“Een StageProject is ideaal als voorbereiding op het examen”

"Het ontwerpvak is een ambacht en dat leer je alleen door het veel te doen." Om studenten Tuinarchitectuur extra praktijkervaring te bieden, zijn we in 2019 gestart met de StageProjecten: concrete tuinontwerpopdrachten die worden uitgevoerd door studenten, onder begeleiding van een stagebegeleider. Ook nu in ‘coronatijd’ kunnen deze projecten doorgaan zoals we gewend zijn. Het enige verschil is dat student, opdrachtgever en stagebegeleider op afstand of afzonderlijk de tuin bekijken. Alle afspraken en begeleiding vinden verder telefonisch en online plaats. Vanaf deze week zetten we elke woensdag een StageProject in de schijnwerpers. Vandaag het ontwerp van student Anetta Gerding.

Lees meer

Corona en Anemone

Bij Corona dacht ik voorheen altijd meteen aan een Anemone-soort. Dit is sinds de uitbraak van het coronavirus wel anders. Momenteel bepaalt de ontwikkeling van dit besmettelijke virus of geplande activiteiten kunnen doorgaan. Als gevolg van de aangescherpte overheidsmaatregelen van zondag 15 maart jl. komt nu helaas ook de geplande excursie naar de Keukenhof te vervallen. Desondanks is hier de oorspronkelijke blog over bollen en knollen te lezen. Te beginnen met die anemoon.

Lees meer

Prijswinnaars blikken terug op TuinIdee

“Overweldigend nu door mijn eigen tuin te lopen en een superkans mijn werk te laten zien aan al die duizenden bezoekers.” Voor het tweede jaar op rij werkt de OntwerpAcademie nu samen met consumentenbeurs TuinIdee. Studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis verzorgden opnieuw ontwerpschetsen voor bezoekers en gaven Plantenadvies. Nieuw dit jaar was de tuinontwerpwedstrijd voor studenten. Lees hier een interview met de gelukkige prijswinnaars: Babette van den Brink en Jurgina Feith.

Lees meer

Hoe creëer je een onderhoudsarme tuin?

"Zet planten op een plek in je tuin die vergelijkbaar is met de plek in de natuur." Dat is in het kort de strekking van het verhaal van vaste plantenkweker Cor Bras, tijdens ons nieuwe initiatief Podium Boskoop. Wie niet bij de lezing kon zijn – de eerste in een serie – kan hier een korte samenvatting lezen van zijn betoog, waar vorige week ruim veertig mensen op afkwamen.

Lees meer

Het belang van het bodemvoedselweb

Als je een tuin ontwerpt dan denk je voornamelijk aan het bovengrondse deel. Je ziet de samengestelde plantenborders al voor je, de zwemvijver met rietfilter, een terras waar je lekker kunt zitten in de zon. Om bij te dragen aan de biodiversiteit denk je aan eetbare planten voor jezelf, voor vogels en voor insecten als bijen en vlinders. 

Lees meer

Tekenprogramma? Of potlood en papier?

“Ik wil ontwerpen met de computer, welk tekenprogramma schaf ik het beste aan?” Vragen als deze krijgen docenten Tuinarchitectuur regelmatig te horen. Een op het eerste gezicht logische vraag. Want, met de hand tekenen is tijdrovend, zeker als je in een later stadium onderdelen moet wijzigen. Voor een zo volledig mogelijk antwoord splits ik het ontwerpproces op in twee fases.

Lees meer

Nieuwsbrief Herfst 2019

Tachtig (oud-)studenten Plantenkennis en Tuinarchitectuur gingen in september en oktober op excursie naar Amsterdam en Rotterdam. Want dat is wat we naast het verzorgen van lessen minstens zo graag doen: het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het delen van kennis en inspiratie. Uit de reacties blijkt de waardering hiervoor.

Lees meer

Coronamaatregelen OntwerpAcademie

“Zing bij het handen wassen twee keer happy birthday, dat is precies 30 seconden.” Het coronavirus slingert onze samenleving plotseling in een onzekere tijd, zingen bij al dat ge-handen-was maakt het niet minder, maar geeft wel lucht. Deze plek op onze website gebruiken we dit keer om de maatregelen die wij als OntwerpAcademie treffen, op een rijtje te zetten.

