We hebben een mooie nazomer achter de rug met warme dagen voor de tijd van het jaar. Insecten blijven daardoor lang actief. Tot afgelopen weekend zag ik nog volop vlinders dankbaar gebruik maken van herfstasters. Ook voor ons als mens een blij makende nazomerbloeier. Nu de dagen korter en donkerder worden is juist in deze periode alle kleur meegenomen. Of het nu van bloemen komt, van bessen of verkleurend blad, alles is welkom. Bij het maken van een beplantingsplan is het dus zaak dat je daarin ook de najaarsbloeiers meeneemt en inplant. Plantenkennis docent Marlien van der Linden geeft tips voor een prachtige herfsttuin en waar je insecten ook blij mee maakt.
Lees meerEind maart rondt Nadine Janssen de opleiding Tuinarchitectuur af. Om het geleerde nog eens extra in de praktijk te brengen, meldt ze zich aan voor een StageProject. Haar match vindt ze in Leimuiden, een dorp op de grens van Noord- en Zuid-Holland aan de ’s zomers drukbevaren Ringvaart tussen het Braassemermeer en de Westeinderplassen. Om de hoek van de kleine dorpshaven, direct aan het vaarwater, ligt de tuin van opdrachtgevers Nathalie en Coen: een plek zonder samenhang, weinig sfeer en privacy en door wind en tocht geen tuin om gezellig te kunnen zitten. In deze blog lees je een samenvatting van Nadine’s bevindingen en ontwerpkeuzes voor deze uitdagende stageopdracht ondersteund door schetsmateriaal voor het ontwerp van de tuin en borders.
Lees meerOntwerpen aan landschappen ging in de tweede helft van de twintigste eeuw in de hoogste versnelling. Ruilverkavelingen, IJsselmeerpolders en Groene Sterren gaven twee generaties ontwerpers handen vol werk. Wat is daarvan overgebleven? De zucht naar behoud van bestaande landschappen nam toe. Landschappen worden vooral beschreven in termen als natuurontwikkeling en erfgoedbehoud. Ja, ontwerpers kunnen zich uitleven op stadsparken. Maar hoe gaan volgende generaties vormgeven aan de grote landschapsopgaven? Door plantrandjes rond datacentra, zonneparken en distributieterreinen aan te brengen?
Lees meerLisanne Walles-Coumans werkt als zelfstandig communicatieadviseur én startte vorig jaar met de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. “Om me nog meer te bekwamen in het ontwerpvak,” zoals ze zelf aangeeft. Na de opleiding ging ze aan de slag met een StageProject om praktijkervaring op te doen en als opmaat voor het examen. Het resultaat was verrassend wat we graag breder delen om anderen te inspireren!
Lees meerIn navolging ontwerpdocent Ploni Sikkes staat dit jaar plantenkennis docent Marlien van der Linden in de tuineditie van de Libelle “Tuin en Zo”, samen met Jessie Straathof en Linda van de Lavoir, twee tuinontwerpsters die enorm aan de weg timmeren. Met hun rijke plantenkennis leggen ze uit wat tuinieren voor gevorderden ze brengt en delen ze hun gouden tips. Want met de juiste kennis en informatie over planten wordt tuinieren en ontwerpen nog boeiender en het eindresultaat mooier. Wij mochten de katern met de 3 interviews delen met de OA-Community die je kunt downloaden in het artikel.
Lees meer