Opleiding Tuinarchitectuur

“Ik heb bij jullie opleiding een heel leuke tijd gehad, veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Het was een proces van mijzelf ontwikkelen in veel meer opzichten dan alleen de lesstof en dat proces stopt voorlopig nog niet.”
– oud-student Hans Nijboer 

Met de vakopleiding Tuinarchitectuur leiden wij je op tot professioneel tuinontwerper. Je leert o.a.: tekenen, ontwerpkunde, beplantingsplannen maken, technische constructies en krijgt vakken als: bodem, water, ecologie met thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit, successie, enz. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die wij tot de basis van het ontwerpvak rekenen. Kom je van buiten het vak en weet je niets van planten? Of ben je hovenier met weinig tot geen ontwerpervaring? Wat je achtergrond ook is, bij de OntwerpAcademie ben je aan het goede adres om je professionele ambities te realiseren. Je kunt kiezen uit de Dagopleiding en de Avondopleiding.

De opleiding is opgedeeld in drie thematische lesblokken. Elk blok start met een introductie en sluiten we af met een evaluatie. Zo’n evaluatie is meestal in de vorm van een presentatie waarmee je je vakvaardigheden laat zien. Tijdens de opleiding ben je continu aan het ontwerpen met wisselende opdrachten, waarbij het ontwerpen als een rode draad door de opleiding loopt. De ene keer ontwerp je vanuit het perspectief van de bodem, de andere keer vanuit ecologisch perspectief.

Goed onderwijs is gevarieerd en verweven met de beroepspraktijk. Ter aanvulling op de theorie organiseren we o.a. vakexcursies, schetssessies en StageProjecten. We werken samen met diverse organisaties om je als student de gelegenheid te geven je ontwerpvaardigheden te trainen. De schetssessies organiseren we samen met  Tuinidee, Tuinvisie en Gardenista.

Tijdens de studievoorlichtingsdagen in Boskoop kun je terecht met al je vragen en je inschrijven voor proeflessen. Bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.informeren ze je graag verder. Afhankelijk van je kennis en ervaringen stippelen we samen met jou een studietraject uit en kijken we welke startdatum het best past. Zo kun je in de carrousel lesgroepen op meerdere momenten instromen. De opleiding Tuinarchitectuur is uitstekend te combineren met de cursus Plantenkennis.

Algemene Informatie

Varianten Opleiding Tuinarchitectuur Dagopleiding en Avondopleiding 
Minimale vooropleiding mbo 4 of vergelijkbaar werk- en denkniveau
Studiebelasting 8 tot 10 uur per week, afhankelijk van ervaring
Subsidie Hoveniers en groenvoorzieners kunnen in aanmerking komen voor subsidie die kan oplopen tot €1.500,=. Kijk voor meer informatie op de website van Colland.
Lesdagen Woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag
Certificaat Evt. diploma Tuinarchitectuur EHCB- examen  (Examenreglement EHCB)
Locatie(s)

Utrecht, TuinVisie Utrecht, Rutherfordweg 75
Hazerswoude-Dorp/Boskoop, OntwerpAcademie, Belgiëlaan 1A5

Startdata  Per variant verschillend
Financieel Opleidingen van de OntwerpAcademie zijn vrijgesteld van BTW (meer info op crkbo.nl)

Inhoud van de opleiding

Tuinarchitectuur is een prachtig vak. Een vak bovendien waarbij je je op veel terreinen begeeft. Een functioneel en goed beplantingsplan bijvoorbeeld, vereist - naast kennis van en inzicht in planten - kennis over bodem en water. 

Bodem, water en ecologie zijn basisvakken van de opleiding Tuinarchitectuur. Welke grondsoorten zijn er? Wat zijn de eigenschappen? En wat kun je er dus wel en niet mee als ontwerper? Kennis over de grond verschaft belangrijke informatie over de waterhuishouding, aan de hoeveelheid water die de grond kan bergen of de mate van droogte gevoeligheid. Wat er zich in de grond afspeelt, manifesteert zich aan de oppervlakte door de soort beplanting die er groeit. Als ontwerper leer je die relaties te leggen en geeft je waardevolle inzichten om te gebruiken als uitgangspunt voor je ontwerp.

Bij de OntwerpAcademie vinden we dat een ontwerper 'oog' moet hebben voor de context, het milieu en de ecologie - nog los van de actuele problemen als stikstof uitstoot en opwarming van de aarde.

