Tips & Nieuws

In blogartikelen schrijven onze docenten over hun vak, wat hen bezighoudt en inspireert. Ook kun je op deze pagina interviews lezen met oud-studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis en vertellen we je met trots over de verrassende resultaten van onze StageProjecten. Nieuws in je inbox? Meld je hier aan voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.  

Carla van de Kolk: “De juiste vragen stellen. Daarmee begint een goed ontwerp”

July 9, 2021
Marleen Bos

“Eerlijk gezegd had ik een vrij romantisch beeld van het vak: veel buiten zijn en schetsen in het groen. Maar het ontwerpen zelf gebeurt uiteindelijk toch vooral binnen, aan je bureau en achter je computer. Mijn keuze voor de OntwerpAcademie komt wel uit dat beeld vandaan, ik las over buitenopdrachten, het tekenen als rode draad en de excursies als onderdeel van de opleiding. Dat gaf voor mij de doorslag.” Carla van de Kolk volgde in 2019 de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In een serie interviews kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees verder

Hoe benader je een ontwerpvraagstuk?

June 29, 2021
Dolf Houtman

Een helder concept is de basis van een logisch en samenhangend ontwerp, een ontwerp dat trends overstijgt, een ontwerp dat een leven lang meegaat. Het denken in concepten is de rode draad bij de opleiding Tuinarchitectuur. In dit blog ga ik dieper in op de verschillende manieren waarop je een ontwerpvraagstuk kunt benaderen om daar vervolgens een concept uit te ontwikkelen.

Lees verder

Kruiden: een feest voor de zintuigen

June 20, 2021
Ingrid van der Ven

Even met je handen door een bos Tijm, Oregano of Munt, om die heerlijke geur te kunnen opsnuiven. Het is voor de meesten van ons een onweerstaanbaar genoegen en vooral deze intense geur vormt de grote aantrekkingskracht van verse kruiden. In juli besteden we bij Plantenkennis Compleet, uitgebreid aandacht aan deze bijzondere plantgroep.

Lees verder

Boskoops Glorie geeft mooi en divers beeld van Boskoop

June 11, 2021
Marleen Bos

Groener dan in Boskoop wordt het Groene Hart niet. Precies daarom vestigden we ons twee jaar geleden in Boskoop om te midden van kwekerijen en groenleveranciers, studenten en cursisten te kunnen onderdompelen in het groen. Nu de coronacijfers het weer toelaten, organiseerden we sinds ruim een jaar opnieuw de populaire excursie Boskoops Glorie. Op 27, 28 en 29 mei jl. bezochten studenten Tuinarchitectuur uiteenlopende groenbedrijven, kwekerijen en particuliere initiatieven. Foto’s: Max Houtman

Lees verder

Niels Timmers: “Wat Piet Oudolf met planten doet, is voor mij kunst”

June 2, 2021
Marleen Bos

“In het laatste jaar van mijn opleiding tot vakbekwaam hovenier kregen we les in ontwerpen. Die twee uur op vrijdagmiddag vond ik een feest. Ruim tien jaar later werkte ik als hovenier voor het Koninklijk Huis en mocht ik met mijn toenmalige collega’s een project aanleggen van Piet Oudolf, ‘s werelds bekendste tuinontwerper. Dat contact heeft mij getriggerd de schoolbanken weer in te gaan.” Niels Timmers volgde in 2017 de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In een serie interviews kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

Lees verder

Nieuwsbrief Mei 2021

May 23, 2021
Marleen Bos

‘Kijken naar wat wél kan’ – het is een van de meest doeltreffende motto’s van afgelopen periode gebleken. Ook voor de OntwerpAcademie. De fysieke lessen draaien gelukkig al weer een paar maanden, voor de extra’s die wij studenten bieden vonden we passende digitale alternatieven. Maar wat zijn we blij dat we deze maand weer voor het eerst sinds lange tijd een PodiumBoskoop-lezing konden organiseren en dat de excursies weer kunnen starten! Professionals en (oud-)studenten bij elkaar brengen, kennis delen en inspireren – eens te meer blijken de activiteiten die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, een belangrijke meerwaarde voor zowel onze studenten als docenten.

Lees verder

Exoten in onze natuur: van gast tot gevaar?

May 19, 2021
Ingrid van der Ven

Soms kun je wandelend of fietsend door een natuurgebied blij verrast worden door bijzondere soorten. Meestal zijn dat inheemse soorten, daar zorgen onze bos-en natuurbeheerders voor. Maar tot mijn grote verbazing kwam ik laatst een aantal onverwachte exoten tegen. Op een afgelegen stuk bos, op zure zandgrond, stonden Kerria japonica, Chaenomeles japonica, en zelfs de vorstgevoelige Vinca major in volle bloei. Hoe kwamen deze soorten hier terecht? En belangrijker: hoe schadelijk is het als cultuurplanten in onze natuur terecht komen? Is het wel schadelijk, want alle planten maken toch deel uit van de natuur?

Lees verder

"Welk tekenprogramma kun je me adviseren?"

May 9, 2021
Dolf Houtman

“Ik wil ontwerpen met de computer, welk tekenprogramma schaf ik het beste aan?” Vragen als deze krijgen docenten Tuinarchitectuur regelmatig te horen. Een op het eerste gezicht logische vraag. Want, met de hand tekenen is tijdrovend, zeker als je in een later stadium onderdelen moet wijzigen. Voor een zo volledig mogelijk antwoord splits ik het ontwerpproces op in twee fases.

Lees verder

Afsluiting en een nieuwe start

May 2, 2021
Adri Voorwinden

Daar gaan ze dan. De eerste lichting studenten die ik heb begeleid naar het einde van de opleiding Tuinarchitectuur. Zij zijn nu OntwerpAcademie-gecertificeerd tuinontwerper. Voor deze studenten is het studiejaar anders verlopen dan iemand ooit kon vermoeden. Zij begonnen namelijk vóór de coronapandemie. Hadden les met een grotere groep studenten, die zich zo nu en dan opsplitste in kleine groepjes, zaten met z’n allen rond een tafel, met de schouders tegen elkaar, gebogen over de tekeningen.

Lees verder

Ontwerp je eigen Tuin XXL

April 25, 2021
Modeste Herwig

Deze maand geven Peter Kroesen en ik voor het eerst de 3-daagse workshop Ontwerp je eigen tuin XXL: tuinontwerpen en beplantingsplannen voor tuinen die groter zijn dan 800 vierkante meter. En, ik vind het fantastisch, om samen met de cursisten met deze mooie grote tuinen aan de slag te gaan.

Lees verder

Het belang van het bodemvoedselweb

April 18, 2021
Ploni Sikkes

We hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Derde en laatste deel in een korte serie over hoe de natuur werkt.

Lees verder

Schetsen op papier

April 11, 2021
Adri Voorwinden

Wat een prachtige uitvinding: transparant, dun schetspapier! En precies om die twee eigenschappen, ideaal materiaal om op elkaar te leggen. Men neme een goede ondergrond, de basis voor het ontwerp en daar op de eerste laag schetspapier. En dan, dan ga je beginnen met de eerste lijnen.

Lees verder

Met de natuur meewerken?

April 4, 2021
Ploni Sikkes

We hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Deel 2 in een korte serie over hoe de natuur werkt.

Lees verder

Stachyurus: een bijzondere voorjaarsbloeier

March 28, 2021
Ingrid van der Ven

Het uitbundige voorjaarsgeel van narcissen en Forsythia is, in deze tijd van het jaar, voor de meeste mensen een bekend beeld. Maar de kleur geel is niet bij iedereen even bemind. Voor wie meer houdt van zachte tinten, zoals crème of zachtgeel, zijn er minder bekende voorjaarsbloeiers. Met hun uitgesproken elegantie, aaibaarheidsfactor of geur kunnen zij elke plantenliefhebber bekoren.

Lees verder

Indicatorplanten

March 21, 2021
Ploni Sikkes

We hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Deel 1 in een korte serie over hoe de natuur werkt.

Lees verder

“De tuin is aan weinig regels gebonden”

March 14, 2021
Miranda Vrolijk

Een vijver of een bos aanleggen in je tuin? Dat mag. Daarom is volgens ontwerper Rutger de Jong de tuin dé plek bij uitstek om natuur te ontwikkelen. „Met de juiste ingrepen wemelt het in korte tijd van de planten en dieren.” Voor zijn klanten ontwerpt hij mooie tuinen waarin de natuur ruim baan krijgt.

Lees verder
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles