Kansrijke beroepen in de groensector

Een vraag die vaak wordt gesteld tijdens onze studievoorlichtingsavonden en proeflessen, is welk toekomstperspectief het vak tuinontwerper heeft. Ik werk zelf mijn leven lang in de groensector en zie de laatste jaren hoe tuin en groen een steeds grotere rol krijgen. Het UWV, dat zich inzet werkzoekenden weer aan het werk te krijgen, bevestigt mijn gedachtegang.


Het UWV houdt een overzicht bij van zogenaamde schaarste, ook wel kansrijke beroepen - beroepen waar de kans op werk gemiddeld of hoger is. Voor de groene sector zijn dat de hoveniers. En dat klopt, hoveniersbedrijven zijn continu op zoek naar vakmensen. Sterker nog, de groei van deze bedrijven wordt momenteel geremd omdat er een tekort is aan goede hoveniers. 
Tuinontwerper als schaarste beroep

Bij de OntwerpAcademie leiden we studenten op tot ontwerper. Voor het grootste deel zijn dit mensen die het roer willen omgooien - de zogenaamde carrièreswitchers - en hoveniers. Een ontwerper is natuurlijk niet hetzelfde als een hovenier, desondanks ben ik van mening dat het vak van ontwerper ook aangemerkt zou moeten worden als een schaarste beroep. Ontwerpers zorgen er voor dat hoveniers zich meer kunnen concentreren op hun kerntaak: het aanleggen en onderhouden van tuinen. Als ontwerpers en hoveniers meer samenwerken, zal dat bijdragen aan een verlaging van de werkdruk en leiden tot meer economische groei. 

Dat het werk van de hovenier wordt aangemerkt als schaarste beroep is te verklaren vanuit een paar ontwikkelingen:  

Tuin als verlengstuk van woonkamer

Tuinen zijn in en groen wint aan populariteit. Mensen geven veel geld uit aan tuinen. De tuin ziet men meer en meer als verlengstuk van de woonkamer. Deze buitenkamers worden luxer ingericht met meer harde materialen. Kennelijk zien we de tuin steeds meer als een plek waar we ontspannen, samenzijn en vooral de gehaaste buitenwereld kunnen laten voor wat het is. 

Klimaatverandering

Ten tweede is er de klimaatverandering. Hierdoor wordt er meer nagedacht over wat we zélf kunnen doen. Hoe willen we omgaan met het opvangen van water, warmte en CO2? In relatie tot deze vragen speelt de tuin eveneens een cruciale rol. Meer groene tuinen betekent meer kansen voor insecten en biodiversiteit. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het dierenleven en dus uit den boze. Groen wordt steeds belangrijker en steeds meer mensen zien daar het belang van in.Een goed ontwerp is het halve werk

Ontwerpers zijn geschoold in het vinden van slimme manieren voor bijvoorbeeld het opvangen van water, in het kiezen van de juiste planten voor de juiste plek, in het creëren van een optimaal groene tuin met minimaal onderhoud. Ontwerpers zijn getraind in het vinden van ruimtelijke oplossingen en in het toepassen van de juiste materialen. En niet alleen voor tuinen, ook voor daken, gevels, schoolpleinen, straten en pleinen. Goed opgeleide ontwerpers zijn onontbeerlijk voor een goed doortimmerd ontwerp waar hoveniers mee aan de slag kunnen. Een goed doordacht ontwerp zorgt voor een beter product en voor meer duurzaamheid. 
Hovenierende ontwerpers of ontwerpende hoveniers

Als ontwerper kun je als éénpitter aan de slag, maar ook samenwerken met een of meerdere hoveniers. Bij een groot tuincentrum liggen er eveneens kansen. Er zijn ontwerpers die een combinatie maken, die tuinen en buitenruimtes ontwerpen en daarnaast ook werken als hovenier. Zelf ken ik een architect die de beplanting bestelt, uitzet en inplant. Ook dat kan een verdienmodel zijn. De grens tussen hovenierende ontwerpers of ontwerpende hoveniers is dus niet zo heel scherp.

In het artikel ‘Dankzij de OntwerpAcademie heb ik anders naar een tuin leren kijken’, komen studenten van de OntwerpAcademie aan het woord en kun je lezen welke combinaties startende ontwerpprofessionals zoal maken.

Samenvattend kun je stellen dat het tuinontwerp en de uitvoering ervan niet los te zien zijn van elkaar. Het belang van groen wordt steeds groter en meer technisch van aard, denk aan gevel- en daktuinen. Het werk van tuinontwerpers kan niet worden losgekoppeld van de hoveniers die het ontwerp uitvoeren. In veel gevallen werken deze twee beroepsgroepen broederlijk naast elkaar en met elkaar. En zo hoort het ook. 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                       

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht