De Wondere Wereld van de Oerplanten

Jaarlijks wordt als onderdeel van de cursus Plantenkennis Compleet, de excursie Pinetum Blijdenstein georganiseerd. Het vormt een aanvulling op de module Coniferen. Het woord conifeer doet menig wenkbrauw fronsen, dus hoogste tijd om alle vooroordelen aan de kant te zetten en een juist beeld te krijgen van deze oerplanten! Want ze zijn niet alleen architectonisch en imposant, maar vaak ook aaibaar en sierlijk. De Coniferales, letterlijk kegeldragers, omvat een ongelooflijk diverse groep planten, zoals bijvoorbeeld ceders en dennen.

Lees meer

Corine de Zeeuw: “Een groene tuin is weldadig voor de mens”

“Als ik begin aan een ontwerp kijk ik eerst naar de bestaande kwaliteiten van de plek. Ongeacht ligging of formaat, er is altijd kwaliteit te benoemen. Vervolgens zoek ik naar een verbinding tussen de woning en de tuin en probeer het verhaal dat de bewoners willen vertellen een podium te geven.”

Corine de Zeeuw voltooide dit voorjaar de opleiding Tuinarchitectuur. In een nieuwe serie kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees meer

Ecologische waarde van inheemse planten

Momenteel wordt de ecologische waarde van onze omgeving steeds actueler en kennis van inheemse planten is hierbij onmisbaar. Door de natuur in te trekken, kun je de structuren van de diverse plantengemeenschappen herkennen en de vele inheemse planten die we tijdens de cursus Plantenkennis Compleet behandelen, in hun natuurlijke omgeving bestuderen. Zoals bijvoorbeeld in het Vechtplassengebied, een laagveengebied in Midden-Nederland met een Europese beschermde status.

Lees meer

Leren van de natuur

Het maken van een beplantingsplan is een hele puzzel. Naast de uiterlijke verschijningsvorm spelen voorkeuren van planten en de groeiomstandigheden een belangrijke rol, zoals vocht, bodemgesteldheid, zon en de groeikracht van planten ten opzichte van elkaar. Dat laatste is van belang als je minder onderhoud wenst in de tuin. Een evenwichtig beplantingsplan houdt zichzelf in stand. Als je nog niet zoveel ervaring hebt, hoe kun je dan weten welke planten kunnen samenleven? Waar begin je?

Lees meer

Toekomstigbestendig Ontwerpen

De meest duurzame tuin is de tuin waar je niets aan doet. Waar de natuur volledig haar gang mag gaan. Omdat we ook iets wíllen met de tuin - zoals zitten, kijken, spelen en parkeren - is een ontwerp noodzakelijk. Hoe dat zo duurzaam mogelijk kan, komt aan bod in onze nieuwe cursus Toekomstbestendig Ontwerpen die dit najaar start. In dit blog een inkijkje in de samenhang tussen bodemgesteldheid, water, ecologie, biodiversiteit, klimaat en duurzaamheid. Actuele thema’s voor natuur- en tuinliefhebbers.

Lees meer

Vertel je verhaal met de beplanting

Globaal genomen zijn er twee manieren om een beplantingsplan samen te stellen:

Bij de eerste methode zoek je planten bij elkaar op basis van een wensenlijst van de opdrachtgever. Vervolgens rangschik je de gekozen planten zo goed mogelijk in een bepaalde compositie. Dit is de methode die veruit het meest wordt toegepast. Met de tweede methode zie je de beplanting als materiaal waarmee je de onderliggende ontwerpideeën kunt uitdrukken. De gekozen beplanting is dienstbaar aan het ruimtelijk ontwerp en het dient een duidelijk doel. Het gaat er vooral om welke effecten de plant teweeg brengt in het grotere geheel.

Lees meer

Voor de klas!

Naast twintig jaar ervaring in het ontwerpen en aanleggen van tuinen, geef ik af en toe een gastles of cursus, want genoeg praktische kennis om te delen. Sinds begin dit jaar ben ik bovendien gestart als docent Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. Het ontwerpvak overbrengen in een volledige opleiding is voor mij een nieuwe uitdaging. Maar wat vind ik het leuk!

Lees meer

Nieuwsbrief Herfst 2019

Tachtig (oud-)studenten Plantenkennis en Tuinarchitectuur gingen in september en oktober op excursie naar Amsterdam en Rotterdam. Want dat is wat we naast het verzorgen van lessen minstens zo graag doen: het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het delen van kennis en inspiratie. Uit de reacties blijkt de waardering hiervoor.

Lees meer

Klimaat, processierupsen en andere plagen

Extreme weersomstandigheden, invasies van exotische soorten en plagen als buxusmot en eikenprocessierups. De jeuk is inmiddels weg maar volgend jaar begint het feest gewoon weer opnieuw. Bestrijden!, is de eerste reactie vaak. Weg met die plaagbeesten. Ten koste van alles! Gif? Dat moet dan maar want dit kan zo niet langer.

Lees meer

Voor iedereen die meer wil weten over planten

Naast de opleiding Tuinarchitectuur zijn er bij de OntwerpAcademie diverse mogelijkheden om je plantenkennis te vergroten. Ben je op zoek naar een uitgebreide cursus plantenkennis of juist meer beknopt? Binnen ons aanbod is heel veel mogelijk, zoals het afstemmen van het lespakket op jouw specifieke behoefte, mogelijkheden en agenda. Nieuw: extra startdata voor Plantenkennis Basis vanaf december 2019! 

Lees meer

Cephalanthus, ultieme allrounder

Zomer 2019, wat een extremen aan hitterecords en hoosbuien! Het zelf ervaren van klimaatverandering blijkt toch wel confronterend en we puffen en plonzen wat af. En als gepassioneerde groenprofessionals vragen we ons af of er wel planten bestaan die tegen dergelijke extremen kunnen. Bestand tegen zware regen, hitte, afwisselend natte en droge bodem, met ook nog prachtige bloemen, fraaie vruchten en een mooie herfstkleur? Jazeker, ze bestaan wel degelijk, Cephalanthus occidentalis is namelijk zo’n plant. 

Lees meer

Privacy en (natuurlijke) schaduw in je tuin

Vrij en beschut kunnen genieten in een groene omgeving staat voor de meeste tuineigenaren bovenaan bij het (her)inrichten van de tuin. Logisch, ga bij jezelf maar na. Privacy en groen zorgen voor rust en ontspanning, voor het even kunnen ontvluchten van de drukte. Daarnaast speelt veiligheid een rol. Onderzoek wijst uit dat mensen zich onveiliger zijn gaan voelen in de openbare ruimte. De tuin kan dus dienen als perfecte uitvalsbasis voor optimale privacy en ontspanning. Maar hoe kun je dat creëren? 

Lees meer

Albizia julibrissin

De Nederlandse naam van deze sierlijke boom luidt Perzische slaapboom en voert ons in gedachten meteen naar verre oorden, zwoele zomeravonden en dromerige sferen. Heel passend, zo aan het begin van de zomervakantie. Albizia julibrissin is een schitterende, zomerbloeiende boom, die heel geschikt is voor tuinen en parken. De breed-spreidende kroon vormt samen met het ragfijne, frisgroene blad een fraaie, natuurlijke parasol. Eronder, is het op een zonnige zomerse dag heerlijk vertoeven in het gefilterde zonlicht, vooral in ons warmer wordende klimaat.

Lees meer

De kracht van persoonlijk contact

Het werkaanbod bij hoveniersbedrijven is de laatste jaren flink toegenomen. We schreven er al eerder over in de blog Kansrijke beroepen in de groensector. De meeste hoveniers zitten overvol en werken lange dagen om al het werk gedaan te krijgen. Als ‘contactlegger’ bij de OntwerpAcademie merk ik steeds hoe ondanks de drukte, veel hoveniers toch de tijd nemen voor een kennismaking en nieuwsgierig zijn naar mogelijke samenwerkingen.

Lees meer

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                       

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht