Gerealiseerd StageProject Ester van der Werf l Een goed doordacht concept is de basis voor elk tuinontwerp

December 15, 2023
Ester van der Werf, redactie Marleen Bos
Ester: “Bij de hovenier waar ik af en toe werkte, merkte ik hoe leuk ik het vond om zelf een tuinontwerp te maken. Maar ook dat ik ontwerpkennis miste en steeds tegen dezelfde problemen aanliep.”
Esther van der Werf bij de diploma uitreiking

Als Ester van der Werf in 2020 start met de opleiding Tuinarchitectuur heeft ze al heel wat groenkennis in haar rugzak. Voor haar werk als docent natuur- en milieueducatie bij de gemeente Den Haag volgde ze destijds een hoveniersopleiding, deed praktijkervaring op in de aanleg en het onderhoud van tuinen én ontdekte tijdens kleinschalige ontwerpopdrachten hoe alles wat zij belangrijk vindt, samen komt bij het ontwerpen van tuinen. Maar hoe kom je van een conceptidee tot een ontwerp? Dáár wilde ze meer over leren.

De directe aanleiding voor de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie komt in 2019: “Een goede vriend en collega vroeg mij zijn tuin te ontwerpen in Vogelenzang, de Bollenstreek. Na een erfenis had hij een enorm stuk grond bij zijn huis erbij gekregen en daar wilde hij een natuurlijke tuin van maken. Ik had al wel ervaring met het maken van tuinontwerpen, maar hier ging het om een perceel van 2000 m2 – een ontwerp maken voor zo’n grote tuin had ik natuurlijk nog nooit gedaan. Waar moest ik beginnen? Ik liep steeds vast in het ontwerpproces.

“Een tuin ontwerpen die het contrast vormt tussen de natuurlijke duinen en de strakke bollenvelden, dat was de ontwerpvraag.”

Bij de OntwerpAcademie leerde ik conceptueel denken en ontwerpen. Tijdens de lessen hebben we daar veel mee geoefend en dat heeft mij heel erg geholpen. Een goed doordacht concept is de basis voor elk tuinontwerp. Het omzetten van een concept naar een concreet ontwerp voor zo’n groot project als dat in Vogelenzang, was nog steeds een uitdaging. Het doen van een StageProject na de opleiding bood uitkomst: ik kon de tuin van mijn vriend opgeven als tuinopdracht en een ontwerp maken met professionele begeleiding van de stagecoördinator. Dit bleek een heel goede zet!

Ontwerp Rust en Ruimte in de DuinTuin van Ester van der Werf

Inmiddels is de tuin ook daadwerkelijk aangelegd en ziet er prachtig uit! We zijn er beiden trots op. Met veel dank aan stagecoördinator Peter Kroesen voor zijn goede begeleiding om het ontwerp naar een hoger plan te tillen.”

Bezoek ons groene platform OA-Connect waar Ester haar verhaal deelt over het gerealiseerde StageProject Rust en Ruimte in de DuinTuin met foto's van de aangelegde tuin.

Per 1 november 2021 richt Ester zich volledig op het ontwerpen van tuinen met haar eigen bureau Esther van der Werf Tuinontwerp.

“Ik maak graag rijkbloeiende, voedselrijke tuinen met zoveel mogelijk groen. Een tuin waar ruimte is voor mens, plant en dier. Hierbij komt toch ook mijn achtergrond als docent weer bovendrijven. De natuur is zó mooi, zit zo vernuftig in elkaar. Ik wil de waarde en schoonheid van een groene tuin aan iedereen laten zien.”
“Door de bevlogen verhalen over kunst, heb ik de musea weer herontdekt” Lees in een eerder interview met Ester meer lezen over haar achtergrond en drijfveren.
No items found.