Op zaterdag 8 oktober reizen we met de SchetsKeet af naar Bloemendaal en doen we mee met de actie 'Tegel eruit, plant erin'. Samen met de gemeente Bloemendaal en andere groene platforms zoals Groei & Bloei, Steenbreek en TonTon Regenton helpen we bewoners van de wijk Vogelenzang om te vergroenen, en waar kun je beter beginnen dan in je eigen tuin! Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen bewoners van Vogelenzang in de SchetsKeet een gratis schets van hun nieuwe nieuwe tuin laten maken door een student, van een aanzet voor een nieuw tuinontwerp tot een aanzet voor de beplanting. Meld je aan en start met je nieuwe tuin in de SchetsKeet!
Lees verderIn opvolging van de Zinderende Zomertips - Tuinen, parken, musea en natuur, delen we in deze zomerblog een aantal ‘must have’-boekentips, wederom gedeeld door (oud)studenten, docenten en collega's. Boeken die hen positief stemmen en waar ze energie en inspiratie van krijgen. Het is een brede selectie geworden! Met boeken voor bij-vriendelijke en ecologische tuinen, praktische handboeken om zelf mee aan de slag te gaan, een boek met tips voor klimaatadaptieve maatregelen, nuchtere poëzie die de relatie tussen kunst en landschap opzoekt, tot een boek met een feministisch tintje over beroemde Nederlandse tuinvrouwen. En wie graag in de keuken staat én de natuur in gaat, vindt er een kookboek tussen plus zakboek voor het plukken van eetbare wilde planten. Elk boek op haar manier een ‘must-have’, Vaak alleen al vanwege de prachtige paginagrote foto's die uitnodigen om er gewoon lekker doorheen te bladeren, inclusief een paar dikke pillen voor heerlijk lang leesplezier, voor tijdens de zomer en nog lang daarna!
Lees verderOnze community groeit – mede dankzij de gewaardeerde interviews van onze (oud-)studenten. En daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee! Ook voor onszelf zijn de verhalen van carrièreswitchers, ondernemende pioniers en leergierige tuinontwerpers een inspirerende vorm om liefde voor groen te delen. En, goed nieuws: kennis, plezier, tips, slimme vondsten, interviews rondom groen, biodiversiteit, duurzaamheid, daar blijven we onze studenten, alumni, andere OntwerpAcademie-fans en jóu, óók tijdens de rustiger zomerperiode mee verblijden. Want, we vroegen onze collega’s én (oud-)studenten naar hun Zinderende Zomertip. We verzamelden alle tips in twee categorieën die we delen op onze blogpagina. In deze blog vind je tips met bijzondere tuinen-, parken-, musea- en natuurtips. Dus lieve volgers, gun jezelf een korte of langere break, trek er op uit, kijk, ontdek en verwonder. Alleen, met een vak- of studiegenoot, gezin of vriend(in). We wensen je een fijne zomer!
Lees verder“De tuin wordt ten volle benut. Voorheen waren het twee saaie grasvelden, nu genieten leerlingen en docenten dagelijks van dit mooie stukje natuur, zowel tijdens de lessen als in de pauzes.” Als tweede stageproject tijdens haar opleiding Tuinarchitectuur ontwierp Ziggy Beckers vorig jaar een educatieve beleef- en ontspanningstuin voor een internationale school in Brunssum. Donderdag 28 april jl. werd Ziggy’s Vlindertuin officieel geopend. Een kroon op haar werk! In onderstaand interview nemen we je mee in de totstandkoming van haar ontwerp.
Lees verderJessica van Bossum: “Dagobert en ik kennen elkaar al 16 jaar, sinds 2019 lopen we rond met plannen voor het ontwikkelen van een voedselbos. In november 2020 zijn we gestart met de cursus Plantenkennis Compleet bij de OntwerpAcademie, doorkruisten ondertussen Nederland om te kijken naar geschikte locaties en maandag 2 mei 2022 ondertekenden we het contract voor de 25 hectare land die we – samen met anderen – gaan omvormen tot Voedselbos Glanerbeek.” Studenten van de OntwerpAcademie hebben uiteenlopende ambities. Docent Marlien van der Linden tipte ons het verhaal te delen van twee gedreven pioniers.
Lees verderIn het Hemelvaartweekend, van donderdag 25 t/m zondag 29 mei, trekken we er met onze SchetsKeet op uit. Onze bestemming? Gardenista! Hét groenfestival voor tuinontwerpers, hoveniers, kwekers, moestuinierders, kunstenaars, studenten en tuinliefhebbers – voor iedereen met liefde voor een groene leefomgeving. Met trots maken onze (oud-)studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis onderdeel uit van het programma en bieden festivalbezoekers een schetssessie aan als opstart voor een nieuw tuinontwerp. Maar hoe is de samenwerking met Gardenista eigenlijk ontstaan? En wat is het idee achter de schetssessies? Vijf vragen aan oprichter en ontwerpdocent Dolf Houtman over dit unieke concept.
Lees verderNa twee jaar afwezigheid was de belangstelling extra groot voor de Vakbeurs Klimaat 2021 in Houten op 21 april. Dé beurs voor alle professionals die te maken hebben met klimaatmaatregelen in steden. Er kwamen zo’n 1500 mensen op af, vooral van gemeenten, provincies en waterschappen. "Maar ook voor tuinontwerpers is deze beurs de moeite waard,” vertelt plantenveredelaar Margareth Hop en adviseur bij de OntwerpAcademie voor nieuwe opleidingen. Zij was er een van de sprekers bij het programmaonderdeel 'Klimaatpraat' en doet hier kort verslag over welke klimaatoplossingen en slimme innovaties haar aandacht trokken.
Lees verderDe tuin ligt midden in het centrum van een havenstad in Noord Holland en is volledig betegeld. De vraag aan het stagebureau van de OntwerpAcademie? Een tuin in tropische sfeer om lekker te kunnen ontspannen. Alena Blonk rondde vorig jaar haar opleiding Tuinarchitectuur af en gaf zich aansluitend op voor een stageproject: “Ideaal als afsluiting van je opleiding. Je gaat concreet aan de slag als tuinontwerper en krijgt tegelijkertijd begeleiding waarbij je je eigen leerdoelen kunt bepalen. Dankzij de stage ben ik definitief als zelfstandig tuinontwerper gestart.”
Lees verderMeer dan ooit willen tuineigenaren met liefde en zorg iets moois maken van hun eigen tuin. Ik merk aan de deelnemers dat het veel voldoening geeft om tijdens deze workshop zélf hun tuin te ontwerpen, zich meer bewust te worden van het belang van een goed concept en over welke planten het goed doen op welke plek. Vorig jaar zijn Peter Kroesen, Hilde Reichgelt en ik gestart met de driedaagse workshop Ontwerp je eigen tuin XXL: tuinontwerpen en beplantingsplannen voor tuinen die groter zijn dan 800 vierkante meter. En, ik vind het fantastisch, om samen met de deelnemers met deze mooie grote tuinen aan de slag te gaan.
Lees verderIk vond het ontzettend leuk dat ik werd benaderd voor de Tuinadviesdagen van Hornbach. Zo kan ik ervaring opdoen en wat meer zelfvertrouwen krijgen, want daar ontbreekt het me als beginnende tuinontwerper nog weleens aan. Ik heb deze kans om mijn schetsvaardigheid en de omgang met klanten te trainen dan ook met beide handen aangegrepen.
Lees verderTijdens een IVN - Instituut voor Natuureducatie - opleiding voor natuurgids ontdekt Wim Vanhees hoe tuinen levensvatbare biotopen kunnen zijn. Hij gaat op zoek naar een opleiding om dit inzicht te combineren met goede tuinontwerpen. In september 2021 start hij bij de OntwerpAcademie, zowel met Tuinarchitectuur als met de opleiding tot Beplantingsadviseur. “De ecologische grondslag van de lessen spreekt mij enorm aan.”
Lees verderGroen wordt steeds belangrijker in het ontwerp van onze leefomgevingen om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van wateroverlast, hittestress, gezondheid en biodiversiteit aan te pakken. Met de nieuwe tweejarige vakopleiding tot Beplantingsspecialist leidt specialistenop die beleidsmakers, architecten en uitvoerders op het gebied van beplanting, duurzame oplossingen aanreiken en een concreet beplantingsplan kunnen ontwikkelen. Zij adviseren over de meest geschikte soorten, cultivars en kwaliteit plantmateriaal. Voor bestaande plekken of plekken die zich nog in de planfase bevinden, op verschillende schaalniveaus, van een voortuintje tot groene dak- en geveltuin of recreatiegebied.
Lees verderDe studievoorlichting met aansluitend een proefles Tuinarchitectuur werd goed bezocht afgelopen zaterdag. Geïnteresseerden kwamen sfeer proeven, kennismaken met het aanbod, inhoud van de lessen en wilden natuurlijk weten wat studeren aan de OntwerpAcademie nu zo leuk maakt. Alenka Milward, onze nieuwe communicatiemedewerker, was er bij: “Wat me het meest opviel is het enthousiasme en de motivatie van iedereen, de diversiteit aan achtergronden – van hoveniers tot financieel adviseur en binnenhuisarchitect – en Dolf’s aanstekelijke manier van vertellen.”
Lees verderHittegolven, recorddroogte en plensbuien. Hoe bereid je een tuin voor op dit nieuwe klimaat? Welke planten kunnen tijdelijk onder water staan? Gelukkig blijken veel bekende tuinplanten echte klimaatbikkels te zijn. In haar lezingen vertelt plantenveredelaar Margareth Hop over hoe dat eruit kan zien: een aantrekkelijke tuin, voorbereid op de huidige veranderende weersomstandigheden. In deze blog een korte samenvatting van haar PodiumBoskoop-lezing bij de OntwerpAcademie.
Lees verder“Het DNA van een merk of organisatie is het onmisbare vertrekpunt voor alle communicatie.” Als freelance marketeer schrijft Yü-lien Tjiong daar graag over. In 2021 besluit ze daarnaast ‘te kiezen voor Groen’ en start met de opleiding Tuinarchitectuur en de cursus Plantenkennis Compleet bij de OnwerpAcademie. Met plezier delen we hier haar blog over haar eerste tuinontwerpproject. Onder het motto: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!
Lees verderElf bijzondere fabriekspanden vormen de basis van het NRE terrein in Eindhoven. Het voormalige gasfabriekterrein dankt zijn naam aan de Nutsbedrijven Regio Eindhoven en is nu een kleinschalige, levendige en creatieve stadsbuurt waar wonen, werken en cultuur samenkomen. Voor een van de particuliere woningbouwprojecten ontving de OntwerpAcademie vorig jaar een aanvraag voor het ontwerpen van een gezamenlijke binnentuin. “Wow, wat een mooie uitdaging,” dacht stagecoördinator Peter Kroesen. “Welke (oud-)student zou ik aan dit project kunnen koppelen?”
Lees verder