Biophillic Design, ontwerp de natuur in je interieur! De omgeving waarin we dagelijks leven en werken heeft invloed op onze gezondheid en welbevinden. Genieten van rust en ontspannen in een groene omgeving met flora en fauna is in een tuinontwerp een vanzelfsprekend uitgangspunt, maar dit geldt niet voor het interieur.

Biophilic Design is een ontwerpvisie die wordt gebruikt in de (binnenhuis)architectuur waarbij binnen wordt verbonden met buiten, met als doel het menselijk welzijn te bevorderen. Biophili vormt het begrip van de verbondenheid tussen natuur en mens. In de cursus Biophilic design, ontwerp de natuur in je interieur! leer je de positieve effecten van (meer) natuurlijk in je interieur en hoe je dit toe kunt passen. Je maakt kennis met de basisprincipes van Biophilic Design en krijgt ontwerptechnieken aangereikt om de relatie tussen binnen en buiten te versterken, met gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke elementen. Denk hierbij aan de materialen van meubilair, inrichting, kleuren, planten, vormen en natuurlijk licht optimaal benutten. En we gaan nog een stapje verder, want we verkennen tevens de mogelijkheden van een integraal ontwerp van interieur en tuin.

De belangrijkste positieve effecten van een groen interieur:
- Beter binnenklimaat. Niet alleen door de beleving van de beplanting, maar vooral ook door de werking van planten omdat ze de lucht zuiveren en hiermee het klimaat beïnvloeden.
- Bevordering van het welzijn. Planten en natuurlijke elementen verminderen stress en zorgen voor positieve gevoelens.
- Betere gezondheid. Een groene omgeving heeft invloed op de gezondheid van mensen en verminderd klachten als moeheid en hoofdpijn.
- Bloei van mensen. Een groene omgeving stimuleert inspiratie en creativiteit.

“De natuur als verbinding in een ontwerp waarin tuin en interieur een vanzelfsprekend geheel vormen"

Docent

Hilde Reichgelt is interieurarchitect en docent Tuinarchitectuur aan de Ontwerp Academie. Lees meer over haar achtergrond.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen met interesse in een “groen” interieur, met of zonder ontwerpervaring. Voor oud-studenten Tuinarchitectuur is deze cursus een mooie manier om in-en exterieur te verbinden en zo je professionele werkveld uit te breiden.  Is je enthousiasme voor het ontwerpvak na deze cursus gewekt? Dan is er de mogelijkheid om je kennis verder uit te breiden met een cursus Ontwerp je eigen tuin of met de opleiding Tuinarchitectuur.

Inhoud

Je leert mogelijkheden kennen om te onderzoeken d.m.v. inventarisatie en analyse en je leert je uit te drukken met verschillende (teken)technieken. De basis van het ontwerpen wordt gelegd door middel van realistische opdrachten die we in de les bespreken en waarbij we leren van elkaars werk.

De verschillende ruimten in het huis worden met een biofiele blik bekeken en je leert het ontwerpproces als een ontwerper te doorlopen. Naast theorie over interieur- en tuinarchitectuur en de principes van Biophylic Design komen onder andere ook aan de orde: overgangen binnen en buiten, vormstudies, kleurentechniek, verf, licht, water, vuur, beplantingen, natuurlijke materialen hergebruik en circulair design.

Programma-onderdelen & werkvormen

Schetsen van vlekkenplannen en routing, tekenen en moodboards maken zijn de middelen die we gebruiken om ideeën vorm te geven. Met uitdagende opdrachten zoeken we naar creatieve manieren en oplossingen voor een ontwerp dat in- en exterieur tot een verrassend en natuurlijk geheel maakt.

We gaan aan de slag met diverse praktische werkvormen zoals het maken van inventarisatie en analyse schetsen, tekeningen, plattegronden, vlekkenplannen en aanzichten, maken van maquettes, kleurstudies en moodboards. De ene keer in groepsverband een andere keer als individuele opdracht.

Na afloop van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Algemene informatie

Docenten

Hilde Reichgelt

Locatie

OntwerpAcademie, Belgiëlaan 1A5, Hazerswoude-Dorp

Lesdagen

6 maandagen van 10.00 tot 15.30 uur

KOSTEN

€ 895,– in 1 termijn

SUBSIDIE

Kijk hier voor een overzicht van subsidies voor een opleiding of cursus aan de OntwerpAcademie.

bewijs van deelname

Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal bewijs van deelname van de OntwerpAcademie.

StartdaTUM

Maandag | september 2024
Inschrijven
Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles