Liefhebber van zinderende hitte

Zon, zinderende hitte en regelmatig een onweersbui, daar houdt Cleome hassleriana bij uitstek van. Van oorsprong groeit deze eenjarige plant in zuidelijke delen van Zuid-Amerika, waar dit soort zomers gebruikelijk zijn en worden de bloemen bezocht door o.a. kolibries en vleermuizen, vanwege de grote hoeveelheid nectar. Hier in Nederland komen vlinders en andere nectar minnende insecten af op de zoete, opvallende bloemen.Kattensnor is de Nederlandse naam, vanwege de extreem lange meeldraden, die ook na de bloei lang aan blijven. Op de foto zie je bij de ontluikende bloemen, hoe de meeldraden zich sierlijk vanuit een boog ontvouwen. Na de bestuiving ontwikkelen de lange smalle doosvruchten, die bijna net zo ver uitsteken als de meeldraden.

Doordat vanuit de top steeds weer nieuwe bloemen ontwikkelen, wordt de plant in de loop van de zomer steeds hoger, meestal tot ongeveer 1 meter. De stengels zijn stevig en her en der gestekeld, het blad is handvormig, met 5 tot zeven deelblaadjes en de bloei gaat door tot aan de herfst. Een bijzonder fraaie, eenjarige plant, met diverse cultivars in wit, roze en violetpaars. 

Tijdens de module Een- en tweejarigen van Plantenkennis Compleet wordt de grote dynamiek en verscheidenheid van deze plantgroep belicht.

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Lees ook de eerder verschenen plantentips:


Thunbergia battiscombei


 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht