Adviseren en snelschetsen bij de Tuinadviesdagen

April 8, 2022
Karin Laarakker, student Tuinarchitectuur
"Ik moest er aan wennen dat mijn natuurrijke ontwerpstijl niet altijd aansluit op de prioriteiten van de klant"

Ik vond het ontzettend leuk dat ik werd benaderd voor de Tuinadviesdagen van Hornbach. Zo kan ik ervaring opdoen en wat meer zelfvertrouwen krijgen, want daar ontbreekt het me als beginnende tuinontwerper nog wel eens aan. Ik heb deze kans om mijn schetsvaardigheid en de omgang met klanten te trainen dan ook met beide handen aangegrepen.

Anders werken dan gewend
Op de dag zelf moest ik heel anders te werk gaan dan ik gewend ben. Ik maak altijd een grondige analyse, laat mijn bevindingen een tijdje sudderen en dan komt er een idee bovendrijven. Maar dat kon nu niet.  

“Ik moest het doen met weinig informatie en meteen, ter plekke, met de klant erbij, iets op papier zetten”

Dat was lastig maar ook een goede oefening want ik kan nog wel eens lang in die sudderfase blijven hangen. Nu moest ik sneller schakelen. Zo was ik voor een klant bijna ‘rond’ met zijn uitdagend gevormde, niet al te grote tuin, toen hij bedacht dat er ook nog een enorme trampoline in moest. Terug naar af dus!

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het was leuk en leerzaam om diverse klanten met verschillende vragen te helpen in een korte tijd. Naast deze uitdaging, kwam ik er ook achter dat de klanten die ik aan tafel kreeg, zich niet per se aangesproken voelen tot mijn ontwerpstijl, het type tuinontwerper dat ik ben.  

“Ik ontwerp natuurrijke tuinen waarin beplanting een hoofdrol speelt”  

Mijn klanten hadden meestal andere prioriteiten. Ze wilden kunnen chillen, barbecueën, aan hun motor sleutelen of kunnen zwemmen in hun tuin en hadden soms weinig affiniteit met ander groen dan kunstgras. Eén van mijn klanten wilde per se een grote overkapping terwijl daar eigenlijk geen plaats voor is. Een andere klant wilde wel bijen en vlinders naar zijn tuin lokken, maar géén bomen, géén heesters en vooral geen blaadjes op zijn gazon in de herfst. Dat vind ik een gemiste kans, maar de klant is koning.

Voor mij was het een goede les om eens uit mijn natuurbewuste, biodiverse bubbel te stappen en deze mensen toch mooie ideeën aan te reiken, met toch zoveel mogelijk groen er in.  

Karin Laarakker is student Tuinarchitectuur. Neem ook een kijkje op haar website www.sapgroen.nl

No items found.