Bemiddelingsservice GroenWerkt! brengt groenbedrijven en studenten bij elkaar

October 10, 2021
Dolf Houtman

Is er werk voor tuinontwerpers? Wat zijn mijn kansen binnen de groensector? Weten jullie bij welk soort bedrijf ik het beste kan solliciteren? Dit zijn een paar van de vragen die onze studenten met regelmaat stellen. Het zijn terechte vragen. Want als je een studie start wil je natuurlijk een idee krijgen hoe de kansen op werk zijn en aan welk soort functies je kunt denken.

Hoewel de vragen voor de hand liggen zijn ze nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ambities van de student maar meer nog de wijze waarop de student zich presenteert, bepalen voor een groot deel zijn of haar succes. Ondernemende studenten zien eerder mogelijkheden en creëren kansen. Met andere woorden: een pro-actieve houding helpt om ‘in business’ te geraken.

Oud-student Carla van de Kolk: "De juiste vragen stellen. Daarmee begint een goed ontwerp."


De tweede reden waarom de vragen nog niet zo gemakkelijk te beantwoorden zijn, heeft te maken met de toenemende ontwikkelingen in de wereld. Vooral in de ‘groene wereld’ is veel gaande. Niet eerder werden we met onze neus zo op de feiten gedrukt van het belang van een groene en gezonde leefomgeving. Het resultaat is dat er andere maar ook hogere eisen worden gesteld aan groen en milieu en er om die reden ook nieuwe banen ontstaan.

De belangstelling voor een groene leefomgeving, duurzaamheid en biodiversiteit nemen toe, evenals banen in de groensector.


Kortom, er zijn absoluut veel mogelijkheden, maar nieuwkomers binnen de groensector moeten hun kans ook grijpen. De filosofie van de OntwerpAcademie is om aanstormende ontwerpers en groenprofessionals te helpen bij de start van hun professionele carrière in het groen. Dat doen we met lezingen, excursies en StageProjecten maar ook met GroenWerkt! Met GroenWerkt! brengen we de marktpartijen bij elkaar. Aan de ene kant de hoveniers en groenbedrijven die op zoek zijn naar uitbreiding van hun professionele team, aan de andere kant de student die graag aan de slag wil als ontwerper/adviseur.


GroenWerkt! is geen uitzendbureau maar een bemiddelingsservice die we ‘om niet’ zijn gestart. Want in lijn van onze onderwijsfilosofie zien we het liefst dat onze studenten hun kennis en vaardigheden te gelde maken en daarmee een duurzame bijdrage leveren aan het ontwerp en de inrichting van tuinen en andere buitenruimtes.

GroenWerkt! is een service die voor de student geen extra kosten met zich meebrengt. Een inschrijving is kosteloos. De deskundige bemiddelaar binnen GroenWerkt! kan op basis van competenties, vaardigheden, wensen en opleiding van de student, vraag en aanbod koppelen.En tot slot, om een idee te geven van het soort werkzaamheden en banen, kunnen ontwerpers denken aan een functie als: ontwerper/adviseur bij een hoveniersbedrijf, ontwerpstudio of groenvoorzieningsbedrijf. Doorgroeien naar een leidinggevende creatieve functie is bij de grotere bedrijven zeker mogelijk. Ook tuincentra en bouwmarkten met een groenafdeling zijn regelmatig op zoek naar adviseurs. Voor studenten met een focus op landschapsontwerp zijn er kansen binnen de overheid. Daarnaast kan de tuinontwerper als zzp’er aan de slag.

Wil je meer weten wat GroenWerkt! voor je kan doen? Op onze website kun je er meer over lezen. We helpen je graag. Want, wij kennen zowel de kwaliteiten van onze (oud-)studenten als de behoefte binnen de groensector. GroenWerkt! draagt bij aan de ideale match!

No items found.