“Je eigen tuin zelf ontwerpen geeft veel voldoening”

December 6, 2020
Marleen Bos

Naast de opleiding Tuinarchitectuuren de cursussen Plantenkennis, is de tweedaagse workshop Ontwerp je eigen Tuin een vast en uniek onderdeel in het aanbod van de OntwerpAcademie. Tuinontwerper Peter Kroesen en beplantingsspecialiste Modeste Herwig werken hierbij nauw samen: “De kracht van de workshop? De kleine groepen en de persoonlijke begeleiding, de inspiratie en samenwerking onderling en natuurlijk het echt zelf aan de slag gaan. Het mooiste om te zien is het plezier en de voldoening als een deelnemer met trots zegt: ‘Wow, ik heb mijn eigen tuin ontworpen!’”

Peter: "De ontwerpdag start ik met een algemene presentatie over het ontwerpvak, over hoe een tuinarchitect te werk gaat, hoe hij of zij altijd eerst kijkt naar de plek, naar de omstandigheden en de omgeving. En natuurlijk naar de wensen van de klant.

Aansluitend laat ik de deelnemers een collage maken van hun visie op de eigen tuin. Het is altijd een mooi moment als ze het concept, de rode lijn te pakken hebben. Aan de hand van de collages stellen de deelnemers zich aan elkaar voor. Een voorstelrondje via de eigen tuin dus eigenlijk. 

Al voor de pauze maken de deelnemers hun eerste schetsen. Daarbij loop ik langs en schuif aan met tips en adviezen. De lunch gebruiken we in de Rozentuin in Boskoop, een mooie plek om het eerste deel van de workshop even te laten bezinken.

Na de lunch zie je ook dat deelnemers elkaar opzoeken, ideeën en inspiratie uitwisselen. We sluiten de dag af met een korte presentatie van de plannen. Elke deelnemer gaat met een basisplan naar huis. Tussen de ontwerpdag en de beplantingsdag zitten minimaal twee weken waarin deelnemers desgewenst hun plan verder uitwerken."

Modeste: "Een week van tevoren ontvangen de deelnemers een 'huiswerkmail' zodat ze goed voorbereid aan de beplantingsdag kunnen beginnen. Net als Peter start ik de workshopdag met een presentatie over het werk van een beplantingsspecialist en waar je op let bij het maken van een beplantingsplan. Ik laat ter inspiratie veel foto's zien van tuinen met verschillende beplantingsstijlen. We kijken voor het beplantingsplan ook naar de standplaats en welke planten het meest geschikt zijn voor de eigen tuin. 
Daarna volgt het stappenplan waarmee de deelnemers zelf aan de slag gaan. Samen met een collega begeleiden we iedereen daar persoonlijk bij. Aan het einde van de dag heeft iedereen een concreet beplantingsplan. Voor de complete tuin of voor een specifieke border. Naast dat er hard wordt gewerkt is het ook een heel gezellige dag. De workshopruimte in de Botanische Tuin in Utrecht, draagt daar ook zeker in bij."

Ontwerp je eigen Tuin XXL

Is je tuin groter dan 800m2? Komend seizoen bieden we voor grote tuinen een driedaagse workshop aan: twee dagen ontwerpen in Boskoop - waarbij je op dag twee al een hoofdopzet  maakt voor de beplanting - en een beplantingsdag in de Botanische Tuin in Utrecht. 

Kijk hier voor meer informatie.

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen een foto-impressie.  

No items found.