De veerkracht van natuurlijke ecosystemen is een fascinerend fenomeen binnen de ecologie. Zelfs op sterk verstoorde locaties, zoals voormalige bouwterreinen, kan spontane vegetatieontwikkeling binnen korte tijd leiden tot een dynamisch ecosysteem.
Lees meerTegen groene daken heb ik niets. En allergisch voor regentonnen ben ik ook niet. Overkappingen? Prima. Maar waar ik wél moeite mee heb, is de manier waarop deze elementen vaak worden ingezet: als losse oplossingen zonder samenhang. We doen het omdat ze trendy zijn. In het tuinontwerp zien we steeds vaker een opeenstapeling van populaire items – van corten stalen randen tot leilindes en van wadi’s, split tot en met schaduwdoeken – die samen het beeld vormen van de ‘hedendaagse tuin’.
Lees meerIn een tijd waarin steden steeds warmer worden, biodiversiteit onder druk staat en de ruimte schaars is, wordt het ontwerpen van buitenruimtes een complexe puzzel. Of het nu gaat om een buurtplein, een schoolplein, park of tuin – elke vierkante meter telt. Maar hoe maak je als ontwerper de juiste keuzes? En belangrijker nog: hoe weeg je de korte termijn kosten af tegen de lange termijn duurzaamheid?
Lees meerSipke Terpstra, docent bij de opleiding Beplantingsadviseur, schreef onlangs een artikel in het vakblad Stad+Groen. (Tip: de gele vakbladen in het rek bij de entree van de Belgielaan zijn bedoeld om mee te nemen.)
Lees meerGeuren, smaken, klanken, ze roepen vaak sterke emoties en herinneringen op. Onze zintuiglijke beleving is krachtig. Logisch natuurlijk, want we hebben net als dieren zintuigen ontwikkeld om te kunnen overleven. Van onze vijf zintuigen maken we vooral gebruik van het zien. Beeld bepaalt onze keuzes, vooral door de centrale rol van de vele media in ons huidige leven. Het visuele is ook in onze tuinen het meest bepalend. Maar er valt zoveel meer te beleven.
Lees meer