Zinderende Zomertips 2023 - Tuinen, parken, musea en natuur

July 14, 2023
Marleen Bos

Om ook tijdens de zomer(stop) van een maximale groene zomer te genieten verzamelden we vorige zomer 2022 bijzondere er-op-uit-tips, de mooiste boeken en interessante naslagwerken in lekker lange zomerblogs: Zinderende zomertips – Tuinen, Parken, Musea en Natuur en Zinderende zomertips – Boeken.

Deze inspirerende vorm om liefde voor groen te delen werd met groot enthousiasme door onze ‘community’ ontvangen. Daarom verblijden we je opnieuw met Zinderende Zomertips 2023 die we weer in twee delen publiceren gedurende de zomer. Tips die gedeeld werden door studenten, oud-studenten, docenten en medewerkers op OA-Connect, de online groencommunity die we in april dit jaar lanceerden en al 450 groenambassadeurs telt!

Deze eerste nieuwe Zinderende Zomerblog presenteert een bonte en gevarieerde verzameling tuinen, parken en musea in Nederland tot vlak over de grens in Duitsland.

Eropuit dus! Alleen, met je gezin, studiegenoten en/ of andere cultuur- en groenliefhebbers uit je netwerk. Veel (lees)plezier en een fijne zomer! ☀️

Adri: Altijd lekker is het bezoek aan een botanische tuin, waar dan ook ter wereld. Zelfde concept als boven beschreven, snuffelen, planten kijken, groen ademen.

Er-op-uit in Nederland

De tuinen van Muiderslot
1. Kasteeltuin Muiderslot, Slot Zuylen en Hof te Dieren

Arboreta, botanische tuinen en parken blijven populaire bestemmingen voor een groene ontdekkingstocht. Ook bij onze docenten. Zo tipt Adri Voorwinden Kasteeltuin Muiderslot: “Een ware groene schatkamer. De tuinen van het Muiderslot, die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e eeuw, staan vol 'levend erfgoed' bestaande uit vergeten en bedreigde historische bloemen en plantensoorten die je kunt ruiken, voelen én proeven. Bezoek de presentatie over tropische planten, het Grote Groenweekend of volg een van de creatieve workshops. Via de nieuwe Cruytkastjes ontdek en ruik je meer over de kruiden in de tuin.

Moesstuin Slot Zuylen


Adri: Grote fan ben ik van Slot Zuylen, te Oud Zuilen, naast Utrecht. Woonplaats van Belle van Zuylen (‘ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’) uit de 18e eeuw, met een prachtige tuin met slangenmuur. Binnen is voor de groene textielliefhebber een indrukwekkend gobelin.

En met collegadocent Ploni Sikkes bezocht ik laatst Hof te Dieren, het landgoed met kwekerij en wijngaard. Heerlijke plek om rond te snuffelen, plantjes kopen (passend in het ruimtelijk concept  van je tuin of ter kennismaking/om te experimenteren) en/of wat te drinken. Past in een totaal met prachtige lanen. Tevens woonplaats van Romke van der Kaa, nationale groene brompot die de plank zelden misslaat (maar je moet van hem houden..).

2. Student Anita Donkers: “Ik kom graag in Arboretum Oudenbosch, tegenover de basiliek in het prachtige Brabantse dorp. Eens per maand op zondag ook rondleidingen door zeer bevlogen vrijwilligers.”
Tuin Pandhof Sinte Marie


3. Van theetuinen tot botanische tuinen tot buurttuinen

Groeninspiratie vindt oud-student Irma Jansen zowel in eigen stad als daarbuiten. Haar ontdekkingen deelt ze regelmatig op OA-Connect en zetten we onderstaand op een rijtje:

“Eén van de fijnste tuinen in mijn eigen stad vind ik het Pandhof Sinte Marie. Het is nog steeds een te gek voorbeeld van een springlevende kloostertuin, al zit dat springlevende ook in hangende bierdrinkerij met harde muziek, maar oké, we hebben het dan ook over de Utrechtse binnenstad. Fijn dat zij ook botanisch geïnteresseerd zijn, zullen we maar zeggen. De tuin staat er altijd schitterend bij, dus als je in Utrecht bent, neem een kijkje. Het is op loopafstand van het station.”

Theetuin van Jacqueline van der Kloet in Weesp. Irma bezocht de tuin dit voorjaar: “Maar haar tuin is het hele jaar door zeer de moeite waard. Mij bood het goede inspiratie voor een beplantingsplan op kleigrond. En, vergeet de dijk rondom de tuin niet, met de prachtige Ouessantschapen die er het gras kort houden.

Het Pinetum in Hilversum


Het Pinetum Blijdenstein
in Hilversum is ook een aanrader. Veel varengroen, rondom vennetjes en oude boomstronken. Geen dino te bekennen, maar verder enorm Meso-zooisch.”

Botanische Tuin Amsterdam Zuid-As


Tot slot tipt Irma Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam: “Een verrassende plek tussen het VU medisch centrum en de universiteitscampus. Voorheen was deze bekend als Hortus Botanicus Vrije Universiteit Amsterdam, voor anderen wellicht welbekend. Ze hebben ook een heuse bonsai-display.”

En als je toch in Amsterdam bent en je zoekt een minder bekend park of tuin, kijk dan eens op deze site, tipt tekstschrijver en interviewer Marleen Bos: “Zelf ga ik deze zomer een kijkje nemen in De Tuin van Jan, een bijzonder buurtinitiatief. Hoe het idee voor deze tuin is ontstaan vertelt hij je zelf in dit filmpje. Let op: alleen open op zondagmiddag van 12-18 uur, van april t/m oktober.”
Darwinplantsoen


“In Amsterdam breng ik altijd graag een bezoek aan Het Darwinplantsoen,” zegt tuin- en landschapsarchitect Jan Janse - voorzitter examencommissie OA namens de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landschap: “Hans Warnau (1922 – 1995) ontwierp het plantsoen in 1952 en tot op de dag van vandaag is het qua indeling onveranderd. Ik hou van de eenvoud, balans en helderheid in zijn ontwerpen en de zorgvuldigheid in hoe hij werkte. Hans Warnau was mijn leermeester in Wageningen. Hij kon mij echt meenemen in zijn overwegingen.”

OA-excursie Heemtuinen en Amstelveense lanen


Als onderdeel van de opleiding Plantenkennis, nam docent Marlien van der Linden haar studenten dit voorjaar mee naar de Heemparken in Amstelveen, een van onze nieuwe excursies voor studenten van de opleiding Beplantingsadviseur.

Pegasushof

5. Zwaluwhuis Ens, De Pegasushof in Bant en De Vlindertuin in Emmeloord

Voor wie in de buurt is van Flevoland, tipt plantenkennis collega Piet Boersma onderstaande tuinen.

Het Zwaluwhuis in Ens, De Pegasushof in Bant en De Vlindertuin in Emmeloord. En voor wie een vierde tuin op één dag aan kan, pik dan zeker ook De tuin van Polhuis in Ermelo even mee. Wij kennen de tips van Piet nog niet maar ze maken ons wel nieuwsgierig!

Escher

6. Eschertentoonstelling en Beelden museum aan Zee

Docent Tuinarchitectuur Mirjam van de Velde neemt ons mee naar Den Haag voor de Eschertentoonstelling in het Kunstmuseum: “Escher was een meester in het spelen met perspectief. M.C.Escher creëerde met zijn werk zijn eigen wereld, geïnspireerd door verwondering en bewondering voor de wetmatigheden van de ruimte om ons heen.

Mirjam: Onze studenten leren we om hun omgeving te observeren en vast te leggen. Deze tentoonstelling nodig daartoe uit. Dus schetsboekje mee!”
Henry Moore -Beelden aan zee in Scheveningen
Vlakbij in Scheveningen in het Museum Beelden aan Zee. Marleen Bos: “Een heerlijke en inspirerende plek. Tot en met 23 juli kun je nog de wonderschone tentoonstelling Bottle River van Steven Wilks bezoeken. De natuurlijke beelden van Henry Moore tot 22 oktober.


Er-op-uit in buurland Duitsland

Stagecoördinator en SketchUp docent Peter Kroesen: “Museum Insel Hombroich is een heel mooie combinatie van een natuurpark, beeldenpark en museum. Het museum is verdeeld over meerdere paviljoenen in het park langs het riviertje de Erft. Zeer de moeite waard!”

Museum Insel Hombroich
Emscher Landschaftspark


Dolf Houtman kent het museum ook:  “Helemaal eens met Peter, sterker nog eigenlijk vind ik dat we er een excursie van zouden moeten maken. Fantastische plek. Neem je schetsboek mee! En als je dan toch in Duitsland bent bezoek dan op de terugweg vooral ook het Emscher Natuurpark. Hier ervaar je hoe natuur en architectuur niet zonder elkaar kunnen.”

Tiger & Turtle – Magic Mountain in Duisburg


Groen- en cultuurliefhebber Corry van den Berg stuurde een zeer tot de verbeelding sprekende tip: Industriekultur in het Ruhrgebied met tientallen bijzondere industrieobjecten die nu een culturele bestemming hebben. Nieuwsgierig? Trek er dan zeker een paar dagen voor uit om het gebied te verkennen.


Tot slot tippen we in Duitsland nog De Oudolf Garten voor meubelfabrikant Vitra in Weil am Rhein: tussen het VitraHaus en het productiegebouw van Álvaro Siza kun je de in 2020 door Piet Oudolf aangelegde, 4000 vierkante meter grote tuin in al zijn facetten bewonderen.

Blijf je in Nederland deze zomer?
Het werk van Oudolf is op vele plaatsen te bewonderen; het park rond museum Voorlinden in Wassenaar, Museum Singer in Laren en De Vlinderhof in het Utrechtse Leidse Rijn, dat ontstond vanuit een burgerinitiatief. Meer zien en lezen? Voor de zomereditie van kunstmagazine See All This werkte de redactie een jaar lang samen met Piet Oudolf: ‘In dit nummer vragen we ons af wat het betekent om in de natuur te zijn: wat het voor ons doet en hoe we in haar ritme kunnen komen. Stap in Oudolfs wereld en herontdek Eden.’-

No items found.