Verhalen, nieuws en tips

In blogartikelen en - interviews vertellen docenten over onze opleidingen, de praktijk, ontwikkelingen in het vak en wat ze inspireert. Ook lees je hier inspirerende verhalen van studenten en alumni Tuinarchitectuur en Plantenkennis over het studeren aan de OntwerpAcademie, praktijkervaring die ze opdoen met onze StageProjecten en het starten van een eigen bedrijf. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Biodiversiteit in de tuin. Een nieuw jaar, nieuwe kansen!

January 7, 2022
Dolf Houtman

Het belang van biodiversiteit is groot, zó groot dat er op mondiaal niveau afspraken worden gemaakt in de Conventie voor Biologische Diversiteit. Hierin maken de betreffende landen zich sterk de biodiversiteit te behouden en te beschermen. Ik zou daar zelf nog de ambitie ‘verhogen’ aan willen toevoegen, want behouden en beschermen betekent nog niet automatisch dat de biodiversiteit toeneemt. Maar hoe kunnen we dat bewerkstelligen?

Lees verder

Nieuw leven en de rol van fungi

December 24, 2021
Ingrid van der Ven

Het wonder van nieuw leven. Een mooi onderwerp, zeker in deze dagen rond Kerst. Maar ook in bredere zin, het hele jaar door, elke dag, ieder moment. Voor ons als mens nog altijd moeilijk te doorgronden. In het licht van de wetenschap een complexe puzzel met heel veel ontbrekende stukjes. Wat steeds duidelijker wordt, is dat nieuw leven voor een belangrijk deel herleid kan worden uit een hele specifieke, buitengewoon diverse en fascinerende groep organismen: de fungi.

Lees verder

Mijn tuin in de herfst

December 20, 2021
Chantel van Beurden

Afgelopen zomer stelden we onze collega’s voor aan de hand van hun tuin. Dit jaar is ons docententeam flink uitgebreid en mogen we meekijken in hun herfst- en wintertuinen. Vandaag starten we met de tuin van Chantel van Beurden, docent Tuinarchitectuur. Hoe bereid zij haar tuin voor op de winter?

Lees verder

Tevreden opdrachtgevers van een stageproject

December 15, 2021
Marleen Bos

Met een zeer tevreden opdrachtgever sloot student Gido Mensinga afgelopen zomer zijn stageproject af. Meer dan honderd projecten heeft stagecoördinator Peter Kroesen inmiddels begeleid: “Ik ben heel blij dat studenten Tuinarchitectuur deze mogelijkheid steeds meer benutten. Vanaf het eerste contact met de klant en de inventarisatie van wensen en mogelijkheden tot aan de presentatie van het tuinontwerp. Alle aspecten komen aan bod. Daarnaast valt of staat het succes met de bereidwilligheid van opdrachtgevers. Zij hechten waarde aan het leeraspect en hebben geen tijdsdruk. Met de juiste motivatie is er veel mogelijk. Ik zorg vervolgens voor een goede match.” En dat bleek ook bij het stageproject van Gido weer heel goed gelukt.

Lees verder

Onze eetbare tuin

December 3, 2021
Ploni Sikkes

Afgelopen zomer deed ik enthousiast mee aan de zomerserie De Tuin van... Ik heb sinds dit jaar namelijk voor het eerst een eigen tuin. Een groene tuin met veel beschutting. Om de tuin om te vormen naar een plek die meer bij ons past – met meer inheemse en eetbare soorten - zouden we eerst bomen bijplanten en daarna langzaam de invasieve soorten weghalen. Dat was het idee.

Lees verder

Morpholio Trace, een digitaal tekenprogramma waarmee je kunt schetsen

November 26, 2021
Dolf Houtman

Tot voor kort was Morpholio Trace voor mij een onbekend tekenprogramma. Ik had zelfs de naam nooit gehoord. Totdat een van de collega’s bij de OntwerpAcademie enthousiast vertelde over een digitaal programma waarmee je kunt schetsen. En dat dit programma wel eens waardevol zou kunnen zijn voor onze studenten. Zo ontstond het idee voor een Podium Boskoop-avond waar collega en tuinontwerper Jetteke Sjouke laat zien hoe Morpholio Trace werkt en wat je er mee kunt. De lezing was een groot succes. Voor wie er niet bij kon zijn: maandag 10 januari a.s. organiseren we de avond opnieuw. In deze blog geef ik alvast een inkijkje in de mogelijkheden.

Lees verder

Ester van der Werf: “Door de bevlogen verhalen over kunst, heb ik de musea weer herontdekt”

November 19, 2021
Marleen Bos

“Het overbrengen van mijn liefde voor natuur aan kinderen, zal ik zeker gaan missen. Maar ik wil mij nu echt volledig wijden aan het ontwerpen van tuinen. Ik had steeds vaker het gevoel beiden half te doen. Het was tijd om een keuze te maken.” Ester van der Werf sloot dit jaar de opleiding Tuinarchitectuur af met een examen – de eerste onder de vlag van de OntwerpAcademie. Maandag 15 november jl. ontving zij haar diploma. In een serie interviews kijken studenten terug op de lessen en vertellen over hun dromen en ambities.

Lees verder

Feestelijke diploma-uitreiking voor studenten Tuinarchitectuur

November 17, 2021
Marleen Bos

“De lessen waren een feestje bij de OntwerpAcademie. Superleuk om bij deze lichting afgestudeerden te horen.” Student Irma Jansen van de vakopleiding Tuinarchitectuur, is een van de tien examenkandidaten die maandag 15 november haar OntwerpAcademie-diploma ontving uit handen van oprichter Dolf Houtman en voorzitter van de examencommissie Jan Janse. Op de leslocatie in Hazerswoude-Dorp werd de champagne ontkurkt om het feestelijke moment te vieren.

