Eerste lichting Beplantingsadviseurs studeren af 'met kennis van hoe planten werken'

June 5, 2023
Alenka Milward

Maandag 5 juni neemt de eerste lichting examenkandidaten van de opleiding tot Beplantingsadviseur het diploma in ontvangst. Dolf Houtman, oprichter van de OntwerpAcademie “Het is een speciaal moment binnen de ontwikkeling van deze opleiding die we sinds 2021 aanbieden, waarmee we studenten opleiden met kennis over planten én hun toepassing. Met die kennis kunnen tuinontwerpers, hoveniers, landschapsarchitecten en iedereen die aan buitenruimtes ontwerpt en werkt, een waardevolle bijdrage leveren aan het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. Een mooie prestatie die we met het hele docententeam hebben neergezet en waar ik ontzettend trots op ben.”

Plantenkennisdocent Marlien van der Linden (links) bij kwekerij Esveld met haar groep studenten die april jl. de opleiding afrondde met een certificaat als opmaat naar het examen.

Uniek aan de opleiding is de nauwe verwevenheid tussen theorie en praktijk. We behandelen onderwerpen als: habitus, morfologie, taxonomie, nomenclatuur, onderhoud en meer. De juiste toepassing van planten gaat vooral samen met inzicht. Leren kijken aan de hand van levend plantmateriaal is hierbij essentieel, vandaar onze keuze voor een leslocatie te midden van de kwekerijen en handelscentra in Boskoop. Praktische werkvormen, zoals het samenstellen van een border ‘doen we buiten’, waardoor de lesstof beter beklijft. Bevlogen docenten, die naast het lesgeven werkzaam zijn in de groensector, nemen hun ruime vakkennis en ervaring mee naar de lessen.

De OntwerpAcademie, specialist in Tuinontwerp en Plantenkennis, viert in 2024 haar 10-jarig bestaan. Dolf “Voor de jubileumactiviteiten willen we nog meer samenwerken met de groensector in Boskoop en de regio. Want alleen door actieve dialoog en samenwerking met de praktijk houden we de opleidingen relevant en kunnen we groenprofessionals opleiden die écht het verschil maken.”

No items found.