Tips & Nieuws

In blogartikelen schrijven onze docenten over hun vak, wat hen bezighoudt en inspireert. Ook kun je op deze pagina interviews lezen met oud-studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis en vertellen we je met trots over de verrassende resultaten van onze StageProjecten. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

“Je eigen tuin zelf ontwerpen geeft veel voldoening”

December 6, 2020
Marleen Bos

Naast de opleiding Tuinarchitectuuren de cursussen Plantenkennis, is de tweedaagse workshop Ontwerp jeeigen Tuin een vast en uniek onderdeel in het aanbod van de OntwerpAcademie. Tuinontwerper Peter Kroesen en beplantingsspecialiste Modeste Herwig werken hierbij nauw samen: “De kracht van de workshop? De kleine groepen en de persoonlijke begeleiding, de inspiratie en samenwerking onderling en natuurlijk het echt zelf aan de slag gaan. Het mooiste om te zien is het plezier en de voldoening als een deelnemer met trots zegt: ‘Wow, ik heb mijn eigen tuin ontworpen!’”

Lees verder

Het belang van een goede match

November 22, 2020
Marleen Bos

Gelegen achter een aantal grote eiken in het dorp Vessem in Noord-Brabant staan vijf losstaande woonboerderijen. Hier bevindt zich Zorgcentrum D’n Bolle Akker van Joris Zorg. In drie van deze boerderijen bieden zij psychogeriatrische zorg, in de andere twee wonen mensen met een verstandelijke beperking. Het zorgcentrum is kleinschalig van opzet, met veel ruimte en veel natuur. De vraag aan de OntwerpAcademie: een nieuwe, meer praktische indeling voor de tuin. Een uitdagende vraag. Want hoe ga je met zo’n groot oppervlak aan de slag? Waar begin je? En is het behapbaar als stageproject?

Lees verder

De kracht van de kleine tuin

November 5, 2020
Marleen Bos

Lars heet de volle zaal welkom en vraagt de aanwezigen naar de voordelen van een kleine tuin. De reacties variëren van “weinig onderhoud en minder duur” tot “geborgenheid en meer aandacht voor detail”. Een definitie van een kleine tuin is er niet, maar Lars laat tuinen zien met oppervlaktes tussen de 20 en maximaal 100 m2. Van een extreem smalle pijpenla van 2 meter breed tot een tuin van 15 meter diep. Elke tuin biedt kansen en mogelijkheden, vertelt hij. In een kleine ommuurde en daardoor warmere tuin bijvoorbeeld kan wellicht worden gekozen voor meer exotische planten.

Lees verder

Natuur en perspectief

October 25, 2020
Ingrid van der Ven

De natuur. Vooral dit jaar blijkt ze een essentieel toevluchtsoord om te relativeren en ontsnappen aan de dagelijkse stress. In de natuur kunnen we ontspannen en energie opladen. De geuren, geluiden en kleuren, alles lijkt intenser dan andere jaren. In wezen geeft de natuur ons het ultieme voorbeeld van samenwerking, balans, overleven en groei. En hiermee van toekomstperspectief. Hoog tijd om stil te staan bij deze fascinerende leerschool en bij de vraag: wat doet de natuur met ons? En vooral: wat doen wij met de natuur?

Lees verder

Start je eigen Bedrijf. Een lezing van Pieter de Koning is open, eerlijk en interactief

September 13, 2020
Marleen Bos

Hoe start je je eigen bedrijf? Op geheel eigen wijze prikkelde tuinontwerper Pieter de Koning zijn toehoorders met een aantal stellingen tijdens de eerste Podium Boskoop-lezing van het seizoen. Dolf luisterde, keek en schreef mee.Met aandacht voor voldoende ruimte voor iedereen, ontvangen we maandag 7 september jl. zeventien bezoekers op onze leslocatie voor de eerste Podium Boskoop-lezing sinds lange tijd. Het blijkt een nieuwsgierige en open groep mensen. Er is veel betrokkenheid en interactie en er worden goede vragen gesteld. Samen met de groep bepaalt Pieter aan de hand van welke stellingen hij zijn verhaal vertelt.

Lees verder

Ingrid's PlantenTip

July 10, 2020
Ingrid van der Ven

Elke maand schrijft onze plantenkennisdocent Ingrid van der Ven een blog voor deze rubriek. Ingegeven door haar tekst van april - waarin ze schrijft dat het belang van 'ons eigen stukje buitenruimte' nog nooit zo groot is geweest - startten we in mei met een wekelijkse serie: Ingrids Plantentip. Gestart op Facebook, plaatsen we de tip vanaf deze week op onze homepage. Zo zijn ze voor iedereen goed te volgen en terug te lezen. Op de vraag hoe lang ze de wekelijkse plantentip denkt ‘vol te houden’, antwoordt Ingrid: “Volgens mij wel jaaaaren 🙂 er zijn zoveel mooie planten die ik kan en wil belichten!”

Lees verder

Nieuwe docenten Tuinarchitectuur stellen zich voor

July 7, 2020
Marleen Bos

Kennis delen, enthousiasme en liefde voor het vak overbrengen en (weer) willen samenwerken met collega’s. Dat zijn de belangrijkste drijfveren van onze docenten om te solliciteren. Begin dit jaar maakten we kennis met landschapsontwerper Adri Voorwinden en tuinarchitect Lars Veenboer. “Wat zou ik dat graag willen doen! Dat was mijn eerste gedachte bij het lezen van jullie vacature voor een docent tuin- en landschapsarchitectuur.” In deze blog stellen Lars en Adri zich voor.

Lees verder

Plantennamen: de wegwijzers in plantenland

May 31, 2020
Ingrid van der Ven

Wetenschappelijke plantennamen lijken op het eerste gezicht vaak lastig of een mond vol, maar ze maken eigenlijk deel uit van een heel handig informatiesysteem. Inhoudelijk vertellen zij vaak iets over de eigenschappen van de plant. En de schrijfregels zorgen voor de wegwijzers in de plantenwereld. Tenminste, als ze goed worden toegepast. Maar helaas schort het daar nogal eens aan. Een onjuiste schrijfwijze leidt vaak tot verwarring en in het ergste geval tot een soort verkeerschaos in plantenland. Maar wat is dan de juiste schrijfwijze?

Lees verder

Crisis, reflectie en creativiteit

April 12, 2020
Ingrid van der Ven

Een crisis heeft vele gezichten. De effecten op gezondheid en economie zien we elke dag in de media en zijn bij deze coronacrisis natuurlijk niet te onderschatten. Maar wonderlijk genoeg kent elke crisis ook positieve kanten. Crisis dwingt tot reflectie en creativiteit. Daarnaast zien we bijvoorbeeld dat het belang van ‘ons eigen stukje buitenruimte’ nog nooit zo groot is geweest. En dat biedt straks heel veel kansen voor de groene sector en het ontwerpvak. Zaak dus, om nu alvast na te denken over creatieve en duurzame oplossingen, die vooral weinig kosten.

Lees verder

Project Lunteren: Stageproject door Christina Koutsomailis

April 8, 2020
Marleen Bos

Een tevreden klant is de kroon op het werk van onze studenten. “Ik vond het stageproject een heel rijke ervaring. Het was pittig, ik heb er ook veel tijd in gestoken, maar heb er zo veel van geleerd!” Ook nu in ‘coronatijd’ kunnen StageProjectendoorgaan zoals we gewend zijn. Het enige verschil is dat student, opdrachtgever en stagebegeleider op afstand of afzonderlijk de tuin bekijken. Alle afspraken en begeleiding vinden verder telefonisch en online plaats. Elke week zetten we een StageProject in de schijnwerpers. Vandaag het ontwerp van student Christina Koutsomailis.

Lees verder

Ontwerpen is studeren, kijken en onderzoeken

April 5, 2020
Dolf Houtman

Ooit wel eens nagedacht over wat een ecologische tuin is? Of hoe je een tuin zo ecologisch mogelijk kunt maken? Dat is naar mijn idee een tuin waar je helemaal niets doet. Niets! Geen enkele handeling. Geen terras, geen pad, niet frezen, geen planten je laat alles spontaan opkomen en je doet er niets aan. De natuur zal - met de natuurlijke processen die samenhangen met bodem, water en niet te vergeten successie - er vanzelf voor zorgen dat er een vegetatie ontstaat die het beste past op die plek onder die gegeven omstandigheden.

Lees verder

“Een StageProject is ideaal als voorbereiding op het examen”

March 26, 2020
Marleen Bos

Om studenten Tuinarchitectuur extra praktijkervaring te bieden, zijn we in 2019 gestart met de StageProjecten: concrete tuinontwerpopdrachten die worden uitgevoerd door studenten, onder begeleiding van een stagebegeleider. Ook nu in ‘coronatijd’ kunnen deze projecten doorgaan zoals we gewend zijn. Het enige verschil is dat student, opdrachtgever en stagebegeleider op afstand of afzonderlijk de tuin bekijken. Alle afspraken en begeleiding vinden verder telefonisch en online plaats. Vanaf deze week zetten we elke woensdag een StageProject in de schijnwerpers. Vandaag het ontwerp van student Anetta Gerding.

Lees verder

Corona en Anemone

March 15, 2020
Ingrid van der Ven

Bij het woord Corona dacht ik voorheen altijd meteen aan een Anemone soort. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dit wel anders. Momenteel bepaalt de ontwikkeling van het coronavirus of geplande activiteiten kunnen doorgaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de eerstvolgende excursie van de OntwerpAcademie naar de Keukenhof, op 3 en 4 april en we volgen daarom alles op de voet. Vooralsnog wachten we alle ontwikkelingen af en kom ik nu eerst terug op die anemoon.

Lees verder

Prijswinnaars blikken terug op TuinIdee

February 25, 2020
Marleen Bos

Voor het tweede jaar op rij werkte de OntwerpAcademie samen met consumentenbeurs TuinIdee. Studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis verzorgden ontwerpschetsen voor bezoekers en gaven Plantenadvies. Nieuw dit jaar was de tuinontwerpwedstrijd die TuinIdee uitschreef onder de studenten. Babette van den Brink en Jurgina Feith waren de gelukkige prijswinnaars, hun ‘Tuinen van de Toekomst’ werden op de beursvloer aangelegd als inspiratietuin. Lees hier een interview met beide studenten.

Lees verder

Corine de Zeeuw: “Een groene tuin is weldadig voor de mens”

October 17, 2019
Marleen Bos

“Als ik begin aan een ontwerp kijk ik eerst naar de bestaande kwaliteiten van de plek. Ongeacht ligging of formaat, er is altijd kwaliteit te benoemen. Vervolgens zoek ik naar een verbinding tussen de woning en de tuin en probeer het verhaal dat de bewoners willen vertellen een podium te geven. Of juist een plek te creëren waarin nieuwe verhalen tot stand kunnen komen.” Corine de Zeeuw voltooide dit voorjaar de opleiding Tuinarchitectuur. In een nieuwe serie kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees verder

Ecologische waarde van inheemse planten

September 25, 2019
Ingrid van der Ven

Momenteel wordt de ecologische waarde van onze omgeving steeds actueler en kennis van inheemse planten is hierbij onmisbaar. Door de natuur in te trekken, kun je de structuren van de diverse plantengemeenschappen herkennen en de vele inheemse planten die we tijdens de cursus Plantenkennis Compleet behandelen, in hun natuurlijke omgeving bestuderen. Zoals bijvoorbeeld in het Vechtplassengebied, een laagveengebied in Midden-Nederland met een Europese beschermde status.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles