Nieuwsbrief juni 2023

July 14, 2023

Maandelijks versturen we een informatieve nieuwsbrief aan studenten en oud-studenten met het laatste nieuws, ontwikkelingen en activiteiten. Omdat veel nieuws net zo goed interessant is voor aankomende studenten en relaties, plaatsen we de nieuwsbrief als blog op onze website. NB: Een aantal links in de nieuwsbrief verwijzen naar berichten die geplaatst zijn op ons groene platform OA-Connect en zijn niet toegankelijk voor niet-leden. Lees meer over dit verbindende initiatief van de OntwerpAcademie.

Nieuwsbrief juni 2023

Op 20 maart ging OA-Connect, dé online community voor groenprofessionals live. Twee maanden verder telt de community maar liefst al 430 leden! Een fantastisch aantal OA-ambassadeurs die online met elkaar connected zijn elkaar aan nieuwe inzichten helpen en de vruchten plukken van het groene netwerk.

Dat het belangrijk is en blijft om elkaar fysiek te ontmoeten ervaarden we tijdens het Appeltern Plantenfestijn afgelopen weekend. Bij de SchetsKeet gaven studenten tuinadvies aan bezoekers, om hun advies- en schetsvaardigheden te trainen. Minstens zo waardevol is dat studenten elkaar (soms na lange tijd weer) ontmoeten, elkaar bijpraten en informatie uitwisselen. Bijzonder inspirerend hoe de gesprekken aan de ‘biertafel’ en in de keet verliepen. Er werden verbetervoorstellen voor plantenborders op Appeltern, lesblokopdrachten en ervaringen met docenten besproken. De sfeer was meer dan goed, studenten en klanten positief en opgewekt. Voor ons reden te meer om de kruisbestuiving tussen on- en offline activiteiten door te ontwikkelen en optimaal van elkaar te laten genieten.

Voor nu wensen we je namens het hele team een mooie zomer met tijd voor ontspanning en plezier in de natuur!

Eerste lichting gediplomeerde Beplantingsadviseurs tijdens de diploma-uitireiking 5 juni j.l.

Examen nieuws: diploma-uitreiking en nieuwe examenrondes

Maandag 5 juni was een dag met een goudgroen randje, want naast de groep kersverse Tuinontwerpers, namen de eerste lichting Beplantingsadviseurs het diploma in ontvangst. Een speciaal moment binnen de ontwikkeling van deze opleiding, die we in de huidige vorm sinds 2021 aanbieden. Een mooie prestatie die we met het hele docententeam hebben neergezet en ontzettend trots op zijn. We feliciteren de gediplomeerden nogmaals met het behalen van hun groene 'trofee' en wensen hen een mooie groene toekomst toe!

Praktijkexamens inkijken
Studenten Tuinarchitectuur kunnen 3 praktijkopdrachten TA van de laatste examenronde online bekijken op Moodle. Vanwege de privacy van de studenten worden ze anoniem gepubliceerd.

Inschrijven examenronde 3e kwartaal 2023
voor Tuinarchitectuur kan t/m 4 september via de website.

Heb je vragen over het examentraject stuur je een mailtje naar examencoördinator Jetteke Sjouke examenbureau@ontwerpacademie.nl.

3D impressie 'Groene Boost' gemaakt in SketchUp - alleen de bomenlaag - door Yü-Lien Tjiong


Stageprojecten: stagejournaal en projecten in beeld

Het laatste StageJournaal met nieuwe tuinopdrachten vind je op OA-Connect. Uitgelicht: een opdracht voor een tuin gelegen in het prachtige bos van Soest. We zoeken hiervoor een ervaren tuinontwerper vanwege de complexiteit van de opgave. Durf jij de uitdaging aan? Lees hier meer info.

In de kamer Stageprojecten vind je tevens een inspirerende verzameling van stageprojecten die wij vanuit de OntwerpAcademie in de schijnwerpers gezet hebben of door studenten zelf geplaatst zijn. Zoals het project 'Groene Boost' door tuinontwerper en beplantingsadviseur Yü-Lien Tjiong. Zij bedacht een ijzersterk concept voor een 'gelukstuin' in de vorm van een klavertje. In haar post vertelt ze meer over de totstandkoming van het concept, de vorm en leerpunten.


Podium Boskoop: open call voor sprekers en onderwerpen

Na de zomervakantie starten we weer met een nieuwe reeks lezingen en workshops bij Podium Boskoop. Heb jij suggesties of ideeën voor onderwerpen? We verzamelen ze hier op ons groene platform.

Boomkwerkerij Ebben Trees
werd door meerdere studenten getipt voor een lezing en staat inmidels geboekt op maandagavond 2 oktober! Ebben Trees is een moderne boomkwekerij met een breed sortiment bomen en struiken. Misschien ken je ze van de duurzame daktuin op hoogte die ze samen met VIC ontwikkelde voor het Inspyrium in Cuijk. En onlangs introduceerde ze de TreeEbb, een app waarmee je bomen kunt zoeken op o.a. naam, toepassing, standplaats en plantkenmerken en je eigen moodboards kunt samenstellen.

Wat zou jij zou willen horen over bomen? We ontvingen meerdere reacties op OA-Connect. Staat jouw vraag er nog niet bij? Voeg deze toe aan de comments, dan sturen wij deze naar Ebben Trees als input voor de lezing.


Zinderende zomertips, om maximaal van een goede zomer te genieten

Vorige zomer deelden (oud)studenten hun tips om de OA-community om maximaal van een groene zomer te genieten: thuis, op je vakantiebestemming in Nederland of daarbuiten. We verzamelden ze in twee blogs:  Zinderende zomertips – Tuinen, Parken, Musea en Natuuren Zindere zomertips – Boeken. Voor de komende zomerperiode zijn we op zoek naar een nieuwe verzameling vondsten waar we jou en onze andere OA-fans mee kunnen verblijden. Deel en inspireer jij mee?

Laat in de comments op het platform jouw groene tip(s)achter en licht kort toe waarom je juist deze tip deelt met je groene vakgenoten.


Huishoudelijke zaken: bereikbaarheid tijdens de zomer-break

Van maandag 3 juli tot en met zondag 3 september 2023 is het zomervakantie zijn er in deze periode geen lessen en activiteiten zoals Podium Boskoop en het OpenAtelier.Onze collega's van de ondersteunende afdelingen Studentenzaken (o.a. vragen over startdata, STAP, inschrijving opleidingen en cursussen) en Support (Moodle en OA-Connect) doen het tijdens de schoolvakantie rustiger aan. Ze blijven bereikbaar voor al je vragen via de mail, maar het kan iets langer duren voordat je een reactie ontvangt.

Deelnemers Boskoops Glorie krijgen les in het enten van Wim van der Werf bij Esveld.

Agenda & nieuws

De tuinreis naar Zuid-Engeland op 21 t/m 26 augustus gaat door. Met 30 tuin- en plantenliefhebbers zit de bus vol en wordt het met de twee ervaren excursiegidsen aan boord, te weten Marlien van der Linden en Piet Boersma, sowieso een feestje!

De vakexcursie Groene Parels in het najaar voor studenten Tuinarchitectuur zit op alle vier excursiedata vol. Kun je dit jaar niet mee, dan hou je de excursie tegoed en kun je volgend jaar mee. De nieuwe data voor 2024 worden t.z.t. gepubliceerd op de website waar je je ook kunt inschrijven.

Bekijk de kalender met groene activiteiten binnen en buiten de OntwerpAcademie op OA-Connect. Wist je dat je zelf activiteiten kunt toevoegen? Tag in je bericht in Het Park @support ontwerpacademie en zij plaatsen het voor je in de activiteiten kalender.

Studenten bij de SchetsKeet die tuinadvies geven tijdens de
eerste editie van het Appeltern Plantenfestijn 24 en 25 juni j.l.


Startdata opleidingen en cursussen september 2023

Startdata cursussen:

  • 20 september - eendaagse cursus Morpholio Trace
  • Maandag 11 september - Biodivers Ontwerpen (3 dagen + excursiedag) voor het ontwerpen van tuinen waarbij we op zoek gaan naar kansen voor flora en fauna.  
  • 5 september (VOL)- de 7-daagse cursus Toegepaste Beplantingsleer waarin je leert ontwerpen met beplanting en de toepassing ervan. Nieuwe startdatum volgt t.z.t. op de website.
  • 9 september - Plantenkennis Basis
  • 4 september - ontwerp de natuur in huis met de 6-daagse cursus Biophilic Design

We bieden diverse SketchUp-pakketten om jouw concepten te vertalen naar professionele 3D tekeningen en plattegronden:

Startdata opleidingen:
Vul je afgeronde opleiding tuinarchitectuur aan met Beplantingsadviseur in Boskoop en begin op vrijdag 22 of zaterdag 23 september. Tuinarchitectuur

Boskoop : woensdag 13, donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 16 september.
Houten: dinsdag 5, woensdag 27, donderdag 14, zaterdag 9 september.

De eerstvolgende mogelijkheid om te starten in de carrouselgroep in Houten kan op 17 november.Wil je liever 's avonds les dan kan dit in Boskoop op donderdagavond 7 september.

No items found.