Het maken van een gedegen ontwerp kan alleen maar als je de ‘onderliggende’ principes van grondsoort, waterhuishouding en ecologie - als vanzelfsprekend - meeneemt in het onwerpproces. Duurzaamheid begint dus bij een goed en integraal ontwerp.

Met aansprekende beelden overtuig je jouw opdrachtgevers over de kwaliteiten die de tuin heeft. Daarvoor produceer je creatieve (3D) beelden en draag je technische oplossingen aan voor bouwkundige onderdelen in de tuin. Je verweeft bovendien moeiteloos de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van bijvoorbeeld materialen en techniek met eigentijds vormgegeven objecten en tuinonderdelen.

Kortom, tuinontwerpen betreft een breed vakgebied waarbij je van veel markten thuis bent. Hierbij communiceer je voornamelijk door middel van duidelijke tekeningen en beelden. Dat alles leren wij je in deze opleiding.

Vakken

Basisecologie; bodem en water Ontwerpen; compositie- en kleurenleer Techniek van aanleg en onderhoud
Tekenvaardigheid, handmatig ruimtelijk tekenen Beplantingstructuren; primaire en secundaire, plantschema’s Presentatietechnieken: opmaak, reproductie en verkoop
Kunstgeschiedenis en tuinstijlen Wet- en regelgeving Materialenkennis; hout, steen en tuinelementen

 

1. Dagopleiding Tuinarchitectuur

Toelichting

OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan op de eigen locatie in Boskoop en bij TuinVisie in Utrecht. Het is een dagopleiding met 16 lesdagen (incl. 2 excursies) in 32 weken. Er zijn drie mogelijke lesdagen, op donderdag, vrijdag of op zaterdag en je kunt kiezen tussen de vaste groep (met een vaste begin- en einddatum) of een carrousel groep.

Soort opleiding  Dagopleiding
Studiebelasting 8-10 uur per week
Lesdagen Woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag, 10.00 uur – 15.30 uur
Duur opleiding 32 weken, 16 lesdagen (14 lesdagen + 2 excursiedagen)
Betaling € 1.945,= Betaling in 1, 2 of 3 termijnen
Locatie(s) OntwerpAcademie Boskoop, Belgiëlaan 1A5 en TuinVisie Utrecht, Rutherfordweg 75
Startdata vaste groep
Woensdag W1: 28 april 2021 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop)

Woensdag W2:
 28 april 2021 (Utrecht) 
 
Woensdag W3: 18 november 2020 (Utrecht)
 
Donderdag D1: 4 februari 2021 (Utrecht)
 
Donderdag D2: 9 september 2021 (Utrecht)

Donderdag D3: 14 januari 2021 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop)
                       
Vrijdag V2: 18 juni 2021 (Utrecht) 

Vrijdag V3: 11 juni 2021 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop) 
 
Vrijdag V4: 12 maart 2021 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop)
 
Zaterdag Z1: 16 januari 2021 (Hazerswoude-Dorp/Boskoop) 
 
Instroomdata carrouselgroep
Vrijdag V1 (Utrecht)
 
                                
25 september 2020 (VOL)

18 december 2020 (VOL)
 
26 maart 2021
 
11 juni 2021

15 oktober 2021
 

 

2. Avondopleiding Tuinarchitectuur

Toelichting

OntwerpAcademie biedt deze variant van de Vakopleiding Tuinarchitectuur aan in Boskoop. Dit is een carrousel avondopleiding met 28 lesavonden en 2 dagexcursies. De cursus is te volgen op donderdagavond.

Soort opleiding Avondopleiding
Studiebelasting 10-12 uur per week
Lesdagen Dinsdag of donderdag, van 19.00 uur – 21.30 uur
Duur opleiding 28 lesavonden + 2 dagexcursies 
Betaling € 1.945,= Betaling in 1, 2 of 3 termijnen
Locatie(s) Hazerswoude-Dorp/Boskoop, OntwerpAcademie, Belgiëlaan 1A5
Instroomdata Carrouselgroep

Donderdag 1 oktober 2020 (VOL)

Donderdag 17 december 2020 (VOL)

Dinsdag 12 januari 2021

Donderdag 18 maart 2021

Donderdag 25 maart 2021

Donderdag 17 juni 2021

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht