Is er werk voor ontwerpers? Hoe liggen mijn kansen in de markt? En weten jullie bij welk soort bedrijf ik het beste kan solliciteren? Dit zijn een paar van de vragen die studenten met regelmaat stellen. Het zijn terechte vragen. Want als je een studie start wil je natuurlijk een idee krijgen hoe de kansen op werk zijn en aan welk soort functies je kunt denken.
Lees meerHet heeft eerst iets ongemakkelijks, je melden in een koffietentje op het stationsplein in Rotterdam, zonder dat je bekenden ziet. Maar dat is niet anders dan je eerste les op de OntwerpAcademie en die heb je ook overleefd. Daarna is het een warm bad, van redelijk gelijkgestemde leergierigen, gretig rondkijkende en positief gestemde mensen. We zijn op excursie in Rotterdam, de stad van de groene parels.
Lees meerHet is inmiddels al een aantal jaar een vast gegeven: hoveniers hebben het druk. Orderportefeuilles zijn tot ver in de toekomst gevuld, goed opgeleide vakmensen zijn niet of nauwelijks te krijgen en er is een algemeen toenemende schaarste in materialen die ook nog eens fors duurder worden. Ga d’r maar aan staan! De vraag is hoe je als professional om gaat met deze ontwikkelingen. Welke kansen liggen er om de werkdruk te spreiden, of na te denken over nieuwe verdienmodellen?
Lees meerAls extra uitdaging en oefening voor onze studenten tijdens de lockdown, organiseerden we dit voorjaar een ontwerpwedstrijd over actuele vraagstukken rondom klimaatverandering. Uit alle inzendingen koos de wedstrijdjury voor het innovatieve ontwerp van Tuinarchitectuurstudenten Judith Smelt, Annelies Zaal en Sylvia van Wirdum. De dames werkten onder de naam JAS Producties aan het ontwerp voor hun Trechterboom. "Wat hadden wij leuke ‘unlock’ momenten met elkaar in deze lockdown-wedstrijd. Met de wekelijkse online video-calls groeide de Trechterboom.” In deze blog vragen we hen naar de totstandkoming van het prijswinnende ontwerp.
Lees meerNet terug van een paar weken ontspannen in eigen tuin, viel ons oog op een krantenbericht waarin ecoloog Vincent Nederpel vertelt over zijn werk bij een nieuw te ontwikkelen woningbouwproject: “Met groene tuinen doe je niet alleen jezelf maar ook vogels en insecten een groot plezier. Daarmee sla je twee vliegen in één klap, want zo’n tuin helpt ook bij het voorkomen van hittestress en wateroverlast.” Het geeft precies onze eigen ambitie weer: want hoe meer tuinarchitecten en tuinontwerpers met oog voor duurzaamheid en biodiversiteit betrokken worden bij het creëren van prettige leefomgevingen voor mens en dier, hoe beter.
Lees meer