Nieuwsbrief mei 2020

Alle docenten keken er al weken naar uit, maar nu is het echt zover. Sinds 19 mei staat het licht op groen voor verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Graag informeren we je met deze nieuwsbrief wat er nu op de planning staat. En dat is veel! Met nieuwsposts hielden we je de afgelopen maanden op de hoogte van maatregelen, alternatieve studentenbegeleiding en activiteiten. We zijn blij nu concrete data bekend te kunnen maken!

Lees meer

Hoe benader je een ontwerpvraagstuk?

Bij het bespreken en in een serie blogs belichten van de StageProjecten, komt steeds heel duidelijk het belang van conceptueel werken naar voren. Een helder concept is de basis van een logisch en samenhangend ontwerp, een ontwerp dat trends overstijgt, een ontwerp dat een leven lang meegaat. Het denken in concepten is de rode draad bij de opleiding Tuinarchitectuur. In dit blog ga ik dieper in op de verschillende manieren waarop je een ontwerpvraagstuk kunt benaderen om daar vervolgens een concept uit te ontwikkelen.

Lees meer

Op zoek naar de essentie van de plek

Bij de opleiding Tuinarchitectuur ligt de focus op het denken in concepten. Het ontwikkelen van een concept vraagt veel onderzoek, studie, een open blik en de uitdaging om jezelf kritische vragen te stellen. In onze nieuwe serie, waarin we StageProjecten steeds op een andere manier belichten, dit keer een nog niet afgerond project waarbij de eerste inventarisatieanalyse de conceptmatige benadering al heel goed laat zien. Vakdocent en stagebegeleider Peter Kroesen: “De landschappelijke benadering van Daniëlle van Vleuten vind ik heel mooi en slim gedaan.”

Lees meer

Ontwerpen is studeren, kijken en onderzoeken

Ooit wel eens nagedacht over wat een ecologische tuin is? Of hoe je een tuin zo ecologisch mogelijk kunt maken? Het is naar mijn idee een tuin waar je helemaal niets doet. Niets! Geen enkele handeling. Geen terras, geen pad, niet frezen, geen planten je laat alles spontaan opkomen en je doet er niets aan. De natuur zal - met de natuurlijke processen die samenhangen met bodem, water en niet te vergeten ecologische successie - er vanzelf voor zorgen dat er een vegetatie ontstaat die het beste past op die plek onder die gegeven omstandigheden.

Lees meer

Coronamaatregelen OntwerpAcademie

“Zing bij het handen wassen twee keer happy birthday, dat is precies 30 seconden.” Het coronavirus slingert onze samenleving plotseling in een onzekere tijd, zingen bij al dat ge-handen-was maakt het niet minder, maar geeft wel lucht. Deze plek op onze website gebruiken we dit keer om de maatregelen die wij als OntwerpAcademie treffen, op een rijtje te zetten.

Lees meer

Lezing Frits Ruyten Podium Boskoop

Niet meer uitdunnen en snoeien. Dat is waar het betoog van landschapsarchitect Frits Ruyten in de kern op neer komt. Plaats planten op een zodanige manier dat alle vormen van snoei en uitdunnen overbodig worden en de plant zelf optimaal tot zijn recht komt. ”Vergelijk het met een componist, zoals hij met klankbeelden werkt – met muzieknoten afwisselend dicht op elkaar en dan juist weer met veel ruimte – zo componeren tuin- en landschapsarchitecten parken en andere (openbare) ruimtes.” Uitgaan van de natuurlijke groei van bomen en heesters is bepalend voor de methodiek van de vrijstandsvorm.

Lees meer

Inspiratietuinen TuinIdee van studenten OntwerpAcademie

Babette van den Brink en Jurgina Feith zijn de trotse winnaars van de tuinontwerpwedstrijd 'Tuin van de Toekomst'. De organisatie van TuinIdee schreef de wedstrijd uit onder de studenten van de opleiding Tuinarchitectuur van de OntwerpAcademie in Boskoop. Uit de 33 inzendingen koos TuinIdee de ontwerpen van Babette van den Brink: OutsideINN en Jurgina Feith: Contact met de Elementen. Hun tuinen zijn van donderdag 13 t/m zondag 16 februari a.s. te bewonderen tijdens TuinIdee in ’s-Hertogenbosch, de grootste tuinbeurs van Nederland.

Lees meer

Stageproject met focus op beplantingsplan

Stagebegeleider Peter Kroesen: “Studenten zijn vaak zo enthousiast over mooie beplanting dat ze voor een tuin vaak (te) veel verschillende planten kiezen. Over het algemeen is de stelregel, minder is meer. Mooie, opvallende elementen zijn alleen mooi als je niet twintig andere blikvangers in de buurt plaatst. Het beplantingsplan van Arjo Boersma voor zijn StageProject valt op door de zorgvuldige balans waarbij hij ook goed rekening houdt met de bestaande beplanting. Een slim concept als oplossing voor de uiteenlopende wensen van de opdrachtgever, vormde de basis.

Lees meer

"De rivier is de verbindende factor in mijn ontwerp"

Een StageProject maakt de opleiding Tuinarchitectuur compleet. Stagebegeleider Peter Kroesen: “Al het geleerde tijdens de lessen komt aan bod. Studenten zetten alle stappen die nodig zijn voor het maken van een uitgebalanceerd tuinontwerp. Aansluitend op het project van vorige week, deze keer de landschappelijke benadering van Carla van de Kolk. Op zoek naar een concept voor de te ontwerpen tuin, ontdekte ze hoe de rivier de Dommel door het omringende gebied slingert en verschillende landschappen passeert. Daar ging Carla mee aan de slag en dat heeft ze heel goed gedaan.”

Lees meer

Crisis, reflectie en creativiteit

Een crisis heeft vele gezichten. De effecten op gezondheid en economie zien we elke dag in de media en zijn bij deze coronacrisis natuurlijk niet te onderschatten. Maar wonderlijk genoeg kent elke crisis ook positieve kanten. Crisis dwingt tot reflectie en creativiteit. Daarnaast zien we bijvoorbeeld dat het belang van ‘ons eigen stukje buitenruimte’ nog nooit zo groot is geweest. En dat biedt straks heel veel kansen voor de groene sector en het ontwerpvak. Zaak dus, om nu alvast na te denken over creatieve en duurzame oplossingen, die vooral weinig kosten.

Lees meer

“Een StageProject is ideaal als voorbereiding op het examen”

"Het ontwerpvak is een ambacht en dat leer je alleen door het veel te doen." Om studenten Tuinarchitectuur extra praktijkervaring te bieden, zijn we in 2019 gestart met de StageProjecten: concrete tuinontwerpopdrachten die worden uitgevoerd door studenten, onder begeleiding van een stagebegeleider. Ook nu in ‘coronatijd’ kunnen deze projecten doorgaan zoals we gewend zijn. Het enige verschil is dat student, opdrachtgever en stagebegeleider op afstand of afzonderlijk de tuin bekijken. Alle afspraken en begeleiding vinden verder telefonisch en online plaats. Vanaf deze maand zetten we elke week een StageProject in de schijnwerpers. Vandaag het ontwerp van student Anetta Gerding.

Lees meer

Corona en Anemone

Bij Corona dacht ik voorheen altijd meteen aan een Anemone-soort. Dit is sinds de uitbraak van het coronavirus wel anders. Momenteel bepaalt de ontwikkeling van dit besmettelijke virus of geplande activiteiten kunnen doorgaan. Als gevolg van de aangescherpte overheidsmaatregelen van zondag 15 maart jl. komt nu helaas ook de geplande excursie naar de Keukenhof te vervallen. Desondanks is hier de oorspronkelijke blog over bollen en knollen te lezen. Te beginnen met die anemoon.

Lees meer

Prijswinnaars blikken terug op TuinIdee

“Overweldigend nu door mijn eigen tuin te lopen en een superkans mijn werk te laten zien aan al die duizenden bezoekers.” Voor het tweede jaar op rij werkt de OntwerpAcademie nu samen met consumentenbeurs TuinIdee. Studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis verzorgden opnieuw ontwerpschetsen voor bezoekers en gaven Plantenadvies. Nieuw dit jaar was de tuinontwerpwedstrijd voor studenten. Lees hier een interview met de gelukkige prijswinnaars: Babette van den Brink en Jurgina Feith.

Lees meer

Hoe creëer je een onderhoudsarme tuin?

"Zet planten op een plek in je tuin die vergelijkbaar is met de plek in de natuur." Dat is in het kort de strekking van het verhaal van vaste plantenkweker Cor Bras, tijdens ons nieuwe initiatief Podium Boskoop. Wie niet bij de lezing kon zijn – de eerste in een serie – kan hier een korte samenvatting lezen van zijn betoog, waar vorige week ruim veertig mensen op afkwamen.

Lees meer

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht