Speciaal voor de feestelijke opening van onze nieuwe leslocatie in Houten op zaterdag 13 mei wordt Podium Boskoop deze middag 'Podium Houten' met als thema ‘Tuinen met zicht op een duurzame toekomst’. Vier oud-studenten betreden het podium om hun stageproject te presenteren waarvoor ze een bijzonder concept ontwikkelden vanuit een toekomstbestendige visie op de tuin en belichten ze hoe zij hiermee het verschil maken als tuinontwerper. Alle vier hebben ze de stap genomen om na de opleiding als zelfstandig tuinontwerper aan de slag te gaan. Een interactieve bijeenkomst waar ontmoeting en kennisdeling in een informele setting centraal staan. Na de presentaties heffen we het glas met elkaar en zullen zij symbolisch een lintje doorknippen om de nieuwe locatie te openen! Kom je ook?
Lees verderDwalen door betoverend heemgroen. Onder leiding van bevlogen gidsen werden studenten Beplantingsadviseur meegenomen door de beroemde heemparken en de landen van Amstelveen. We leerden over laanbomen in het openbaar groen en in particuliere tuinen en de toepassing ervan. De heemtuin Dr. Jac. P. Thijssepark is een biotoop bestaande uit vochtminnende planten op (zure) veengrond. Een was dagvullende excursie als onderdeel van de opleiding op 6, 7 en 8 april werd aangeboden en elke dag een nieuwe groep groengierige studenten aansloot. We werden verrast door de groene oase te midden van de drukke Randstad die heel natuurlijk oogt, maar geheel door de mens is aangelegd. Bekijk en lees het verslag van onze hoofddocent Plantenkennis Marlien van der Linden die deze nieuwe vakexcursie in het leven heeft geroepen.
Lees verder“De opleiding heeft me echt anders naar het ontwerpvak laten kijken. Met visie, vakkennis en een concept, maak je een ontwerp dat écht waarde heeft. Dat is me tijdens de lessen wel duidelijk geworden.” Met twee vrienden start Thijs Beirnaert in 2013 hoveniersbedrijf De Knoest. In 2022 rondt hij samen met collega Benjamin Geurts de opleiding Tuinarchitectuur af bij de OntwerpAcademie. Lisa Tellekamp heeft haar certificaat al op zak als ze in 2021 solliciteert bij De Knoest. Met plezier vertellen Thijs en Lisa over hun liefde voor groen en hoe ze hun opgedane ontwerpkennis in de praktijk brengen.
Lees verder“Wat houdt het ontwerpen van een tuin precies in, hoe kan ik het leren en hoe bieden jullie het aan?” Deze vraag krijgen we regelmatig van geïnteresseerden in de opleiding Tuinarchitectuur. Tuin- en landschapsontwerper Adri Voorwinden is docent Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In deze blog probeert zij antwoord te geven op vragen van aankomende studenten. Helder vertelt ze wat er komt kijken bij het maken van een tuinontwerp en waarom een ontwerp veel meer is dan zomaar een tekening.
Lees verderMoeten er meer inheemse planten in onze tuinen? Wanneer spreken we van inheemse planten? En hoe verhoudt dit begrip zich tot de stedelijke context en klimaatverandering? In de nieuwe 'Marliens Plantentip' geeft plantenkennis docent Marlien van der Linden haar kijk hierop en wat tuinontwerpers en beplantingsadviseurs kunnen doen om met kennis hierover te zorgen voor meer balans in de natuur bij het inrichten van tuinen en de beplantingskeuze. Marlien is benieuwd of je het ermee eens bent en of je aanvullingen hebt!
Lees verderSpring is in the air! De bloemknoppen staan op springen. Maar hoe gaat het met de planten die met al dat water dat afgelopen wintermaanden is gevallen zwaar te voortduren hebben gehad? En hoe kunnen we daar met de (her)inrichting van de tuin en openbare ruimten rekening mee houden? Een wadi is een oplossing om overtollig water op te slaan voor drogere periodes, een plek waar het water in weg kan zakken. In Marliens Plantentip van deze maand geeft Marlien van der Linden - plantendeskundige en docent Plantenkennis - tips voor de beplanting (want niet elke plant houdt van natte voeten) en inspiratie voor te bezoeken websites.
Lees verderHoe maak je het verschil als tuinontwerper na de opleiding? Studenten hebben professionele ambities en willen na de afronding het werkveld in. Vaak al tijdens de opleiding zetten ze de eerste stappen en gaan ze aan de slag met eigen tuinopdrachten. Elke ondernemer begint ergens. Maar waar begin je? Hoe bouw je een netwerk op, blijf je jezelf ontwikkelen en spring je tussen andere groenprofessionals uit? Tijdens de Podium Boskoopavond op 12 december stonden deze vragen centraal. In een informele setting deelden oud-studenten Tuinarchitectuur Colinda Keesmaat, Frithjof Godschalk en Carla van de Kolk, en stagecoördinator en tuinontwerper Peter Kroesen hun ervaring met praktijkvoorbeelden en een hoop tips met de zaal. Was je erbij? Dan heb je vast meegeschreven met alle tips die gedeeld werden. Voor aankomende en startende tuinontwerpers die er niet bij waren hebben we een aantal tips voor je samengevat, over hoe je je kunt onderscheiden tot inspiratie voor een verdienmodel.
Lees verderMarjolein van der Zee sluit in 2022 de opleiding Tuinarchitectuur af met het StageProject Into Nature, een concept voor een tuinontwerp waar zowel stagecoördinator Peter Kroesen als de opdrachtgevers zeer enthousiast over zijn. De lovende woorden maakten ons nieuwsgierig en we vroegen haar in een verdiepend interview naar haar aanpak, haar ontwerpstijl en hoe ze de switch maakte naar het groen.
Lees verderVanaf maart is het zover! Dan verhuizen de lessen die nu nog in Vianen plaatsvinden naar onze eigen nieuwe leslocatie in een kakelvers nieuwbouwpand in Houten! De nieuwe plek en ook het pand bieden ons meerdere voordelen die passen bij onze ambities.
Lees verderOp de voorkant van het jaarboek 2022 van de Blauwe Kamer staat ‘Welkom in de eeuw van de biologie’. Een uitspraak van de selectiecommissie, die met al hun wijsheid in pacht, de tuin- en landschapsarchitectuur inzendingen geselecteerd hebben om op te nemen in het jaarboek.De auteur van het voorwoord concludeert dat we in een nieuw tijdsgewricht zijn aangekomen, waarin we een nieuwe balans moeten vinden tussen mens en natuur en tussen begrippen als circulair, symbiotisch en natuur-inclusief. Goed nieuws, omdat het aantoont dat de gehele ontwerp- en bouwketen daadwerkelijk gaat veranderen ten gunste van de leefomgeving van dieren, planten en mensen. Tuinen maken net zo goed onderdeel uit van deze ontwikkeling. Hoe klein of groot, elke m2 die (tuin)ontwerpers duurzaam kunnen vergroenen is ten gunste van het klimaat en onze leefomgeving.
Lees verderMet twee ervaren reisleiders aan boord willen we speciaal voor (oud)studenten tuinarchitectuur en plantenkennis van de OntwerpAcademie een tuinreis naar Engeland organiseren komende zomer. Onder de deskundige leiding van Piet Boersma en Marlien van der Linden, beiden Plantenkennis docent aan de OntwerpAcademie, specialisten en groot liefhebber van Engelse tuinen ga je o.a. langs de botanische tuin van Cambridge, Blooms of Bressingham, Hyde Hall en Beth Chatto. Het belooft een bijzondere en leerzame ontdekkingsreis te worden, samen met vakgenoten. Wil je mee? Aanmelden kan t/m 31 maart (vol bij 30 deelnemers).
Lees verderEen zaterdag kan nauwelijks mooier beginnen: op 12 november was het prachtig herfstweer, 's ochtends gaf ik les aan een enthousiaste groep en ’s middags naar de Boomplantdag van de NVTL in het Brabantse Liempde, georganiseerd in het kader van hun 100-jarig jubileum voor de aanleg van het Bos van de Toekomst. Er gingen 1600 bomen de grond in, mogelijk gemaakt door sponsoren en vrijwilligers en hun kinderen. Wij waren er met Jetteke Sjouke en oud-studenten Lennard de Boer en Ellen Andriesse die hun ‘eigen boom’ kwamen aanplanten. De NVTL maakte er een mooi beeldverslag van. Dit is een voorbeeld van een toekomstgericht initiatief dat voor ons symbool staat voor waar we gezamenlijk naar toe moeten: een groenere en gezondere leefomgeving. Hiervoor zijn groene ambassadeurs nodig, en veel ook als je om je heen kijkt naar de enorme hoeveelheid werk dat voor het oprapen ligt. Kortom, GroenWerkt! is ons motto.
Lees verder‘Hoe ziet jouw tuin er uit in de winter?’ En: ‘Hoe bescherm je planten tegen kou en wind?’ Afgelopen winter vroegen we Marlien van der Linden – onze toen net gestarte Plantenkennisdocent – een blog te schrijven waarin ze zichzelf voorstelt aan de hand van haar tuin. En wat bleek: Marlien schrijft zoals ze praat: enthousiast, aanstekelijk en vol parate kennis, leuke weetjes en nuttige tips. In een jaar tijd heeft ze zich niet alleen ontwikkeld tot hoofddocent Plantenkennis aan de OntwerpAcademie, maar deelt ze haar liefde voor planten elke maand in de populaire rubriek Marliens Plantentip op Facebook en Instagram van de OntwerpAcademie. Haar rijke plantenkennis en aanstekelijke enthousiasme wordt ook door anderen in de groensector opgepikt. Onlangs verscheen een artikel met Marliens tuin- en plantentips en deelde ze haar top 10 Sanguisorba in het vakblad De Hovenier. Hoog tijd dus voor een eigen interview met deze nieuwsgierige en leergierige aanpakker.
Lees verderIn deze blog zetten we weer een StageProject in de schijnwerpers. Dit keer is het een tussentijds kijkje in de keuken van een tuinontwerp van Ingrid Swinkels, student Tuinarchitectuur en eigenaar van Studio Sevijn Tuinontwerp, die we koppelde aan een tuinopdracht voor een maatschappelijke organisatie in Eindhoven. Ingrid zit nu in de uitwerkingsfase van het concept en neemt ons mee in de context en het idee van haar plan, ondersteund door tekeningen en illustraties. De werkgever van Ingrid sponsorde de stagevergoeding om op die manier Orka mee te helpen het tuinproject te financieren.
Lees verderDat de OntwerpAcademie groeit én bloeit vormt de rode draad in deze nieuwsbrief. We roepen (oud)studenten op mee te helpen met het werven van (je eigen) StageProject en deel te nemen aan Podium Boskoop want in december vervullen we een behoefte van studenten om met andere (startende en meer ervaren) tuinontwerpers te praten over het starten van een eigen bureau na de opleiding en hoe je dat aanpakt. Ga aan de slag, kom langs en verzilver de eerste van de vier D’s - de vaardigheden waar je over moet beschikken om als zelfstandig groenprofessional aan de slag te gaan: Doen, Durf, Denken, Doorzetten!
Lees verderHet is een lang gekoesterde wens van OntwerpAcademie-oprichter Dolf Houtman: met het complete team op studiereis. Begin september was het zo ver, een tweedaags programma voor alle (cursus)docenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis, én voor de collega’s achter de schermen. Wat we met elkaar wilden aanplanten en oogsten? De onderlinge band versterken, leren over didactiek, voedselbossen en permacultuur. In deze blog delen organisatoren Adri Voorwinden en Ploni Sikkes en teamlid Lars Veenboer hun opbrengsten. Zijn de principes van het voedselbos bijvoorbeeld toe te passen in kleine tuinen? Ontdek en leer met ons mee. Wie weet inspireert het jou om de Floriade t/m 9 oktober nog te bezoeken (en een aantal plekken nog daarna) of voor het organiseren van een groene studiereis of teamuitje!
Lees verder