"Welk tekenprogramma kun je me adviseren?"

May 9, 2021
Dolf Houtman
“Ik wil ontwerpen met de computer, welk tekenprogramma schaf ik het beste aan?”

Vragen als deze krijgen docenten Tuinarchitectuur regelmatig te horen. Een op het eerste gezicht logische vraag. Want, met de hand tekenen is tijdrovend, zeker als je in een later stadium onderdelen moet wijzigen. Voor een zo volledig mogelijk antwoord splits ik het ontwerpproces op in twee fases.

Potlood en papier

Een ontwerpproces begint met het inventariseren en analyseren van de omstandigheden. Dit gebeurt vooral handmatig, gewoon met potlood en papier. Ook het maken van de eerste schetsen om tot een leidend idee, het concept, te komen, gebeurt meestal met de hand. Voor het omzetten van deze schets - vaak niet meer dan een abstracte tekening - naar een schetsontwerp, kan de computer in beeld komen. Maar bedenk dat je ruwe schetsontwerpen over het algemeen sneller maakt met de hand dan met de computer. Je gebruikt de computer vooral voor het uitwerken van je ontwerpideeën die je in de eerdere stappen hebt opgedaan. Het ontwikkelen van ideeën is een creatief proces en is wat mij betreft niet per se gebonden aan een tekenprogramma.

Digitaal ontwerpen

Het werken met tekenprogramma’s wordt in het algemeen pas handig in de tweede fase van het ontwerpproces, eigenlijk vanaf het moment dat je weet wat je wilt en waar je naar toe wilt ontwerpen. Onderschat echter niet het aantal uren dat je moet investeren om op een werkbaar niveau te komen. En bedenk dat het werken met een tekenprogramma pas echt efficiënt is als je het regelmatig gebruikt. Een aantal weken niet met het programma werken betekent dat je de opgedane vaardigheid snel weer verliest.

Tekenprogramma SketchUp

Op de vraag welk tekenprogramma het meest geschikt is, kom ik al snel op SketchUp. Het is een relatief eenvoudig te leren programma en vergeleken met andere platforms zijn de aanschafkosten laagdrempelig. SketchUp is bovendien een professioneel tekenplatform dat volledig uitwisselbaar is met andere CAD-systemen zoals AutoCAD. SketchUp is oorspronkelijk bedacht als schetsprogramma waarmee je snel volumes in 3D kunt maken om te laten zien wat het ruimtelijke effect is van het ontwerp. Het is een zogenaamd NPR programma: non-photorealistic rendering. Dat betekent dat de focus ligt op het produceren van tekeningen die er uitzien alsof ze met de hand zijn gemaakt. Wil je juist wel fotorealistische beelden? Dan kun je de tekening renderen met een speciaal programma. SketchUp werkt met gratis plug-ins.

Samenvattend is SketchUp vooral geschikt voor hoveniers en ontwerpers die op kleine schaal werken en snel een beeld willen laten zien zonder enorme investering in tijd en geld. Indien je al (ruime) ervaring hebt met andere tekenprogramma’s dan is mijn advies je daar verder in te specialiseren en niet de stap te maken naar een nieuw programma. Het is vaak mogelijk om eerst even uit te proberen. Op internet vind je de meest actuele tarieven.

De mogelijkheden en toepassingen leren onder deskundige begeleiding? Dinsdag 15 juni a.s. start er weer een 2-daagse cursus. Kijk hier voor meer informatie.

No items found.