Corona updates

“Zing bij het handen wassen twee keer happy birthday, dat is precies 30 seconden.” Het coronavirus slingert onze samenleving plotseling in een onzekere tijd, zingen bij al dat ge-handen-was maakt het niet minder, maar geeft wel lucht. Deze plek op onze website gebruiken we om de maatregelen die wij als OntwerpAcademie treffen, op een rijtje te zetten. De fotogalerij vullen we regelmatig aan. Leuk als je ons daarbij helpt! Stuur je eigen inspirerende foto's naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., jouw foto's voegen we dan toe.

“When written in Chinese,
the word ‘crisis’ is composed
of two characters.
One represents danger and
the other represents opportunity.”
- John F. Kennedy

Update 30 september 2020

Dragen mondkapjes en overige maatregelen

Sinds 28 september gelden er landelijk aangescherpte coronamaatregelen. Voor onderwijs en trainingen geldt een uitzondering op het nieuwe maximum voor ruimtes binnen (max. 30) en activiteiten buiten (max. 40). Uiteraard zijn we blij te kunnen doorgaan met onze lessen. Wel hanteren we naast de al geldende basisregels van het RIVM, m.i.v. 30 september a.s. de volgende aanvullende regels:

-Het dragen van een mondkapje is verplicht bij verplaatsingen: bij binnenkomst en tijdens pauzes
-Docenten dragen gelaatsbeschermers bij het geven van instructie binnen anderhalve meter
-Onze leslocaties zijn voorzien van mobiele luchtventilatiesystemen, uitgerust met COVID-19 filters

Om op een zo veilig mogelijk manier onze lessen te verzorgen, volgen onze docenten de checklist met tips zoals opgesteld door de NRTO, de branchevereniging voor trainen & opleiden waar de OntwerpAcademie bij is aangesloten.

Om bij klachten de juiste informatie te kunnen geven, maakten we een heldere Beslisboom (zie hieronder). Docenten sturen de Beslisboom door naar hun studenten en cursisten. Met elkaar zetten we ons in om het virus te bestrijden, voor ieders gezondheid en om een nieuwe lockdown te voorkomen.
Update 19 juni 2020

Onze leslocatie bruist weer!

Met de eerste live studievoorlichting en proefles sinds 7 maart jl. zijn we de maand juni goed begonnen. Maandag 15 juni jl. ontvingen we meer dan 20 geïnteresseerden, verdeeld over de hele dag, steeds in kleine groepen. De sfeer was prettig en relaxed en iedereen was zeer te spreken over de toegepaste coronamaatregelen.

Alle lessen Tuinarchitectuur en Plantenkennis zijn weer opgestart en Wankja Ferguson en Pieter de Koning zijn inmiddels begonnen met hun cursussen Biodivers Ontwerpen en Start je eigen Bedrijf. Kortom, er is weer volop reuring in het pand ;-)!

Vakexcursies
De excursie Boskoops Glorie kon begin juni niet doorgaan, we konden de excursie niet uitvoeren volgens de vereiste coronamaatregelen. Studenten behouden uiteraard het recht op de excursie, die nu in 2021 zal plaatsvinden. Groene Parels kan wel gewoon doorgaan in september.

Podium Boskoop
De lezingenserie Podium Boskoop starten we ook weer op. De eerstvolgende staat gepland op maandag 7 september a.s. en wordt gegeven door Pieter de Koning. Voor nadere info zie Agenda.
Omdat de planning voor 2020 al was gemaakt, schuiven we de geannuleerde lezingen van Lars Veenboer (11 mei) en Johan Schotanus (8 juni) door naar 2021.

OpenAteliers
OpenAteliers is ook deze week weer opgestart en specifiek bedoeld voor begeleiding van StageProjecten en Examens. Altijd op maandagmiddagen.


Update 20 mei 2020

Versoepeling maatregelen een feit

We keken er met elkaar al weken naar uit en troffen ondertussen de nodige hygiëne- en voorzorgsmaatregelen op basis van de anderhalve-meterrichtlijn. Dinsdag 19 mei jl. gaf het kabinet groen licht voor de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Heel blij uiteraard met de extra mogelijkheden die dat biedt.

Hoe ziet dit er concreet uit voor de OntwerpAcademie?
Onderstaand een overzicht hoe we vanaf 1 juni onze activiteiten weer oppakken.

Huidige opleidingen en cursussen  
Met passen en meten lukt het alle lessen op dezelfde dagen en tijden voort te zetten. In alle leslokalen kunnen we voldoende afstand garanderen en de lessen op verantwoorde wijze weer oppakken.

Nieuwe cursussen  
Juist nu! Om nog voor de zomervakantie je kennis aan te scherpen of de stap te zetten voor een eigen ontwerpbureau.
Op woensdag 3 juni a.s. start landschapsecoloog Wankja Ferguson met de cursus Biodivers Ontwerpen gericht op wilde bijen en dagvlinders. Op donderdag 11 juni a.s. start Pieter de Koning – tuinontwerper en coach met bedrijfskundige achtergrond - een nieuwe cursus Start je eigen bedrijf.

Studievoorlichting & proeflessen 
De maandelijkse informatiebijeenkomsten hervatten we op onze leslocatie in Boskoop. Om de toeloop in goede banen te leiden, bieden we twee data aan in juni (maandag 15 en zaterdag 20 juni a.s.) met meerdere aanvangstijden. Meer informatie vind je hier.

OpenAtelier 
Vanaf maandag 15 juni a.s. kunnen (oud-)studenten, examenkandidaten en studenten die met StageProjecten bezig zijn weer terecht in het OpenAtelier. Elke maandagmiddag, van 16.00 - 18.00 uur is er een docent aanwezig om concrete ontwerpvraagstukken te bespreken

Excursies 
De excursies Boskoops Glorie en Groene Parels zijn onderdeel van de opleiding Tuinarchitectuur. Boskoops Glorie – gepland op 30 mei, 5 en 6 juni a.s. – kunnen we op dit moment niet op verantwoorde wijze uitvoeren. Nieuwe data en een aangepaste invulling, volgen zo snel mogelijk. Groene Parels hopen we in september wel op de geplande data te laten doorgaan, al dan niet in aangepaste vorm.

Podium Boskoop
De lezingenserie starten we vanaf september weer op. Houd hiervoor onze agenda in de gaten.

Kortom, we gaan weer actief aan de slag met dat wat we het liefst doen en zien je graag weer in Boskoop!Update 25 april 2020

Trots op en blij met onze studenten!

Sinds het uitvallen van de lessen op onze leslocaties, hebben we gezocht naar een veilige en efficiënte vorm voor het online begeleiden van onze studentengroepen. Niet bedoeld als vervanging van de fysieke lessen, wél om huiswerk te bespreken, vragen te beantwoorden én omdat we het heel belangrijk vinden om contact te onderhouden en studenten te blijven inspireren. Onderstaand een greep uit de reacties van de studenten. Hun waardering en belangstelling doen ons goed!

“Fijn dat jullie het zo zorgvuldig aanpakken! De online les van Lars vorige week was prima. Hopelijk tot snel weer bij de OntwerpAcademie, zodra dat kan.”

     "Iedereen is er enorm blij mee. Het doet ons allen goed om elkaar weer te zien en werk uit te wisselen."

“Ik wil je graag laten weten dat de afgelopen online vergadering erg plezierig was. We konden elkaars werk goed bekijken en al met al was het effectief en gezellig.” 

     "Zaterdag hebben we Lars digitaal ontmoet. Dat was fijn en ging ook technisch goed."

“Dank je wel voor je update. We blijven oefenen, houden afstand en hebben geduld. Voor jullie ook een hele toestand denk ik. Fijn hoe jullie ons op de hoogte houden!”

     "Hopelijk lukt het jullie om ondanks deze moeilijke tijd, ook fijne dingen te doen!"

"Door de combinatie thuiswerken, thuisonderwijs, spelletjes doen en zandkastelen bouwen, staat de huiswerkopdracht netjes op het 'to-do-lijstje' 😉 Zodra er weer wat lucht komt, ga ik er weer graag mee aan de slag."
    


Update 22 april 2020

Brancheprotocol opleiding en examinering

De basisscholen mogen vanaf 11 mei a.s. weer open en het sportbeleid voor kinderen wordt versoepeld, dat was gisterenavond het goede nieuws. Het kabinet maakte verder bekend dat de geldende anti-coronamaatregelen worden verlengd t/m dinsdag 19 mei a.s. 

Wat kunnen wij, als opleider in de groensector? Net als veel andere sectoren hebben wij ons voorbereid op de zogenaamde ‘anderhalve-meter-economie’, met ons ruime leslokaal in Boskoop, zouden wij de lessen in kleine groepen en met inachtneming van alle overige voorzorgsmaatregelen, kunnen voortzetten.

Vanmorgen namen wij contact op met de NRTO, de branchevereniging voor trainen & opleiden waar de OntwerpAcademie bij is aangesloten, om te horen welke stappen wij kunnen en mogen zetten. De NRTO heeft inmiddels een brancheprotocol ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Doel van dit zorgvuldig opgestelde protocol is te laten zien dat opleidingen, workshops en examens in onze sector, kunnen plaatsvinden onder veilige omstandigheden, conform de richtlijnen van het RIVM. 

Zodra dit protocol is goedgekeurd ontvangt de branche het vertrouwen van de overheid op de uitvoerbaarheid. Uiteraard volgt de OntwerpAcademie het protocol van de NRTO. Onze huidige studenten begeleiden wij nu online en houden wij wekelijks op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. Zodra er nieuws is over de wijze waarop wij onze lessen kunnen voortzetten, volgt op deze pagina een update. 


Update 4 april 2020

Vervolgstappen online aanbod

Dinsdag 31 maart jl. werd door het kabinet aangekondigd dat alle scholen en culturele instellingen gesloten blijven tot en met 28 april a.s. In verband met de meivakantie betekent dit dat we op zijn vroegst de lessen zoals studenten van ons gewend zijn, weer kunnen hervatten in de week van 11 mei. Dinsdag 21 april a.s. zullen we horen of de situatie dat dan inderdaad toelaat of dat de maatregelen nog langer van kracht blijven.

De docenten willen niets liever dan contact onderhouden met de studenten, horen waar ze mee bezig zijn en waar ze misschien tegenaan lopen. Vorige week deelden we de te nemen stappen – waarbij we echt willen inzetten op een vorm die voor iedereen werkt – nu laten we weten hoe dit er concreet uit ziet. 

Online platform

Als team overleggen wij wekelijks op het platform Microsoft Teams en dit bevalt goed. Het is bovendien betrouwbaar en veilig. Onze webmaster bereidt alles voor om dit ook voor de studenten mogelijk te maken. In een testomgeving bekijken we hoe we filmpjes, opdrachten, tips e.d. goed en effectief kunnen delen met een groep studenten tegelijk. In week 15 nodigen we de docenten uit het te testen en als iedereen er goed mee overweg kan, kunnen docenten en studenten elkaar snel online ontmoeten. 

Wat we verder doen 

1- met een wekelijks inhoudelijk blog blijven we studenten inspireren, vragen naar aanleiding van de blog kunnen worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reacties zijn altijd fijn, ze leveren schrijfinspiratie op voor de docenten.

2- In week 15 starten we de online activiteiten op. Studenten ontvangen een schema met verdere informatie over de tijden en data van de videocalls. Voor alle videocalls geldt dat we gaandeweg met elkaar moeten uitvinden wat wel en niet werkt. Vermoedelijk zal een videocall van 1 tot maximaal 2 uur effectief zijn.  De online begeleiding zien wij als een extra aanvulling om contact te houden en informatie uit te wisselen. Wij gaan er niet van uit dat online begeleidingen een realistische vervanging zijn van de fysieke lessen.

3- Verder delen onze docenten wekelijks een (boeken)tip - zie onze FB-pagina. Nu dus een boekentip van Dolf, maar ook jouw tips en waar je inspiratie uit haalt, horen we graag. Plaats het op FB en/of IG en tag de OA ;-).


Update 27 maart 2020

Eindexamens Tuinarchitectuur mei/juni 2020

In overleg met het examenbureau EHCB is het volgende afgesproken:
Er van uitgaande dat we in elk geval vanaf 1 juni a.s. de lessen en begeleiding weer kunnen hervatten, stellen we de examens uit tot na de zomervakantie 2020. EHCB stuurt ons dan begin september de eindopdracht. Eind oktober zouden vervolgens de mondelinge examens kunnen worden afgenomen.


Update 25 maart 2020

Aangescherpte maatregelen

Maandagavond 23 maart jl. kondigde het kabinet aangescherpte maatregelen aan om het coronavirus in te dammen, waaronder het verbod op alle publieke bijeenkomsten tot 1 juni (ook voor bijeenkomsten met minder dan 100 mensen). Sinds woensdag 25 maart is ook bekend dat universiteiten en hogescholen op eigen initiatief hebben besloten dicht te zullen blijven t/m 1 juni a.s.

Tussentijdse stand van zaken

Op dit moment is echter nog niet duidelijk wat kleinere onderwijsinstellingen als de OntwerpAcademie zal worden geadviseerd c.q. opgelegd. Het kabinet gaat dinsdag 31 maart a.s. verder besluiten over de huidige maatregelen voor o.a. (mbo-)onderwijs. Voor nu brengen we je graag op de hoogte hoe wij er zelf in staan om je het onderwijs te kunnen blijven aanbieden waar wij voor staan.  

Lessen van lopende opleidingen en cursussen
De lessen die we nu niet kunnen geven, halen we in op een later moment. Zodra duidelijk is wanneer wij het lesgeven kunnen hervatten, brengen we je op de hoogte van de nieuwe data. Voor de plantenkennislessen geldt als tussenoplossing een apart lesbeleid, d.m.v. digitale beeld- en geluidsbestanden. Per module onderhoudt docente Ingrid van der Ven hierover contact met de plantenkennis cursisten.

Examens
Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook de huidige examendata worden aangepast. Zodra bekend informeren we je over de nieuwe data.

In de tussentijd
Tijdens ons eerste online teamoverleg hebben we zelf ervaren hoe belangrijk en fijn het is om semi-live met elkaar in contact te blijven. Waar we nu aan werken is jou als student live te kunnen laten chatten met je medestudent of medecursist. Een plek waar je elkaar vragen kunt stellen, elkaars werk kunt zien, tips, suggesties en ervaringen kunt uitwisselen. Word vervolgd!

Op de website richten we een extra pagina in waar we voor jou relevante corona-informatie plaatsen. Ook vinden we het heel belangrijk dat je ons je vragen blijft stellen – de meest gestelde vragen (mét de antwoorden ;-)), plaatsen we vervolgens ook op de ‘corona-pagina’. Je vragen, tips en suggesties ontvangen we het liefst per e-mail en kun je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ondertussen onderzoeken we naar mogelijkheden om bijvoorbeeld korte instructies te digitaliseren en online te delen. Laat ons weten waar je behoefte aan hebt v.w.b. (extra) uitleg. Wij kijken vervolgens hoe we dat het beste kunnen aanbieden.  

Overige inspiratie
Ongetwijfeld ben je op de hoogte van al het online-aanbod dat gedupeerde instellingen vrijwel dagelijks aanbieden? Zo plaatst de Keukenhof dagelijks korte filmpjes op Facebook van de mooiste plekken in het park, kun je naar hartenlust de mooiste foto’s bekijken op de beeldbank van het Nederlands Fotomuseum en weet verhalenverteller, muzikant en verwonderaar Mondo Leone op een heel originele manier van de nood een deugd te maken. Het zijn slechts een paar tips voor inspiratie, motivatie en een hart onder de riem.

Natuurlijk willen wij als OA ook goed zichtbaar blijven en op de sociale media zullen we onze tips en inspirerende wetenswaardigheden zo actief mogelijk delen. Ook voor ons nu een van de weinige manieren om te laten zien wie we zijn, wat en waarom we doen wat we doen. Heb je bijvoorbeeld onze gepimpte SchetsKeet al gezien? Afgelopen zaterdag postten we het eindresultaat op Facebook en Instagram. Like en deel als het bericht je aanspreekt en stuur ons ook jóuw tips. 


Update 16 maart 2020

Geen lessen en activiteiten t/m 6 april

Zondag 15 maart jl. nam het kabinet onder meer het besluit om de scholen tot en met 6 april te sluiten, sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en als het even kan thuis te werken. De OntwerpAcademie volgt de maatregelen die het kabinet ons allen oplegt, om die reden zijn er tot en met 6 april geen lessen. Dat betekent ook dat tot die tijd het OpenAtelier op de maandagmiddagen komt te vervallen. De geplande Podium Boskoop lezing van landschapsecoloog Wankja Ferguson op maandag 6 april, verschuiven we naar maandag 20 april a.s..

We richten ons nu op het opschuiven van alle huidige lessen, dit betekent dat we (in principe) in de week van 6 april weer zullen starten met de lessen. Ook de cursussen die van start zouden gaan in de periode t/m 6 april, komen te vervallen en starten in principe drie weken later.


Online?

Naast het feit dat het maken van kwalitatieve online-lessen een intensieve klus is, zijn wij van mening dat de mogelijkheden van online-lessen maar beperkt aansluiten bij onze onderwijsfilosofie. Daarom kiezen we voor het opschuiven van de lessen als beleid, een beleid in lijn van onze filosofie. De meerwaarde in al onze lessen is tenslotte de interactie, actief aan de slag tijdens de les, leren van en met elkaar en tijdens de buitenlessen Plantenkennis: planten zien, voelen en ruiken.

 
StageProjecten

De StageProjecten blijven in principe doorgaan. Alle fysieke afspraken annuleren we tot en met 6 april. Begeleiding bij deze projecten zal vooral via telefoon en per e-mail gaan. Voor wie interesse heeft in een professioneel tuinontwerp door een van onze studenten, stuur je aanvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je ontvangt vrijblijvend nadere informatie en een inschrijfformulier.
 

Tot slot

De coronamaatregelen zijn voor iedereen in Nederland ingrijpend - dat het noodzakelijk is wordt kort en bondig uitgelegd in een filmpje van NOS op 3: flatten the curve. Laten we er met ons allen naar handelen en hopelijk zien we elkaar in de week van 6 april weer, tijdens de lessen, de studievoorlichting of voor het maken van nieuwe plannen. Gezond en wel.

Vragen?

Telefonisch en – bij voorkeur – via e-mail blijven we goed bereikbaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.