Lees meer

Lezing Frits Ruyten Podium Boskoop

Niet meer uitdunnen en snoeien. Dat is waar het betoog van landschapsarchitect Frits Ruyten in de kern op neer komt. Plaats planten op een zodanige manier dat alle vormen van snoei en uitdunnen overbodig worden en de plant zelf optimaal tot zijn recht komt. ”Vergelijk het met een componist, zoals hij met klankbeelden werkt – met muzieknoten afwisselend dicht op elkaar en dan juist weer met veel ruimte – zo componeren tuin- en landschapsarchitecten parken en andere (openbare) ruimtes.” Uitgaan van de natuurlijke groei van bomen en heesters is bepalend voor de methodiek van de vrijstandsvorm.

Lees meer

Inspiratietuinen TuinIdee van studenten OntwerpAcademie

Babette van den Brink en Jurgina Feith zijn de trotse winnaars van de tuinontwerpwedstrijd 'Tuin van de Toekomst'. De organisatie van TuinIdee schreef de wedstrijd uit onder de studenten van de opleiding Tuinarchitectuur van de OntwerpAcademie in Boskoop. Uit de 33 inzendingen koos TuinIdee de ontwerpen van Babette van den Brink: OutsideINN en Jurgina Feith: Contact met de Elementen. Hun tuinen zijn van donderdag 13 t/m zondag 16 februari a.s. te bewonderen tijdens TuinIdee in ’s-Hertogenbosch, de grootste tuinbeurs van Nederland.

Lees meer

AGENDA 2020

Met ingang van 2020 verzorgen we onder de naam PODIUM BOSKOOP elke maand een leerzame en altijd inspirerende lezing, presentatie of (foto)tentoonstelling met ontwerpen van onze studenten. Daarnaast zijn we te vinden op beurzen en bij tuincentra waar (oud-)studenten schetssessies verzorgen. Onderstaand zie je alle aankomende lezingen, excursies, beurzen en evenementen op een rij.

In verband met de overheidsmaatregelen omtrent voorkomen van de verspreiding van het corona-virus annuleren we al onze activiteiten tot en met 28 april a.s.

Lees meer

Enthousiasme en verwondering bij excursie Pinetum Blijdenstein

“Er is een wereld voor me opengegaan na de lessen Coniferen en deze mooie excursie!” en “Ik kijk nu heel anders naar deze plantgroep en ga zeker meer naaldbomen toepassen!”, zijn enkele van de vele enthousiaste reacties van plantenkennis cursisten, na deelname aan de excursie Pinetum Blijdenstein en het volgen van de bijbehorende lessen. Vanwege de grote belangstelling waren er dit jaar twee excursiedagen georganiseerd en ondanks het koude novemberweer, waren het twee mooie en leerzame dagen.

Lees meer

De Wondere Wereld van de Oerplanten

Jaarlijks wordt als onderdeel van de cursus Plantenkennis Compleet, de excursie Pinetum Blijdenstein georganiseerd. Het vormt een aanvulling op de module Coniferen. Het woord conifeer doet menige wenkbrauw fronsen, dus hoogste tijd om alle vooroordelen aan de kant te zetten en een juist beeld te krijgen van deze oerplanten! Want ze zijn niet alleen architectonisch en imposant, maar vaak ook aaibaar en sierlijk. De Coniferales, letterlijk kegeldragers, omvat een ongelooflijk diverse groep planten, zoals bijvoorbeeld ceders en dennen.

Lees meer

Corine de Zeeuw: “Een groene tuin is weldadig voor de mens”

“Als ik begin aan een ontwerp kijk ik eerst naar de bestaande kwaliteiten van de plek. Ongeacht ligging of formaat, er is altijd kwaliteit te benoemen. Vervolgens zoek ik naar een verbinding tussen de woning en de tuin en probeer het verhaal dat de bewoners willen vertellen een podium te geven.”

Corine de Zeeuw voltooide dit voorjaar de opleiding Tuinarchitectuur. In een nieuwe serie kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees meer

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht