Ierse dopheide

In augustus kleuren traditiegetrouw onze heidevelden paars met de bloeiende Calluna vulgaris, de struikheide. Elders in Europa, bloeit al ruim een maand eerder een andere heideachtige, Daboecia cantabrica, de Ierse dopheide. Van nature een violet bloeiende dopheidesoort uit bergstreken langs de Atlantische kustgebieden met een iets mildere winterhardheidszone dan in Nederland, zoals Noord-Spanje, Noordwest-Portugal, Zuidwest-Frankrijk en West-Ierland.

Lees meer

Het neefje van Suzanne-met-de-mooie-ogen

Thunbergia battiscombei komt uit tropische delen van Oost-Afrika en houdt dan ook van vocht en warmte. Zoals veel tropische planten heeft deze plant een lange bloeiperiode en bij ons bloeit hij de hele zomer met grote purperblauwe bloemen.

Lees meer

Ingrids Plantentip

Elke maand schrijft onze plantenkennisdocent Ingrid van der Ven een blog voor deze rubriek. Ingegeven door haar blog van april - waarin ze schrijft dat het belang van 'ons eigen stukje buitenruimte' nog nooit zo groot is geweest - startten we in mei met een wekelijkse serie: Ingrids Plantentip. Gestart op Facebook, plaatsen we de tip vanaf deze week op onze homepage. Zo zijn ze voor iedereen goed te volgen en terug te lezen. Op de vraag hoe lang ze de wekelijkse plantentip denkt ‘vol te houden’, antwoordt Ingrid: “Volgens mij wel jaaaaren, er zijn zoveel mooie planten die ik kan en wil belichten!” 

Lees meer

Persbericht: Zomerschool Tuinarchitectuur

Elke week les en meer naar buiten om te schetsen, te tekenen en om inspiratie op te doen in en rondom Boskoop. Dat is de Zomerschool, de vakopleiding Tuinarchitectuur in veertien lesdagen. De versnelde dagopleiding start dinsdag 23 juni a.s. Dolf Houtman, oprichter OntwerpAcademie: “Door de coronamaatregelen moesten we eerder geplande startdata doorschuiven naar september en november 2020. Nu sinds juni klassikale lessen weer mogelijk zijn én om tegemoet te komen aan studenten die eerder willen beginnen, starten we de Zomerschool als extra aanbod.”

Lees meer

Nieuwsbrief mei 2020

Alle docenten keken er al weken naar uit, maar nu is het echt zover. Sinds 19 mei staat het licht op groen voor verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Graag informeren we je met deze nieuwsbrief wat er nu op de planning staat. En dat is veel! Met nieuwsposts hielden we je de afgelopen maanden op de hoogte van maatregelen, alternatieve studentenbegeleiding en activiteiten. We zijn blij nu concrete data bekend te kunnen maken!

Lees meer

Hoe benader je een ontwerpvraagstuk?

Bij het bespreken en in een serie blogs belichten van de StageProjecten, komt steeds heel duidelijk het belang van conceptueel werken naar voren. Een helder concept is de basis van een logisch en samenhangend ontwerp, een ontwerp dat trends overstijgt, een ontwerp dat een leven lang meegaat. Het denken in concepten is de rode draad bij de opleiding Tuinarchitectuur. In dit blog ga ik dieper in op de verschillende manieren waarop je een ontwerpvraagstuk kunt benaderen om daar vervolgens een concept uit te ontwikkelen.

Lees meer

Op zoek naar de essentie van de plek

Bij de opleiding Tuinarchitectuur ligt de focus op het denken in concepten. Het ontwikkelen van een concept vraagt veel onderzoek, studie, een open blik en de uitdaging om jezelf kritische vragen te stellen. In onze nieuwe serie, waarin we StageProjecten steeds op een andere manier belichten, dit keer een nog niet afgerond project waarbij de eerste inventarisatieanalyse de conceptmatige benadering al heel goed laat zien. Vakdocent en stagebegeleider Peter Kroesen: “De landschappelijke benadering van Daniëlle van Vleuten vind ik heel mooi en slim gedaan.”

Lees meer

Sierlijke gastheer voor insecten

Net zichtbaar tussen de massa’s meeldraden, verzamelt deze kleine wilde bij grote hoeveelheden stuifmeel. De bloem van Hypericum calycinum is de gastheer, Grootbloemige hertshooi wordt deze half-groenblijvende soort ook wel genoemd. Terecht, want de bloemen zijn opvallend groot (6-8 cm!) en steken samen met de vele rode helmhokjes mooi af tegen het diepgroene leerachtige blad. 

Lees meer

Stralende papaver-achtige

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Deze week een vrolijke zonliefhebber: Eschscholzia californica.

Lees meer

Nieuwe docenten Tuinarchitectuur stellen zich voor

Kennis delen, enthousiasme en liefde voor het vak overbrengen en (weer) willen samenwerken met collega’s. Dat zijn de belangrijkste drijfveren van onze docenten om te solliciteren. Begin dit jaar maakten we kennis met landschapsontwerper Adri Voorwinden en tuinarchitect Lars Veenboer. “Wat zou ik dat graag willen doen! Dat was mijn eerste gedachte bij het lezen van jullie vacature voor een docent tuin- en landschapsarchitectuur.” In deze blog stellen Lars en Adri zich voor.

Lees meer

Plantennamen: de wegwijzers in plantenland

Wetenschappelijke plantennamen lijken op het eerste gezicht vaak lastig of een mond vol, maar ze maken eigenlijk deel uit van een heel handig informatiesysteem. Inhoudelijk vertellen zij vaak iets over de eigenschappen van de plant. En de schrijfregels zorgen voor de wegwijzers in de plantenwereld. Tenminste, als ze goed worden toegepast. Maar helaas schort het daar nogal eens aan. Een onjuiste schrijfwijze leidt vaak tot verwarring en in het ergste geval tot een soort verkeerschaos in plantenland. Maar wat is dan de juiste schrijfwijze?

Lees meer

Stageproject met focus op beplantingsplan

Stagebegeleider Peter Kroesen: “Studenten zijn vaak zo enthousiast over mooie beplanting dat ze voor een tuin vaak (te) veel verschillende planten kiezen. Over het algemeen is de stelregel, minder is meer. Mooie, opvallende elementen zijn alleen mooi als je niet twintig andere blikvangers in de buurt plaatst. Het beplantingsplan van Arjo Boersma voor zijn StageProject valt op door de zorgvuldige balans waarbij hij ook goed rekening houdt met de bestaande beplanting. Een slim concept als oplossing voor de uiteenlopende wensen van de opdrachtgever, vormde de basis.

Lees meer

"De rivier is de verbindende factor in mijn ontwerp"

Een StageProject maakt de opleiding Tuinarchitectuur compleet. Stagebegeleider Peter Kroesen: “Al het geleerde tijdens de lessen komt aan bod. Studenten zetten alle stappen die nodig zijn voor het maken van een uitgebalanceerd tuinontwerp. Aansluitend op het project van vorige week, deze keer de landschappelijke benadering van Carla van de Kolk. Op zoek naar een concept voor de te ontwerpen tuin, ontdekte ze hoe de rivier de Dommel door het omringende gebied slingert en verschillende landschappen passeert. Daar ging Carla mee aan de slag en dat heeft ze heel goed gedaan.”

Lees meer

Crisis, reflectie en creativiteit

Een crisis heeft vele gezichten. De effecten op gezondheid en economie zien we elke dag in de media en zijn bij deze coronacrisis natuurlijk niet te onderschatten. Maar wonderlijk genoeg kent elke crisis ook positieve kanten. Crisis dwingt tot reflectie en creativiteit. Daarnaast zien we bijvoorbeeld dat het belang van ‘ons eigen stukje buitenruimte’ nog nooit zo groot is geweest. En dat biedt straks heel veel kansen voor de groene sector en het ontwerpvak. Zaak dus, om nu alvast na te denken over creatieve en duurzame oplossingen, die vooral weinig kosten.

Lees meer

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht