Uitgelicht StageProject: Spelend genieten tot aan de Beekloop

September 6, 2023
Lisanne Walles-Coumans, redactie Marleen Bos

Lisanne Walles - Coumans werkt als zelfstandigcommunicatieadviseur én startte vorig jaar met de opleiding Tuinarchitectuurbij de OntwerpAcademie. “Om me nog meer te bekwamen in het ontwerpvak,” zoals ze zelf aangeeft. Het resultaat was verrassend en wilden we breder delen om andere ontwerpers en liefhebbers te inspireren.

“Stagecoördinator Peter Kroesen: Lisanne heeft een prachtige compositie neergelegd. Ze is een snelle denker en ontwerper, dat is een grote kwaliteit. Het enige waar ik haar een beetje mee moest helpen was om out of de box te denken en meer te durven. En ze heeft heel goed naar de wensen van de klant geluisterd. Dat is niet zeker altijd makkelijk.

Lisanne-Walles Coumans "Vorig jaar benaderde een onbekende buurvrouw mij: of ik hen wilde helpen aan een tuinontwerp. Ze had van bevriende buren begrepen dat ik regelmatig bezig ben met tuinen en gestart was met een opleiding Tuinarchitectuur. Hun huis was onlangs verbouwd en uitgebreid, maar de tuin was nu een woestenij… Het bleek een mooie uitdaging! Na afstemming met stagecoördinator Peter Kroesen werd dit mijn(eerste) StageProject. Begin dit jaar heb ik het ontwerp gemaakt voor hun voor-en achtertuin. En inmiddels zijn beide ook aangelegd."

Wensen van de klant
Het huis heeft een omsloten tuin, met voor, achter en opzij ruimte voor beplanting. Achter is veel zicht op de diepe tuin, vanuit huis (keuken) en vanaf eet- en loungeterras. In en rond de aflopende achtertuin staan veel bomen en struiken. Daar liep vroeger de Beekloop, één van de stroompjes die water afvoerden vanaf weilanden rond het oude dorpscentrum richting het riviertje de Kleine Dommel.

De focus ligt op de achtertuin: daar willen de bewoners zitten, ontspannen, spelen en genieten. Het huis ligt in een lommerrijke buurt, gebouwd eind jaren vijftig, op loopafstand van het centrum. Vlakbij Eindhoven, gelegen op de hoge, schrale zandgronden in Zuidoost Noord-Brabant.

Impressieschets vanaf de het huis richting de achtertuin Lisanne-Walles Coumans©


Concept en ontwerp
Begin jaren vijftig werd de Beekloop gedempt, waarna de huidige centrum-wijk ontstond. Straatnamen in de wijk herinneren nog aan het stroomgebied van de beek. Net als flora en fauna achterin de tuin en omgeving, zoals beuk, zwarte els, berk en kikkers, salamanders en insecten. Inde achtertuin komen heden en verleden van deze plek samen. Voor het concept heb ik daarom gezocht naar typische kenmerken van vergelijkbare beken in deze streek. Water of een vijver achterin de tuin was nadrukkelijk geen klant wens, maar beplanting en rondere vormen bieden ook mogelijkheden om te verwijzen naar de geest van de plek.

Plattegrond Lisanne Walles-Coumans©
Plattegrond Lisanne Walles-Coumans©


In het ontwerp laat ik rechthoekige vormen bij het huis overgaan in rondere vormen en natuurlijke beplanting, achterin de tuin. Als uitnodiging om de tuin in te gaan, daar waar wat te ontdekken is en mens en natuur elkaar ontmoeten! Na het loungeterras begint het 'overgangsgebied' naar meer natuur, passend bij het beekdal dat daar vroeger lag. Met inheemse oever- en bosbeplanting, een inheemse meerstammige struik(bloesem in voorjaar, herfstkleur in najaar), een paadje met stapstenen door de schaduwrijke plekken tussen bomen, struiken en rondom het tuinhuis.

“Met heel veel plezier heb ik de opleiding Tuinarchitectuur gevolgd. Ik heb ontzettend veel geleerd, en niet alleen op ontwerp vlak! Zo is mijnbelangstelling voor en kennis over biodiversiteit in de tuin en (inheemse)bomen en struiken enorm gegroeid. En ik leer nog steeds, hoe mooi is dat! Ook al moet ik nog wel examen doen in december, ik ben trots op mijn stageproject en kan alle studenten aanraden gebruik te maken van deze mogelijkheid.”

Bekijk en lees het complete verslag van het StageProject hier
met nog meer mooie tekeningen, oordeel van de klant én foto’s van de realisatie.

StageProjecten en nieuwe stageopdrachten
Ben je ook geïnteresseerd om een StageProject te doen na de Tuinarchitectuur opleiding om daarmee aan de slag te gaan met een échte tuinopdracht? Bezoek dan regelmatig de StageProjecten pagina op OA-Connect voor de nieuwste aanvragen in het StageJournaal of neem rechtstreeks contact op met stagecoördinator Peter Kroesen.

No items found.