - in actie komt - er een proces in gang wordt gezet waarbij je steeds verbeteringen kunt aanbrengen.

Vakexcursie Groene Parels Rotterdam editie 2022

Community van groenprofessionals
Maak daarnaast gebruik van het netwerk dat je opbouwt tijdens je opleiding aan de OntwerpAcademie en maak daarbij gebruik van de verschillende contactmomenten, de les, PodiumBoskoop, OpenAtelier en de Vakexcursies Groene Parels en Boskoops Glorie. Spar met elkaar over het starten als zelfstandig ontwerper en hoe je dat oppakt, van het maken van een bedrijfsplan tot marketingstrategie, en deel met elkaar ideeën en ervaringen. Wat ik veel voorbij hoor komen: mond-tot-mondreclame lijkt nog steeds de beste reclame. Waar het in alle gevallen mee begint: vertrouwen in wie jij als groenprofessional bent, waar jij waarde toevoegt en je klanten hiervan van weet te overtuigen.  

No items found.