Lees verder

Jan Janse: “Tuinontwerpers hebben de samenleving iets te bieden. De OntwerpAcademie ziet dat”

November 10, 2021
Marleen Bos

Sinds deze zomer kunnen onze (oud-)studenten hun vakopleiding Tuinarchitectuur afsluiten met het examen Tuinontwerper bij de OntwerpAcademie. De eerste examinering is inmiddels afgerond en maandag 15 november a.s. ontvangen tien examenkandidaten hun diploma uit handen van tuin- en landschapsarchitect Jan Janse. Als voorzitter van de examencommissie stellen we hem hier op deze plek graag aan je voor. We spraken Jan over zijn achtergrond, zijn bestuursfunctie bij de NVTL, zijn fascinatie voor het vak en uiteraard over zijn functie in de examencommissie.

Lees verder

Inspiratie uit de natuur

October 25, 2021
Marieke Koster

De structuur van het cultuurlijk-natuurlijk bos 1) is een beeldenbank voor ons ontwerpersbrein. Altijd geeft het bos nieuw beeld en de mogelijkheid om ruimtelijk te ervaren wat bepaalde structuren doen ten opzichte van elkaar. Naast een plek om te ontspannen en te relativeren is de natuur een inspiratiebron voor velen. Voor mijn eerste blog als docent Tuinarchitectuur, neem ik je daarom graag mee naar buiten.

Lees verder

Het verhaal van de plek als basis voor het tuinontwerp

October 20, 2021
Marleen Bos

‘Een helder concept is de basis voor een logisch en samenhangend ontwerp, een ontwerp dat trends overstijgt, een ontwerp dat een leven lang meegaat.’ Studenten Tuinarchitectuur kunnen deze zin dromen :-). Maar, hoe kom je tot een concept? Waar begin je? Hoe pak je het aan? Jennie Schuiling meldde zich aan voor een StageProject met precies die wens: extra ervaring opdoen in het gehele proces van conceptontwikkeling. Stagecoördinator Peter Kroesen koppelde haar aan een uitdagend project in Klarenbeek.

Lees verder

Bemiddelingsservice GroenWerkt! brengt groenbedrijven en studenten bij elkaar

October 10, 2021
Dolf Houtman

Is er werk voor ontwerpers? Hoe liggen mijn kansen in de markt? En weten jullie bij welk soort bedrijf ik het beste kan solliciteren? Dit zijn een paar van de vragen die studenten met regelmaat stellen. Het zijn terechte vragen. Want als je een studie start wil je natuurlijk een idee krijgen hoe de kansen op werk zijn en aan welk soort functies je kunt denken.

Lees verder

Ga er op uit!

October 3, 2021
Adri Voorwinden

Het heeft eerst iets ongemakkelijks, je melden in een koffietentje op het stationsplein in Rotterdam, zonder dat je bekenden ziet. Maar dat is niet anders dan je eerste les op de OntwerpAcademie en die heb je ook overleefd. Daarna is het een warm bad, van redelijk gelijkgestemde leergierigen, gretig rondkijkende en positief gestemde mensen. We zijn op excursie in Rotterdam, de stad van de groene parels.

Lees verder

Hoezo druk?

September 24, 2021
Dolf Houtman

Het is inmiddels al een aantal jaar een vast gegeven: hoveniers hebben het druk. Orderportefeuilles zijn tot ver in de toekomst gevuld, goed opgeleide vakmensen zijn niet of nauwelijks te krijgen en er is een algemeen toenemende schaarste in materialen die ook nog eens fors duurder worden. Ga d’r maar aan staan! De vraag is hoe je als professional om gaat met deze ontwikkelingen. Welke kansen liggen er om de werkdruk te spreiden, of na te denken over nieuwe verdienmodellen?

Lees verder

Het verhaal achter de Trechterboom, een ontwerp van JAS Producties

September 10, 2021
Marleen Bos

Als extra uitdaging en oefening voor onze studenten tijdens de lockdown, organiseerden we dit voorjaar een ontwerpwedstrijd over actuele vraagstukken rondom klimaatverandering. Uit alle inzendingen koos de wedstrijdjury voor het innovatieve ontwerp van Tuinarchitectuurstudenten Judith Smelt, Annelies Zaal en Sylvia van Wirdum. De dames werkten onder de naam JAS Producties aan het ontwerp voor hun Trechterboom. "Wat hadden wij leuke ‘unlock’ momenten met elkaar in deze lockdown-wedstrijd. Met de wekelijkse online video-calls groeide de Trechterboom.” In deze blog vragen we hen naar de totstandkoming van het prijswinnende ontwerp.

Lees verder

Nieuwsbrief Augustus 2021

August 30, 2021
Marleen Bos

Net terug van een paar weken ontspannen in eigen tuin, viel ons oog op een krantenbericht waarin ecoloog Vincent Nederpel vertelt over zijn werk bij een nieuw te ontwikkelen woningbouwproject: “Met groene tuinen doe je niet alleen jezelf maar ook vogels en insecten een groot plezier. Daarmee sla je twee vliegen in één klap, want zo’n tuin helpt ook bij het voorkomen van hittestress en wateroverlast.” Het geeft precies onze eigen ambitie weer: want hoe meer tuinarchitecten en tuinontwerpers met oog voor duurzaamheid en biodiversiteit betrokken worden bij het creëren van prettige leefomgevingen voor mens en dier, hoe beter.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles