Sierlijke gastheer voor insecten

Net zichtbaar tussen de massa’s meeldraden, verzamelt deze kleine wilde bij grote hoeveelheden stuifmeel. De bloem van Hypericum calycinum is de gastheer, Grootbloemige hertshooi wordt deze half-groenblijvende soort ook wel genoemd. Terecht, want de bloemen zijn opvallend groot (6-8 cm!) en steken samen met de vele rode helmhokjes mooi af tegen het diepgroene leerachtige blad. H. calycinum bloeit van juli tot september met eindstandige, enkele bloemen. Vanwege de ondergrondse worteluitlopers en overhangende groei, is het een prima bodembedekkende dwergheester voor zon of halfschaduw. Ongeveer 30 cm hoog en in zachte winters volledig groenblijvend. Van oorsprong groeit de plant in warmere streken, o.a. Zuidoost-Europa en Klein Azië. Hier herstelt hij prima van eventuele vorstschade en met jaarlijks flinke snoei in het voorjaar, blijft hij bovendien fris en bossig.

Deze en vele andere Hypericum soorten leveren naast hun sierwaarde, ook een belangrijke bron van stuifmeel voor diverse insecten. 

Meer over het geslacht Hypericum, wordt belicht tijdens de lessen Bladhoudende en Bladverliezende heesters van beide plantenkenniscursussen.

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Lees ook de eerder verschenen plantentips:Magnolia sieboldii 
Hydrangea aspera ‘Macrophylla’


 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht