Opleiding Tuinarchitectuur

“Ik heb bij jullie opleiding een heel leuke tijd gehad, veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Het was een proces van mijzelf ontwikkelen in veel meer opzichten dan alleen de lesstof en dat proces stopt voorlopig nog niet.”
– oud-student Hans Nijboer 

Met de vakopleiding Tuinarchitectuur leiden wij je op tot professioneel tuinontwerper. Je leert o.a.: tekenen, ontwerpkunde, beplantingsplannen, materialenkennis, technische constructies en natuurlijk vakken als: bodem, water, ecologie met thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit, successie enz. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij tot de basis van het ontwerpvak rekenen. Kom je van buiten het vak en weet je niets van het groen of ben je hovenier met weinig tot geen ontwerpervaring dan ben je aan het goede adres om je professionele ambities te realiseren.

De opleiding hebben we opgedeeld in drie overzichtelijke thematische lesblokken. Elk blok start met een introductie en sluiten we af met een evaluatie. Zo’n evaluatie is meestal in de vorm van een presentatie waarmee je je vakvaardigheden laat zien. Tijdens de opleiding ben je continu aan het ontwerpen met wisselende opdrachten, waarbij het ontwerpen als een rode draad door de opleiding loopt. De ene keer ontwerp je vanuit het perspectief van de bodem, de andere keer vanuit ecologisch perspectief.

Goed onderwijs is gevarieerd en vooral verweven met de beroepspraktijk van alle dag, zo vinden wij. Om die reden werken wij binnen de OntwerpAcademie met o.a. vakexcursies, schetssessies en StageProjecten. StageProjecten zijn echte opdrachten van echte opdrachtgevers waar jij zelf - op basis van je eigen leervragen en dat wat de docent van je gezien heeft - mee aan de slag gaat. Tijdens het StageProject word je persoonlijk begeleid door een vakdocent. StageProjecten kun je op elk moment starten, bijvoorbeeld als examentraining voordat je examen gaat doen. Er zijn ook studenten die er voor kiezen een StageProject te doen na het examen. Examenkandidaten begeleiden wij met de examenopdracht tijdens de examentrainingen die we meerdere keren per jaar organiseren.

Ter aanvulling op de theorie werken we ook met diverse organisaties samen om je als student de gelegenheid te geven je ontwerpvaardigheden te trainen. Zo werken we voor wat betreft diverse schetssessies samen met Tuinidee, Tuinvisie en Gardenista.

Elke eerste zaterdag van de maand organiseren wij studievoorlichtingsdagen in Boskoop. Daar kun je terecht met al je vragen. Er zijn ook diverse mogelijkheden voor proeflessen. Bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.informeren ze je graag verder. Afhankelijk van jouw kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit. Want in de carrousel lesgroepen kun je op meerdere momenten instromen. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de cursus Plantenkennis.

Algemene Informatie

Varianten Opleiding Tuinarchitectuur Dagopleiding en Avondopleiding 
Minimale vooropleiding N.V.T.
Studiebelasting 8 tot 10 uur per week, afhankelijk van ervaring
Subsidie Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,=. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.
Lesdagen Donderdag, vrijdag of zaterdag
Certificaat Evt. diploma Tuinarchitectuur EHCB- examen  (Examenreglement EHCB)
Locatie(s)

Utrecht, TuinVisie Utrecht, Rutherfordweg 75
Hazerswoude-Dorp/Boskoop, OntwerpAcademie, Belgiëlaan 1A5

Startdata  Per variant verschillend
Financieel Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

INHOUD VAN DE OPLEIDING

Tuinarchitectuur is een prachtig vak. Een vak bovendien waarbij je je op veel terreinen begeeft. Een functioneel en goed beplantingsplan vereist bijvoorbeeld kennis over bodem en water naast kennis van de planten. 

Bodem, water en ecologie zijn vakken die deel uit maken van de opleiding Tuinarchitectuur. De student maakt kennis met de principes van deze basis vakonderdelen. Welke grondsoorten zijn er? Wat zijn de eigenschappen? En wat kun je er dus wel en niet mee als ontwerper? De kennis die je hebt over de grond verschaft de ontwerper tevens informatie over de waterhuishouding denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid water die een grond kan bergen of de mate van droogte gevoeligheid. Wat er zich in de grond afspeelt manifesteert zich aan de oppervlakte. Bijvoorbeeld in het soort beplanting dat er groeit. Als ontwerper leer je die relaties te leggen en aan de hand van de vegetatie of beplanting te 'lezen' dat wat er speelt. En juist 'dat wat er speelt' kan de ontwerper desgewenst gebruiken en als uitgangspunt verwerken in het te maken ontwerp.

Binnen de OntwerpAcademie vonden we altijd al dat een ontwerper een 'oog' moet hebben voor de context, het milieu en de ecologie - nog los van de actuele problemen als stikstof uitstoot en opwarming van de aarde.

Het maken van een gedegen ontwerp kan alleen maar als je de ‘onderliggende’ principes van grondsoort, waterhuishouding en ecologie - als vanzelfsprekend - meeneemt in het onwerpproces. Duurzaamheid begint dus bij een goed en integraal ontwerp.

Met aansprekende beelden overtuig je jouw opdrachtgevers over de kwaliteiten die de tuin heeft. Daarvoor produceer je creatieve (3D) beelden en draag je technische oplossingen aan voor bouwkundige onderdelen in de tuin. Je verweeft bovendien moeiteloos de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van bijvoorbeeld materialen en techniek met eigentijds vormgegeven objecten en tuinonderdelen.

Kortom, tuinontwerpen betreft een breed vakgebied waarbij je van veel markten thuis bent. Hierbij communiceer je voornamelijk door middel van duidelijke tekeningen en beelden. Dat alles leren wij je in deze opleiding.

Vakken

Basisecologie; bodem en water Ontwerpen; compositie- en kleurenleer Techniek van aanleg en onderhoud
Tekenvaardigheid, handmatig ruimtelijk tekenen Beplantingstructuren; primaire en secundaire, plantschema’s Presentatietechnieken: opmaak, reproductie en verkoop
Kunstgeschiedenis en tuinstijlen Wet- en regelgeving Materialenkennis; hout, steen en tuinelementen

 

1. Dagopleiding Tuinarchitectuur

Toelichting

OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan op de eigen locatie in Boskoop en bij TuinVisie in Utrecht. Het is een dagopleiding met 16 lesdagen (incl. 2 excursies) in 32 weken. Er zijn drie mogelijke lesdagen, op donderdag, vrijdag of op zaterdag en je kunt kiezen tussen de vaste groep (met een vaste begin- en einddatum) of een carrousel groep.

Soort opleiding  Dagopleiding
Studiebelasting 8-10 uur per week
Lesdagen Donderdag, vrijdag of zaterdag, 10.00 uur – 15.30 uur
Duur opleiding 32 weken, 16 lesdagen (14 lesdagen + 2 excursiedagen)
Betaling € 1.895,= Betaling in 1, 2 of 3 termijnen
Locatie(s) OntwerpAcademie Boskoop, Belgiëlaan 1A5 en TuinVisie Utrecht, Rutherfordweg 75
Startdata 
Vaste groep
Donderdag D1: 29 oktober 2020 (Utrecht)
 
Donderdag D2: 2 juli 2020 (Utrecht)

Donderdag D3: 2 juli 2020 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop)
                       
Vrijdag V2: 29 mei 2020 (Utrecht)

Vrijdag V3: 29 mei 2020 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop)
 
Zaterdag Z1: 26 september 2020 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop)   
 
Instroomdata
Carrouselgroep
Vrijdag V1 (Utrecht)
 
                                
15 mei 2020
9 oktober 2020
18 december 2020
 

  

2. Avondopleiding Tuinarchitectuur

Toelichting

OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan in Boskoop. Dit is een carrousel avondopleiding met 28 lesavonden en 2 dagexcursies. De cursus is te volgen op donderdagavond.

Soort opleiding Avondopleiding
Studiebelasting 10-12 uur per week
Lesdagen Donderdag, 19.00 uur – 21.30 uur
Duur opleiding 28 lesavonden + 2 dagexcursies 
Betaling € 1.895,= Betaling in 1, 2 of 3 termijnen
Locatie(s) Hazerswoude-Dorp/Boskoop, OntwerpAcademie, Belgiëlaan 1A5
Instroomdata Carrouselgroep

2 april 2020
3 september 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht