Dwalen door betovend heemgroen met de nieuwe vakexcursie

April 24, 2023
Marlien van der Linden, hoofddocent Plantenkennis

Dwalen door betoverend heemgroen. Onder leiding van bevlogen gidsen werden studenten Beplantingsadviseur meegenomen door de beroemde heemparken en de landen van Amstelveen. We leerden over laanbomen in het openbaar groen en in particuliere tuinen en de toepassing ervan. De heemtuin Dr. Jac. P. Thijssepark is een biotoop bestaande uit vochtminnende planten op (zure) veengrond. Een was dagvullende excursie als onderdeel van de opleiding op 6, 7 en 8 april werd aangeboden en elke dag een nieuwe groep groengierige studenten aansloot. We werden verrast door de groene oase te midden van de drukke Randstad die heel natuurlijk oogt, maar geheel door de mens is aangelegd. Bekijk en lees het verslag van onze hoofddocent Plantenkennis Marlien van der Linden die deze nieuwe vakexcursie in het leven heeft geroepen.

Foto: Onder de paraplu luisterend naar gids Simon die zeer bevlogen vertelde over zijn werk in het Jac.P. Thijsse park.
Foto: Met gids Rinus door het Broersepark wandelen.
Foto: Gids Rinus die een boom opmeet om te kijken of deze boom de dikste boom van het park is. Waarschijnlijk niet :)

Het eerste deel van de wandeling ging langs drie heemparken die de Amstelveense gemeente rijk is, te weten het Jac. P. Thijssepark (de bekendste), De Braak en het Koos Landwehr park(je). Gecultiveerde tuinen die heel natuurlijk ogen, maar dat niet zijn. Een trend die we ook zien in onze eigen tuinen. Er werd verteld over natuurlijke tuinkamers, het belang van water en zichtlijnen. En alles zó uitgekiend dat het lijkt of het een veengebied met inheemse beplanting is ergens in Nederland. Natuurlijk werd ook de beplanting onder de loep genomen.  

Foto: Eén van de tuinkamers in het Jac. P. Thijssepark, geen schutting of heg, maar dichte beplanting in de vorm van inheemse heesters en bomen.
Foto: De inheemse aan heide verwante Andromeda polifolia (Lavendelheide) in bloeivaak samen met Erica tetralix.

Het tweede deel van de excursie bestond uit een wandeling door de lanen, straten en parken. Amstelveen heeft verschillende plekken beplant met een breed sortiment aan bomen. Met 90.000 inwoners hebben ze een gemeentelijke groenvoorziening die bestaat uit 75 mensen. Dat is landelijk gezien een geweldige inzet. En dat is te zien. Veel laanbomen, groenstroken enz. zagen er prima onderhouden uit in de bezochte wijken Patrimonium en Elsrijk (!). Doordat er binnen het sortiment veel Prunus is aangeplant en in tuinen veel Magnolia, was het een prachtig lentespektakel.

Foto: Prunus serrulata 'Umineko' in volle bloei

Volgend jaar lente gaan we weer!

Kijk voor meer info over Amstelveense lanen (ontwerpacademie.nl) en onze andere vakexcursies op onze website.

No items found.