Soms kun je wandelend of fietsend door een natuurgebied blij verrast worden door bijzondere soorten. Meestal zijn dat inheemse soorten, daar zorgen onze bos-en natuurbeheerders voor. Maar tot mijn grote verbazing kwam ik laatst een aantal onverwachte exoten tegen. Op een afgelegen stuk bos, op zure zandgrond, stonden Kerria japonica, Chaenomeles japonica, en zelfs de vorstgevoelige Vinca major in volle bloei. Hoe kwamen deze soorten hier terecht? En belangrijker: hoe schadelijk is het als cultuurplanten in onze natuur terecht komen? Is het wel schadelijk, want alle planten maken toch deel uit van de natuur?
Lees meerDaar gaan ze dan. De eerste lichting studenten die ik heb begeleid naar het einde van de opleiding Tuinarchitectuur. Zij zijn nu OntwerpAcademie-gecertificeerd tuinontwerper. Voor deze studenten is het studiejaar anders verlopen dan iemand ooit kon vermoeden. Zij begonnen namelijk vóór de coronapandemie. Hadden les met een grotere groep studenten, die zich zo nu en dan opsplitste in kleine groepjes, zaten met z’n allen rond een tafel, met de schouders tegen elkaar, gebogen over de tekeningen.
Lees meerDeze maand geven Peter Kroesen en ik voor het eerst de 3-daagse workshop Ontwerp je eigen tuin XXL: tuinontwerpen en beplantingsplannen voor tuinen die groter zijn dan 800 vierkante meter. En, ik vind het fantastisch, om samen met de cursisten met deze mooie grote tuinen aan de slag te gaan.
Lees meerWe hebben een beeld hoe een tuin er uit moet zien. Maar als we leren hoe de natuur werkt zien we ook dat ons droombeeld soms heel onlogisch is en het ons veel werk oplevert. Kunnen we ons droombeeld aanpassen? Derde en laatste deel in een korte serie over hoe de natuur werkt.
Lees meerWat een prachtige uitvinding: transparant, dun schetspapier! En precies om die twee eigenschappen, ideaal materiaal om op elkaar te leggen. Men neme een goede ondergrond, de basis voor het ontwerp en daar op de eerste laag schetspapier. En dan, dan ga je beginnen met de eerste lijnen.
Lees meer