Uitgelicht: StageProject 'Groene Boost'

June 20, 2023
Yü-Lien Tjiong

Yü-Lien Tjiong is al meer dan 20 jaar werkzaam als Marketing en Communicatiestrateeg als ze kiest voor een nieuw vak: Groenontwerper & Groenadviseur.

“Zo kan ik echt iets bijdragen door meer mensen te prikkelen om te wonen, werken & leven in een groenere omgeving. Maar mijn aanwezige kennis blijft waardevol, want ik ga nog steeds op zoek naar het verhaal van de plek en de mensen.
Na de opleiding Tuinarchitectuur vervolgde ze haar groene ambities met een StageProject en deed ze de opleiding tot Beplantingsadviseur, waarvoor ze onlangs het diploma behaalde. Nu maakt ze een start met haar eigen bureau ‘Green Expansion’. Haar liefde voor het vak en haar leerweg deelt ze actief op ons platform OA-Connect, Podium Boskoop en onlangs nog aan aankomende studenten bij de Studievoorlichting. Een ambassadeur waar we trots op zijn!

Op OA-Connect deelde ze haar StageProject ‘Groene Boost’ met een beschrijving van het concept, beplantingskeuze én leerpunten. Lees mee!

StageProject ‘Groene Boost’
De missie van KUUK (Infra- en groenbedrijf), ‘Samenwerken aan een mooiere wereld’, was voor mij een reden om dit bedrijf te benaderen voor een stage.  

Het concept
“Onze wens is een gelukstuin voor onze medewerkers en inspiratie voor onze klanten”, aldus KUUK. De plek? Een rechthoek van 8,5 x 18 meter op een grijs en saai industrieterrein. Inspirerende gesprekken en de sfeer in dit bedrijf geven het gevoel van enthousiasme, aanstekelijke energie, mensen die elkaar aanvullen én uitdagen om samen de wereld mooier te maken. Terug te vinden in enkele kernwaarden zoals duurzaamheid, optimisme en samenwerken. Zo ontstaat het concept ‘Groene Boost’. Continue beweging, elkaar prikkelen en inspireren om de wereld duurzamer, groener te maken.

Schetsontwerp
Maquette
De vorm

De vorm
“Het is hier nooit saai”, zei een medewerker. Voor mij het teken dat de rechthoekige vorm geen optie was. Vandaar het organische lijnenspel van continue beweging. Samen, maar toch flexibel en altijd uitnodigend. Je ziet het in de vorm van het klavertje. Een gewoon plantje mét een bijzondere eigenschap als zogeheten groenbemester. Geïnspireerd door Gaudí, vormen in de en terrassenlandschappen, is de tuin opgebouwd in lagen. Hierdoor ontstaan er veel mogelijkheden. Zoals flexibele zit/ligplekken om te ontmoeten of te relaxen. Verdiepte plekken waar beplanting  groeit in een natuurlijke golfbeweging. Maar ook een verhoogd inspiratieplatvorm om verhalen te vertellen of een feestje te bouwen. En een pergola die ook hangrek is voor een workout.

Impressie inspiratieplatform

Beplanting
Bomen en hogere beplanting voor het parkgevoel. Gecombineerd met luchtigere structuren van prairie-achtige, waar mogelijk inheemse, planten. In alle seizoenen aantrekkelijk. ’s Winters zie je grillige takstructuren of stoere basten en er is bloei verspreid over alle maanden. Met als uitgangspunt biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Extra uitdaging is de verontreinigende grond. Ondanks hoopvolle mogelijkheden van bodem reinigende eigenschappen van planten, is alle beplanting (óók de bomen) geschikt om in substraat te planten. Zodra je de tuin binnenstapt, voel je de ‘Groene Boost’. Ultieme verbinding tussen mens en natuur.

3D impressie ontwerp in SketchUp

Leerpunten
Het was best spannend om verder te gaan dan de vraag. Maar ik heb geleerd dat het kan met een goed verhaal. Hoewel het soms verleidelijk is om af te dwalen, moet je jezelf blijven dwingen om in het hele ontwerpproces te blijven bij de koers die je voor ogen had. Tenslotte, ik blijf leren! Namelijk door vragen te stellen aan specialisten (o.a. substraat, fytoremediatie).

Geïnspireerd geraakt?
Bekijk meer StageProjecten op onze groene community OA-Connect

No items found.