Natuur en perspectief

De natuur. Vooral dit jaar blijkt ze een essentieel toevluchtsoord om te relativeren en ontsnappen aan de dagelijkse stress. In de natuur kunnen we ontspannen en energie opladen. De geuren, geluiden en kleuren, alles lijkt intenser dan andere jaren. In wezen geeft de natuur ons het ultieme voorbeeld van samenwerking, balans, overleven en groei. En hiermee van toekomstperspectief. Hoog tijd om stil te staan bij deze fascinerende leerschool en bij de vraag: wat doet de natuur met ons? En vooral: wat doen wij met de natuur?

Lees meer

Nieuwsbrief augustus 2020

Welkom terug! Na een korte zomerstop starten we donderdag 27 augustus a.s. met onze lessen Tuinarchitectuur en Plantenkennis. Nieuwe cursussen zijn er vanaf september en dan pakken we ook de lezingenserie Podium Boskoop en de populaire excursies weer op. Activiteiten waarmee we onze liefde voor groen met een brede doelgroep willen delen. Onderaan deze nieuwsbrief vind je alle startdata op een rijtje. De zorgvuldige herstart sinds half juni en de waardering voor onze aanpak, geven ons vertrouwen in een goed en vooral veilig en verantwoord, nieuw seizoen.

Lees meer

Exotische paddenlelie

Prachtige bloemen met een verfijnde, exotische uitstraling kenmerken het geslacht Tricyrtis. De Nederlandse naam armeluisorchidee of paddenlelie had wat mij betreft dan ook best wat chiquer mogen zijn, al is het wel een leliefamilielid.

Lees meer

Ierse dopheide

In augustus kleuren traditiegetrouw onze heidevelden paars met de bloeiende Calluna vulgaris, de struikheide. Elders in Europa, bloeit al ruim een maand eerder een andere heideachtige, Daboecia cantabrica, de Ierse dopheide. Van nature een violet bloeiende dopheidesoort uit bergstreken langs de Atlantische kustgebieden met een iets mildere winterhardheidszone dan in Nederland, zoals Noord-Spanje, Noordwest-Portugal, Zuidwest-Frankrijk en West-Ierland.

Lees meer

Het neefje van Suzanne-met-de-mooie-ogen

Thunbergia battiscombei komt uit tropische delen van Oost-Afrika en houdt dan ook van vocht en warmte. Zoals veel tropische planten heeft deze plant een lange bloeiperiode en bij ons bloeit hij de hele zomer met grote purperblauwe bloemen.

Lees meer

Ingrids Plantentip

Elke maand schrijft onze plantenkennisdocent Ingrid van der Ven een blog voor deze rubriek. Ingegeven door haar blog van april - waarin ze schrijft dat het belang van 'ons eigen stukje buitenruimte' nog nooit zo groot is geweest - startten we in mei met een wekelijkse serie: Ingrids Plantentip. Gestart op Facebook, plaatsen we de tip vanaf deze week op onze homepage. Zo zijn ze voor iedereen goed te volgen en terug te lezen. Op de vraag hoe lang ze de wekelijkse plantentip denkt ‘vol te houden’, antwoordt Ingrid: “Volgens mij wel jaaaaren, er zijn zoveel mooie planten die ik kan en wil belichten!” 

Lees meer

Persbericht: Zomerschool Tuinarchitectuur

Elke week les en meer naar buiten om te schetsen, te tekenen en om inspiratie op te doen in en rondom Boskoop. Dat is de Zomerschool, de vakopleiding Tuinarchitectuur in veertien lesdagen. De versnelde dagopleiding start dinsdag 23 juni a.s. Dolf Houtman, oprichter OntwerpAcademie: “Door de coronamaatregelen moesten we eerder geplande startdata doorschuiven naar september en november 2020. Nu sinds juni klassikale lessen weer mogelijk zijn én om tegemoet te komen aan studenten die eerder willen beginnen, starten we de Zomerschool als extra aanbod.”

Lees meer

Een lezing van Pieter de Koning is eerlijk, relaxt en interactief

Ondernemen is niet moeilijk, het is DOEN. Met aandacht voor voldoende ruimte voor iedereen, ontvangen we maandag 7 september jl. zeventien bezoekers op onze leslocatie voor de eerste Podium Boskoop-lezing sinds lange tijd. Het blijkt een nieuwsgierige en open groep mensen. Er is veel betrokkenheid en interactie en er worden goede vragen gesteld. Samen met de groep bepaalt Pieter aan de hand van welke stellingen hij zijn verhaal vertelt.

Lees meer

Ingrids Plantentip: Rhapsody in Pink

Van hitte- of droogtestress heeft de prachtige Lagerstroemia geen last. Ondanks dat we misschien het gevoel hebben dat het wel meevalt met het neerslagtekort, gezien de perioden met forse buien deze zomer, daalt ons grondwaterpeil wel degelijk door de klimaatverandering. Planten die hiermee om kunnen gaan, zijn dan ook actueel en waardevol. Zeker als de sierwaarde dan ook nog bijzonder hoog is.

Lees meer

Liefhebber van zinderende hitte

Zon, zinderende hitte en regelmatig een onweersbui, daar houdt Cleome hassleriana bij uitstek van. Van oorsprong groeit deze eenjarige plant in zuidelijke delen van Zuid-Amerika, waar dit soort zomers gebruikelijk zijn en worden de bloemen bezocht door o.a. kolibries en vleermuizen, vanwege de grote hoeveelheid nectar. Hier in Nederland komen vlinders en andere nectar minnende insecten af op de zoete, opvallende bloemen.

Lees meer

Sierlijke gastheer voor insecten

Net zichtbaar tussen de massa’s meeldraden, verzamelt deze kleine wilde bij grote hoeveelheden stuifmeel. De bloem van Hypericum calycinum is de gastheer, Grootbloemige hertshooi wordt deze half-groenblijvende soort ook wel genoemd. Terecht, want de bloemen zijn opvallend groot (6-8 cm!) en steken samen met de vele rode helmhokjes mooi af tegen het diepgroene leerachtige blad. 

Lees meer

Stralende papaver-achtige

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Deze week een vrolijke zonliefhebber: Eschscholzia californica.

Lees meer

Nieuwe docenten Tuinarchitectuur stellen zich voor

Kennis delen, enthousiasme en liefde voor het vak overbrengen en (weer) willen samenwerken met collega’s. Dat zijn de belangrijkste drijfveren van onze docenten om te solliciteren. Begin dit jaar maakten we kennis met landschapsontwerper Adri Voorwinden en tuinarchitect Lars Veenboer. “Wat zou ik dat graag willen doen! Dat was mijn eerste gedachte bij het lezen van jullie vacature voor een docent tuin- en landschapsarchitectuur.” In deze blog stellen Lars en Adri zich voor.

Lees meer

Plantennamen: de wegwijzers in plantenland

Wetenschappelijke plantennamen lijken op het eerste gezicht vaak lastig of een mond vol, maar ze maken eigenlijk deel uit van een heel handig informatiesysteem. Inhoudelijk vertellen zij vaak iets over de eigenschappen van de plant. En de schrijfregels zorgen voor de wegwijzers in de plantenwereld. Tenminste, als ze goed worden toegepast. Maar helaas schort het daar nogal eens aan. Een onjuiste schrijfwijze leidt vaak tot verwarring en in het ergste geval tot een soort verkeerschaos in plantenland. Maar wat is dan de juiste schrijfwijze?

Lees meer

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht