Deze casestudie beschrijft de vegetatieontwikkeling op een terrein waar een jaar geleden een garage is gesloopt. De bovenlaag van de bodem bestaat uit een zanderig substraat, vermoedelijk aangevoerd om het terrein ‘schoon’ op te leveren.
Binnen precies één jaar heeft zich een pioniersvegetatie ontwikkeld, gekenmerkt door de aanwezigheid van snelgroeiende soorten zoals wilgen (Salix spp.). Deze zijn vanuit zaad uitgegroeid tot struiken van circa 150 cm hoog. De aanwezigheid van deze soorten duidt op een relatief vochtige bodem met voldoende nutriënten om snelle groei te ondersteunen. De vaart die achter de opslag van wilgen ligt en niet te zien is op de afbeelding is mogelijk een verklaring voor die vochtige toestand.
De vegetatieontwikkeling is echter niet homogeen over het terrein. Aan de voorzijde van het perceel is de bodem duidelijk schraler, wat blijkt uit de open plekken en de dominantie van grasachtigen in pluksgewijze patronen. Dit wijst op een lagere nutriëntenbeschikbaarheid en mogelijk een drogere bodem.
De waargenomen vegetatieontwikkeling is een klassiek voorbeeld van primaire successie, waarbij pioniersoorten de eerste ecologische niches bezetten. Naar verwachting zal de vegetatiestructuur in de komende jaren verder veranderen. De wilgen zullen uitgroeien tot kleine bomen, wat leidt tot schaduwwerking en veranderingen in microklimaat en bodemchemie. Dit zal op zijn beurt de soortensamenstelling beïnvloeden, waarbij schaduwminnende en bosrandsoorten zich kunnen vestigen.
Deze casus onderstreept de autonomie van natuurlijke processen: de natuur heeft geen menselijke interventie nodig om zich te herstellen. Integendeel, het is de mens die afhankelijk is van de ecosystemen die voortkomen uit dergelijke natuurlijke processen.
Het observeren van spontane successie biedt waardevolle inzichten in de ecologische veerkracht en het potentieel voor natuurontwikkeling en/of ontwerp- en beplantingsinterventies op voormalige stedelijke locaties zoals tuinen, pleinen en parken.
Wil je op de hoogte blijven?
Wordt dan lid van onze community OA-connect of houd de andere social media kanalen in de gaten.