Ingrids Plantentip: Rhapsody in Pink

Van hitte- of droogtestress heeft de prachtige Lagerstroemia geen last. Ondanks dat we misschien het gevoel hebben dat het wel meevalt met het neerslagtekort, gezien de perioden met forse buien deze zomer, daalt ons grondwaterpeil wel degelijk door de klimaatverandering. Planten die hiermee om kunnen gaan, zijn dan ook actueel en waardevol. Zeker als de sierwaarde dan ook nog bijzonder hoog is.


Lagerstroemia indica 'Rhapsody in Pink'

Veel zon en heel veel warmte, dat is ideaal voor Lagerstroemia, een geslacht met ongeveer vijftig soorten uit Azië en Noord-Australië. De meeste soorten zijn te vorstgevoelig voor ons klimaat; wel geschikt zijn Lagerstroemia indica en een aantal hybrides tussen L. indica en L. fauriei. Van oudsher vooral bekend als kuipplant, maar tegenwoordig met steeds meer succes ook geschikt voor de volle grond, het liefst beschut en op het zuiden. De eerste jaren na aanplant, is de plant nog wel vorst- en droogtegevoelig, maar eenmaal goed aangeslagen is het een verrassend sterke, langzaam groeiende kleine boom of grote heester. Als boomvorm ideaal voor een kleine tuin, want in ons klimaat wordt hij meestal niet hoger dan 4 meter.

Lagerstroemia bloeit van juli tot september en behalve de fraaie bloemknoppen en gefranjerde bloemen, heeft de plant ook een prachtige, in platen afschilferende schors. Kortom, het hele jaar sierwaarde én als drachtboom biedt hij de nodige waarde voor insecten. Er zijn diverse cultivars die winterharder zijn dan de soort. Bijvoorbeeld Lagerstroemia indica ‘Rhapsody in Pink’, zoals te zien op de foto - waarbij de roze bloemen mooi afsteken tegen het jonge roodbruine blad. Een boom voor de toekomst!

Meer over Lagerstoemia komt aan bod tijdens de module Kuipplanten van Plantenkennis Compleet. Tijdens de beide cursussen Plantenkennis Basis en Plantenkennis Compleet wordt de grote waarde van bomen en boomvormige heesters belicht en worden vele uiteenlopende soorten behandeld.

Juist omdat we sinds de uitbraak van het coronavirus meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven vanaf 1 mei jl. elke vrijdag een plantentip. Eerst alleen op Facebook en Instagram, vanaf juli als blog op onze website. Achttien weken lang in totaal! Met de prachtige Rhapsody in Pink sluiten we deze serie nu af. Natuurlijk blijft Ingrid schrijven over planten – want, aan inspiratie geen gebrek! – maar laten we ook onze andere opleidingen, cursussen en workshops weer meer aan bod komen.

Alle eerder verschenen plantentips kun je teruglezen in deze rubriek. Bijvoorbeeld deze:


Daboecia cantabrica, Ierse dopheide

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht