Hoe ziet een lesdag bij de vakopleiding Tuinarchitectuur eruit?

December 22, 2023
Alenka Milward

Hoe vertaalt onze onderwijsfilosofie zich naar een les binnen de opleiding Tuinarchitectuur? Eind november liepen we een dag mee met ontwerpdocent Ploni Sikkes en haar studenten op de leslocatie in Houten.

De opleiding is opgebouwd uit 3 thematische lesblokken: Visueel, Compositie en Groen. Deze groep zit alweer in het laatste blok Groen waarin beplantingsvisie, beplantingsplannen, plantstrategieën, tuinstijlen, wet- en regelgeving de basis vormen.

De beplanting (BIP en Wet- en regelgeving) stond deze les centraal. Theorie en praktijk, klassikale- groeps- en individuele oefeningen werden afgewisseld, evenals het lokaal met een buitenopdracht, want groenprofessionals zien echt overal kansen en hun creativiteit in te zetten! Bekijk het beeldverslag voor een inkijkje in het programma, de sfeer en welke elementen zoal behoren tot de gereedschapskist van de tuinontwerper.

⏰ 10:00 - Opening

📑 10:15 – Huiswerk bespreken: offertes voor een tuinontwerp en beplantingsplan- klassikaal

🌳 10:30 – Huiswerk bespreken: de ontwerpopdracht en die met elkaar doorontwerpen, van schetsontwerp tot definitief ontwerp – in groepjes


📖 11:30 – Theorie: over de essentie van beplantingsplannen en de betekenis van groen in je ontwerp en duiken we in de wet- en regelgeving en het Beplantingsindicatieplan (BIP) - een cruciaal element in de gereedschapskist van de tuinontwerper!


🌷 12:00 - Buitenopdracht: Studie naar de beplanting bij de naastgelegen kerk. Schets schematisch de hoofdstructuur. Hoe is de beplanting opgebouwd?

🍽️ 12:45 - Lunchpauze en meegebrachte literatuur door Ploni bekijken

🎨 13:00 – Aan de slag: Individueel oefenen met het beplantingsindicatieplan

🖌️ 14:45 - Creatieve oefening: Klassikaal perspectief tekenen

👋 15:30 - Afsluiting: Het huiswerk wordt opgegeven in de online leeromgeving, waar tevens de syllabus met de lesstof te vinden is. Tot over 2 weken!

Meer weten over de creatieve deeltijdopleiding Tuinarchitectuur die je kunt volgen in Boskoop of Houten?    
Kom naar de Studievoorlichting + Proefles op zaterdag 13 januari 2024 om 16.00u. Kijk hier voor meer info over wat je kunt verwachten en meld je aan. Wie weet wordt 2024 jouw jaar dat in het teken komt te staan van professionele en persoonlijke groei!
No items found.