Leren in de praktijk bij Tuinadviesdagen

“Een van de leuke aspecten van studeren bij de OntwerpAcademie is dat je aan veel extra’s kunt deelnemen,” schreef oud-student Ester Riemersma toen ik haar vroeg naar haar ervaringen tijdens de Tuinadviesdagen bij Hornbach. Een mooi compliment waar we heel blij mee zijn, want leren op locatie is een belangrijk uitgangspunt voor de OntwerpAcademie.

Naast praktijkgerichte lessen van ervaren docenten, bieden we vakexcursies, stageprojecten en een platform waar tuinontwerpprofessionals en tuinontwerpers elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen. Samenwerking met organisaties als Hornbach, geeft (oud)studenten bovendien de mogelijkheid praktijkervaring op te doen, een netwerk op te bouwen of uit te breiden, iets te verdienen en kennis te maken met potentiële klanten.

In deze blog delen drie studenten hun ervaringen. Ester Riemersma: “Als interieurstylist wilde ik mijn werk uitbreiden met het inrichten van buitenruimtes en startte in 2016 met de opleiding Tuinarchitectuur. Net als vorig jaar gaf ik drie zaterdagen tuinadvies in de Hornbachvestiging in Amsterdam. Het was leuk om te merken dat ik een jaar ervaring rijker ben. De gesprekken verliepen soepel, ik kon klanten beter en gemakkelijker adviseren, ook omdat ik momenteel de cursus Plantenkennis volg. Extra leuk is natuurlijk dat ik meerdere aanvragen heb gekregen voor een vervolgtraject. Ik ben blij met mijn keuze mijn werkgebied uit te breiden. De mogelijkheden om de (voornamelijk grijze) stad te ver-groenen zijn eindeloos. Ik vind het heel leuk om me goed te verdiepen in de wensen van de klant, de situatie, vanuit het huis te bepalen welke zichtlijnen er zijn en daar het ontwerp uit te laten voortkomen. En om zoveel mogelijk levend groen toe te passen.” Tuinontwerp & Interieuradvies Ferbine www.ferbine.nl.

Tuinbezitters op weg helpen

Remco Bok is hovenier en volgt momenteel de avondopleiding Tuinarchitectuur. “Dolf tipte me voor de Tuinadviesdagen, het leek me gelijk leuk om te doen. En dat was het ook! Twee van de klanten hadden vooral vragen over tuinonderhoud: ‘Ik heb een tuin, maar wat moet ik doen met die groene dingen die er in staan ;-).’ Ik heb het nodige advies gegeven en de tuinbezitters konden er met frisse moed weer tegenaan.”Het ontwerp van de foto hierboven maakte Remco voor een jong stel met kinderen. “Een vijver was een van de uitgangspunten voor de tuin van hun nieuwbouwwoning én een afdak – al bleek dat meer te zijn omdat ‘iedereen dat heeft’. Na wat brainstormen dit ontwerp voorgesteld waar ze op de vlonder kunnen zitten, langs het water en in de zon. Vanuit de woning gezien een hardhouten loper die visueel doorloopt tot het einde van de tuin. Een extra leuke uitdaging was een ontwerp voor klanten die zich niet hadden aangemeld en waar ik me niet op had kunnen voorbereiden. Het ging om een kleine nieuwbouw tuin, formaat postzegel. Jong stel met een duidelijk idee wat ze met hun, beperkte, oppervlakte wilden. Aan de hand van hun ideeën de tuin ingevuld: zitplek met pergola, ruisende grassen en lichtpunten. In plaats van gras een bodembedekker (Leptinella - zie foto) voorgesteld. Ze waren heel blij met het ter plekke gemaakte ontwerp.”
Flexibiliteit, snelheid en parate kennis

“In het vak Tuinarchitectuur komen vele aspecten samen,” vertelt Johannes Stoer na afloop van zijn Tuinadviesdag: vormgeven, ontwerpen, tekenen, techniek en kennis van planten en natuurlijke processen. Een heel aantrekkelijke mix; ik interesseer me voor al die zaken en nu ik met pensioen ben wil ik professioneel aan de slag met dit vak. De opleiding is een goede basis, de stageprojecten en deze tuinadviesdagen zijn heel nuttig voor extra praktijkervaring. Ik had in totaal zes gesprekken waarbij flexibiliteit, snelheid en parate kennis nodig is. Best een uitdaging. De klanten, hun vragen en wensen verschillen erg van elkaar. Daar moet je aan tafel op zien in te spelen. Maar dat lukte mijns inziens aardig. Ik kreeg in elk geval veel positieve en enthousiaste reacties.

De voorbereiding, die ik gedaan had, hielp me daarbij. Ik had de informatie per klant goed bekeken en de plattegrond van hun tuin alvast op schaal getekend. Ik had een aantal kopieën paraat om schetsen te kunnen maken. Dat scheelde tijd en extra gerommel om dingen op schaal te krijgen. Verder had ik een aantal veel voorkomende planten, bomen en heesters voor verschillende situaties in mijn hoofd. Ook dat bleek geen overbodige luxe. Verder moet je snel een materiaal of plant kunnen laten zien. Mensen hebben vaak geen idee van planten. Door het te laten zien op een tablet of telefoon, helpt. Al met al een heel goede oefening om in een uur tijd iets neer te zetten, al is het vaak maar een richting of een ruw voorstel. Erg leuk om te doen.”

Eerstvolgende startdata Tuinarchitectuur 

Momenteel werken onze huidige studenten aan hun eindopdracht om straks examen te kunnen doen. De eerstvolgende avondopleiding start op donderdag 16 mei a.s. Kijk hier voor meer informatie.

 

 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht