Nieuwsbrief oktober 2022

November 1, 2022
De OntwerpAcademie
Onze opleidingen groeien. Daarom maken we sinds een paar maanden gebruik van lesruimte op het terrein bij plantentuin Esveld in Boskoop voor Plantenkennis-lessen. Binnenkort krijgen we er extra lesruimte bij in het zogenoemde ‘Stibos’-gebouw van Stichting Greenport, die de belangen behartigen van Boskoopse Boomkwekers. Het gebouw bevindt zich op zo'n 200 meter van de Belgiëlaan op het Plantarium/ Greenport terrein. De nieuwe lesruimte is ruim en licht, en biedt als bijkomend voordeel voldoende parkeermogelijkheid. We zijn nog aan het onderzoeken welke lessen daar naartoe gaan. Uiteraard worden studenten die daar in de toekomst les krijgen hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht door de docent en Studentenzaken, en wat dit precies voor hen betekent.

Dat de OntwerpAcademie groeit én bloeit vormt de rode draad in deze nieuwsbrief. We roepen (oud)studenten op mee te helpen met het werven van (je eigen) StageProject en deel te nemen aan Podium Boskoop want in december vervullen we een behoefte van studenten om met andere (startende en meer ervaren) tuinontwerpers te praten over het starten van een eigen bureau na de opleiding en hoe je dat aanpakt.

Ga aan de slag, kom langs en verzilver de eerste van de vier D’s - de vaardigheden waar je over moet beschikken om als zelfstandig groenprofessional aan de slag te gaan: Doen, Durf, Denken, Doorzetten!
Handschets perspectief-impressie door Frithjof Godschalk (Eik & Weegbree) voor een stageopdracht: een tuinontwerp voor een vrijstaande woning in Ter Aar.

Oproep nieuwe stageopdrachten: help je mee?

De opname van het StageJournaal in de vorige nieuwsbrief was zo succesvol, dat alle stageopdrachten in mum van tijd waren vergeven. Dat betekent dat we op dit moment ook geen stageopdrachten meer hebben. Een omgekeerde situatie die we nog niet eerder meegemaakt hebben. We hadden tot nu altijd meer opdrachten dan vraag vanuit studenten. Het maakt zichtbaar dat het doen van een stageopdracht voor een echte opdrachtgever in een behoefte voorziet: praktijkervaring opdoen.

Vanuit de OntwerpAcademie zijn we continue bezig met het werven van nieuwe opdrachten, maar om dit te versnellen doen we een beroep op jullie. We willen jullie vragen je netwerk aan te spreken en in je omgeving rond te vragen.

Wat kun je als (oud)student doen?

Nieuwe stageprojecten liggen misschien dichterbij (je eigen) huis dan je denkt! Spreek je netwerk, familie, vrienden, kennissen, buren en collega's aan door bijvoorbeeld een oproep te doen met een appje, mailtje of via je socials dat je voor jezelf en/of voor medestudenten op zoek bent naar een StageProject. Dit kunnen particuliere tuineigenaren, bedrijven of maatschappelijke organisaties zijn die een tuinontwerp nodig hebben voor een nieuwe (collectieve) achter- voor- of zijtuin. Door (een deel van) de tuin als StageProject aan te bieden investeren ze niet alleen in een nieuwe duurzame tuin, maar ook in de beginnende tuinontwerper.

Stuur met je oproep deze link mee waar belangstellenden meer informatie en voorbeelden van stageprojecten door studenten kunnen vinden. Samen hebben we een groot bereik en kunnen we hopelijk met een volgende nieuwsbrief weer een StageJournaal gevuld met nieuw aanbod meesturen.

Groepsfoto diploma-uitreiking 3 oktober j.l. met van links naar rechts: Wia Jonker, Marleen Kersten, Christine van Leeuwen, Gerda Vonk, Ania Blokland-Sowinkska, oprichter Dolf Houtman, Jet van Lankeren Matthes, Amber Westerhoff, Pamela Rusman (NVTL)

Ga jij ook voor de meesterproef en wil je het diploma Tuinontwerp behalen?

Tot en met 23 december kun je je inschrijven voor de examenronde van het eerste kwartaal 2023. Heb je vragen over het examen? Stuur een mailtjenaar Jetteke Sjouke van het Examenbureau. Zij vertelt je graag meer over het traject, de tijdsinvestering en de opdrachten.

PODIUM BOSKOOP: Open podium maandag 12 december

De workshop 'Regeneratief ontwerpen' op maandag 14 november van Debora Treep en Natascha van den Ban is volgeboekt. Aanmelden kan wel, maar je komt dan op een reservelijst die alleen plek biedt als er mensen afvallen.

Deel jouw ervaring, tips en vragen op 12 december

Misschien ben je tijdens of na de opleiding naast je huidige baan als zelfstandige tuinprojecten gaan doen of heb je na afronding van de opleiding gelijk de stap gezet om fulltime als tuinontwerper aan de slag te gaan. Elke ondernemer begint ergens. Maar hoe begin je? Hoe bouw je een netwerk op, blijf je doorgroeien, spring je tussen andere groenprofessionals uit en pak je de regie?

Deze vragen vormen tijdens deze interactieve avond de rode draad waarin de praktijk van de zelfstandige tuinontwerper en hoe jij als startende professional het verschil kunt maken centraal staat. Een 'Open Podium' waar oud-studenten en studenten worden uitgenodigd om hun ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

Sprekers

Peter Kroesen, eigenaar van ontwerpbureau Kroesendesign en coördinator van StageProjecten, vertelt hoe je met een stageopdracht een professionaliseringsslag van theorie naar praktijk kunt maken. Daarna geven we het woord aan twee (oud)studenten Frithjof Godschalk (Godschalk Groen Service) en Colinda Keesmaat (Tuinen van co) die hun praktijkevaringen delen. De eerste staat aan het begin en de tweede heeft al een reeks uitgevoerde tuinprojecten op haar naam staan.

Na de pauze is het podium voor alle aanwezigen voor vragen, discussie en tips, gemodereerd door Peter. Voor een kerstig hapje en drankje wordt gezorgd!

Aanmelden kan hier.

Als partner van de Nederlandse Vereniging voor Tuin en Landschap (NVTL) ontvingen we de uitnodiging om bomen te sponsoren voor het Bos van de Toekomst in het kader van hun 100-jarig jubileum. Een prachtige duurzame investering die wij van harte ondersteunen! Dan de vraag: hoeveel bomen doneren we dan? We kwamen uit op het symbolische getal van 31, voor elke gediplomeerde Tuinontwerper die in 2021/22 examen bij de OntwerpAcademie heeft gedaan een boom. Hiermee zetten we deze gedreven professionals nog eens extra in het zonnetje voor hun vertrouwen en doorzettingsvermogen!

Op zaterdag 12 november kunnen ze hun eigen boom aanplanten tijden de eerste Boomplantdag in het Noord-Brabantse Liempde, samen met de andere 76 donateurs (leden, bureaus, partners en vrienden) die ook mee zullen helpen om een deel van de maar liefst 1700 bomen een mooi plekje te geven.

Groei door met STAP

Dinsdag 1 november is een nieuwe aanvraagronde voor het STAP-budget (tot €1.000) om een opleiding of cursus te volgen. Een cursus waarvan destartdatum ligt tussen 29 november (niet eerder) en 31 maart 2023. De 'aanmeldpoort' gaat om 10.00 uur open, dus zorg dat je op tijd klaar zit met het aanmeldbewijs (lees hier wat je hiervoor moet doen).

Werkenden in loondienst, zelfstandige ondernemers, carrièreswitchers en werkzoekenden kunnen aanspraak maken op deze subsidie. En wist je dat je met het nieuwe jaar 2023 opnieuw recht op €1.000 STAP-tegoed?

Behalve Morpholio Trace zijn al onze opleidingen en cursussen met STAP-budget te volgen, dus nu ook de cursus Plantenkennis Basis. Ligt de startdatum in februari of maart? Doe dan toch mee met de aanvaagronde van  1 november en vergroot daarmee de slagingskans voor toekenning van de subsidie. Lukt het deze ronde niet, dan kun je het de volgende aanvraagronde in januari nog eens proberen.

Cursussen

  • 2D en 3D tekeningen leren maken met de 2-daagse cursus SketchUp in november zit vol, er is nog plek op dinsdag 6 december of 17 januari.
  • Compacte eendaagse cursus Morpholio Trace  woensdag 9 november. Docent Jetteke Sjouke helpt je op weg met deze toegankelijke digitale tool waarmee je mooie schetstekeningen kunt maken en waar je tegelijkertijd je schetsvaardigheid mee kunt trainen.
  • 3-daagse cursus Biodivers Ontwerpen voor meer bijen en vlinders en andere insecten in de tuin, op donderdagmiddag 17 februari 2023.
  • De beschikbare plekken voor de nieuwe cursus Toegepaste Beplantingsleer 18 januari is vol. Op 10 mei 2023 start een nieuwe groep.
  • Fris je plantenkennis op met de cursus Plantenkennis Basis op 9 december.

Opleidingen

De eerstvolgende startmogelijkheid voor Beplantingsadviseur is vrijdag 17 maart 2023. Alle groepen Tuinarchitectuur in Boskoop en Vianen zitten tot einde van dit jaar vol. In Boskoop bieden we nog een extra startmogelijkheid  op woensdag 30 november of kun je aansluiten bij de carrouselgroep op donderdagavond 12 januari. In Vianen (dan op onze nieuwe locatie in Houten) is de eerste startmogelijkheid dinsdag 14 februari.

No items found.