Ierse dopheide

In augustus kleuren traditiegetrouw onze heidevelden paars met de bloeiende Calluna vulgaris, de struikheide. Elders in Europa, bloeit al ruim een maand eerder een andere heideachtige, Daboecia cantabrica, de Ierse dopheide. Van nature een violet bloeiende dopheidesoort uit bergstreken langs de Atlantische kustgebieden met een iets mildere winterhardheidszone dan in Nederland, zoals Noord-Spanje, Noordwest-Portugal, Zuidwest-Frankrijk en West-Ierland.Er zijn veel overeenkomsten met onze inheemse Erica tetralix, de gewone dopheide: de lange bloeitijd van juni tot september, de urnvormige, nectar houdende bloemkelkjes en de groenblijvende, naaldvormige bladeren. Maar de bloemen zijn aanzienlijk groter en steken mooi af tegen het frisgroene loof. Ierse dopheide wordt ongeveer 50 cm hoog en houdt van een zure bodem. Soms kan in ons land wat vorstschade ontstaan, maar het hertel is meestal prima. Mooi in combinatie met andere zuurminnende planten, zoals Leucothoe en Kalmia of onder naaldbomen. 

Er bestaan veel cultivars in diverse kleuren, variërend van dieprood tot wit, van lila tot zachtroze. Op de foto is de fraaie cultivar ‘Rodeo’ te zien, met witte kroonbladeren en roodbruine kelkbladeren.

Tijdens de module Ericaceae, de heidefamilie, van Plantenkennis Compleet wordt de grote diversiteit van deze plantenfamilie belicht.

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Lees ook de eerder verschenen plantentips:Eschscholzia california

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht