Hilde Reichgelt

Docent Tuinarchitectuur, Biophilic Design en Ontwerp je eigen tuin

Opgeleid als interieurarchitect en tuinontwerper is het voor mij logisch om bij het ontwerpen vanuit een verbinding tussen interieur en tuin te werken, een  deel van het jaar zien wede tuin immers vanuit het huis. Maar waar het interieur meer statisch is, is de tuin onderhevig aan een heel andere dynamiek. De wisseling van de seizoenen, de groei door de jaren heen dat is wat de tuin zo interessant maakt; het is een ontwerp in de tijd. Vandaag de dag halen we steeds vaker “buiten naar binnen” om ook hier de positieve gevolgen van je omringen met de natuur te ervaren. Soms kan dat letterlijk door beplanting, veel daglicht en uitzicht op buiten te creëren, maar ook proberen we de associatie met de natuur vorm te geven in het interieur.

Deze visie op de tuin en het interieur mag ik nu gestalte geven aan de nieuwe cursus Biophilic design, ontwerp de natuur in je interieur! Het streven naar een integraal ontwerp van tuin en interieur is een uitdagende klus waarvoor ik íédereen die van interieur en natuur houdt enthousiast wil maken.

In mijn lessen leg ik het accent op het ontwerpen vanuit creatieve opdrachten. Hierbij vraag ik de student om een oorspronkelijke en persoonlijke invulling vanuit een goed concept te ontwikkelen. Het bespreken van de opdrachten en het huiswerk is altijd een interactief en leerzaam moment, ontwerpen leer je immers vooral door te kijken en te analyseren.

Daarnaast verzorg ik samen met mijn collega Peter Kroesen de workshop Ontwerp je eigen tuin, waarbij we tuinbezitters op weg helpen een goed doordacht tuinontwerp te maken.  Met het maken van een beplantingsplan ronden zij, in de botanische tuinen van Utrecht, het ontwerp af bij Modeste Herwig.

Terug naar ons team