3d tuintekenen voor hoveniers en tuinontwerpers

Leren 3d tekenen is vooral veel doen. Wat 3d tekenen betreft kom ik van heel ver. Dat wil zeggen; tekenen lag qua techniek en ambitie ontzettend ver van me af, ik was er niet zo handig in en had er ook niet zo’n lol in. Technische tekeningen langs het lineaal lukte me nog wel. Maar perspectief of anderszins ruimtelijke tekeningen maken dat was een halte te ver.

Overal kun je 3d tekenen

De laatste jaren heb ik er schik in gekregen. Als ik een momentje heb dan maak ik een schets. De meeste schetsen zijn gemaakt tijdens vakanties en wandelingen. Het leuke is dat het in perspectief zetten van tuinen me door deze praktische oefeningen ook steeds makkelijker af gaat. De tekeningen zijn verre van perfect. Soms zijn ze ook niet af, vaak hoeft dat ook niet. Het zijn sfeerimpressies.

Investeer alleen in tijd

Tekenen zelf kost je, op een paar euro na, helemaal niets. Met een handzaam schetsboekje en een potlood heb je de belangrijkste investering al gedaan. De rest komt op tijd aan. Sterker bij veel schetsen die ik gemaakt heb ben ik aan de slag gegaan met het houtskool uit de barbecue.

Mijn motto bestaat uit een paar eenvoudige punten:

 • als je ontwerpt maak dan zoveel mogelijk eenvoudige schetsjes
 • houd het eenvoudig en klein
 • leer jezelf bij het ontwerpen aan om de beelden in je hoofd uit te tekenen
 • tekeningen hoeven niet perfect te zijn
 • heb er vooral lol in, dus zorg dat je een schetsboekje en potloodje bij je hebt, teken tijdens pauzes, vergaderingen of als je staat te wachten
 • tekenen of schetsend tekenen is een van de methoden waarmee je plekken, ruimtes en tuinen kunt analyseren

Meer en makkelijker tuinen verkopen

Voor tuinen die je ontwerpt is het van belang dat je de sfeer ‘pakt’ het gaat om de indruk, de uitdrukkingskracht. Als je de sfeer van de tuin kunt overbrengen en, niet onbelangrijk, er vooral veel lol in hebt zul je merken dat het ‘aan de man brengen’ van een tuin makkelijker gaat.

Persoonlijke tuinontwerpen

Wil je je als tuinontwerper of als ontwerpend hovenier onderscheiden dan kan dat bij uitstek met handgemaakte tekeningen. Niets is zo persoonlijk als een met de handgemaakte tekening. De klant ziet en ervaart dat de ontwerper speciale aandacht besteed heeft aan het maken van de tekening. Handgemaakte tekeningen laten zich prima combineren met digitaal gemaakte tekeningen. Het voegt een persoonlijke noot toe aan een digitale en daardoor onpersoonlijke tekening.

Als laatste maar niet minder onbelangrijk voordeel. Ben je vaardig in het maken van schetsen dan werkt dat razendsnel. Veel sneller dan je ooit kunt met de computer.

Cursus ruimtelijk 3d tekenen

Voor wie sneller wil is er een cursus ruimtelijk tekenen. We gaan in op de drie meest voorkomende tekentechnieken die voor hoveniers en ontwerpers van belang zijn: isometrie, axonometrie en perspectief.

We starten met de makkelijkste de axonometrie. Een techniek die je je razendsnel eigen kunt maken. Je leert ook omgaan met diverse tekenmaterialen: potlood, krijt etc. En we geven je ook tips hoe je tekeningen verder kunt gebruiken in je gedigitaliseerde workflow.

Boeken

Natuurlijk zijn er tekenboeken in overvloed. Ook hier geldt: beperk je. Tegenwoordig heb je natuurlijk het internet als informatie bron. Daar heb ik zelf geen ervaring mee ik heb liever een boek die ik overigens altijd tweedehands koop. Veel bekijken helpt trouwens ook: foto’s, schilderijen, musea, boeken en in dat geval internet.

Een greep:

 • Perspectief voor beginners; aardig boekje als het gaat om de beginselen van het perspectief tekenen isbn 3-8331-1744-3.
 • Tekenvaardigheid; uitgegeven door hogeschool Larenstein tuin- en landschapsinrichting. Het is vooral een inspiratieboek aan de hand van voorbeelden en collages laat men zien wat je kunt met tekeningen. Informatief zijn de vele voorbeelden hoe je structuren kunt tekenen. Onder voorbehoud verkrijgbaar bij de Hogeschool VanHallLarenstein in Velp.
 • Architectuur|presentatie; technieken voor ruimtelijk visualiseren een al wat oudere uitgave waarin diverse technieken van handgemaakte tekeningen tot computer modellen aan de orde komen.

Heb je suggesties of wil je meer weten? Bel of mail ons!

Succes! Dolf Houtman

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

 • Bezoek- en correspondentieadres 
 • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
 • Leslocatie Boskoop
 • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
 • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
 • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht