De kunst & het nut van de snelle schets

August 7, 2023
Stagecoördinator Peter Kroesen, tekstredactie Marleen Bos

Wat zijn de zichtlijnen vanuit de woning? Welke hoogte – en looplijnen zie je? Hoe verhouden bestaande bomen zich in de te ontwerpen ruimte? “Een goed tuinontwerp past op de locatie, sluit aan bij de architectuur van de woning, de ligging in de wijk, het landschap, grondsoort en groeiomstandigheden, de wensen en eigenschappen van de opdrachtgever,“ schreef tuinarchitectuurdocent Adri Voorwinden dit voorjaar in haar blog. Met (basis)kennis van bodem, water en ecologie start je als ontwerper dan ook met vooronderzoek op locatie. Aan het begin en tijdens het ontwerpproces is het maken van snelle schetsjes – ook wel themakaartjes – een heel praktisch en waardevol middel om de situatie in kaart te brengen. Hoe je dat doet? Peter Kroesen en Dolf Houtman geven je tips met sprekende schetsen van student Amelie Kaltenbach.

Docent Tuinarchitectuur Dolf Houtman: “Themakaartjes zijn vlotte snelle schetsjes die je al kijkend en tekenend inzichten geeft in de situatie. Denk aan hoogtelijnen, de landschapsstructuur, bestaande bomen in een tuin, eventuele opstallen, etc. Zelf teken ik in deze fase altijd met de hand, ik wil ze snel kunnen maken en er direct iets van vinden.”

Schets © Amelie Kaltenbach

Stagecoördinator Peter Kroesen vult aan: “De kleine schets is tijdens het ontwerpproces een perfect middel om snel situaties in elk ontwerp te kunnen onderzoeken. Hoe zit het met hoogtes in een ontwerp? Hoe zijn de verhoudingen van planten onderling? Maak een kleine schets en je weet het meteen. Als voorbeeld laat ik hier graag de schetsjes zien van student Amelie Kaltenbach die ze maakte tijdens haar stageproject in Strijensas. Ieder detail, iedere situatie krijgt de aandacht om goed te laten zien wat ze wil bereiken. Dat is prettig voor de klant maar ook voor mij. Het is direct duidelijk waar het over gaat.

Schets met aandacht voor de technische uitwerking van haar ontwerp  © Amelie Kaltenbach
Schets van de zijkant van het huis met passende beplanting  © Amelie Kaltenbach
Schets van de geplande tuindouche
Schets van de achtergevel met beplanting  © Amelie Kaltenbach
Adri Voorwinden: “De ontwerper maakt tekeningen, plattegronden, aanzichten, doorsnedes, driedimensionale weergaven en sfeerbeelden (soms maquettes) om te vertellen wat wordt bedoeld, welke sfeer er wordt verwacht, hoe zaken in samenhang met elkaar zijn gekozen en in elkaar steken. Ontwerpers letten daarbij vooral op ruimte én massa, maar ook op diepte, dynamiek, contrasten en harmonie.”

Dolf: “Om je snelle schetsjes als functionele themakaartjes te benutten bij het gehele ontwerpproces, denk dan aan onderstaande:

1 Maak je schets op een transparant.

2 Geef je themakaartje een naam en teken altijd de noordpijl erbij.

3 Beschrijf kort de situatie, wat je hebt ontdekt en verbind er een conclusie aan.

4 Maak keuzes! Als een vrijstaande woning aan elke zijde zichtlijnen heeft denk dan na over de kwaliteit of aard van de zichtlijn. Geef een rangorde aan, laat dat grafisch zien met arcering, pendiktes enz. Welke is de belangrijkste of meest opvallende?

5 Breng de themakaartjes met elkaar in verband. Om die reden tekenen je op transparanten.

4 kleine schetsjes van Lisa in het interview met haar en Thijs Beirnaert over hoe je een tuinontwerp maakt dat écht waarde heeft.

Schetsjes door Lisa Tellekamp
Tot slot
Herinner je je Ploni’s vakantietip nog van vorig jaar? “Maak tekeningen in plaats van foto's. Je gaat dan heel anders kijken naar de plek waar je bent, je gunt jezelf zo de tijd om de omgeving in je op te nemen. En, zo kun je meteen je tekentechnieken ontwikkelen.”

No items found.