Moeten er meer inheemse planten in onze tuinen? Wanneer spreken we van inheemse planten? En hoe verhoudt dit begrip zich tot de stedelijke context en klimaatverandering? In de nieuwe 'Marliens Plantentip' geeft plantenkennis docent Marlien van der Linden haar kijk hierop en wat tuinontwerpers en beplantingsadviseurs kunnen doen om met kennis hierover te zorgen voor meer balans in de natuur bij het inrichten van tuinen en de beplantingskeuze. Marlien is benieuwd of je het ermee eens bent en of je aanvullingen hebt!
Lees meerSpring is in the air! De bloemknoppen staan op springen. Maar hoe gaat het met de planten die met al dat water dat afgelopen wintermaanden is gevallen zwaar te voortduren hebben gehad? En hoe kunnen we daar met de (her)inrichting van de tuin en openbare ruimten rekening mee houden? Een wadi is een oplossing om overtollig water op te slaan voor drogere periodes, een plek waar het water in weg kan zakken. In Marliens Plantentip van deze maand geeft Marlien van der Linden - plantendeskundige en docent Plantenkennis - tips voor de beplanting (want niet elke plant houdt van natte voeten) en inspiratie voor te bezoeken websites.
Lees meerMarjolein van der Zee sluit in 2022 de opleiding Tuinarchitectuur af met het StageProject Into Nature, een concept voor een tuinontwerp waar zowel stagecoördinator Peter Kroesen als de opdrachtgevers zeer enthousiast over zijn. De lovende woorden maakten ons nieuwsgierig en we vroegen haar in een verdiepend interview naar haar aanpak, haar ontwerpstijl en hoe ze de switch maakte naar het groen.
Lees meerVanaf maart is het zover! Dan verhuizen de lessen die nu nog in Vianen plaatsvinden naar onze eigen nieuwe leslocatie in een kakelvers nieuwbouwpand in Houten! De nieuwe plek en ook het pand bieden ons meerdere voordelen die passen bij onze ambities.
Lees meerOp de voorkant van het jaarboek 2022 van de Blauwe Kamer staat ‘Welkom in de eeuw van de biologie’. Een uitspraak van de selectiecommissie, die met al hun wijsheid in pacht, de tuin- en landschapsarchitectuur inzendingen geselecteerd hebben om op te nemen in het jaarboek.De auteur van het voorwoord concludeert dat we in een nieuw tijdsgewricht zijn aangekomen, waarin we een nieuwe balans moeten vinden tussen mens en natuur en tussen begrippen als circulair, symbiotisch en natuur-inclusief. Goed nieuws, omdat het aantoont dat de gehele ontwerp- en bouwketen daadwerkelijk gaat veranderen ten gunste van de leefomgeving van dieren, planten en mensen. Tuinen maken net zo goed onderdeel uit van deze ontwikkeling. Hoe klein of groot, elke m2 die (tuin)ontwerpers duurzaam kunnen vergroenen is ten gunste van het klimaat en onze leefomgeving.
Lees meer